Een dag in Kopenhagen | Onze favoriete plekken

Djura

De hoofdstad van Denemarken is top! Er zijn tal van mooie plekken, de sfeer is er fijn en gemoedelijk en het is een leuke afwisseling na alle rust en natuur die we in Denemarken vonden. Wij gingen een dag Kopenhagen in en waren positief verrast. In dit blog delen we waar wij langs geslenterd zijn én wat we ervan vonden natuurlijk.

Wij hadden wel zin in een dagje stad na alle kust, kliffen en bossen in Denemarken. Kopenhagen ligt pal op onze route richting Zweden, dus er was nul reden om niet de stad in te gaan. Wij parkeerden onze camper bij een camperplaats vlakbij het metrostation Femøren en stonden een kwartiertje later in het centrum. Super handig!

Kopenhagen heeft een vrij uitgebreid netwerk aan metrolijnen. Je kunt op het station een kaartje kopen, maar als je op een dag meerdere keren van de metro gebruik gaat maken, kun je het beste een 24-uurs ticket kopen. Dan kun je 24 uur lang zo vaak als je wil met de metro door de stad. Een 24-uurs ticket kost 80 Deense kroon per persoon, omgerekend iets meer dan €10.

Christianshavn

We beginnen onze dag bij Christianshavn. Deze wijk bestaat uit meerdere eilandjes en staat bekend om de hippe horeca en de historische pakhuizen. We wandelen langs het water naar Cirkelbroen. Deze in cirkels gevormde brug is een leuke eyecatcher om de dag mee te starten!

Daarna wandelen we door de straat Strandgade waar het straatbeeld bepaald wordt door karakteristieke en een tikkeltje ruw uitziende pakhuizen. Je bezoekt Kopenhagen ook voor de leuke horeca, dus wij vinden het wel tijd voor een eerste stop. Een bakje koffie bij Les Amis. Was lekker, en duur. ;-)

Nyhavn

Via de voetgangersbrug steken we over naar Nyhavn. Hier zie je precies waar Kopenhagen bekend om staat: lange rijen met huizen in allerlei kleuren. Ook al is dit het meest toeristische deel van de stad, het is alsnog een hele toffe plek. Echt ieder gebouw heeft een andere kleur, er is veel levendigheid en de bootjes aan de kant maken het straatbeeld compleet. Geen vervelende plek om doorheen te struinen!

De wisseling van de wacht bij Amalienborg

Op ons gemak wandelen we verder naar Amalienborg. Dit paleis is de thuisbasis van de Deense familie en is deels open gesteld voor publiek. Wij gaan echter niet voor het paleis an sich, maar om de wisseling van de wacht te aanschouwen. Stipt om 12 uur worden de wachters hier afgelost en dat gaat gepaard met best wat traditioneel ‘theater’ zoals wij het noemen. Grappig om een keer te zien!

De lekkerste broodjes net achter Marble Church

Vanaf het grote plein bij Amalienborg kun je het volgende opvallende gebouw niet missen: Marble Church. Deze kerk is enorm! Nu zijn wij niet zo van die kerkbezoekers, maar toch lopen we die kant op. Net achter Marble Church vind je namelijk een goede én betaalbare broodjeszaak en wij hebben inmiddels flinke honger gekregen. Bij Madbaren Marmorkirken kun je die fantastisch stillen met een XL Club Sandwich. Aanrader!

De kleine zeemeermin

De kleine zeemeermin in Kopenhagen is wat Manneke Pis is voor Brussel. Een best saai beeld, maar toch gaat iedereen er kijken. Net zoals wij dus. ;-) Het beeld is eigenlijk niet zo boeiend, maar omdat je toch benieuwd bent waarom er hele busladingen toeristen heen gaan, word je nieuwsgierig en ga je maar gewoon. Zo werkt dat bij ons en dus hebben ook wij een foto van De kleine zeemeermin van Kopenhagen.

Round Tower

Via het Kastellet (een oud fort op een mooi eilandje) maken we een flinke wandeling naar het winkelgebied van Kopenhagen. Daar staat de Round Tower ofwel Rundetaarn. In dit historische gebouw staat de oudste sterrenwacht van Europa, maar de meeste mensen beklimmen de toren voor het uitzicht over de stad. Wij skippen de entreeprijs en de klim, want het weer is wat grijs en ver kunnen we vandaag toch niet kijken.

Het is duidelijk dat dit het drukste deel van Kopenhagen is. Waar we het op alle andere plaatsen eerst nog opvallend en heerlijk rustig en gemoedelijk vonden, is het in de winkelstraten en rondom station Nørreport best druk. We wippen even snel binnen bij de food hal Torvehallernes, maar zetten daarna snel koers naar een gezelliger deel van de stad.

De leukste en lekkerste plekken van Nørrebro

De wijk Nørrebro is helemaal upcoming en heeft met zijn speciaalbier cafés ook onze aandacht getrokken. In tegenstelling tot in andere wijken van Kopenhagen zie je hier meer flatgebouwen, maar Nørrebro schijnt dan ook de dichtstbevolkte wijk van Kopenhagen te zijn. Niet zo gek dus.

Vanuit het centrum is het best een eindje wandelen naar Nørrebro en wij vinden dan ook wel dat we een speciaalbiertje bij Brus verdiend hebben. Brus is een brouwerij in Denemarken en heeft in Nørrebro een eigen winkel en café met zonnig terras. En het zonnetje schijnt nu wel, dus dit keer gaan we overstag. Ja, dat biertje kost best wat, maar in Denemarken zijn we heel goed onder budget gebleven. Dus het mag wel een keer. Wat smaakt dat goed!

Na het lessen van onze dorst wandelen we naar Assistens Cemetery. We hebben gelezen dat dit een begraafplaats is, maar het ook een soort park en centrale ontmoetingsplek in de wijk. Dat maakt ons wel nieuwsgierig!

Eenmaal struinend door het park zijn we onder de indruk. Dit hadden we niet verwacht. Het is heel mooi en vredig. Er liggen her en der mensen begraven die soms al meer dan 100 jaar geleden zijn gestorven. Ze liggen niet allemaal gestructureerd op een rij, maar verspreid in de natuur en hebben ieder hun eigen plekje. Ook wandelen er moeders met kinderen, lopen er mensen hard of zitten er vrienden op een picknickkleedje te kletsen. Het dagelijks leven gaat hier echt hand in hand met de dood en dat is bijzonder om te zien.

Eerst voelt het nog wat onwennig om zomaar de kleine paadjes in te lopen en langs de graven te wandelen, maar al snel voel je dat dat hier helemaal oké is. We verliezen onszelf in de verwondering over de graven en het samenspel met de natuur. We struinen hier wel een uur rond. Soms zie je familiegraven waarbij de ouders hun kind overleefd hebben of mensen die in de oorlogstijd zijn gestorven. Het maakt indruk en is mooi en vredig tegelijkertijd.

Op het Assistens Cemetery liggen trouwens ook beroemde Denen begraven, zoals Hans Christian Andersen en de nobelprijswinnaar Niels Bohr.

Na deze bijzondere plek is het tijd voor een laatste biertje in Denemarken. Mikkeler is de bekendste speciaalbier brouwer van het land en ze hebben een gezellig café met terras in Nørrebro. Om onze tijd in Denemarken goed af te sluiten pakken we er daar nog eentje. Op naar Zweedse avonturen!

Eten bij Broens Gadekøkken

Na een dag lang slenteren en verwonderen hebben we honger gekregen. We gaan terug naar Christianshavn en strijken neer bij Broens Gadekøkken. Hier vind je allemaal kraampjes met verschillende soorten eten. Van Indiaas tot friet en van luxe tot simpel. Voor ieder wat wils! We vinden nog net een vrij bankje tussen alle gezelligheid en sluiten onze dag af met een smaakvolle chicken curry.

Wat een heerlijke dag in Kopenhagen was dit!

Lees meer blogs over Denemarken

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Denemarken+2

100 dagen met de camper door Scandinavië

Denemarken+2

De eerste 6 weken wonen, werken en reizen in een camper

Denemarken

Møns Klint en Stevns Klint, de mooiste kliffen van Denemarken

Denemarken

Onze roadtrip door Jutland in Denemarken

Noorwegen

Hoe duur is reizen in Noorwegen?

Noorwegen

Goed voorbereid op reis naar Noorwegen

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen