Bezoek dit autokerkhof diep in de Zweedse bossen | Ivan's car graveyard

Djura

Een wel heel bijzondere plek, dat is Ivan’s car graveyard in Zweden. Diep in de bossen staan honderden afgedankte, oude auto’s. Geroest, met mos begroeid, met nog maar de helft van de onderdelen, met bomen die door de motorkap groeien, je ziet het hier. Je moet er een kleine omweg voor maken op je weg van Zweden naar Noorwegen (of andersom), maar dat zouden wij zeker aanraden! Deze toffe en tikkeltje creepy plek wil je zien!

Wij zijn fan van dit soort verlaten plekken en toen we over het autokerkhof in Zweden hoorden, zetten we deze gelijk op ons to do lijstje. Hier gingen we sowieso naartoe! Het autokerkhof ligt van het gebaande pad, diep in de bossen. Vanaf de hoofdweg tussen Karlstad en Oslo (E18) slaan we vlak voor we Noorwegen in rijden af. We zijn benieuwd waar we terecht gaan komen!

Verscholen in de groene bossen

Vanaf de E19 is het nog 20 kilometer rijden naar Ivan’s car graveyard. Niet erg ver dus, maar je rijdt wel grotendeels over kronkelende en vaak smalle gravelwegen. Snel zijn wij dus niet met onze 70 pk’tjes, maar toch is het ook voor ons prima te doen. Op de heenweg komen we gelukkig geen tegenliggers tegen. ;-)

We rijden dieper en dieper de bossen in en zien steeds minder huizen onderweg. In dit landschap past een autokerkhof perfect!

Er komt zeker geen openbaar vervoer bij het Båstnas Car Cemetery ofwel Ivan’s car junkyard. Dus huur een auto of ga je met je eigen camper. Bij Töcksfors verlaat je de hoofdweg en rijd je via de S500 richting Väng. De laatste 11 kilometer rijd je over een prima gravelweg. Weinig kuilen, wel smal op veel plekken en behoorlijk kronkelig. Het is er niet druk en zelfs met een bus als Bruno is het heel goed te rijden. Gewoon je koppie erbij houden en goed vooruitkijken!

Over Båstnäs Car Cemetery

Als we aan komen rijden, zien we al gelijk autowrakken langs de weg liggen. Ja, we zitten hier goed! We parkeren onze camper en gaan op verkenning. Op het huis zien we het bekende ‘read the sign’ gekalkt staan, maar het bordje zelf is weg. Uit bronnen online blijkt dat hier eerst een papiertje hing waarbij de eigenaren op een nogal directe manier duidelijk maakten dat je hier best mocht rondkijken, zolang je maar uit de huizen en van het gereedschap en de andere spullen bleef. Voor degene die dit toch niet konden laten zou de bodem van het erg diepe nabijgelegen meer de juiste plaats zijn, aldus de eigenaren. Had ik al gezegd dat het een beetje creepy is? ;-)

De letterlijke tekst op het bordje zou zijn geweest:
“As the owner of this place, I want to set up some easy rules. This place isn’t abandoned, treat the place with respect, like you would do in a museum. The houses are OFF LIMITS. If I would find anyone inside one of the buildings, he’ll be shot, or worse! (The lake just east of here is over 100 meters deep, just for info). Do not destroy or in any way disrupt this place. Have a pleasant stay, kind regards.

Het autokerkhof was ooit de business van 2 broers. Vanaf de jaren ’60 kochten zij oude auto’s op, haalden de bruikbare onderdelen eruit en verkochten dit voor hogere prijzen in het duurdere Noorwegen. Het autokerkhof ligt op maar enkele kilometers van de grens, dus qua ligging was dit ideaal voor de broers. Alleen bleek het in deze omgeving lastig om de auto’s vrij te houden van mos en andere begroeiing en dus hielden de broers het een tijd geleden voor gezien. Sindsdien is de plek verlaten en overgeleverd aan de natuur.

En dat maakt deze plek juist zo tof! Verspreid door de bossen liggen overal autowrakken en -onderdelen. De auto’s zijn geroest, helemaal uit elkaar gevallen en soms opgestapeld. Omgevallen bomen op auto’s en de met mos begroeide daken en interieurs maken duidelijk dat de natuur hier de baas is. Soms groeien er zelfs hele bomen door de auto’s heen! Het is een tikkeltje creepy en heel tof tegelijkertijd!

We struinen wel een uur door het bos op zoek naar geroeste pareltjes. Fotogeniek is deze plek absoluut! Overal vind je weer een verstopt paadje waardoor je bij andere auto’s komt. Dit zou zo een locatie kunnen zijn voor een Wie is de mol opdracht of een spannende film. Als we langs de huizen wandelen, kijken we voorzichtig naar binnen. De bergen met onderdelen en de zooi in de gebouwen laten zien dat hier ooit hard (en chaotisch) gewerkt werd.

Check het zelf

Als je nog niet overtuigd was, check dan nog even deze foto’s. Dit is toch super!

Het deed ons denken aan het verlaten waterpark in Hué (Vietnam). Alleen mocht je daar eigenlijk niet komen, behalve als je de ‘bewaker’ wat centjes in zijn hand drukte. Dit autokerkhof in Zweden past absoluut in het rijtje van toffe, verlaten plekken en is de omweg dubbel en dwars waard.

Lees meer blogs over reizen in Zweden

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Zweden

Goed voorbereid op reis naar Zweden

Zweden

Wat kost reizen in Zweden?

Zweden

Een dag in Nationaal Park Fulufjället

Zweden

Aanrader: Ontdek de Zweedse wildernis op de Vildmarksvägen

Zweden

10 tips voor Zweeds Lapland in de zomer

Denemarken+2

100 dagen met de camper door Scandinavië

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen