Aanrader: Ontdek de Zweedse wildernis op de Vildmarksvägen

Djura

Een roadtrip door Zweden is niet compleet zonder de Wilderness Road. De Vildmarksvägen, de Zweedse naam voor deze route, neemt je mee naar de dichte Zweedse bossen, idyllische watervallen, de ‘berenweg’ en als klap op de vuurpijl naar het bergplateau Stekenjokk. Daarmee mag deze 370 kilometer lange tocht niet ontbreken tijdens jouw reis door Zweden!

Over Vildmarksvägen in Zweden

  • Start bij Vilhelmina
  • Eindigt bij Strömsund
  • Afstand: 370 kilometer, exclusief detours
  • Benodigde tijd inclusief leuke stops: 2 tot 3 dagen
  • Te rijden vanaf juni t/m half oktober (afhankelijk van sneeuwval)
Je kunt de Vildmarksvägen uiteraard ook van zuid naar noord rijden. Je start dan in Strömsund en eindigt bij Vilhelmina. Als je er een rondje van wil maken, dan rijd je daarna over de E45 terug naar je startpunt.

De hoogste weg van Zweden

Toen wij hoorden over Vildmarksvägen, waren we gelijk verkocht. Deze route gaan we sowieso rijden! Het sprak ons aan dat je een relatief onbewoond gebied in gaat en je ziet de bergen. Die hebben we inmiddels wel weer gemist!

De Wilderness Road is namelijk de hoogste geasfalteerde weg in Zweden en brengt je tot bijna 900 meter boven zeeniveau. Na 3 maanden Noorwegen vinden wij dat niet zo bijzonder hoog, maar voor Zweden is dat echt wel wat. Het is hier namelijk veel vlakker dan in Noorwegen. Wij houden van berglandschappen, dus het bekende bergplateau Stekenjokk wilden wij zeker zien!

Er is trouwens een weg die hoger ligt in Zweden, maar dat is een gravelweg. Dat is de Flatruet en deze bergpas hebben we een paar dagen later ook gereden. Vildmarksvägen is dus de hoogste geasfalteerde weg van het land, met nadruk op geasfalteerd. ;-)

Vanuit Vilhelmina de wildernis in

Wat hebben we geluk. We starten onze roadtrip over Vildmarksvägen met stralend weer en de voorspelling is dat dit de komende dagen zo gaat blijven. Heerlijk! De eerste tientallen kilometers zijn nog niet zo spannend. Het aantal huizen wordt langzamerhand minder en de omgeving steeds meer bossen en water. Typisch Zweeds dus. ;-) We maken een lunchstop bij de Kultsjöån rivier. Het is heel rustig op de weg, de rivier stroomt vlak langs de parkeerplaats en overal om ons heen is het groen. Het gaat beginnen!

Stop 1: Trappstegsforsen

Na 85 kilometer rijden over de Wilderness Road komen we bij onze eerste stop: Trappstegsforsen. Deze waterval verbaast ons direct in positieve zin! Hij is veel breder dan gedacht en heeft onwijs veel kleine trappen waarover het water valt. Het is een mooi plaatje en dat direct langs de weg!

Stop 2: Fatmomakke

Daarna rijden we naar Fatmomakke. Voor dit voormalige Samidorp moeten we afwijken van de route, maar we zijn benieuwd. Het is het eerste Samidorp in Zweden dat we bezoeken.

Fatmomakke is mooi gelegen aan een rivier en een leuke plek voor een tussenstop en wandeling. We wandelen langs de eeuwenoude hutjes en leren door middel van de informatieborden wat meer over de historie van het gehucht. Inmiddels is Fatmomakke niet meer bewoond, maar nog wel een belangrijke plek voor vieringen rondom de midzomernacht bijvoorbeeld. Interessant om eens te zien!

Optionele stop 3: Klimpfjäll

We rijden verder en komen door het dorpje Klimpfjäll. Het is één van de weinige dorpjes met een winkel en tankstation, dus als je iets nodig hebt, is het slim om hier even een stop te maken. Ook kun je vanuit Klimpfjäll mooie hikes in de omgeving maken, zoals die naar Kullafallet. Wij arriveren hier aan het einde van de middag en besluiten daarom om door te rijden en op zoek te gaan naar een goede wildkampeerplek.

Nacht 1: Het Noorderlicht

We vinden een fijn plekje midden in het bos, iets voorbij Klimpfjäll. We moeten een paar honderd meter door een hobbelig paadje rijden waar Bruno net in past, maar dan heb je ook wat. Een plek voor jezelf, aan het water, omringd door bossen. Top!

Deze plek was sowieso al fijn, maar kreeg die nacht helemaal een speciaal plekje in ons hart. Hier zagen we voor het eerst in ons leven het Noorderlicht! We stonden op het punt om te gaan slapen toen Ronny ineens zei: “Volgens mij zie ik een klein beetje Noorderlicht!” Natuurlijk haastten we ons naar buiten en inderdaad, moeder natuur trakteerde ons op een ware lichtshow.

Het was magisch. Met zijn tweeën keken we naar de groene golven die door de donkere lucht dansten. Niemand om ons heen, alleen wij en dit bijzondere natuurfenomeen. Wat een cadeautje!

Stop 4: Stekenjokk plateau

Nog nagloeiend van ons Noorderlicht avontuur van de afgelopen nacht rijden we de volgende ochtend naar het Stekenjokk plateau. Dit is het hoogste deel van de Vildmarksvägen (876 meter boven zeeniveau) en staat bekend als dé highlight van de route.

Het kale bergplateau heeft mooie, herfstachtige kleuren en is zeker een mooi deel van deze route. Onderweg stoppen we een paar keer voor foto’s en een kopje koffie. We zien de rendieren op afstand naar ons kijken en zijn nog altijd onder de indruk van de enorme geweien van sommige van hen. Zeker als je je bedenkt dat ze ieder jaar hun gewei afwerpen en deze opnieuw aangroeit, besef je je dat zo’n gewei heel groot is!

Stop 5: Gaustafallet

Voor je het weet (en wil) rijd je alweer van het bergplateau af en kom je terug onder de boomgrens. We maken een korte stop bij Gaustafallet, een kloof waar het water met kracht doorheen geduwd wordt. Een idyllische plek waar niemand anders lijkt te stoppen.

Stop 6: Leipikvattnet

Slechts een paar kilometer verder rijden we langs het Leipikvattnet. We maken een korte fotostop om dit grote, blauwe meer vast te leggen. En door!

Stop 7: Ankarede

Ankarede is een ander voormalig Samidorp vlakbij de Vildmarksvägen en ook hier nemen we een kijkje. Het is wat kleiner en meer verlaten dan Fatmomakke, maar leuk om gezien te hebben.

Stop 8: Gäddede

Gäddede is het andere dorp van enige betekenis op de route en dus maken wij hier weer een korte stop om te tanken. Ook als je boodschappen nodig hebt, kun je terecht in Gäddede. Verder is hier niet veel te doen, dus dit is vooral een praktische tussenstop op de route.

Nacht 2: Nog een keer geluk!

Je gelooft het niet, maar de tweede nacht zien we opnieuw het Noorderlicht. Wat boffen we! Ook nu hadden we weer een fijn kampeerplekje opgezocht waar we het rijk voor onszelf hadden. Weinig lichtvervuiling, een open deel in het bos en uitzicht richting het noorden zorgt ervoor dat we dit schouwspel voor de tweede avond op rij perfect kunnen bewonderen. Zo bijzonder!

Stop 9: Hällingsåfallet

De volgende ochtend rijden we nog naar Hällingsåfallet. Dit blijkt één van de mooiste stops op de route te zijn. In een 40 meter hoge kloof stort het water over een machtige waterval naar beneden en stroomt verder de donkere kloof in. Daaromheen zie je oneindig veel bossen en wat heuvels. Echt een schitterende plek!

Stop 10: Een detour over Björnvägen

Eigenlijk is dit geen stop, maar een alternatieve route voor het laatste deel van de Vildmarksvägen. Je kunt vanaf Bågede namelijk van de ‘hoofdweg’ afwijken en een weg kiezen die redelijk parallel loopt aan de hoofdweg, maar meer door de wildernis gaat. De weg heeft de naam Björnvägen (berenweg) gekregen, omdat je hier de grootste populatie bruine beren ter wereld vindt!

De kans om er eentje te spotten vanuit je auto is heel klein, want de beren zijn schuw en laten zich doorgaans niet zomaar zien aan de randen van het bos. Maar alleen het idee dat je door berengebied rijdt is al spannend genoeg!

Terug in de bewoonde wereld

Na een paar dagen rijden we Strömsund in en zijn we terug in de bewoonde wereld. Vildmarksvägen is zonder twijfel een hele leuke route om te rijden als je in Zweden bent. Wij gaan onze wildernis roadtrip in ieder geval niet meer vergeten!

Praktische tips voor het rijden van Vildmarksvägen

  • De route heeft niet voor niets de naam Wilderness Road. Er wonen echt wel mensen aan de route, maar veel voorzieningen vind je er niet. Tank je camper dus goed vol voor vertrek en doe voor een paar dagen boodschappen. Heb je onderweg toch iets nodig, dan kun je het beste terecht in Klimpfjäll of Gäddede. Geen nood als je toch moet tanken onderweg. Dat lukt echt wel, maar weet wel dat de prijzen voor brandstof een stuk hoger kunnen zijn dan in Vilhelmina of Strömsund.
  • Je kunt de route prima in 3 dagen rijden. Gemiddeld rijd je dan per dag iets meer dan 120 kilometer, dus je hebt tijd genoeg voor de stops onderweg. Wil je ook hikes gaan maken vanaf Ankarede, Klimpfjäll of het Stekenjokk plateau, reserveer dan iets meer tijd in je planning.
  • Wees voorbereid op lage temperaturen. Je gaat de hoogte in en dus is het kouder dan op zeeniveau. Ook kan het flink waaien op het bergplateau, dus bereid je voor op bergachtige weersomstandigheden. Wij ervaarden tijdens onze roadtrip over Vildmarksvägen de eerste nachtvorst tijdens onze Scandinavië reis. Gelukkig hebben we een goede kachel in de camper. ;-)

Lees meer reistips voor Zweden

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Zweden

Goed voorbereid op reis naar Zweden

Zweden

Wat kost reizen in Zweden?

Zweden

Een dag in Nationaal Park Fulufjället

Zweden

10 tips voor Zweeds Lapland in de zomer

Noorwegen

Ons avontuur naar de ruige Noordkaap

Noorwegen

Doen in Vesterålen: Rijd de scenic route over Andøya en hike naar Måtind

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen