Goed voorbereid op reis naar Zweden | 12x dit moet je weten

Djura

Zweden is een fantastische vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je rijdt er prachtige routes, kampeert gratis op de meest afgelegen, stille plekken en vindt er bossen, meren en bovenal rust. Wij vonden het heerlijk! Om je reis naar Zweden net zo vlekkeloos te laten verlopen als die van ons, geven we je praktische informatie en handige tips. Zo ga jij goed voorbereid naar Zweden!

Over Zweden

  • Hoofdstad: Stockholm
  • Taal: Zweeds
  • Valuta: Zweedse Kroon (SEK)
  • Aantal inwoners: 10,42 miljoen
  • Oppervlakte: 528.447 km²
  • Aantal inwoners per km²: 20

Wildkamperen en het allemansrecht

Eén van de redenen waarom Zweden zo’n droombestemming is voor natuur- en kampeerliefhebbers is het allemansrecht. In het kort betekent dit dat iedereen recht heeft om in de natuur te zijn en de natuur te gebruiken. Zo mag je - tenzij anders aangegeven, bijvoorbeeld in nationale parken - vissen in de meren, een kampvuur maken van hout uit het bos, bessen plukken en opeten en bovenal wildkamperen.

Je vindt in Zweden dan ook overal waanzinnige wildkampeerplekken. Regelmatig zijn er zelfs voorzieningen bij zo’n plek, zoals een composttoilet, vuurkorf met een bijl of een houten hutje om te schuilen bij regen. Allemaal gratis! Dat geloof je toch bijna niet. ;-)

Natuurlijk houd je zo’n plek in goede staat. Neem altijd je afval mee, gebruik zoveel mogelijk dood hout en let op de regels. Soms zie je bordjes met de boodschap dat vissen enkel mag met een vergunning of dat het niet is toegestaan om te kamperen. Doe dit dan ook niet. Dan blijft Zweden voor iedereen zo’n geweldige kampeerbestemming.

Op zoek naar mooie wildkampeerplekken? Gebruik de app Park4Night. Hier vind je ontelbaar veel kampeerspots (gratis en betaald), inclusief foto’s, faciliteiten ter plaatse en reviews van andere kampeerders. Op deze app vind je trouwens ook plaatsen waar je drinkwater kunt tappen en grijs en zwart water kunt legen. Super fijn! Dit was niet voor niets onze meest gebruikte app tijdens onze reis door Scandinavië.

Fika: de koffietraditie in Zweden

Als je denkt dat wij Nederlanders een bakje koffie doen in onze cultuur ingebakken hebben zitten, ga dan eens kijken in Zweden. Daar hebben ze zelfs een eigen naam voor hun koffiemoment, namelijk fika. Volgens goed gebruik drink je tijdens een fika niet alleen koffie, maar eet je er ook iets lekkers bij. Vaak is dat een typisch Zweeds kaneelbroodje. Geen verkeerde gewoonte van die Zweden!

De beste reistijd voor Zweden

Wanneer je het beste naar Zweden kunt reizen, is helemaal afhankelijk waar je voor komt. In de winter is Zweeds Lapland bedekt onder een dikke laag sneeuw en kom je in een sprookjesachtig winterwonderland. Je kunt in deze periode sledetochten met husky’s doen, het Noorderlicht spotten of de natuur verkennen op sneeuwscooters.

Bereid je in de wintermaanden wel voor op de ijzige kou, onbegaanbare wegen en donkerte. Van november t/m maart komt in Kiruna (Noord-Zweden) de temperatuur niet eens boven het vriespunt uit. Doordat je zo noordelijk bent, is het maar enkele uren per dag licht. Vooral in de periode half december t/m half februari wordt het vrijwel niet licht overdag en dat maakt het in deze periode lastig om activiteiten te ondernemen.

In de zomer is Zweden minstens net zo’n leuke bestemming. Je kunt er dan waanzinnige roadtrips maken, zwemmen in meren, hiken door het landschap en wildlife proberen te spotten. Het is gemiddeld genomen een paar graden koeler in Zweden dan bij ons in Nederland. Denk aan een gemiddelde temperatuur van 20 tot 23 graden in Stockholm tijdens de zomermaanden. Ga je richting het noordelijk gelegen Kiruna, dan is 20 graden al warm. Zelfs in de zomer!

Je kunt van mei tot en met september heel goed door Zweden reizen. Persoonlijk zijn wij fan van de maand september. Alhoewel het dan al iets frisser wordt, is het wel veel rustiger en vanaf eind september kun je met veel geluk al het Noorderlicht spotten. En dat wil je!

Tolwegen

Hier kunnen we heel kort over zijn: Je hebt geen tolwegen in Zweden. Er zijn wel een paar bruggen waarvoor je tol betaalt. De bekendste is natuurlijk de brug tussen Denemarken en Zweden. De tol voor de Sontbrug kun je ter plaatse betalen. Verder heb je bij Motala en Sundsvall enkele tolbruggen, maar die kosten hooguit een paar euro. Bij deze tolbruggen betaal je niet ter plaatse, maar krijg je een rekening thuisgestuurd.

Je bent dus niet veel geld kwijt aan tol in Zweden. Wel heb je een milieubelasting in de steden Stockholm en Gotenburg. Ook hier wordt je kenteken automatisch geregistreerd als je de stad inrijdt en krijg je de rekening thuisgestuurd. De hoogte van de belasting is afhankelijk van het tijdstip dat je de stad binnenrijdt. Voor Gotenburg is het maximum dagtarief ongeveer €6 en voor Stockholm rond de €13,50. In het weekend, tijdens feestdagen en in de maand juli hoef je geen milieubelasting te betalen.

Muggen

Zweden is niet alleen een walhalla voor natuurliefhebbers. Ook voor muggen is het goed toeven in het water- en bosrijke land. Vooral in de maanden juli en augustus kunnen deze kleine beestjes voor hele grote irritatie zorgen. Gelukkig is de Zweedse mug langzamer dan onze mug in Nederland en daarmee makkelijker te vangen.

Enkele tips om je te wapenen tegen de muggen in Zweden:

  • Koop ter plaatse junglemuggenolie, ofwel de Zweedse Djungelolja. Die is sterker dan de muggenolie die je in de Nederlandse winkels vindt.
  • Muggen houden niet van zon en wind, dus op een zonnig plekje met een lekker briesje zit je beter dan in een schaduwrijk en windstil bos.
  • Draag lichtgekleurde en loszittende kleding. Muggen worden aangetrokken tot donkere kleding en bijten makkelijk door strakke kleren heen.
  • Gezellig en goed tegen muggen: Maak een vuurtje. Houden ze niet van!

Geen visum nodig voor Zweden

Zweden is onderdeel van de EU. Je kunt als inwoner van een EU-land daarom vrij reizen naar Zweden. Je hebt daar geen visum voor nodig. Uiteraard moet je je wel kunnen identificeren met een ID-kaart of paspoort.

Noorderlicht spotten

Een deel van Zweden ligt boven de Poolcirkel en daar heb je goede kansen op het spotten van het Noorderlicht. Boven je hoofd beweegt het groene en paarse licht als een soort dans in de donkerte. Bij wie staat het zien van deze natuurlijke lichtshow nou niet op de bucketlist?

Natuurlijk wil je weten wanneer je het meeste kans hebt op het zien van het Noorderlicht in Zweden. Het korte antwoord: van september t/m eind maart in Zweeds Lapland. Het noordelijk gelegen Abisko staat bekend als de beste plaats in Zweden om het Noorderlicht te zien. Doordat Abisko wordt omringd door bergen, is de lucht vaak helder en dat geeft je meer kans om dit natuurfenomeen met je eigen ogen waar te nemen.

Hoe zuidelijker je gaat, hoe minder groot je kans wordt. Toch kan het wel! Wij reden de Vildmarksvägen (mooie route tussen Vilhelmina en Strömsund) eind september en hadden niet meer op het Noorderlicht gerekend. We waren immers al tot onder de Poolcirkel afgezakt en het was nog erg vroeg in het seizoen. Toch werden we twee nachten op rij getrakteerd op dit magische natuurfenomeen. Wat een geluk!

Midzomernacht

Een ander bijzonder natuurfenomeen is de middernachtzon. Boven de Poolcirkel wordt het gedurende een periode in de zomer niet donker ‘s nachts. De zon gaat dan simpelweg niet onder. Bijzonder hè!

De middernachtzon verdwijnt dus nooit helemaal. De zon zakt vrij laag en blijft vervolgens zweven boven de horizon. Totdat hij na een tijdje weer stijgt en hoger aan de hemel staat. Je kunt de Middernachtzon van eind mei tot half juli zien in het gebied ten noorden van de Poolcirkel. In het stadje Jokkmokk - net iets boven de Poolcirkel - geniet je 32 dagen achter elkaar van de Middernachtzon, terwijl dit in het noordelijke dorp Abisko zelfs 55 dagen is.

Op de dag dat de zon het langst aan de hemel staat - vaak rond 21 juni - vieren de Zweden de start van de zomer tijdens de Midzomernachtfeesten. Er is veel muziek, versieringen en gezelligheid. Een leuk evenement om mee te maken!

Geldzaken in Zweden

In Zweden betaal je met de Zweedse Kroon. (SEK) Tijdens onze reis stond 10 SEK ongeveer gelijk aan 1 euro. In alle steden kun je eenvoudig contant geld opnemen, maar eigenlijk heb je dit bijna nooit nodig. Bij restaurants, tankstations, supermarkten en andere plaatsen is pinnen de norm. Het is geen probleem om met een Nederlandse bankpas of een creditcard te pinnen.

Met de Revolut creditcard krijg je altijd de beste koers en bespaar je een hoop geld aan extra fees en transactiekosten. Veel Nederlandse banken rekenen namelijk een koersopslag als je betaalt in een andere valuta. Die kosten lopen behoorlijk op als je enkele weken in het land verblijft. Met een Revolut kaart kun je veel geld besparen, doordat je gratis tot €1.000 per maand betalingen kunt doen, je de beste koers krijgt én je zonder extra kosten contant geld kunt opnemen bij een geldautomaat. (tot €200 per maand) Je vraagt de Revolut creditcard makkelijk aan voor slechts een paar euro. Die heb je er zo uit!

Zweden heeft - net als andere Scandinavische landen - de reputatie duur te zijn. Het klopt dat de kosten voor levensonderhoud in Zweden hoger liggen dan in Nederland. Zo zijn je boodschappen duurder, maar ook een drankje op het terras of een kaartje voor de metro is niet goedkoop. Toch kun je je reis door Zweden goed betaalbaar houden als je gaat kamperen. En dat is ook nog eens de leukste manier van reizen door Zweden!

Door het allemansrecht mag je namelijk op heel veel plekken gratis overnachten. Koken doe je bijna altijd zelf, want vaak zit je in de middle of nowhere en is er simpelweg geen restaurant in de buurt. Dat scheelt een hoop geld! Ondanks de hoge dieselprijzen in de zomer van 2022 en onze dorstige camper hebben wij door Zweden gereisd met gemiddeld €73,91 per dag. (2 personen) Meer weten over de kosten van een reis door Zweden? Lees ons uitgebreide kostenblog Zweden.

Veiligheid in Zweden

Reizen in Zweden is hartstikke veilig. De criminaliteitscijfers zijn laag, het land is ver ontwikkeld en we hebben ons op weinig plekken op de wereld zo veilig gevoeld als in Zweden.

Check voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies vanuit de Rijksoverheid.

Regels over het kopen van alcohol

Net zoals in Noorwegen werkt het in Zweden allemaal net even wat anders dan je gewend bent als je een biertje of fles wijn wil kopen. In de supermarkten vind je enkel bier met een maximaal alcoholpercentage van 3,5%. Voor wijn, sterke drank en zwaardere bieren kun je in de staatswinkels (Systembolaget) terecht.

De prijzen van alcohol liggen hoog in Zweden. Dat komt vooral door de hoge accijnzen die de overheid heft op alcoholische dranken. Hoe hoger het alcoholpercentage van de drank, hoe meer belasting je over het product betaalt. Je moet trouwens 20 jaar zijn om drank te kunnen kopen in een staatswinkel, terwijl dat in de horeca 18 jaar is. Beetje gek is dat wel.

De openingstijden van Systembolaget zijn - vooral in kleinere steden en dorpen - beperkt. De meeste grote winkels zijn doordeweeks open tot een uur of 7, maar op zaterdag worden de deuren bij veel winkels al om 3 uur gesloten. In kleine steden en dorpen kan het zijn dat de Systembolaget helemaal niet open is in het weekend. Dus plan vooruit of neem een voorraadje mee uit Nederland. Dat laatste scheelt je sowieso veel geld. ;-)

Voor digital nomads: internetten in Zweden

In principe kun je gewoon met je Nederlandse mobiele abonnement bellen, sms’en en internetten in Zweden. Zweden is een EU-land en daarom kan dit binnen je reguliere bundel, zonder extra kosten.

Voor een ‘gewone vakantie’ red je het daar waarschijnlijk prima mee, maar ga je langer door Zweden reizen en tegelijkertijd werken van afstand, dan is een lokale simkaart fijn. De dekking is vaak iets beter en waarschijnlijk is je gewone internetbundel niet groot genoeg om een hele maand van te werken. Zeker niet als je ook regelmatig video-afspraken hebt.

Omdat wij als digital nomads werken tijdens onze reizen, kochten we in Zweden een prepaid simkaart van Telia. Telia heeft de beste dekking in Zweden en biedt internetbundels van allerlei groottes aan. Het is helaas niet goedkoop, maar gelukkig verdien je het snel terug. ;-)

Op naar Zweden

Met al deze informatie ben je goed voorbereid op jouw reis naar Zweden. Nu kan het leukere werk beginnen: bestemmingen kiezen en je route bedenken. Lees onze blogs over reizen in Zweden voor een overzicht van de mooie roadtrips, leuke hikes en indrukwekkende bezienswaardigheden.

Meer over reizen door Zweden

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Zweden

Wat kost reizen in Zweden?

Noorwegen

Hoe duur is reizen in Noorwegen?

Noorwegen

Goed voorbereid op reis naar Noorwegen

Zweden

Een dag in Nationaal Park Fulufjället

Zweden

Aanrader: Ontdek de Zweedse wildernis op de Vildmarksvägen

Zweden

10 tips voor Zweeds Lapland in de zomer

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen