Ticino: het Italiaanse deel van Zwitserland | Onze tips en tegenvallers

Djura

La dolce vita, maar dan in Zwitserland! In de regio Ticino ben je officieel nog steeds in Zwitserland, maar waan je je in Italië. Naast het fijne, mediterrane sfeertje en het lekkere eten is er veel te zien en te beleven. We vertellen je over onze tips, maar ook onze tegenvallers in Ticino!

3 dagen in Ticino

Ticino ligt in het zuiden van Zwitserland en is een heerlijke regio om een paar dagen te verblijven tijdens een reis door Zwitserland. Dit bergachtige gebied zit vol watervallen, pittoreske dorpen, imposante steden en blauwe bergmeren. De mensen spreken er Italiaans, je eet er Italiaans en het klimaat is (bijna) Italiaans. Alleen de prijzen, die zijn dan wel weer Zwitsers helaas. ;-)

Tijdens onze 3 dagen in Ticino wandelden we over een Tibetaanse hangbrug van meer dan 250 meter, scooterden we door groene valleien, struinden we over de zonnige boulevard van Ascona, verkenden we het statige Lugano en beklommen we honderden traptreden in het dorpje Morcote. Wat een variatie in één gebied, wij zijn fan! In dit blog vertellen we je precies wat we je zonder twijfel aanraden, maar ook wat wij wat minder geslaagd vonden. Doe er je voordeel mee!

Tip: Wandel over de Tibetaanse hangbrug Carasc

Wij kwamen per toeval bij de Tibetaanse hangbrug Carasc, want eigenlijk zou het de hele dag regenen en hadden we een spelletjesdag in de camper op het programma staan. Maar toen het die ochtend toch best droog bleef, werden we onrustig en vonden we toch dat we eigenlijk iets moesten gaan doen. Het was onze eerste dag in Ticino en we waren benieuwd! Alleen de ochtend was door ons getwijfel al voorbij, dus het moest een korte activiteit zijn. We hadden al wel iets gezien over een hangbrug tussen twee bergen in de buurt, maar wisten niet of dit nou per se de moeite waard was... Toen bleek dat we op een camperplaats stonden die op loopafstand was van de kabelbaan daarheen, besloten we om er maar eens heen te wandelen. We zien wel!

Dus wandelen we door het dorpje Sementina naar het kabelbaanstation Monte Carasso. Inmiddels is het zonnetje zelfs een beetje gaan schijnen en onderweg zien we in de verte de enorme hangbrug tussen twee beboste bergen. Ziet er vet uit! En een retourtje met de kabelbaan kost maar 10 frank (ongeveer €9), dus gaan we gelijk naar boven. Wel zijn we redelijk onvoorbereid, op onze Allstars, met één flesje water en zonder wat te eten voor onderweg. ;-)

Na een paar minuten arriveren we met de kabelbaan bij het station Curzùtt. Een self service station dat eigenlijk gewoon bestaat uit een ijzeren platform waar je uit moet stappen, midden op de steile berghelling! Er hangt wel een vangnet onder, maar het voelt toch gek om hier zomaar uit te stappen. Terwijl ik me goed vasthoud aan de reling lopen we het verlaten dorp Curzùtt in. Hier staan wat overblijfselen van een dorp wat nu helemaal verlaten is. Inmiddels is het gaan miezeren en de lucht weer grijs geworden, maar dat geeft juist wel iets mystieks aan deze plek. Dat we hier verder niemand tegenkomen maakt het nog wat specialer. Een verrassend mooie plek om onze wandeling naar de Tibetaanse hangbrug te starten!

Na 45 minuten wandelen over een pad dat gelukkig redelijk goed te doen blijkt op Allstars, komen we bij de hangbrug Carasc. Echt wel gaaf hoor! Hij is 270 meter lang en hangt 130 meter boven een ravijn tussen twee bergen. Het is daarmee de langste Tibetaanse hangbrug in Zwitserland en zelfs een beetje spannend om erover te lopen. Hij wiebelt! Ook al kunnen we door het grijze weer niet ver kijken, het uitzicht is alsnog fantastisch. We zijn blij dat we de spelletjesdag hebben gelaten voor wat het is en hier naartoe zijn gegaan!

Je kunt je wandeling ook voortzetten door het pad te volgen aan de overkant van de hangbrug wat terug leidt naar Sementina. Wij hebben hier niet voor gekozen, omdat dat zo'n 1,5 uur lopen is over een pad waarbij je best steil zou moeten afdalen. Wij waren op onze gympies en hadden geen eten bij. Voor ons was het dus het beste om dezelfde weg terug te lopen en met de kabelbaan terug naar beneden te gaan. ;-)

Tip: Scooteren door Valle Verzasca

Vlakbij de stad Locarno ligt Valle Verzasca. Een vallei tussen de groene bergen met dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. En het mooie is dat je helemaal door die vallei kunt rijden! Dat kunnen we natuurlijk met Bruno doen, maar op de kaart zien we al dat het niet heel ruim is allemaal en parkeren zou weleens een dingetje kunnen worden met onze 6 meter lange camper. Dus geven we Bruno een dagje rust en huren we een scooter om deze vallei te verkennen.

Dat was een top keuze, al zeggen we het zelf. ;-) Op een scooter hebben wij altijd gelijk dat ultieme vakantiegevoel. Lekker de wind door je haar, overal kunnen stoppen, dat is vrijheid! We rijden via wat haarspeldbochten de vallei in en passeren al snel huizen en bergdorpen waar je het idee hebt dat je 100 jaar terug in de tijd bent gestapt. Toeristisch is het wel, maar dat mag de pret niet drukken. Alhoewel het er bij dé fotospot van de vallei, Oviga di Fuori, wel voor zorgt dat we hier maar snel verder rijden.

Na 23 kilometer komen we bij het eindpunt van Valle Verzasca: het dorp Sonogno. Een heerlijk dorpje met die typische huisjes en bouwstijl die je verwacht van een afgelegen bergdorp. Na een half uurtje struinen en wat lokale biertjes op de kop te hebben getikt, rijden we dezelfde weg weer terug door de vallei. Maar dat is totaal geen straf!

Tegenvaller: Valle Maggia | Tip: Bosco Gurin

Er is nog zo'n vallei in Ticino: Valle Maggia. Die middag rijden we met de scooter naar Valle Maggia, maar al snel blijkt dat deze vallei verder ontwikkeld, meer bebouwd en minder groen is. We rijden over grote wegen met redelijk wat verkeer en onderweg is er niet zoveel interessants te zien. Na ongeveer 21 kilometer de vallei in te zijn gereden stoppen we even in het dorp Cevio en verzinnen we wat we doen. Draaien we om of gaan we nog een heel stuk verder naar dorpjes die wel afgelegen zouden moeten zijn?

We besluiten om de vallei nog een kans te geven en zetten koers naar Bosco Gurin. De weg daarheen ziet er kronkelig uit op de kaart en leidt alleen naar dit kleine dorp. Hier zullen we geen doorgaand verkeer tegenkomen dus. Dat blijkt een goede inschatting. Na het volgen van de kronkelige weg door de groene bossen komen we in Bosco Gurin. Super leuke plek! De huisjes zijn gemaakt van hout en stenen en het is er heerlijk rustig. Doordat we er minder toeristen tegenkomen dan in Sonogno, voelt het authentieker en kunnen we een echt kijkje nemen in het leven van de dorpsbewoners.

Valle Maggia zelf viel ons dus tegen, maar Bosco Gurin was absoluut de moeite waard. Je moet er alleen best even voor rijden om er te komen, waarvan een groot deel van de route over een saaie, doorgaande weg gaat. Toch zijn we blij dat we er geweest zijn.

Extra tip: Voordat je Valle Maggia inrijdt vanuit Locarno kun je even stoppen bij het uitzichtpunt Madonna del Sasso. Hier heb je een mooi uitzicht over de stad en Lago Maggiore.

Tip: Op zonvakantie in Ascona

Wij sluiten onze scooterdag af op de zonnige boulevard van Ascona. Als je het gevoel wil hebben dat je op zonvakantie bent in Italië, dan is Ascona de place to be. Het stadje ligt tegen het grote Locarno aan en heeft een heerlijke mediterrane sfeer. Smalle straatjes, veel kleine winkeltjes en een lange boulevard met restaurants en zonnige terrassen. Je geniet hier van een lokaal gebrouwen biertje of van een Italiaanse wijn met uitzicht op het blauwe Lago Maggiore dat omringd wordt door groene bergen. Genieten hoor!

Tegenvaller: Tikkie arrogant Lugano

Lugano is de grootste stad in Ticino en volgens veel reizigers een bezoek waard, mede door de ligging aan het Lago Lugano en het uitzicht vanaf Monte San Salvatore. Dus wij pakken de trein die kant op! Als we na kilometerslange tunnels weer bovengronds komen is het weerbeeld veranderd van zonnig naar grijs en nat. Geen beste eerste indruk, maar daar kan de stad niets aan doen natuurlijk.

Vanaf het station loop je zo het centrum in. Het is zaterdag en het is gezellig druk in de stad, vooral ook met lokale bewoners. De mensen zien er hier tiptop uit en hechten duidelijk veel waarde aan hun voorkomen. Dat voel je en proef je. De statige gebouwen huizen chique winkels, op de terrassen is het zien en gezien worden en wij vallen - met onze afgetrapte gympies en simpel shirt en korte broek - wel een beetje uit de toon.

We voelen ons hier niet direct thuis en als we vervolgens op het eerste terras een half uur lang niet geholpen worden (en maar weg gaan) en op een volgend terras worden weggestuurd omdat je moet lunchen en wij alleen een koffietje wilde doen (het was 11:00 uur!), zijn we het eigenlijk al wel een beetje beu. Wij voelen een soort arrogantie in deze stad. Dat past niet bij ons en dus hebben we het na een dik uur wel gezien. We wandelen nog even langs het meer en dat is zeker mooi. Ik kan me ook goed voorstellen dat het uitzicht vanaf de bergtoppen Monte San Salvatore of Monte Bré tof zijn op een zonnige dag. Vandaag hangen ze in de wolken en heeft het dus weinig zin om hier naar boven te hiken of de dure kabelbaan te pakken.

Tja, soms heb je dat. Dat een stad je niet grijpt. Je er geen gevoel bij hebt. Lugano laat ons echt helemaal koud. Een totale mismatch met wat wij leuk vinden. Voor ons is Lugano de grootste tegenvaller van Ticino, maar smaken verschillen natuurlijk. ;-)

Tip: Pittoresk Morcote

Hoe teleurstellend we Lugano vonden, zo leuk vonden we Morcote! Op een paar kilometer van Lugano ligt dit fotogenieke dorp aan het Meer van Lugano. Die locatie is fantastisch en de bouwwerken in dit voormalige vissersdorp maken het nog veel beter. We arriveren met de bus in de 'hoofdstraat' aan het meer waar we een aantal restaurants en terrassen vinden. Het zonnetje is inmiddels gaan schijnen, waardoor het water fantastisch blauw kleurt, de groene bergen rondom het meer zichtbaar zijn en de gekleurde bloemen op de boulevard maken het plaatje compleet. We zeggen gelijk tegen elkaar: "Veel beter dit!"

Aan de oevers van het meer vind je een wirwar van kleine, autovrije straatjes. Leuk om even doorheen te dwalen en dan is het tijd om je kuiten aan het werk te zetten. Op de helling staat een fotogenieke kerk én heb je uitzicht over het dorp en de omgeving. We nemen de trappen naar boven en stoppen onderweg regelmatig om foto's te schieten van de altaartjes, fontein en natuurlijk het uitzicht. Na ongeveer 400 treden in de volle zon komen we bij de kerk Santa Maria del Sasso. De kerk is mooi, maar het uitzicht vanaf hier maakt deze plek. Schitterend!

Morcote is in 2016 verkozen tot het mooiste dorp van Zwitserland en wij snappen dat helemaal. Het dorp is onwijs pittoresk, de omgeving is waanzinnig en er zit historische waarde. Ja, Lugano kun je skippen, maar Morcote moet je echt zien!

Praktische tips voor Ticino

Ga je Ticino bezoeken? Dan is dit handig om te weten:

  • Ticino is dichterbevolkt dan andere regio's in Zwitserland en het was veel vaker druk op de weg. Het netwerk van treinen en bussen is enorm uitgebreid, je kunt bijna overal komen met het openbaar vervoer. Het kan dus soms sneller en comfortabeler zijn om met de trein of bus te reizen dan met de auto. Dan heb je ook geen gedoe met parkeren.
  • Wij verbleven 3 volle dagen in Ticino en hebben de omgeving in die tijd goed uitgekamd. ;-) Onze scooterdag was behoorlijk vol, maar de middag bij de hangbrug was juist weer wat relaxter. In 3 dagen kun je alle plaatsen bezoeken die wij in dit blog hebben beschreven.
  • Als je verblijft in een hotel of bij een camping in Ticino, dan krijg je gratis het Ticino ticket voor de duur van je verblijf. Met het Ticino Ticket maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer en krijg je korting op allerlei bezienswaardigheden, kabelbanen en meer. Dat kan je een hoop geld schelen! Vraag er dus zeker naar bij je hotel of camping.

Geniet van la dolce vita!

Lees meer blogs over Zwitserland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Zwitersland

Motor rijden over Zwitserse bergpassen

Zwitersland

Kies deze budgetvriendelijke én prachtige hike naar Schäfler

Zwitersland

Hike van Hoher Kasten naar Saxer Lücke

Oostenrijk

Rijd de Grossglockner Hochalpenstrasse met de motor

België

Onze tips voor een fantastische motorvakantie in de Ardennen

Portugal

12 tips voor de leukste plekken in Cascais en de omgeving

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen