Toffe plek in Zuid-IJsland: het DC-3 vliegtuigwrak

Djura

Je komt natuurlijk naar IJsland voor de overweldigende natuur. Maar voor de afwisseling is het leuk om af en toe iets anders bezoeken dan watervallen, lavastranden, kliffen en fjorden. Een aanrader is het DC-3 vliegtuigwrak. Op een zwart strand ligt het versleten en krakende wrak van een neergestort vliegtuig. Deze plek heeft iets mysterieus en is enorm fotogeniek!

Na enkele kilometers te lopen over een eindeloos lijkende vlakte, komen we op een zwart lavastrand met de overblijfselen van het DC-3 vliegtuig. Het vliegtuigwrak is geroest, zit vol gaten en de los zittende onderdelen kraken in de wind. Het is te zien dat dit vliegtuigwrak er al tientallen jaren ligt! Er hangt een beetje mysterie rondom deze plek, ook omdat de precieze reden van de crash van het vliegtuig nooit is achterhaald.

Deze plek heeft iets wat ik lastig kan omschrijven. Iets mysterieus, iets rauws, iets unieks in ieder geval! De harde wind, het zwarte strand en het feit dat we hier alleen zijn dragen ook nog bij aan dit speciale gevoel. En daarnaast doet het wrak het erg goed op foto's. Niet gek dat deze highlight bekender en bekender wordt in IJsland!

Wat is er gebeurd met het vliegtuig?

In november 1973 moest dit Amerikaanse vliegtuig een noodlanding maken bij Sólheimasandur. Er gaan allerlei geruchten over de oorzaak van de crash, maar de reden van het ongeluk is nooit echt vastgesteld. Sommige theorieën zeggen dat de stuwraketten niet goed werkten, andere geruchten hebben het over een verkeerde inschatting van de piloot. Wat precies de oorzaak was is onbekend, maar gelukkig wist het vliegtuig te landen op een bevroren rivier. Ondanks dat het ijs onder het gewicht van het vliegtuig kraakte en scheurde, zakte het vliegtuig er niet doorheen. De 7 bemanningsleden aan boord kwamen met de schrik vrij! Misschien dat dat de reden is geweest dat de officiële oorzaak nooit is vastgesteld?

Sindsdien ligt het vliegtuig op deze plek en is het door de heftige regenval, stormen en de ijzige kou een echt wrak geworden. Hele stukken ontbreken en hetgeen wat er nog over is zit vol gaten en roest. Maar juist dat geeft dit vliegtuig zijn mysterie en charme!

Waar ligt het DC-3 vliegtuigwrak?

Het vliegtuigwrak ligt op het Sólheimasandur lavastrand. De parkeerplaats bevindt zich direct aan ringweg 1 en ligt een kleine 10 kilometer ten oosten van Skógafoss. Vanaf de parkeerplaats is het bijna 4 kilometer lopen naar het vliegtuigwrak. Reserveer dus wat tijd voor je bezoek, want heen en terug wandelen kost je 1,5 tot 2 uur. Afhankelijk van hoe snel je loopt natuurlijk. ;-) Het is trouwens wel een vlakke wandeling, geen vermoeiende klimmetjes dit keer.

Een makkelijke, maar lange wandeling

Praktische tip: Check even het weer voordat je begint aan de wandeling naar het vliegtuigwrak. Je loopt in een grote, open vlakte en bent dus niet beschermd voor het soms grillige weer in IJsland. Een winddichte regenjas, maar ook zonnebrandcrème voor je gezicht zou ik zeker meenemen.

Aanrader? Ja!

Wij waren erg positief over ons bezoek aan het DC-3 vliegtuigwrak en zouden deze highlight zeker aanraden voor een rondreis door IJsland. Wij vonden het verlaten waterpark in Vietnam bijvoorbeeld ook heel tof. Toch kan ik me ook voorstellen dat niet iedereen lyrisch is. Het kan blijkbaar behoorlijk druk zijn bij het DC-3 wrak en je moet natuurlijk wel een flink stuk wandelen voor je er bent. En dan ook nog terug. ;-) Kortom, wij zouden het zeker adviseren, maar dan moet dit wel een beetje je ding zijn.

Lees alles over onze reis door IJsland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Zweden

Bezoek dit autokerkhof diep in de Zweedse bossen

IJsland

2 dagen in de Eastfjords van IJsland

IJsland

Wat kost een reis naar IJsland?

IJsland

De Vestrahorn berg en het Stokksnes strand

IJsland

Bewonder Vatnajökull, Jökulsárlón en Diamond Beach

IJsland

Een dag in Landmannalaugar

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen