De 5 Huts Trail in de imposante Dachstein bergen | Een fantastische hike in Oostenrijk

Djura

Wat heeft Oostenrijk ons verrast tijdens de 5 hutten hike vanaf het dorpje Ramsau am Dachstein. Oostenrijk heeft niet alleen groene bergalmen met grazende koeien met klingelende bellen. Nee, Oostenrijk heeft ook rauwe, grijze, kalkstenen bergtoppen die werkelijk waanzinnig zijn, bijvoorbeeld bij het Dachstein bergmassief. Tijdens de 5 Huts Trail kom je heel dichtbij deze indrukwekkende bergen. Wij keken onze ogen uit tijdens de 5 Huts Trail en vertellen je in dit blog alles over deze prachtige én niet al te moeilijke hike!

Over de 5 Huts Trail bij Ramsau am Dachstein

 • Afstand: 14 kilometer
 • Hoogtemeters: 887 meter
 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
 • Start- en eindpunt: Gasthof Edelbrunn, Ramsau am Dachstein
 • Benodigde tijd: 6 uur inclusief pauzes

Onze ervaring tijdens de 5 Huts Trail

De Dachstein bergen uit het oog verloren

Hier hebben we zo naar uitgekeken! Eindelijk gaan we weer eens een mooie hike door de bergen maken. Met veel enthousiasme staan we ‘s ochtends op en na een kort ritje parkeren we Bruno bij het startpunt van de 5 Huts Trail (5 Hüttenweg in het Duits) in Ramsau am Dachstein. Het zonnetje schijnt en nog voordat we echt zijn vertrokken, wissel ik mijn warme hikebroek om voor een korte broek. Dit wordt een stralende dag!

Na een kopje koffie bij Gasthof Edelbrunn gaan we om half 11 van start. We lopen over een gravelpad en gaan steeds verder de bossen in. Af en toe zien we aan de linkerkant van ons het dal en de groene bergen liggen, maar van het Dachstein bergmassief is geen spoor te bekennen.

Al snel komen we langs het Dachsteinhaus en daarna volgen we het gele bordje naar rechts verder de bossen in. We moeten nu gelijk stevig klimmen, maar het is nog wel op een gravelpad en daarmee niet moeilijk. Na een minuut of 20 door de bossen te hiken, vragen we ons af waar die prachtige Dachstein bergen nou zijn gebleven. Door de hoge bomen zien we ze helemaal niet. Totdat we op een gegeven moment nietsvermoedend een bocht om lopen…

Tada! Dit is waar we voor komen. De kalkstenen bergen met toppen tot bijna 3.000 meter liggen ineens recht voor ons. De grijze bergen steken prachtig af tegen het groene landschap en wij springen een gat in de lucht. Dit is schitterend!

Na flink wat foto’s lopen we verder naar de Brandalm Hut. Vanaf deze groene bergweide is het uitzicht eigenlijk alleen nog maar beter. Dit is nu al zo’n toffe hike en we zijn nog niet eens een uur onderweg!

Van Gasthof Edelbrunn naar Brandalm

 • 2,7 kilometer
 • 230 meter klimmen
 • 45 minuten hiken

Alles wat je hartje begeert

Door ons enthousiasme pauzeren we niet lang bij Brandalm. We willen meer zien van deze geweldige bergen en hiken fanatiek door. Het gele bordje van de 5 Hüttenweg laat ons verder lopen over het gravelpad, maar wij kiezen voor de route via de Austriahütte. Dit pad gaat door het gras en laat je iets meer klimmen, maar daardoor is het ook net even wat leuker. Vinden wij dan. ;-)

Vanaf de Austriahütte wordt de helling van het pad wat zachtaardiger en wandelen we eigenlijk heel ontspannen richting Hotel Türlwand. We blijven maar staren naar de prachtige Dachstein bergen. Ja, ik kan echt niet ophouden over hoe mooi dit is! Het is de puurheid, de kracht, de hoogte, de omvang, de kleur. Dit bergmassief heeft alles wat het hartje van een bergliefhebber begeert. We stoppen daarom vaak om foto’s te maken. Heel veel foto’s!

Ondanks al die fotostops komen we een minuut of 40 later bij Hotel Türlwand. Dit is zonder twijfel de lelijkste plek van de hele hike. Hier vind je een groot parkeerterrein dat bedoeld is voor bezoekers van de kabelbaan die naar de Dachstein Sky Walk gaat. Het staat vol met auto’s en touringcars. Weg idyllisch plaatje!

Van Brandalm via Austriahütte naar Hotel Türlwand

 • 2 kilometer
 • 129 meter klimmen
 • 1 uurtje hiken

Naar het hoogste punt: Dachstein Südwandhütte

We wandelen vanuit Hotel Türlwand maar snel door. Het eerste deel lopen we langs de kabelbaan en is het weer even behoorlijk klimmen, maar al snel wordt het wat minder steil en kun je op je gemak lopen. Het is op dit deel van de hike wel veel drukker. Het lijkt erop dat veel mensen ervoor kiezen om met de auto via de Dachsteinstrasse (tolweg) naar het parkeerterrein te rijden en daar een korte wandeling te maken.

Het pad verandert van groene weiden in grijs en steenachtig. Niet gek, want we bevinden ons inmiddels boven de boomgrens (ongeveer 1.750 meter boven zeeniveau) en lopen nu zo’n beetje aan de rand van het bergmassief. Op enkele stukjes ligt er zelfs nog wat sneeuw vlakbij het pad.

Als we rond half 1 bij de Südwandhütte arriveren, vinden we het tijd voor een lunchpauze. Op het terras bij de berghut is het erg druk, maar gelukkig hebben we onze eigen bammetjes bij en kunnen we gelijk aanvallen.

Van Hotel Türlwand naar Dachstein Südwandhütte

 • 1,8 kilometer
 • 129 meter klimmen
 • 35 minuten hiken

Via een omweg naar Neustattalm

Ondertussen blijven we maar kijken naar dit natuurschoon. We weten dat we nu op het hoogste punt van de hike zijn en vanaf hier weer gaan afdalen. Dat willen we eigenlijk nog helemaal niet! Daarom hiken we na de lunch nog een stukje richting de Südwandhöhle. De gele bordjes vanaf het terras van de Südwandhütte wijzen naar links voor het vervolg van de 5 Huts Trail, maar wij gaan naar rechts richting de Pernerweg.

We lopen richting de bergwand en dat pad is best wel even uitdagend. Handen en voeten komen eraan te pas! Maar daardoor komen we uiteindelijk wel dichterbij waar het allemaal om te doen is vandaag: het enorme Dachstein bergmassief. Met onze verrekijker turen we naar de toppen en zien we op de meest onbegaanbare plaatsen (althans, zo lijkt het) een paar piepkleine mensen lopen. Het geeft een goed beeld van de enorme grootte van deze bergen. Echt bizar!

Eigenlijk kunnen we er geen genoeg van krijgen, maar de weg terug naar Bruno is nog lang en dus hiken we verder. We lopen een klein stukje terug en nemen bij de eerste kruising het slingerende pad rechts naar beneden. Het afdalen over een soms brokkelig pad is nu echt begonnen. Al snel lopen we weer in het gras en later tussen de bomen, maar de Dachstein bergen blijven naast ons. We hiken langs de koeien met hun gezellig klinkende bellen en blijven maar afdalen en afdalen.

Uiteindelijk leidt de trail ons een bos in en verdwijnen de grijze bergen steeds iets meer uit beeld. Weten dat je het beste van een hike al gehad hebt, maar dat het ook nog best een lange weg is, is nooit het leukste moment van een hike. ;-) Maar het is niet erg, want de groene, Oostenrijkse almen zijn ook hartstikke mooi.

Na een klein uurtje arriveren we bij Neustattalm. Een kneuterig plekje. Er staan maar een paar houten hutjes en de koeien wandelen over straat. Het kleine terras van de berghut is open en dat komt goed uit, want wij hebben dorst!

Van de Südwandhütte met een omweg naar Neustattalm

 • 3,5 kilometer
 • 426 meter afdalen
 • 50 minuten hiken

De laatste kilometers

Nadat we een halve liter frambozenranja op hebben bij Neustattalm, is het tijd om verder te gaan. We hebben inmiddels behoorlijk wat kilometers in de benen zitten en dat voelen we nu wel. We zijn toe aan het einde!

We maken daarom geen detour meer langs de Walcheralm, maar lopen rechtstreeks richting het Dachsteinhaus en Gasthof Edelbrunn. Dit deel van de trail is niet meer zo interessant qua landschap. Je loopt zelfs een klein deel langs de tolweg en komt daarna bij Glösalm uit om vervolgens een bospad in te gaan. Als we op een geel bordje zien dat het nu nog 5 kwartier hiken is tot het Dachsteinhaus, dan is dat even een domper. Dat is echt nog wel een eind! Gelukkig blijkt het mee te vallen. We houden de pas erin en komen 45 minuten nadat we Glösalm passeerden terug bij Bruno.

Alhoewel dit laatste stuk net iets aan de lange kant is, is dit een ontzettend gave hike. Niet al te moeilijk of zwaar, maar wel met fenomenale uitzichten op de Dachstein bergen. Echt een must-do!

Van Neustattalm via Glösalm naar Gasthof Edelbrunn

 • 3,5 kilometer
 • 175 meter afdalen
 • 1 uurtje hiken

Praktische tips voor het wandelen van de 5 Huts Trail

 • Over het algemeen opent de 5 Huts Trail rond half mei en blijft deze begaanbaar tot oktober. In deze periode kun je deze fantastische hike maken.
 • Je kunt parkeren in de bocht bij Gasthof Edelbrunn (langs de weg) of een vrij nieuw parkeerterrein net daarvoor. Voor het laatstgenoemde parkeerterrein betaal je een maximaal tarief van €8 per dag.
 • Tijdens deze hike kom je langs meerdere berghutten waar je iets kunt eten of drinken als je wil. Houd er wel rekening mee dat het druk kan zijn bij de berghutten. Daarom vinden wij het altijd fijn om ons eigen water en snacks mee te nemen. Dan bepaal je zelf waar en hoe lang je pauzeert.
 • Vergeet niet om contant geld mee te nemen, want bij de meeste berghutten moet je contant betalen. Zeker als je enkel een drankje doet op het terras.

Overnachten vlakbij de 5 Huts Trail

Bij zo’n hike verblijf je de dag ervoor het liefst in de buurt. Voor camperaars is er een geweldige (wild)kampeerplek op enkele kilometers afstand. Een vriendelijke boer heeft een klein deel van zijn land afgezet, zodat je hier met je camper kunt overnachten. Gratis én met uitzicht op de bergen. Het beste kampeerplekje van Oostenrijk als je het ons vraagt! Wees er wel op tijd bij, want er is maar plaats voor één camper en reserveren is uiteraard niet mogelijk. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Verblijf je tijdens jouw vakantie in Oostenrijk in hotels of B&B’s, dan kun je het beste neerstrijken in Ramsau am Dachstein. Dit dorpje ligt aan de voet van het Dachstein bergmassief en heeft alle faciliteiten die je nodig hebt als vakantieganger.

Bergführerhaus
Bergführerhaus

Goed uitgeruste kamers met balkon en uitzicht op de bergen - heerlijk ontbijt inbegrepen - op enkele minuten lopen van de start van de trail.

Bekijk
Hotel-Appartement Hochkönig
Hotel-Appartement Hochkönig

Mooi hotel gerund door gastvrije familie - keuze uit tweepersoonskamers of appartementen - met een spa voor slecht weer dagen.

Bekijk

Onder de indruk van de 5 Huts Trail in Oostenrijk

Dit is een no-brainer: deze hike wil je doen! Groene bergweides en dichte bossen worden afgewisseld met kale, steil omhoog rijzende bergwanden. Een lust voor het oog! En de hike is ook nog eens goed te doen voor iedereen met een aardige conditie. De trail is technisch niet moeilijk, dus je hoeft geen doorgewinterde hiker te zijn om van de oogverblindende uitzichten op de Dachstein bergen te kunnen genieten. Wij zeggen: zet maar op je to-do lijstje voor Oostenrijk!

Lees meer over reizen in Oostenrijk

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Oostenrijk

Must-do: wandelen bij de felblauwe Lünersee in Vorarlberg

Oostenrijk

Hike naar de Olpererhütte voor het beste uitzicht op de Schlegeis Stausee

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Must-do: wandelen rondom Tre Cime di Lavaredo

Italië

Dit uitzicht op Cadini di Misurina wil je gezien hebben

Italië

Doe de korte hike naar Monte Specie voor een ander uitzicht op Tre Cime

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen