Onze tips voor een fantastische motorvakantie in de Ardennen

Djura

Na maandenlang aftellen was het begin juni eindelijk zover: een motorvakantie met onze lieve vrienden in de Ardennen. Het werd een week vol kronkelige motorroutes, veel gezelligheid bij ons fijne huis en leuke, andere activiteiten. We bezochten La Roche en Ardenne en Bouillon, wandelden door de bossen en gingen op bezoek bij de La Chouffe brouwerij. Dit zijn onze 4 tips voor een heerlijke motorvakantie in de Ardennen!

De mooiste motorroutes in de Ardennen

De Ardennen is een walhalla voor motorrijders. Met het heuvelachtige landschap en de kronkelige wegen kunnen motorrijders hun lol op. De 3 bekendste motorroutes in de Ardennen zijn Route des Sources, Route des Légendes en Route des Rivières.

  • Route des Sources: van Luik naar Verviers, 130 kilometer
  • Route des Légendes: van Aywaille naar Remouchamps, 100 kilometer
  • Route des Rivières: van Dinant via Bouillon en La Roche naar Durbuy, 262 kilometer

Je kunt natuurlijk ook zelf een mooie motorroute in elkaar zetten. Zo waren Martijn en Ronny heel enthousiast over routes door Luxemburg. Het wegdek daar is vaak wat beter dan in België en het zit vol met spannende haarspeldbochten en kronkelige stukken. Na elke rit kwamen ze met een hele brede lach op hun gezicht terug!

Wissel motorrijden af met andere activiteiten

Even een dagje iets anders dan motorrijden is natuurlijk ook leuk. Er is zoveel te doen in de Ardennen! Je kunt bijvoorbeeld mooi wandelen en fietsen en er zijn tal van pittoreske dorpen die je kunt bezoeken. Tijdens een vorige vakantie in de Ardennen bezochten wij al Dinant (tip!) en het bekende Durbuy. Deze keer gingen we naar La Roche-en-Ardenne en Bouillon. Beide dorpen liggen aan een rivier en hebben die typische bouwstijl zoals je die veel ziet in de Ardennen. Erg leuk!

In Bouillon kun je twee vliegen in één klap slaan: door het dorp struinen en wandelen in de natuur. Neem het korte, maar steile pad vanuit het centrum naar de uitkijktoren Belvédère d’Auclin voor een tof uitzicht over het stadje en de bosrijke omgeving.

En als je dan toch op de toeristische tour bent in de Ardennen, breng dan ook zeker een bezoekje aan één van de vele brouwerijen die hier gehuisvest zijn. Op het terras bij Leffe (in Dinant) of La Chouffe (in Achouffe) is het heerlijk toeven. Of kies juist voor een kleine, onbekende brouwerij en laat je verrassen door nieuwe smaken!

Een veilige plek voor je motor

Als je je motor veilig bij de accommodatie kunt parkeren, kun je met een gerust hart slapen ‘s nachts. Een gestolen motor is ons al eens overkomen en dat willen we echt niet nog een keer meemaken. Bij het boeken van onze accommodatie in de Ardennen keken we daarom niet alleen naar de locatie en faciliteiten, maar ook naar de parkeergelegenheid bij het huis. Het is veel fijner als je motor op het eigen terrein bij de accommodatie staat in plaats van aan de openbare weg. Hoe dan ook, leg je motor altijd goed op slot met gecertificeerde motorsloten. Ronny heeft ART-4 en ART-5 motorsloten van Slotenspeciaalzaak.nl.

Het huis waar wij verbleven was niet alleen vanwege de parkeergelegenheid een dikke aanrader. Het is ruim, schoon en heeft een grote tuin. Er zijn allerlei faciliteiten aanwezig voor een baby’tje (handig voor onze vrienden) en het ligt in een klein dorp. Een geweldige uitvalsbasis voor een vakantie in de Ardennen!

Een auto mee is handig

Als je - net als wij - op vakantie gaat met een gemixt gezelschap (motorrijders en niet-motorrijders), dan is het fijn om ook een auto bij te hebben. Het is sowieso handig als degene die met de auto rijdt alle spullen mee kan nemen, maar ook ter plaatse is een auto fijn. Denk bijvoorbeeld aan het halen van boodschappen voor een gezellige barbecue of het rijden naar het startpunt van een wandeling.

Gaat iedereen in je gezelschap met de motor, maar wil je toch ook een auto bij de hand hebben? Dan kun je kijken naar het vervoeren van de motoren met een motortrailer. Dan rijd je met de auto en de motoren op de trailer naar de Ardennen en kun je ter plaatse met de motor of auto op pad. Het huren van zo’n motortrailer is helemaal niet zo duur. Denk aan €55 voor een weekend en €140 voor een week. Valt hartstikke mee, toch?

Een fantastische motorvakantie in de Ardennen

Wij hadden een geweldige week in de Ardennen. Het was stralend weer, de mannen hebben onwijs veel lol gehad op hun motoren en met zijn allen een hele week samenzijn was zo leuk. Zeker na al dat gemis van het afgelopen jaar waarin wij vaak op reis waren. We kunnen wel zeggen dat het een groot succes was én voor herhaling vatbaar. Wij genieten nog even na en bereiden ons ondertussen voor op onze volgende trip: naar Oostenrijk met Bruno!

Meer van onze Belgische tripjes

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Oostenrijk

Rijd de Grossglockner Hochalpenstrasse met de motor

Portugal

12 tips voor de leukste plekken in Cascais en de omgeving

Zwitersland

Motor rijden over Zwitserse bergpassen

Zwitersland

Ticino: het Italiaanse deel van Zwitserland

Nederland

5 tips voor een weekendje weg in de Veluwe

Slovenië

Een tour door de Škocjan Caves in Slovenië

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen