Hike naar de Olpererhütte voor het beste uitzicht op de Schlegeis Stausee | Één van de bekendste hikes in het Zillertal

Djura

Het felblauwe water van de Schlegeis Stausee en de besneeuwde bergen erachter maken een fantastisch plaatje. Zeker als je deze natuurpracht van bovenaf bekijkt! Voor het beste uitzicht op het Schlegeis stuwmeer hike je naar de Olpererhütte, gelegen op 2.388 meter boven zeeniveau. Alleen als je - net als wij - wel houdt van een uitdaging en minder toeristen op de trail, dan neem je de route via Friesenberghaus. De klim naar boven is dan weliswaar langer, maar minder steil en niet onbelangrijk: je hebt veel plezier van je klim, want je loopt kilometers lang met direct uitzicht op de Schlegeis Stausee en de Zillertal Alpen!

De klassieke Olpererhütte hike vs. de hike via Friesenberghaus

Vanaf het hike startpunt aan de rand van de Schlegeis Stausee heb je een keuze: je volgt de weg langs het meer en slaat dan een steil pad in en hiket rechtstreeks naar Olpererhütte óf je neemt het pad naar Friesenberghaus en hiket over de bergen naar Olpererhütte en de hangbrug. Beide hikes zijn mooi en leuk, dus kies vooral wat het beste bij jou past. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

  • Afstand: Als je rechtstreeks naar de Olpererhütte hiket, dan is het pad ongeveer 4 kilometer. Je loopt daarna dezelfde route terug en hebt in totaal dus 8 kilometer hiken in de benen als je terugkomt. De hike via Friesenberghaus naar de Olpererhütte is langer, namelijk 14 kilometer.
  • Hellingsgraad van de trail: Het pad dat rechtstreeks naar Olpererhütte leidt is een stuk steiler. Het eerste stukje loop je over een vlak pad langs het meer, maar daarna ga je een pad in waarbij je in 3,2 kilometer 600 meter stijgt in hoogte. Flinke helling dus! Als je via Friesenberghaus hiket, dan klim je in totaal meer (ruim 800 meter in totaal), maar wel over een langer pad. Het is iets meer dan 6 kilometer lopen naar Friesenberghaus, dus dit pad stijgt veel geleidelijker.
  • Drukte op de trail: Vlakbij de Olpererhütte vind je de Kebema hangbrug die dankzij Instagram veel bekendheid heeft gekregen. Vanaf deze hangbrug heb je een waanzinnig uitzicht op de Schlegeis Stausee en de Zillertal Alpen, maar dat is niet de reden dat veel mensen hier een foto willen maken. De liefde voor deze fotospot komt voornamelijk door het optische bedrog dat je kunt creëren in een foto. De brug hangt namelijk maar iets boven een waterstroom, maar op de foto lijkt de brug op honderden meters hoog boven het stuwmeer te hangen. Je raadt het al: veel mensen maken de hike naar Olpererhütte om deze bekende foto zelf te maken. Aangezien veel mensen de kortste route nemen, is het op de trail die direct naar Olpererhütte leidt veel drukker dan op de trails naar Friesenberghaus en tussen Friesenberghaus en Olpererhütte. Zelfs in het hoogseizoen én het weekend zagen we op dit deel van de hike maar een handvol andere hikers!

Wij houden er altijd van om net wat verder te kijken dan onze neus lang is en daarom kiezen wij voor de hike naar de Olpererhütte via het Friesenberghaus. Het is onze laatste hike in Oostenrijk (tijdens deze trip). Laten we die kuiten nog maar een keer goed aan het werk zetten!

Over de hike naar Friesenberghaus, Kebema Panoramabrücke en Olpererhütte

  • Afstand: 14 kilometer
  • Hoogtemeters: 838 meter
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot moeilijk | Enige (technische) hike-ervaring is handig voor het gedeelte tussen Friesenberghaus en Olpererhütte
  • Start- en eindpunt: Schlegeis Stausee, Zillertal
  • Beginpunt enkel bereikbaar via tolweg, campers niet toegestaan. Neem de bus 4102 als je met een camper(van) door Oostenrijk reist.
  • Route: Schlegeis Stausee (1.782 meter) > Friesenberghaus (2.500 meter) > Olpererhütte (2.388 meter) > Schlegeis Stausee
  • Hoogste punt: 2.620 meter boven zeeniveau
  • Benodigde tijd: 5 uur, exclusief rustpauzes

Onze ervaring met de alternatieve Olpererhütte hike

Met de bus naar de Schlegeis Stausee

Zoals gezegd kozen wij voor de langere hike via Friesenberghaus naar de hangbrug en Olpererhütte. Omdat je met een camper niet over de tolweg mag die naar het startpunt van de hike leidt, kamperen wij de nacht voor onze hike bij de basic Campingplatz Kaseler. Dan kunnen we de eerste bus pakken die naar de Schlegeis Stausee gaat, namelijk om 1 minuut voor 8. Al vroeg genoeg, ook als je zo je bus uit kunt komen rollen en alleen maar in de bus hoeft te stappen! ;-)

Via een kronkelende route klimmen we naar het Schlegeis stuwmeer dat op bijna 1.800 meter boven zeeniveau ligt. Als we uitstappen en over het meer kijken, vallen ons twee dingen direct op. Eén: de uitgesproken kleur van het water is prachtig. Twee: het water staat laag. Je ziet duidelijk dat het normaal gesproken hoger komt door de brokkelige, grijze rand om het meer. Geen idee wat de reden van de lagere waterstand is. Je zou juist denken dat het ijs in de bergen nu - midden in de zomer - hartstikke hard smelt en het stuwmeer vult.

Ondanks dat deze rand het stuwmeer iets minder fotogeniek maakt, is het nog steeds een mooie plek. Vooral de Zillertal Alpen op de achtergrond met dikke lagen sneeuw en ijs zijn tof om te zien. Om daar nog even iets langer naar te kunnen kijken (en stiekem nog wat beter wakker te worden), lopen we eerst naar het terras van het Dominikhaus voor een kopje koffie.

De lange klim naar Friesenberghaus

Het is iets voor 9 als we echt aan de hike gaan beginnen. We volgen het bordje richting Friesenberghaus dat ons de bossen in leidt. Het pad laat ons direct klimmen, maar wel geleidelijk. De zon is al doorgekomen en voelt gelijk warm, maar gelukkig lopen we het eerste deel van de hike grotendeels in de schaduw van het bos.

Het pad heeft veel grote stenen en is regelmatig nat en modderig. Het is daarmee iets technischer dan bijvoorbeeld de 5 Huts Trail, maar heel goed te doen als je in de gaten houdt waar je je voeten neerzet. We passeren meerdere, kabbelende stroompjes en af en toe een waterval. We zien en horen verder niets of niemand. Alleen de natuur. Lekker!

Na een uur opent het landschap en hiken we door de met stenen bezaaide weilanden. Het Friesenberghaus is zelfs al in zicht, maar de weg erheen is nog lang. We komen langs groepjes koeien die ons met hun klingelende bellen een welkome afleiding bieden, want stilletjes aan wordt het pad pittiger. We zijn al kilometerslang continu aan het klimmen en inmiddels beginnen we aan onze ademhaling te voelen dat we hoger komen. Doordat er wat minder zuurstof in de lucht zit, is het allemaal net een tandje zwaarder voor je lijf. Maar we hiken gestaag door en met iedere stap komt het Friesenberghaus dichterbij.

Om 11 uur komen we aan het bij het Friesenberghaus op 2.500 meter. De lange klim zit erop! Het is tijd voor koffie en Oostenrijkse apfelstrüdel, want ons neefje is jarig. Daar moeten we even een taartje op eten natuurlijk, ook al kunnen we niet bij zijn verjaardag zijn.

Van Schlegeis Stausee naar het Friesenberghaus

  • 6,2 kilometer
  • 718 meter klimmen
  • 2 uur hiken

Een technisch uitdagend deel van de hike

Nadat we ons hebben opgeladen met koffie en apfelstrüdel, is het tijd om verder te gaan. We hebben nog heel wat kilometers voor de boeg! Vanaf het Friesenberghaus dalen we een klein stukje af om daarna een steil, brokkelig pad omhoog te trotseren. Het idee dat dit de laatste, serieuze klim van vandaag is (en de apfelstrüdel natuurlijk) geeft ons de kracht om deze klim relatief snel te volbrengen. Na een half uurtje staan we op het hoogste punt van de hike. Dat geeft een goed gevoel!

Vanaf hier vlakt het pad wat af. Er zitten nog kleine stukjes omhoog en omlaag in, maar geen lange klims of afdalingen. Toch is het nu niet fluitend en ontspannen wandelen, want dit deel van de trail is best pittig. Op veel plaatsen is het pad erg smal (met een steile afgrond naast je), schuin en bestaat het uit los grind, waardoor je weinig grip hebt. Zeker als het pad ook nog naar beneden gaat.

Daarnaast moeten we enkele stroompjes oversteken waar het water best wild doorheen raast. Oversteken valt hier niet mee. Ik kies maar voor veiligheid in plaats van droge voeten! ;-)

Na die eerste, technische kilometers wordt het pad iets breder en makkelijker, alhoewel het brokkelig blijft. Soms moet je van het ene naar het andere grote rotsblok en lijkt het meer een balansoefening dan een wandelpad. Nu is balans precies niet mijn sterkste punt, met als gevolg dat ik er geregeld als een Bambi bij loop.

Wel krijgen we steeds meer zicht op de Schlegeis Stausee die recht voor ons ligt. Dat is het leuke aan de hike in deze richting: je ziet het stuwmeer en de besneeuwde Zillertal Alpen de hele tijd! Behalve als je naar beneden kijkt om te zien waar je je voeten veilig neer kunt zetten natuurlijk. ;-)

Het uitzicht op het meer en de bergen is schitterend, maar wel de hele tijd hetzelfde. (Als we dan toch een beetje kritisch mogen zijn.) Dat maakt dat we ons 1,5 uur na ons vertrek bij het Friesenberghaus afvragen waar de Kebema Panoramabrücke nou blijft.

Van Friesenberghaus naar de Kebema Panoramabrücke en Olpererhütte

  • 4,4 kilometer
  • 170 meter klimmen en 232 meter dalen
  • 2 uur hiken

Drukte bij de Kebema hangbrug en de Olpererhütte

Het is inmiddels iets voor 2 uur als we aankomen bij de Instagram famous hangbrug. Om eerlijk te zijn is deze plek een beetje een domper. Het is niet onverwacht, maar toch verrast de plotselinge drukte ons. Tijdens de urenlange hike tot nu toe zagen we maar een paar mensen en hier wemelt het ervan.

Er staat een fikse rij voor de hangbrug om een foto te kunnen maken. Dat roept bij ons altijd een beetje weerstand op. Vooral omdat het uitzicht echt wel mooi is vanaf de brug hoor, maar datzelfde uitzicht hebben wij eigenlijk de hele tijd al in het afgelopen uur hiken. Wij genieten veel meer van dit prachtige landschap als we er in alle rust doorheen hiken dan wanneer we in de drukte een plekje moeten vinden vanaf waar we een foto kunnen maken zonder andere mensen. Het gaat om de natuur, niet om ons of een brug.

Dit uitzicht is zonder brug net zo mooi

Wij voelen er niet veel voor om een half uur in de rij te gaan staan om die ene foto van onszelf op de hangbrug te maken. Wij hebben net al de hele tijd van dit uitzicht mogen genieten en meer dan genoeg vette foto’s gemaakt van het uitzicht. Wel pauzeren we vlakbij de Kebema Panoramabrücke om wat bammetjes te eten. Het is wel vermakelijk om te zien hoe mensen poseren op zo’n brug voor hun Instagram plaatjes. :-)

Afdalen in de drukte

We zijn de drukte al snel beu en besluiten om aan het laatste deel van de hike te beginnen: terug naar beneden. We nemen nu het pad waarover veel mensen naar boven lopen die rechtstreeks vanuit het stuwmeer naar de Olpererhütte gaan. Het is half juli, de vakanties zijn net begonnen, het is goed weer en het is weekend. Dat betekent veel drukte op de trail, zowel van mensen die naar boven als naar beneden lopen.

Het pad daalt behoorlijk steil af en ook hier liggen veel grote stenen. Hoe meer we afdalen, hoe warmer het wordt. De laatste loodjes wegen dus best zwaar dit keer. Wel is de kleur van het meer nu - midden op de dag - fantastisch mooi en lopen we grotendeels langs een krachtige waterval naar beneden. Genoeg moois om ons heen om ons af te leiden van de steeds pijnlijker wordende knieën!

Van Olpererhütte naar de bushalte Schlegeis Stausee

  • 3,9 kilometer
  • 606 meter dalen
  • 1 uur en 15 minuten hiken

Onze tips voor de Olpererhütte hike via Friesenberghaus

De tolweg naar Schlegeis Stausee

De laatste paar kilometer van de weg naar Schlegeis Stausee is een tolweg. De tolweg is meestal geopend vanaf eind mei tot eind oktober, afhankelijk van de (sneeuw)omstandigheden. De tol bedraagt €15,50 per auto en moet contant betaald worden. Je hoeft vervolgens geen parkeergeld meer te betalen bij het parkeerterrein aan het einde van de weg.

In drukke periodes kan het parkeerterrein bij de Schlegeis Stausee vol raken. Als dit gebeurt, dan wordt de tolweg afgesloten voor heengaand verkeer. Als je met de auto gaat, vertrek dan op tijd. Zeker als je in het hoogseizoen of weekend naar de Schlegeis Stausee gaat!

Zeker zijn dat je de tolweg op mag? Koop een online ticket op deze site.

Campers, caravans en omgebouwde camperbusjes zijn niet toegestaan op de tolweg. Je hebt dan geen andere keuze dan met de openbare bus naar de start van de hike te reizen.

Met de bus naar Schlegeis Stausee

Als je met een camper door Oostenrijk reist of als de parkeerplaats bij Schlegeis Stausee vol is, dan kun je met de openbare bus naar het beginpunt van de hike gaan. Je neemt daarvoor buslijn 4102 die vanaf Mayrhofen naar het stuwmeer rijdt. Houd er in je planning wel rekening mee dat de laatste bus terug om 18:10 uur vertrekt.

Wij stapten op de bus bij de halte Finkenberg Kaserleralm en betaalden 6 euro per enkele reis per persoon. Vanaf deze halte is het nog geen half uur rijden naar de Schlegeis Stausee.

Met de bus ben je vanaf 2 personen dus duurder uit dan wanneer je zelf met de auto over de tolweg rijdt. Maar als camperaar heb je helaas geen andere keuze.

Hoogteziekte tijdens de Olpererhütte hike

Tijdens de hike naar Friesenberghaus en Olpererhütte kom je op hoogtes tot ruim 2.600 meter boven zeeniveau. Dit kun je merken aan je ademhaling, zeker wanneer je je lijf aan het werk zet met zo’n actieve hike. Al vanaf 2.000 meter hoogte zit er minder zuurstof in de lucht en daardoor moet je lijf harder werken dan het gewend is.

Gelukkig gaat deze hike niet zo hoog dat de kans groot is dat je echt ziek wordt. Je zou wel wat meer kunnen hijgen dan normaal, verzuring in je spieren kunnen voelen of wat hoofdpijn kunnen krijgen. Drink veel water om de effecten van de hoogte te compenseren en doe het rustig aan. Ieder op zijn eigen tempo!

Vergeet trouwens niet dat de temperatuur op deze hoogte aanzienlijk lager is dan op het startpunt van de hike. Toen wij de Olpererhütte hike deden, was het een hele warme dag met op enkele honderden meters hoogte middagtemperaturen van meer dan 30 graden. Toch moesten we bij het Friesenberghaus echt onze vestjes aan. Hier was het nog geen 20 graden en de harde wind maakte het qua gevoelstemperatuur nog iets frisser. Neem dus dikkere kleding mee om jezelf warm te houden tijdens de hoge stukken van deze hike.

De uitgebreide Olpererhütte hike: een aanrader?

Ja, absoluut! Het uitzicht op het felblauwe Schlegeis stuwmeer en de ZIllertal Alpen is oogverblindend. Daarnaast is de hike een leuke uitdaging door het conditionele en technische element en aan het eind van de dag mag je jezelf absoluut belonen met een ijskoud drankje.

Aan de andere kant moeten we ook eerlijk zijn: het landschap en de uitzichten tijdens deze hike veranderen niet veel, terwijl je wel best lang en intensief aan het hiken bent. Het is veel van hetzelfde. Het is erg mooi, maar niet verrassend. Bij de 5 Huts Trail in Ramsau am Dachstein bijvoorbeeld vonden we het juist ook zo leuk dat het landschap veranderde tijdens de hike, net als de uitzichten op de bergen. Dat is bij deze hike minder het geval.

Daarnaast is de trail tussen de parkeerplaats van het stuwmeer en de Olpererhütte erg druk. Misschien dat het in Tirol sowieso wat toeristischer is dan in Salzburgerland? Drukte en natuur vinden wij altijd een minder goede combinatie, maar dat is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeuren.

Kortom, de 5 Huts Trail blijft onze favoriet in Oostenrijk, maar we hebben zeker ook veel plezier gehad van de alternatieve Olpererhütte hike en zouden deze echt aanraden als je in het Zillertal bent!

Ontdek het beste van Oostenrijk

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Oostenrijk

Must-do: wandelen bij de felblauwe Lünersee in Vorarlberg

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Hiken naar Lago di Sorapis: het babyblauwe meer in de Dolomieten

Italië

Onze 2-daagse hike naar Lago di Antermoia en de Vajolet Towers

Oostenrijk

De 5 Huts Trail in de imposante Dachstein bergen

Oostenrijk

Hallstatt: leuk om te bezoeken of te toeristisch?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen