Goed voorbereid op reis naar Oostenrijk | 10x dit moet je weten

Djura

Oostenrijk is één van de meest gevarieerde vakantiebestemmingen in Europa. Of je nou houdt van de frisse berglucht en een stevige wandeling of juist graag door lieflijke dorpen en sfeervolle steden slentert, in Oostenrijk zit je altijd goed. Niet gek dat er jaarlijks zo’n 1,7 miljoen Nederlanders op vakantie gaan naar Oostenrijk. Om je vakantie ontspannen te laten verlopen en onderweg niet voor verrassingen te komen te staan, is het fijn om je voor te bereiden. Daarom geven we je in dit blog praktische informatie en tips voor een onbezorgde reis door Oostenrijk!

Over Oostenrijk

  • Hoofdstad: Wenen
  • Taal: Duits
  • Valuta: Euro
  • Aantal inwoners: 8,9 miljoen
  • Oppervlakte: 83.871 km²
  • Aantal inwoners per km²: 106

De beste reistijd voor Oostenrijk

Het zijn niet alleen de activiteiten, landschappen en bezienswaardigheden waardoor Oostenrijk jaar op jaar zoveel toeristen weet aan te trekken. Het komt ook doordat ze twee toeristische seizoenen kennen. Het zomerseizoen is geschikt voor toffe hikes in de bergen, suppen en varen op de meren, fietsen door de groene valleien en allerlei andere outdoor activiteiten. Terwijl in de winter ski- en snowboardfanaten hun hart kunnen ophalen op de Oostenrijkse skipistes.

Wat de beste reistijd is, is dus helemaal afhankelijk waar je voor komt. Het zomerseizoen begint in Oostenrijk vanaf eind mei en loopt door tot en met september. Ook in oktober zijn sommige bergpassen en hikes nog prima te doen, maar dan wordt de kans op onbegaanbare wegen en trails wel steeds groter. Kom je naar Oostenrijk voor een fijne wintersportvakantie, dan kun je het beste tussen december en maart gaan.

Tolwegen in Oostenrijk

Om op de snelwegen te mogen rijden in Oostenrijk, heb je een tolvignet nodig. Deze kun je vooraf kopen bij een ANWB-winkel of bij tankstations en andere verkooppunten vlakbij de Oostenrijkse grens. Om je vakantie stressloos te beginnen, regel je zo’n vignet gewoon lekker van tevoren. Dan heb je daar geen omkijken meer naar! Je kunt het tolvignet voor Oostenrijk al (ruim) voordat je op vakantie gaat kopen, want bij aanschaf geef je aan vanaf welke datum het vignet in moet gaan. Je kunt kiezen uit een tolvignet voor 10 dagen of 2 maanden.

Buiten het tolvignet zijn er nog enkele andere wegen waarvoor je tol betaalt. Soms zijn dit wegen in privé-eigendom, zoals de tolweg naar de Schlegeis Stausee die in handen is van een groot elektriciteitsbedrijf. Ook voor de beroemde bergpas bij de Grossglockner, de Grossglockner Hochalpenstrasse, betaal je apart tol.

Benieuwd naar de tarieven voor tolwegen? Lees ons blog over onze uitgaven tijdens een roadtrip door Oostenrijk.

Veiligheid in Oostenrijk

Oostenrijk is een hartstikke veilig land. Natuurlijk moet je op drukke plekken en in grote steden een beetje op je spullen letten, maar waar geldt dat nou niet? Als we dan toch veiligheidsrisico’s moeten noemen, dan zitten die met name in de natuur. In Europese berggebieden komt noodweer steeds vaker voor. Houd het weerbericht en het lokale nieuws dus altijd een beetje in de gaten tijdens je vakantie.

Oplettendheid is ook geboden tijdens outdoor activiteiten, zoals hiken, mountainbiken en bergbeklimmen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. In het wintersportseizoen gebeuren helaas weleens ongelukken als wintersporters buiten de pistes gaan skiën of snowboarden. Houd de weersomstandigheden en condities van trails en pistes daarom goed in de gaten en vraag zo nodig om actuele informatie hierover bij toeristeninformatiepunten.

Check voor vertrek altijd het actuele reisadvies vanuit Rijksoverheid.

Milieuzones in Oostenrijk

Als je met een ouder voertuig rondreist wat ook nog eens op diesel rijdt, dan is het altijd slim om te checken of je vakantiebestemming milieuzones kent. Oude dieseltjes hebben ze in die gebieden namelijk niet zo graag. ;-) Goed nieuws: Oostenrijk kent geen milieuzones voor personenauto’s. Als camper tot 3.500 kilo val je onder de personenauto’s en hoef je je hier dus geen zorgen om te maken.

Als je via Duitsland naar Oostenrijk rijdt, dan moet je de Duitse ‘umweltzones’ wel in de gaten houden. Als je alleen op de snelweg blijft in Duitsland, is het geen probleem. Maar splits je de reis op in twee dagen of wil je ook in Duitsland wat mooie plekken bezoeken, dan doe je er goed aan om een milieusticker voor Duitsland te bestellen. Of als je die niet kunt krijgen - omdat je voertuig vervuilend is, zoals Bruno - dan moet je de Duitse milieuzones vermijden.

Wildkamperen in Oostenrijk

Officieel is wildkamperen in Oostenrijk bijna nergens toegestaan. De exacte regels verschillen per deelstaat, maar om het makkelijk te houden kun je er vanuit gaan dat het bijna nooit mag. Heel jammer, want wat is er fijner dan wakker worden met het geluid van fluitende vogels en een uitzicht op de Oostenrijkse natuur?

Omdat het verbod op wildkamperen - naar wat wij hebben gehoord - best goed gehandhaafd wordt, zowel door waarschuwende bewoners uit de omgeving als politie, vind je niet veel plaatsen waar je vrij kunt staan en de nacht door kunt brengen in je camper. Maar met goed speurwerk op een app als Park4Night is het ons toch gelukt om 5 nachten gratis te staan in Oostenrijk. Het kan dus wel, maar doe het op eigen risico. ;-)

Geen visum nodig voor Oostenrijk

Oostenrijk is onderdeel van de EU en je kunt daarom vrij reizen naar Oostenrijk. Je hebt er geen visum nodig. Natuurlijk moet je je wel kunnen identificeren met je paspoort of ID-kaart.

Geldzaken in Oostenrijk

In Oostenrijk betalen ze met de euro, net als wij. Geen gedoe met omrekenen of geld wisselen dus. Je kunt op veel plaatsen in Oostenrijk met je pinpas betalen, maar zeker niet overal. Vooral als het gaat om kleinere bedragen, zoals een koffie op het terras, hebben ze veel liever dat je met contant geld betaalt. Of je kunt er simpelweg niet pinnen. Dat geldt soms ook voor campings. Het is in Oostenrijk dus verstandig om altijd wat contant geld op zak te hebben.

Qua prijsniveau is Oostenrijk een mooie middenmoter in Europa. De prijzen van boodschappen zijn vergelijkbaar met die in Nederland. In de horeca ben je soms iets minder geld kwijt dan bij ons. Aan de andere kant zijn campings fors geprijsd en vonden wij de tarieven voor kabelbanen ook best flink. Benieuwd wat wij hebben uitgegeven tijdens onze 3-weekse vakantie in Oostenrijk? Lees het in ons kostenblog!

Onze uitgaven tijdens een reis met onze camper Wat kost een vakantie in Oostenrijk?

Supermarkten op zondag gesloten

In Nederland zijn we helemaal gewend aan het feit dat je bijna op elk uur van iedere dag boodschappen kunt doen. In Oostenrijk zijn ze nog niet zo ver. ;-) Bijna alle supermarkten zijn op zondag gesloten. Daarnaast zijn kleinere supermarkten vaak niet tot ‘s avonds laat open, maar gaan ze gerust al dicht om 6 of 7 uur. Houd hier dus rekening mee of doe zoals wij: zorg ervoor dat je altijd soep in huis hebt. ;-)

Rijden in Oostenrijk

De wegen in Oostenrijk zijn hartstikke goed en de meeste verkeersregels zijn hetzelfde als bij ons. Enkele aandachtspunten bij het rijden in de bergen:

  • Stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer.
  • Gebruik je motor om af te remmen bij het (langdurig) afdalen op een bergpas, zodat je remmen niet oververhit raken.
  • Winterbanden zijn van 1 november t/m 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. De omstandigheden zijn winters als de weg geheel of gedeeltelijk is bedekt met sneeuw of ijs. Als sneeuwkettingen verplicht zijn, dan wordt dit aangegeven met borden.

Op vakantie naar Oostenrijk

Met deze praktische tips en informatie ben je goed voorbereid op jouw vakantie naar Oostenrijk. Nu hoef je alleen nog maar bestemmingen, hikes en bezienswaardigheden uit te kiezen om zo een mooie route samen te stellen. Onze blogs over reizen in Oostenrijk kunnen je vast helpen bij het maken van je keuzes!

Ontdek het beste van Oostenrijk

Lees meer over reisvoorbereiding

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Oostenrijk

Wat kost een vakantie in Oostenrijk?

Italië

Goed voorbereid op reis naar de Dolomieten

Italië

Wat kost een vakantie in de Dolomieten?

Oostenrijk

Must-do: wandelen bij de felblauwe Lünersee in Vorarlberg

Oostenrijk

Hike naar de Olpererhütte voor het beste uitzicht op de Schlegeis Stausee

Oostenrijk

5 tips voor een bezoek aan de Krimmler watervallen

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen