10 tips voor Zweeds Lapland in de zomer

Djura

Lapland staat vooral bekend als wonderlijke winterbestemming, maar in de zomer is het er ook goed toeven. Vooral als je van rust, ruimte en natuur houdt! Geniet van de ongekende stilte in de diepe bossen, vaar over één van de duizenden meren, ga op zoek naar elanden, rendieren en beren en bezoek de mooiste plekjes in de regio. Wij geven je 10 tips voor een leuke reis door Zweeds Lapland in de zomer!

Over Lapland

Lapland strekt zich uit over het meest noordelijke gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. De regio wordt van oorsprong bewoond door de Sami bevolking en staat bekend om de ijskoude winters waarin het wekenlang niet licht wordt. Daar moet je maar tegen kunnen!

Lapland ligt deels boven de Poolcirkel, maar de zomers in Zweeds Lapland zijn aangenaam. Wij hebben veel zon gehad tijdens onze reis door Zweeds Lapland eind augustus en soms zelfs temperaturen van meer dan 20 graden. Prima toeven!

Het Zweedse Lapland strekt zich uit van de landgrens in het noorden tot ongeveer het dorp Dorotea. Een erg groot gebied dus!

Spot elanden, rendieren of zelfs beren

In de Zweedse bossen zitten tal van wilde dieren die wij maar wat graag willen zien. De kans dat je rendieren ziet is in Lapland heel groot. Die kun je eigenlijk niet missen, aangezien ze regelmatig op hun gemak over de weg slenteren.

Het spotten van de koning van het bos – de eland – is een ander verhaal. Ondanks de grote populatie elanden in Zweden moet je geluk hebben om er eentje te spotten. Wij hebben duizenden kilometers gereden en urenlang naar de bossen getuurd, maar helaas. Tot nu toe hebben we geen geluk. Zelfs niet in de bossen bij Jutis die bekend staan om de grote elandenpopulatie.

Je mag helemaal in je handjes knijpen als je een bruine beer ziet in Zweden. Ze leven diep in de bossen en zijn erg schuw, maar het kan! En alleen daarom blijf je in de gebieden waar zij het meeste leven toch altijd goed om je heen kijken. ;-)

Geniet van het ultieme kamperen

Zweden is echt kampeerland nummer 1. Er zijn zoveel mooie plaatsen waar je je tentje op kunt zetten of je camper kunt parkeren voor de nacht. Vaak slaap je midden in de bossen of aan een kabbelend meer. Wij voelden ons enorm welkom in Zweeds Lapland, doordat er op veel van de mooiste kampeerplaatsen van alles voor je geregeld is. Een vuurplaats, een overdekte schuilhut en droogtoiletten zijn hier eerder regel dan uitzondering. In je eentje kamperen op deze afgelegen plekken is toch fantastisch!

Ervaar de middernachtzon

Voor de middernachtzon hoef je niet per se helemaal naar de Noordkaap. In het noorden van Zweden kun je dit fenomeen ook ervaren en worden er zeker ook midzomernachtfeesten georganiseerd. Tijdens de periode van de middernachtzon zakt de zon niet onder de horizon en is het dus de hele tijd licht. Heel bijzonder!

In welke periode je de middernachtzon kunt zien is afhankelijk van de plek waar je naartoe gaat. Hoe noordelijker je gaat, hoe langer de middernachtzon aanhoudt. 21 juni is de langste dag, dus denk in ieder geval aan een reis rondom deze periode als je de middernachtzon wilt zien.

Bezoek de Storforsen waterval

Eén van de indrukwekkendste watervallen in Zweeds Lapland is de Storforsen waterval. Het is niet de hoogte van de waterval die indruk maakt, maar vooral de hoeveelheid en kracht van het water. Over een flinke breedte stroomt het water enorm snel naar beneden. Dat brengt een hoop geluid met zich mee!

Rijd over de Poolcirkel

Ondanks dat je er niet veel van ziet, is het symbolisch toch leuk om over de Poolcirkel te rijden. Dan bevind je je namelijk in het Poolgebied. Dat maak je waarschijnlijk niet vaak mee!

Bewonder het Noorderlicht

Huh? Het Noorderlicht zie je toch alleen in de winter? Niet waar! In Zweeds Lapland kun je dit wonderbaarlijke lichtspel al aanschouwen vanaf eind augustus. Als het maar goed donker wordt ’s nachts!

Natuurlijk heb je nooit garanties voor het Noorderlicht, want of je het ziet is van veel factoren afhankelijk. Denk aan bewolking, lichtvervuiling en natuurlijk de activiteit in de lucht.

Maar de kans op het Noorderlicht is alleen al een reden om in de nazomer naar Zweeds Lapland te reizen, toch? In september is het vaak nog sneeuwvrij, maar zit het er zeker in dat je de groene lichtgolven kunt zien dansen door de donkere lucht. Ik kan je één ding zeggen: Dat vergeet je je hele leven niet meer!

Nog een voordeel van reizen door Zweeds Lapland in september: De muggeninvasie is grotendeels voorbij. In het bos- en waterrijke Lapland zijn muggen in de maanden juni, juli en augustus vaak met zovelen dat je niet ongestoord buiten kunt zijn. In september koelt het af en dat betekent dat de muggen zich terugtrekken. Wij hebben tijdens onze trip in september regelmatig onbezorgd – zonder onszelf eerst van top tot teen in te smeren met deet – buiten van het zonnetje kunnen genieten.

Wandel een deel van de Kungsleden

De echte wildernis ervaar je door de Kungsleden – ofwel King’s Trail – te wandelen. Dit wandelpad is 450 kilometer lang en neemt je mee op ontdekkingstocht door het ongerepte Zweden. Natuurlijk is het wat veel om de gehele Kungsleden te lopen, maar het is zeker aan te raden om een deel van Zwedens bekendste wandelpad te doen.

Voor een meerdaagse tocht wordt het noordelijke deel van Abisko naar Nikkaluokta (105 kilometer) geroemd om de schoonheid, maar er zijn ook wat toffe plekken om te starten voor een daghike.

Omdat wij niet zijn voorbereid op een meerdaagse hike en ook al heel veel hikes hebben gedaan in Noorwegen, kiezen wij voor een daghike vanuit Ammarnäs. Het pad van 6,5 kilometer lang voert ons door bossen en langs stroompjes en watervallen naar het berggebied waar de Aigertstugan berghut staat. Een vrij eenvoudige, maar leuke hike die je heel goed in één dag kunt maken. Vanaf de berghut loop je dan gewoon weer terug naar Ammarnäs.

Ga naar het blauwe meer Grodkällan

Het felblauwe of soms zelfs groene meertje Grodkällan is een leuke plek voor een tussenstop tijdens je roadtrip door Lapland. Het water komt uit een bron en is zó helder dat je het zelfs vanuit de bodem op kunt zien borrelen. De bron ligt verstopt midden in de bossen en bereik je via een wandelpad van 600 meter over vlonderplanken.

Historie in kerkstadje Gammelstad van Luleå

Als je al die natuur even af wil wisselen met wat cultuur en historie, dan kun je een bezoek brengen aan het kerkdorp Gammelstad bij Luleå. In dit kerkdorp staat een grote kerk uit 1492 en meer dan 400 kerkhuisjes. In die typisch rode Zweedse huisjes verbleven vroeger de kerkgangers die van ver moesten komen om een dienst bij te wonen. Het werd het middelpunt van de maatschappij en de plek om vriendschappen te sluiten, een partner te vinden en zaken te doen.

Het is leuk om even door Gammelstad te slenteren, maar je hoeft er geen honderden kilometers voor om te rijden wat ons betreft. Wel fijn om al die natuur even af te wisselen met een ander soort bezienswaardigheid.

Geniet van het uitzicht over bossen en meren bij Arjeplog

De regio rondom Arjeplog is dunbevolkt – zelfs voor Zweedse begrippen – en rijk aan meren, heuvels en bossen. Ook het diepste meer van Zweden vind je in de buurt van Arjeplog. Het kleine dorpje is niet heel spannend, maar wel een goede uitvalsbasis voor avonturen in het ongerepte Zweeds Lapland. Zo leven in de bossen rondom Jutis behoorlijk wat elanden en kun je uitkijken over het mooie landschap vanaf de heuvel Galtispuoda.

Zweeds Lapland is top in de zomer

Zo zie je maar, een reis door Zweeds Lapland is ook in de zomer heerlijk! De regio heeft misschien niet de spectaculairste bezienswaardigheden, maar het heeft wel andere, mooie dingen. De ongereptheid, eindeloze natuur en de stilte hebben wij enorm kunnen waarderen. Geef je eraan over, go with the flow en ervaar de rust van de natuur. Dan wordt jouw tijd in Zweeds Lapland net zo fijn!

Lees meer reistips en -verhalen over Zweden

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Denemarken+2

100 dagen met de camper door Scandinavië

Denemarken+2

De eerste 6 weken wonen, werken en reizen in een camper

Zweden

Goed voorbereid op reis naar Zweden

Zweden

Wat kost reizen in Zweden?

Zweden

Een dag in Nationaal Park Fulufjället

Zweden

Aanrader: Ontdek de Zweedse wildernis op de Vildmarksvägen

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen