Bogota: overslaan of de moeite waard? | Onze tips en ervaringen

Djura

Bogota staat niet bekend als de mooiste, gezelligste of veiligste plek in het land. Veel reizigers slaan de Colombiaanse hoofdstad dan ook over of landen wel op het vliegveld van Bogota, maar reizen daarna vrijwel direct door. Wij besloten om Bogota een kans te geven. En het is ook wel fijn om even bij te komen van de lange vliegreis en de jetlag natuurlijk. :-) Wij vertellen je wat we vinden van Bogota. Is het een stad om te skippen of is het wel een paar dagen van je tijd waard?

Onze eerste indruk van Bogota

Onze eerste indruk van Bogota was verre van goed te noemen, maar dat lag wel voornamelijk aan de omstandigheden. We kwamen namelijk om half 12 's avonds aan op het vliegveld en reden dus midden in de nacht naar ons hostel in de wijk Chapinero. Deze wijk is één van de betere wijken in de stad, maar ook hier kun je in het donker lang niet overal veilig rondlopen. Op enkele groepjes minder gezellig uitziende mannen na is het leeg op straat.

Daarnaast was dit straatbeeld sowieso helemaal nieuw voor ons. We wisten wat we konden verwachten van een Aziatische grote stad, maar in Zuid-Amerika waren we nog nooit geweest. Het straatbeeld is behoorlijk anders en ja, er liepen wel wat ongure types op straat. Het eerste gevoel dat ik kreeg toen we rondreden in het nachtelijke Bogota was dat ik hier echt niet in het donker op straat ga lopen...

Chapinero bij daglicht - toch iets prettiger!

Onze eerste dag in Bogota

We waren maar wat blij dat we na meer dan 24 uur reizen eindelijk konden gaan slapen. De volgende dag besloten we Bogota een tweede kans te geven en de omgeving een beetje te gaan verkennen. We wilden op ons gemak wat dingen regelen, zoals een Colombiaanse simkaart en een reisstekker. We hadden ons vooraf wel wat verdiept in de do's en don'ts tijdens een verblijf in de stad. Op verschillende sites lazen we vooraf dat je je kostbaarheden vooral niet moet laten zien op straat. Verdeel je geld op verschillende plekken en haal je telefoon niet uit je tas of broekzak als je op straat loopt of in de auto zit...

Toen we op pad gingen, waren we dan ook behoorlijk op ons hoede. Het was zondag en daardoor waren veel winkels gesloten. Het was rustig op straat en dat is nu eigenlijk precies wat je niet wilt in zo'n stad. Zolang je je onder veel mensen begeeft, is het gevoel van veiligheid toch altijd groter. Het straatbeeld is grauw, er liggen daklozen in hoekjes te slapen en sommige mensen kijken ons net iets te lang aan. We vinden het best onwennig allemaal en we lopen nog niet echt fluitend rond in Chapinero.

Maar als we de winkels in gaan, voelen we een hele andere sfeer. Wat zijn de Colombianen behulpzaam! Ze spreken vrijwel geen Engels, wij vrijwel geen Spaans... Maar toch doen ze hun uiterste best om je te helpen. En uiteindelijk kom je er dan echt wel uit. Je voelt dat de Colombianen blij zijn dat je als toerist hun land bezoekt. Ze zijn positief en willen hun slechte imago enorm graag omzetten naar iets goeds. Het duurt dan ook niet lang voor we ons al veel meer op ons gemak voelen in Bogota!

Hobu Hostel: een fijne plek in de wijk Chapinero

Uiteindelijk hebben we na onze eerste dag nog niet zoiets van "Bogota is een mooie stad die je niet mag missen", maar verkeerd vinden we het ook niet. Je moet wel voorzichtig zijn en niet overal zomaar naartoe lopen (vooral niet in het donker!), maar als je dat doet is het een prima plek om even uit te rusten van een lange vlucht.

Dag 2 in Bogota: Graffiti Tour & het uitzicht vanaf Monserrate

Tijd voor sightseeing! De historische wijk La Candelaria schijnt erg leuk te zijn en dus besteden we onze laatste dag in Bogota hier. Met een Ubertje laten we ons afzetten op één van de pleinen in de wijk waar we verzamelen voor de Bogota Graffiti Tour. Wanneer we de wijk La Candelaria inrijden, worden we al gelijk enthousiast. Het is hier gezellig en levendig. Wel veel politie (met gevaarlijk uitziende honden) op straat, maar daardoor voel je je wel beschermd en veilig.

La Candelaria - bij Mount Monserrate

Wanneer we tijdens de Graffiti Tour door de wijk lopen, worden we alsmaar positiever over Bogota. De street art is absoluut kenmerkend voor de stad. We lopen langs knusse straatjes, lieflijke restaurantjes en natuurlijk langs indrukwekkende graffiti kunstwerken. Heel tof!

La Candelaria

Graffiti Tour Bogota

Na de tour besluiten we de kabelbaan te pakken naar Mount Monserrate. Het is even in de rij staan, maar het uitzicht over Bogota vanaf deze berg is adembenemend. Wat is de stad enorm! Wat me ook opvalt is dat er nog zoveel laagbouw is in de stad. De echt hoge gebouwen zijn nu nog op twee handen te tellen, maar dat zal de komende jaren wel gaan veranderen denk ik...

Uitzicht over Bogota vanaf Monserrate

Bogota is groot!

Na deze toffe bezienswaardigheden keren we terug naar onze uitvalsbasis Chapinero. En ook hier is het veel levendiger en fijner dan op zondag. Er zijn veel meer mensen op straat en we voelen ons nu echt meer op ons gemak. Misschien ook wel doordat we al wat meer gewend zijn, maar toch. We hebben een fijne tijd gehad in de Colombiaanse hoofdstad en kijken hier met een goed gevoel op terug!

Onze conclusie over Bogota: skippen of bezoeken?

Oke, Bogota is misschien niet de top highlight van Colombia, maar je kunt je er 1 à 2 dagen heel goed vermaken. De Graffiti Tour en Monserrate zijn wat ons betreft echte aanraders. Als je landt op Bogota, zou ik daarom zeker even in de stad blijven om deze highlights te bezoeken en natuurlijk ook om uitgerust aan de rest van je trip door Colombia te beginnen. Zit je krap in je tijd en kom je niet in de buurt van Bogota, dan zou ik er niet een hele dag voor omreizen. Maar kom je er toevallig, geef de Colombiaanse hoofdstad dan zeker een kans. Hopelijk word je - net als wij - positief verrast!

Tips voor een fijn bezoek aan Bogota

  • Veel toeristen verblijven in de wijk Chapinero. Dit is een relatief veilige wijk, maar sommige delen kun je 's avonds beter vermijden. Vraag altijd even bij je hostel naar de veiligheidssituatie en welke straten of delen van de wijk zij afraden. La Candelaria is de mooiste wijk van Bogota, maar blijkbaar is het hier 's avonds wat grimmig. Beter dus om in een veiliger gedeelte te verblijven en overdag naar La Candelaria te gaan.
  • De belangrijkste veiligheidstip in Bogota: geef geen papaya. Zo noemen de Colombianen het. Dit betekent dat je je kostbaarheden niet moet laten zien. Sieraden laat je thuis, loop niet met je camera om je nek over straat en houd je telefoon zoveel mogelijk in je tas of broekzak. Ook is het slim om niet met teveel geld over straat te gaan en het geld dat je meeneemt te verdelen over verschillende plekken. Even wat extra werk misschien, maar zo zul je minder snel 'prooi' worden voor mensen die het op jouw spullen hebben voorzien.
  • Er rijden hartstikke veel taxi's in Bogota en je kunt er zomaar eentje op straat aanhouden. Het is echter verstandiger om een taxi te bestellen via de app Easytaxi. Deze taxichauffers zijn allemaal geregisteerd en worden beoordeeld door de klanten. Ze hebben er dus veel meer belang bij om je netjes af te zetten op je plek van bestemming en geen fratsen uithalen. Een andere goede optie is Uber. Met beide apps hebben wij fijne ervaringen!

Ontdek de mooiste plekken van Colombia

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Colombia

Een afwisselende reisroute door Colombia

Colombia

Wat kost backpacken in Colombia?

Colombia

San Agustín: een dorp met archeologische parken en hoge watervallen

Colombia

De Tatacoa woestijn wil je zien

Colombia

Het beste van Salento ontdekken

Colombia

Een dagje hiken naar de schitterende Cocora Vallei

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen