Een negatief reisadvies, wat betekent dat voor jouw vakantie?

Djura

Met de zomervakantie in aantocht en alle coronaperikelen is het reisadvies dat wordt gegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken een veelbesproken onderwerp. Maar wat betekent een negatief reisadvies eigenlijk? Mag je dan niet naar die bestemming reizen? En ben je wel verzekerd als je toch gaat? Tijd voor wat opheldering!

Het is trouwens niet alleen handig om te weten hoe het zit met het reisadvies in coronatijd. Het is altijd slim om ter voorbereiding op je vakantie het reisadvies voor je bestemming door te nemen.

Het doel van het reisadvies

Op nederlandwereldwijd.nl vind je voor alle landen in de wereld een reisadvies. Deze reisadviezen worden opgesteld en bijgehouden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en zijn bedoeld om jou te informeren over de veiligheidssituatie en risico's in een land. Het kan gaan om risico's vanwege geweld of criminaliteit, maar ook over de politieke situatie in een land of de kans op natuurrampen.

Om je voor te bereiden op je reis, adviseer ik daarom echt om altijd het reisadvies van je bestemming door te nemen. Er staan vaak handige tips in om risico's te beperken, bijvoorbeeld niet 's nachts reizen of enkel gebruik maken van vooraf bestelde taxi's.

Het doel van het reisadvies is dus informeren en waarschuwen (indien nodig), zodat jij 'wijs op reis' kunt zoals premier Rutte laatst zei. Het reisadvies is niet bindend, het is een advies aan jou als reiziger. Wel kunnen er consequenties zijn als je bij een negatief reisadvies toch een land of bestemming bezoekt.

Wanneer spreken we van een negatief reisadvies?

Het reisadvies werkt met 4 kleuren: groen, geel, oranje en rood. Groen betekent dat je veilig naar die bestemming kunt reizen. Bij code geel kun je reizen, maar gelden er wel veiligheidsrisico's. Bij oranje worden alle niet-noodzakelijke reizen afgeraden en bij een rood reisadvies worden alle reizen naar die bestemming sterk afgeraden. Bij code oranje en rood spreken we van een negatief reisadvies.

Het reisadvies is trouwens niet altijd hetzelfde voor een heel land. Er kunnen ook gebieden zijn die onveiliger zijn en daardoor code oranje of rood krijgen, terwijl de rest van het land geel is. Dat is bijvoorbeeld het geval in Colombia. Een groot gedeelte van Colombia had code geel (voor corona uitbrak), maar diverse gebieden en steden waren oranje of rood gekleurd. Bijvoorbeeld vanwege gewapende conflicten tussen guerrilla bewegingen of rebellen in die regio's.

Kun je als toerist een land of gebied in met een negatief reisadvies?

Het reisadvies zegt over het algemeen niet iets over het feit of jij als toerist wordt toegelaten in een land of regio. Het zegt enkel iets over de veiligheid en risico's op die bestemming. Het kan dus zomaar zijn dat voor een land code oranje geldt, maar dat je er als toerist gewoon binnen gelaten wordt. Of je een land in mag, bepaalt namelijk de lokale overheid en niet ons Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo reisden wij kort na de terroristische aanslagen in Sri Lanka naar dit land, terwijl er nog wel code oranje gold. We kwamen zonder problemen het land in.

En hoe zit dit met het coronavirus? Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft het Ministerie voor Buitenlandse Zaken het reisadvies voor alle landen ter wereld aangepast naar code oranje. Reizen buiten de landsgrenzen werd namelijk in zijn geheel afgeraden. Vanaf 15 juni gaan verschillende landen in het Schengengebied naar code geel. De landen die (nog) geen Nederlandse toeristen toelaten maar wel gezien worden als 'veilig' gezien de verspreiding van het virus, blijven voorlopig code oranje houden. Dit geldt bijvoorbeeld voor Denemarken, omdat zij (waarschijnlijk) geen toeristen uit Nederland toelaten deze zomer. Mocht dit beleid veranderen, dan zal het reisadvies hoogstwaarschijnlijk ook aangepast worden. Voor een overzicht van de landen die vanaf 15 juni een positief reisadvies krijgen, bezoek je deze pagina op nederlandwereldwijd.nl.

Wat betekent een negatief reisadvies voor je verzekering?

Als je een reisverzekering afsluit, krijg je ook altijd de polisvoorwaarden die horen bij de verzekering. Best saai om allemaal door te nemen, maar wel slim om dat toch te doen! Zo weet je bijvoorbeeld wat voor situaties zijn uitgesloten van dekking en dat is echt wel belangrijke informatie. Veel reisverzekeringen bieden geen dekking als je reist naar een land waar voordat je vertrok een negatief reisadvies geldt. Als je dan toch reist, dan heb je dus geen recht op een vergoeding vanuit je reisverzekering als er iets mis gaat. Niet echt een relaxt gevoel!

Maar, dit geldt niet voor alle reisverzekeringen. Er zijn verzekeraars die ook dekking bieden voor landen met een negatief reisadvies. Allianz Global Assistance biedt bijvoorbeeld de reguliere dekking bij een negatief reisadvies. Als het reisadvies negatief is door corona, geldt ook de gewone dekking, behalve voor corona gerelateerde schades.

Gebruik de Reisapp BZ voor actuele informatie

Het reisadvies kan altijd veranderen, bijvoorbeeld door een natuurramp, een terroristische aanslag of een virusuitbraak. Het is daarom slim om niet enkel voor je reis het reisadvies door te nemen, maar ook tijdens je vakantie op de hoogte te blijven. Je doet dit door de Reisapp BZ op je telefoon te installeren. In de app kun je favoriete landen toevoegen en dan krijg je een melding als er iets gewijzigd is in het reisadvies. Zo blijf je ook tijdens je vakantie op de hoogte van de situatie en eventuele risico's op je bestemming!

Kun je deze zomer op reis?

Door de uitbraak van het coronavirus sloten veel landen hun grenzen voor toeristen vanaf maart. Ook werd reizen naar het buitenland ten zeerste afgeraden door onze overheid. Nu zie je dat landen langzaam hun grenzen weer openen voor toeristen, vaak nog lang niet voor bezoekers uit alle landen. Of je deze zomer op reis kunt, hangt dus af van het beleid van je bestemming. Daarnaast is het slim om ook te kijken naar het reisadvies voor je bestemming. Voor diverse landen in het Schengengebied gaat een positief reisadvies gelden (code geel) vanaf 15 juni. Buiten Europa reizen wordt voorlopig echt nog afgeraden.

Ook al mag je als Nederlandse toerist een land inreizen, maak altijd een persoonlijke afweging van de risico's. Je moet je realiseren dat de situatie in een land snel kan veranderen en dat je dus met wat pech ineens in een coronahaard zit. Of je wordt zelf ziek en belandt in het buitenland in het ziekenhuis... Of je bereid bent zulke risico's te nemen in ruil voor een mooie vakantie, dat is een keuze die je enkel zelf kunt maken. Voor de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden voor een zomervakantie in Europa, bekijk je dit blog.

Goed voorbereid op reis met onze tips

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

De voorbereidingen voor onze reis door de VS, Canada en Alaska

Italië

Goed voorbereid op reis naar de Dolomieten

Italië

Wat kost een vakantie in de Dolomieten?

Oostenrijk

Goed voorbereid op reis naar Oostenrijk

Oostenrijk

Wat kost een vakantie in Oostenrijk?

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen