Complete gids voor een stedentrip naar Lissabon | Vol bezienswaardigheden en tips

Djura

Na Lissabon 2 keer en in totaal voor zo'n 5 weken verkend te hebben, is het tijd voor een update van onze Lissabon cityguide! Alhoewel wij meer natuurmensen dan stadsmensen zijn, zijn wij gek op Lissabon. De Portugese hoofdstad zit vol met mooie bezienswaardigheden, leuke wijken en sfeervolle restaurants en cafés. In dit blog zetten we al onze tips voor een stedentrip in Lissabon op een rij!

Waarom wij gek zijn geworden op Lissabon

Onze eerste keer in Lissabon was in november 2019. Het was ons eerste buitenlandse tripje na onze wereldreis en we waren er echt aan toe. Het struinen door de straten van Lissabon gaf ons direct weer dat geluksgevoel dat we tijdens het reizen ook voelden. We verkenden de verschillende wijken van de stad, aten en dronken in hippe restaurantjes en we voelden ons ontspannen en vrij. Ons reizigershart was weer helemaal in haar nopjes. ;-)

Toen verloren we ons hart al aan de Portugese hoofdstad. Toen we in 2022 een fijne plek in Europa zochten om ons digital nomad avontuur te beginnen, popte Lissabon al snel weer op. Onze herinneringen waren zo goed dat we het idee hadden dat we ook best een maand in Lissabon zouden kunnen verblijven. En dat bleek een goede voorspelling, want ook nu hebben we weer een top tijd gehad in de stad. Wij vinden het vooral zo leuk dat de sfeer relaxt is, dat er veel leuke plekken en wijken zijn om te bezoeken (in de stad, maar ook in de omgeving), je kunt never nooit alle koffietentjes, wijnbarren en restaurantjes uitproberen (zoveel zijn het er!) en het is niet te druk in de stad. Wij zetten in deze stadsgids de leukste bezienswaardigheden en onze tips op een rij, zodat jij hopelijk net zo'n leuke tijd hebt in Lissabon als wij!

De bekendste wijken van Lissabon

Er zijn verschillende wijken in Lissabon die de moeite waard zijn om te bezoeken. Onze favoriete wijk is Alfama, vanwege de smalle straatjes, de sfeer en de prachtig met azulejos (keramieken tegels) bedekte gebouwen. Maar ook Bairro Alto, Baixa en Belém bezochten we tijdens onze city trip.

Alfama

De oudste wijk van Lissabon is Alfama. De wijk wordt gekenmerkt door de smalle, steile straten, sfeervolle pleintjes en prachtige gebouwen en uitzichtpunten. De karakteristieke oude tram rijdt door de heuvelachtige wijk en Alfama is de bakermat van de Fado. De Fado is het Portugese levenslied en te beluisteren in één van de vele Fado restaurants in de wijk.

Het is een heerlijke wijk om doorheen te slenteren en simpelweg de sfeer te proeven. Ook al wandel je er iedere dag (zoals wij deden tijdens onze lunchpauzes), je ontdekt steeds weer nieuwe, verstopte pleinen of steegjes. Heerlijk!

Bij je wandeling door Alfama raden we aan om in ieder geval langs deze plekken te lopen.

  • Miradouro de Santa Clara
  • Sé Catedral
  • Miradouro Portas do Sol
  • Castelo de São Jorge
  • Miradouro da Graça
  • Miradouro Nossa Senhora do Monte - onze favoriete plek in de stad!

Houd er wel rekening mee: slenteren in Alfama is best vermoeiend door al die trappen en steile wegen! ;-) Gelukkig zijn er veel leuke restaurants en cafés in de wijk om even uit te rusten. Onze tips: Secret Garden LX, Crafty Corner, Augusto de Lisboa, Quase Cafe en Alfama Cellar. Check hier al onze eet- & drinktips voor Lissabon.

Bairro Alto

Bairro Alto is de uitgaanswijk van Lissabon. 's Avonds bruist het hier altijd, of het nou maandagavond of vrijdagavond is. Je vindt er trendy bars, goede restaurants én kroegen met lokaal gebrouwen speciaalbier. Bij Duque Brewpub kun je een proefplankje nemen en allerlei verschillende Portugese bierbrouwsels proberen!

Baixa

Baixa is het moderne centrum van de stad. De wijk ligt naast het karakteristieke Alfama, maar het straatbeeld is compleet anders. Waar je in Alfama door steile, smalle en kronkelende straatjes loopt, zijn de straten in Baixa breed en kaarsrecht. De wijk is namelijk lang geleden verwoest door een aardbeving en vervolgens op een moderne manier weer opgebouwd. Je kunt Baixa het moderne hart van Lissabon noemen. Wij vonden Alfama veel sfeervoller en Baixa wat minder interessant, maar het is leuk om de wijk in ieder geval kort te bezoeken. Naast winkels en restaurants heeft Baixa ook wat mooie bezienswaardigheden:

  • Elevador de Santa Justa
  • Praça do Comércio
  • Rua Augusta met triomfboog
  • Rossio plein

Belém

Belém is eigenlijk een voorstad van Lissabon en ligt veel westelijker dan de andere, bekende wijken van de stad. In reisgidsen en blogs lezen we lovende berichten over Belém, vooral vanwege de historische gebouwen en flinke portie cultuur. Maar om eerlijk te zijn: wij vonden Bélem enorm tegenvallen. Het is onwijs toeristisch en massaal en wij waren er nog in het laagseizoen (november & doordeweeks). Touringcars rijden af en aan om de grote groepen toeristen naar de verschillende bezienswaardigheden te brengen. Belém mist wat ons betreft echt sfeer en karakter, zeker in vergelijking met een wijk als Alfama.

Natuurlijk is het helemaal aan jou of je wel of geen bezoek wilt brengen aan Bélem. De wijk heeft namelijk wel prachtige bouwwerken en musea, zoals:

  • Jerónimos klooster
  • Belém Tower
  • Diverse musea, bijvoorbeeld Museum of Art, Architecture & Technology (MAAT)

Ook staat Belém bekend om de kleine gebakjes die hun oorsprong vinden in de wijk: Pasteis de Belém. Deze beroemde, zoete lekkernij mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Lissabon!

Bezienswaardigheden in Lissabon

De Portugese hoofdstad zit vol sfeer, cultuur en historie. Er is dus genoeg te zien en te doen in Lissabon! We vertellen je wat de belangrijkste en leukste highlights zijn in de Portugese hoofdstad.

Castelo de São Jorge

Op een heuvel in de wijk Alfama ligt het São Jorge kasteel. Na een steile klim naar de ingang kopen we een entreeticket en gaan we naar binnen. Het is leuk om de ruïnes van het kasteel te bewonderen, maar minstens zo mooi is het uitzicht over de stad.

Castelo de São Jorge is dagelijks geopend van 9:00 tot 18:00 uur. Van maart t/m oktober blijft het kasteel tot 21:00 uur geopend. Een entreeticket kost €10 per persoon.

Tram 28

De leuke, oude trams zijn het icoon van Lissabon. Als je moe bent van al het rondstruinen, stap dan in de tram en rijd langs de highlights van de stad. Tram 28 is de bekendste tramlijn, omdat deze door de wijken Alfama, Baixa en Bairro Alto rijdt en daarbij langs de belangrijkste bezienswaardigheden komt. Wel schijnt het vaak erg druk te zijn in tram 28 en zeggen andere reizigers dat je als sardientjes in een blik in deze tram zit. Wij waren in november in Lissabon en toen viel het met die drukte reuze mee!

De tram rijdt dagelijks vanaf ongeveer 6:00 uur tot 22:30 uur en kost €3 per persoon. Als je een dagticket voor het openbaar vervoer koopt (verkrijgbaar bij metrostations), dan kun je deze ook gebruiken voor de tram.

Mosteiro de Jerónimos

Dit klooster is door zijn grootsheid en decoratie en afwerking een echte eyecatcher. Het is bijna onmogelijk om het enorme gebouw in zijn geheel op de foto te krijgen!

Het Mosteiro de Jerónimos ligt in Belém en is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Van mei t/m september blijft het klooster een uurtje langer geopend. Een ticket kost €10 per persoon. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de officiële website.

Torre de Belém

De Torre de Belém is één van de bekendste bezienswaardigheden van Lissabon. Deze fraai versierde toren diende vroeger als verdedigingstoren en is nu vooral geliefd vanwege haar schoonheid. De ligging op het water maakt het plaatje compleet!

Praca do Comércio

Het Plein van de Handel (letterlijk vertaald) is een immens plein met daar omheen prachtige gebouwen en allerlei restaurants en winkels. De blikvanger van het plein is de triomfboog Arco de Rua Augusta. Als je onder de boog door loopt, ga je de wijk Baixa in. Wandel je de hele tijd rechtdoor, dan kom je uit op het andere bruisende plein van Lissabon: Rossio.

LX Factory

De creatiefste plek van Lissabon is de LX Factory. In dit voormalige industriële terrein vind je nu hippe cafes, creatieve winkeltjes en kleine kunstgaleries. De relaxte sfeer maakt dit tot één van de populairste plekken van Lissabon tegenwoordig!

Alle informatie over LX Factory vind je op de officiële website. De LX Factory is dagelijks geopend van 6:00 uur tot diep in de nacht. Het creatieve hart van Lissabon ligt onder de Ponte de 25 Abril en kun je het makkelijkste bereiken via treinstation Alcantara-Mar, via buslijn 714 of per taxi / Uber.

Santa Justa lift

Om de hoogteverschillen in de stad te overbruggen, vind je op verschillende plekken liften die je in een paar seconden naar boven of naar beneden brengen. De Santa Justa lift staat in het moderne hart van Lissabon en is vanwege het kenmerkende design een toeristentrekpleister. De lift is 45 meter hoog en verbindt het lager gelegen Baixa met het hogere Bairro Alto.

Santa Justa lift

Een ritje op en neer met deze lift is vrij prijzig: ruim €5 per persoon. Slimmer is het daarom om een OV dagkaart te kopen voor iets meer dan €6. Met deze kaart mag je namelijk ook gebruik maken van de lift. De lift is dagelijks geopend van 7:00 tot 21:00 uur.

Ponte 25 de Abril

Als je langs de rivier de Taag loopt, zie je hem al van kilometers afstand: een rode, stalen brug die lijkt op de Golden Gate brug van San Francisco. Niet gek, want de Ponte 25 de Abril is door dezelfde architect ontworpen! De 70 meter hoge en 3 kilometer lange brug is een indrukwekkend bouwwerk en niet te missen tijdens je bezoek aan Lissabon.

Meer leuks in Lissabon

En nog steeds is het lijstje highlights van Lissabon niet compleet. Ga bijvoorbeeld naar de Time Out Market om te smullen van de lekkerste gerechten én het mooie pand te bewonderen of klim naar één van de vele uitkijkpunten in de stad. Ook zijn er diverse musea te vinden in Lissabon, bijvoorbeeld het Fado Museum in Alfama en het Museum of Art, Architecture & Technology in Belém.

Dagtrip vanuit Lissabon: naar Sintra

Op minder dan een uur rijden van Lissabon vind je de meest sprookjesachtige plaats van Portugal: Sintra. In Sintra staat het vol met oude paleizen en kastelen. De hoogtepunten van Sintra zijn het Palácio Nacional da Pena met het gelijknamige park Parque Nacional da Pena. Ook het Quinta da Regaleira en het Monseratte Palace mogen niet ontbreken tijdens een dagje Sintra.

Handige tips voor jouw bezoek Onze favoriete paleizen in Sintra

Vervoer in Lissabon

Het netwerk van openbaar vervoer is in Lissabon erg goed. Je kunt met de bus, metro, tram of trein reizen in en om de stad. Wij zijn vooral veel met de metro gereisd, want hiermee ben je snel en goedkoop op je plek van bestemming. Een enkeltje kost €1,50 en een 24 uurs ticket kost je €6,40. Je moet alleen wel eenmalig een herbruikbare kaart kopen waar je de enkeltjes op kunt opladen en waarmee je vervolgens in- en uitcheckt. Je kunt zo'n kaart niet met meerdere personen gebruiken. Gelukkig kost de kaart maar €0,50!

De metro is overigens ook veruit de goedkoopste manier om van het vliegveld naar de stad te gaan. Van het vliegveld naar het centrum doe je er zo'n 30 tot 45 minuten over. Je moet onderweg één keer overstappen, maar ingewikkeld is het zeker niet. Volg gewoon de bordjes. :-)

Naast het openbaar vervoer kun je ook gebruik maken van taxi's of Uber. Voor een ritje met een Uber van ongeveer 15 minuten betaal je €5 tot €7. Als je bijvoorbeeld naar Belém wil, is een Uber een goede optie, omdat hier geen metrolijnen naartoe gaan.

Tips voor eten & drinken in Lissabon

Tijdens ons bezoek aan Lissabon hebben we ons zuinigere 'wereldreis uitgaven patroon' even helemaal losgelaten en hebben we volop genoten van het lekkere eten en drinken in Lissabon. We zijn daarbij gestuit op een paar leuke tentjes die we van harte aanraden!

  • Alfama Cellar - heerlijk dineren met de beste wijnen
  • Quase Cafe - ontbijten, brunchen of lunchen met verse producten
  • Maria Food Hub - eten en drinken met verse, natuurlijke producten én een fijne plek om een dagje te werken met je laptop
  • Vino Vero - levendige wijnbar met goede gerechten om te delen
  • Crafty Corner - voor een gezellig speciaalbiertje in de middag of avond
  • Santa Restaurante & Bar - heerlijk uiteten in een sfeervolle setting
  • Augusto Lisboa - voor een heerlijke maaltijd of gezellig drankje, wel altijd een lange rij voor de deur
  • Duque Brewpub - meer dan 12 speciaalbieren van de tap
  • Outro Lado - voor de beste speciaalbieren van de stad
  • Graça do Vinho - Portugese wijnen met smakelijke hapjes
  • Time Out Market - luxe foodmarkt met voor ieder wat wils

Ook de zoete Pastel de Nata zijn overal te verkrijgen en moet je in ieder geval proberen tijdens je stedentrip in Lissabon. Voor een avondje romantisch dineren met lokale liederen, moet je naar een Fado restaurant in Alfama!

Overnachten in Lissabon

Wij verbleven beide keren in de wijk Alfama, want dit vinden wij zonder twijfel het leukste deel van de stad. De sfeer is er fijn, je zit dichtbij leuke restaurants, je hoort niet veel verkeer of andere geluiden 's nachts en met de metro ben je zo in andere wijken van de stad. Dit zijn accommodaties met goede reviews in Alfama.

Tandem Palacio Alfama Suites
Tandem Palacio Alfama Suites

Moderne en lichte appartementen - in het hart van Alfama - met buitenzwembad

Bekijk
Alma Moura Residences
Alma Moura Residences

Ruime studio's op goede locatie in Alfama - met tuin om te ontspannen - airco en andere faciliteiten aanwezig

Bekijk

Verblijf je liever in het moderne Baixa, dan kunnen we deze accommodaties aanbevelen voor jouw stedentrip naar Lissabon.

Casas da Baixa - Jules & Madeleine
Casas da Baixa - Jules & Madeleine

Sfeervolle, nette appartementen in het moderne centrum van Lissabon - van alle gemakken voorzien

Bekijk
Augusta Boutique House
Augusta Boutique House

Midden in Baixa - moderne en verzorgde kamers - dakterras aanwezig

Bekijk

Wat kost een stedentrip naar Lissabon?

Er zijn meerdere, goedkope vliegmaatschappijen die vluchten aanbieden naar Lissabon. Als je de deals een beetje in de gaten houdt en niet per se in het weekend hoeft te gaan, dan kun je voor een paar tientjes op en neer. Onze retourvlucht in november 2019 met Ryanair kostte €80 per persoon. In maart 2022 waren we €133 per persoon kwijt voor onze vliegtickets op en neer, maar dit was inclusief ruimbagage.

Voor een accommodatie op een goede locatie en met fijne faciliteiten, betaal je - buiten het hoogseizoen - al snel €70 of meer per nacht. Ook hier geldt dat de weekenden over het algemeen duurder zijn dan doordeweekse nachten, dus door het weekend te mijden, kun je wat besparen op je accommodatiekosten. Ik raad je aan om zeker ook op Airbnb te kijken, want volgens mij liggen de prijzen per nacht daar iets lager dan op sites als Booking.com. Wij betaalden voor onze Airbnb in november 2019 €62,50 per nacht en in maart 2022 €65 per nacht. Die laatste was wel een stuk ruimer en van meer faciliteiten voorzien, maar inclusief 'lang verblijf korting' bij Airbnb.

Je vindt in Lissabon simpele maar ook luxe restaurants. Gemiddeld betaal je voor een hoofdgerecht €10 tot €15, voor een glas wijn €2 tot €4 en voor een kopje koffie €1,00 tot €2,50. Er zijn ook veel bakkers waar je een goedkoop ontbijtje kunt scoren. Het is dus helemaal aan jezelf hoe bont je het maakt qua uitgaven aan eten en drinken. Wij hebben tijdens onze stedentrip in 3 dagen €338,36 uitgegeven aan eten & drinken, €35,74 aan vervoer en €20 aan entreegelden. (2 personen)

Als je veel gebruik gaat maken van het openbaar vervoer en/of meerdere, betaalde bezienswaardigheden wil bezoeken, dan kan het slim zijn om de Lisboa card aan te schaffen. Hiermee kun je namelijk gedurende de geldigheid van de kaart onbeperkt met het OV reizen en krijg je korting op entreetickets voor diverse musea en bezienswaardigheden.

De beste tijd voor een bezoek aan Lissabon

De beste periode voor een stedentrip Lissabon zijn de maanden net voor of net na de zomer. In mei, juni, september en oktober heb je een goede kans op mooi, zonnig weer en zal het niet snel te warm zijn. In de zomerperiode is het niet alleen warmer in Lissabon, maar is het ook drukker en zijn de prijzen hoger.

Wij hopen dat je met onze tips en dit overzicht van de wijken en bezienswaardigheden net zo'n leuke tijd in Lissabon zult hebben als wij!

Ontdek meer toffe plekken in Portugal

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Denemarken

Een dag in Kopenhagen

Portugal

Wat kost het leven als digital nomad in Lissabon?

Portugal

Onze favoriete paleizen in Sintra

Portugal

12 tips voor de leukste plekken in Cascais en de omgeving

Frankrijk

10 tips voor een weekendje Lille

Spanje

Travly's tip in Barcelona: Fàbrica Moritz

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen