100 dagen met de camper door Scandinavië | Persoonlijke update

Djura

We zijn ruim 100 dagen (ietsje meer) en 10.000 kilometer onderweg met onze reis door Scandinavië. Het is één groot, fantastisch avontuur en we zijn zo gelukkig met alles wat we hebben kunnen zien en ervaren. En we gaan nog niet naar huis! Toch is er ook wel iets tegengevallen en voelden we de laatste weken verzadiging én een voortijdig nostalgisch gevoel opkomen. Benieuwd hoe dat zit? Lees het in deze persoonlijke update vanuit het verre noorden van Noorwegen!

10.000 kilometer, een XL roadtrip

Scandinavië is groot! We zijn al 10.000 kilometer onderweg en nog lang niet terug in Nederland. Wat een roadtrip is dit. Door de bergen, fjorden, bossen. Af en toe een stadje of dorp, maar het is vooral natuur en rust wat de klok slaat hier. Ik denk dat wij straks weer helemaal moeten wennen aan de volle wegen, drukke winkels en het volgeplande leven als we tijdelijk terug zijn in Nederland.

Lees over onze avonturen in Noorwegen

In die 10.000 kilometer zijn we enorm verwend. Vooral in Noorwegen is het echt overal mooi. Weinig uitzonderingen gevonden! We zijn niet voor niets al bijna 12 weken in het land van de fjorden en bergen. Het is elke dag een cadeautje om hier te mogen rijden, kamperen en hiken.

Tegenvaller: het weer

Toch is er wel iets wat ons een beetje tegen is gevallen. Het is hier zó nat. Geen idee of dit normaal is voor een zomer in Scandinavië, maar het regent hier veel. Heel veel. Ik dacht dat het in Nederland monotoon kon regenen, maar hier heb ik pas gezien wat non-stop regen echt is. ;-) Het is iets waar je mee moet zien te dealen, zullen we maar zeggen.

En dat omgaan met die regen, dat ging met ups en downs. We proberen onze werkdagen zoveel mogelijk te plannen op de natste dagen en onze activiteiten (vooral hikes) op dagen met weinig bewolking, zodat we ook iets zien van de omgeving en het uitzicht. Dat blijkt best een uitdaging en vraagt wat van je flexibiliteit. 20 keer per dag de weerapps checken, 10 keer op een dag de planning omgooien, een heel stuk terugrijden om die ene hike alsnog te doen, het is ons niet meer vreemd. ;-)

Toch zorgt het soms gewoon voor baalmomenten. We vinden het geen ramp om nat te worden, maar de regen gaat vaak gepaard met veel laaghangende bewolking en daarmee slecht zicht. Het is zonde om een mooie route te rijden of toffe hike in de bergen te maken als je niks ziet. Dus wachten wij vaak op beter weer, maar ook dat gaat je na een tijdje wel tegenstaan. Natuurlijk vermaken we ons wel in onze Bruno, maar het is soms ook een tikkeltje frustrerend. Wetend dat er een schitterend landschap om de hoek is, maar er niks van kunnen zien!

Die zomerse dagen, die er dit jaar in Nederland volop zijn, missen we weleens. Lekker een terrasje pakken in de zon, in de tuin hangen, die simpele dingetjes. Maar onze tijd komt nog! Onze plannen voor aankomende winter worden concreter en één ding staat vast: Wij zoeken de zon en de warmte op. Wij gaan die zonnestralen en korte broeken dagen nog wel inhalen!

Voldaan en nostalgie tegelijkertijd

De laatste weken gebeurde er iets anders geks in onze koppies. We hebben zoveel hikes gedaan en toffe routes gereden in Scandinavië dat we merkten dat er verzadiging begon te komen. We genoten nog steeds van al dat moois, maar werden ook een beetje ‘hike-moe’ en hadden niet altijd zin meer om het slechte weer uit te zitten voor die ene bezienswaardigheid. Waarschijnlijk komt dat deels doordat het landschap duizenden kilometers lang best vergelijkbaar met elkaar is. Begrijp me niet verkeerd: Het is ongelooflijk mooi!

Tegelijkertijd – en dat klinkt heel verwend, maar zo gaat het wel als je langer reist – ben je bij het 20e fjord of het 35e mooie strand minder snel onder de indruk dan in het begin. En er is hier niet heel veel anders te doen dan in de natuur zijn, want de steden en dorpjes of cultuur hier zijn over het algemeen niet heel speciaal of anders dan je gewend bent. (vinden wij)

Daardoor voelden we steeds meer een voldaan gevoel ontstaan en ontstond tegelijkertijd veel zin in hele nieuwe omgevingen, culturen, manieren van reizen en activiteiten. Dat is eigenlijk alleen maar heel fijn. Zo onwijs lang hebben we namelijk niet meer in Scandinavië en de drang om Scandinavië uit te kammen maakt nu steeds meer plaats voor dankbaarheid. Voor al het moois wat we hebben mogen zien, de avonturen die we hebben mogen beleven en de herinneringen die we mee mogen nemen.

Nog een week of 7 en dan staan we weer met Bruno in Nederland. Nu we richting de Noordkaap rijden – het noordelijkste punt van het Europese vasteland – komt er al een nostalgisch gevoel opzetten. De Noordkaap is onze laatste bestemming in Noorwegen en daarna gaan we zuidelijk. (Kan ook niet anders als je op het noordelijkste punt staat natuurlijk!) Alhoewel het nog heel veel kilometers en heel wat weken reizen is, voelt het dan toch alsof de terugweg is ingezet. En ondanks dat voldane gevoel en de zin in onze volgende reizen, voelen we ook nu al de nostalgie naar Scandinavië. Gek hè.

Bruno = thuis

Misschien komt dat doordat we zo gek zijn op ons huisje op wielen. Bruno is echt thuis geworden de afgelopen periode. We wonen heel fijn op die 8 m², hij rijdt geweldig goed en het is heerlijk om rond te trekken en het gevoel te hebben dat de wereld je achtertuin is. Tegelijkertijd hebben we – waar we ook staan – altijd onze vertrouwde omgeving bij ons. Doe de gordijnen dicht en het maakt niet meer uit waar je staat. Als we op pad zijn geweest, dan zeggen we aan het einde tegen elkaar: “Zullen we naar huis gaan?” Of na een intensieve hike ploffen we op de bank en zeggen we: “Heerlijk, weer thuis!”

Onze plannen voor dit najaar zouden reizen zonder Bruno zijn. Niet omdat we het wonen in een camper beu zijn, maar omdat deze bestemmingen nou eenmaal makkelijker met een backpack te ontdekken zijn dan met een camper die ook nog eens verscheept zou moeten worden. Eén ding weten we zeker: Dit worden ook hele toffe reizen, maar Bruno gaat absoluut gemist worden!

We gaan nog niet naar huis…

Maar, nog 7 weken Scandinavië dus! Natuurlijk nemen we jullie weer mee op avontuur langs onze laatste bestemmingen in Noorwegen en op onze route door Zweden. Blijf ons dus volgen voor alle verhalen en foto’s.

Want wij gaan nog niet naar huis, wij zijn al thuis.

Lees meer persoonlijke updates

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Noorwegen

Ons avontuur naar de ruige Noordkaap

Denemarken+2

De eerste 6 weken wonen, werken en reizen in een camper

Aankondiging: de roadtrip van ons leven

Over onze tijd in Nederland en onze reisplannen voor de rest van dit jaar

Over spuit struggles en onze gewijzigde plannen

2022: Verhuisd naar Bruno en gewerkt als digital nomad

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen