10 tips voor een weekendje Lille

Djura

Lille heeft mooie pleinen, historische gebouwen, goede restaurants, interessante musea en veel leuke boetiekjes en winkeltjes. Deze Franse stad, ook wel bekend als Rijsel, is dus een toffe bestemming voor een weekendje weg! Lille ligt net over de grens met België en is vanuit Breda in minder dan 2 uurtjes met de auto te bereiken. Door de ligging vlakbij België heeft de stad Vlaamse en Franse invloeden. Een erg leuke combinatie! Dit zijn onze tips voor een gezellig stedentripje naar Lille.

Struin door het historisch centrum Vieux Lille

Het historisch centrum van Lille, Vieux Lille, is veruit het leukste deel van de stad. Je wandelt hier door smalle straatjes, langs schattige boetiekjes, kunstgaleries en luxe patisserieën. Om je heen staat het vol met prachtige bouwwerken. En natuurlijk zijn er meer dan genoeg fijne koffietentjes, wijnbars en restaurants om je wandeling even te onderbreken voor een hapje of drankje.

Snuffelen op de markt Vieille Bourse

Op de binnenplaats van het schitterende beursgebouw vind je iedere zaterdag een toffe markt vol oude boeken, posters, landkaarten en meer leuks. In de vele bakken is het leuk snuffelen tussen al deze retro spulletjes. Zeker even langs gaan dus, misschien weet je nog wat op de kop te tikken!

Proef de beroemde zoetigheden

Zoetekauwen mogen Lille niet verlaten zonder de bekende lekkernijen van de stad geproefd te hebben! Bij Meert geniet je van de flinterdunne wafels (gaufres lilloise) met vanille uit Madagaskar. Meert is echt een begrip in Lille en het pand waarin ze gevestigd zijn is ook nog eens prachtig. Zeker de moeite waard om even in de rij te gaan staan dus! ;-)

Bij Aux Merveilleux de Fred koop je heerlijke gebakjes met een vulling van meringue en slagroom. Qua topping kun je kiezen uit verschillende smaken, zoals chocola of framboos. Om je vingers bij af te likken!

Bezoek het museum La Piscine

Het museum La Piscine is een interessante bezienswaardigheid in de omgeving van Lille. Niet alleen vanwege de kunstwerken in het museum, maar ook vanwege het gebouw zelf. Het museum is namelijk ondergebracht in een pand dat vroeger een zwembad was en aan die inrichting is vrijwel niets veranderd. Liefhebbers van kunst en bouwwerken in art-deco stijl moeten zeker een bezoek brengen aan La Piscine!

Loop even binnen bij de Notre Dame van Lille

Ook Lille heeft een Notre Dame, namelijk Notre-Dame-de-la-Treille. Ik moet wel bekennen: de buitenkant van de kathedraal vonden wij echt niet zo mooi. De binnenkant is wel indrukwekkend, vooral door de grootsheid en het kleurrijke glas in lood in de Notre Dame.

Ga naar het Palais des Beaux-Arts

Met kunstwerken van onder andere Rubens, Donatello, Monet en Picasso is het Palais des Beaux-Arts het belangrijkste museum van Lille. Het heeft zelfs de op één na grootste kunstcollectie van heel Frankrijk!

Je betaalt 7 euro voor een entreeticket of je kunt de Lille City Pass aanschaffen. Bij deze pas is het entreegeld voor Palais des Beaux-Arts inbegrepen. Houd wel rekening met de openingstijden als je je bezoekt plant: op maandagochtend en dinsdag is het museum gesloten.

Proef lokaal gebrouwen bier bij La Bellerose

Lille ligt echt maar net over de grens met België en je ziet daardoor veel Vlaamse invloeden in de stad. Zo ook speciaalbier! Altijd leuk om een lokaal geproduceerd biertje te proberen natuurlijk. Het cafe Bellerose is daarvoor een goede plek. Leuke sfeer en veel speciaalbier op de kaart. Ook door hen zelf gebrouwen bieren!

Porte de Paris en Beffroi de Lille

Een ander mooi bouwwerk om even een kijkje te gaan nemen is Porte de Paris. Hierbij vind je ook één van de hoogste bouwwerken van de stad: Beffroi de Lille. Vanaf het panoramadek van de 104 meter hoge toren heb je uitzicht over de stad. Kosten: €7,50 per persoon.

Borrelen bij Les Frères Pinard

Een topplek om te borrelen of te lunchen is Les Frères Pinard. Je vindt deze sfeervolle wijnbar in een smal straatje van het oude centrum. Het leuke aan Les Frères Pinard is dat je zelf borrelplanken samen kunt stellen van Franse kazen en vleeswaren. En de keuze is echt enorm! Uiteraard serveren ze bijpassende wijnen. Smullen!

Parkeer bij P&R Les Prés

In Lille zijn meerdere parkeergarages, maar dan betaal je al snel €15 of meer voor een dagje parkeren. Hou dat geld lekker in je zak en parkeer gratis bij de P&R Les Prés. Op dit parkeerterrein mag je gratis parkeren als je gebruik maakt van het openbaar vervoer. Direct naast de parkeerplaats ligt het metrostation Les Prés - Edgar Pisani. Vanaf daar ben je in ongeveer 15 minuten in het centrum. De kosten van een metroticket zijn €1,65 per rit.

Voor een stedentrip vlakbij huis met Vlaamse en Franse invloeden, leuke bezienswaardigheden en een fijne sfeer is Lille zeker een aanrader!

Meer tips en inspiratie voor een stedentrip

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Denemarken

Een dag in Kopenhagen

Portugal

Complete gids voor een stedentrip naar Lissabon

Spanje

Travly's tip in Barcelona: Fàbrica Moritz

Spanje

Travly's tip in Valencia: Bubuflats

Slovenië

Roadtrippen door Slovenië? Stop bij deze highlights

Slovenië

Een tour door de Škocjan Caves in Slovenië

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen