Een dag naar Sintra | Onze favoriete paleizen en handige tips

Portugal 22 maart 2022

Struinend tussen de eeuwenoude paleizen en kastelen van Sintra waan je je in een sprookjeswereld. Al die kleuren, romantische details en weelderige tuinen brengen je fantasie tot leven! Een leuke bonus: Deze bouwwerken liggen in de groene bergen en vanaf sommige paleizen kijk je wel tientallen kilometers ver over de omgeving en de oceaan. Sintra is een heerlijke dagtrip vanuit Lissabon of Cascais!

Met de trein van Lissabon naar Sintra

Onze wekker gaat om 7 uur en zuchtend en steunend komen we uit bed. Vroeg in de ochtend zijn we nooit op ons best. Maar dit keer hebben we het er voor over, want dan kunnen we vroeg bij Sintra zijn en dat is echt aan te raden. Wij zijn namelijk niet de enige die de kleurrijke paleizen willen bewonderen en als je er op tijd bent, vermijd je de lange rijen en enorme drukte bij het Pena Palace. Althans, dat is de tip die we in andere blogs lazen. Uit de veren dus!

We maken ons snel klaar en lopen naar het Rossio treinstation. Vanaf dit station vertrekt er zo’n 4 keer per uur een trein naar Sintra. Na 40 minuten in de trein arriveren we op het station en pakken we gelijk een Uber taxi naar onze eerste stop: het Pena Paleis. De bussen gaan namelijk pas vanaf 9:15 uur rijden en wij willen graag rond 9:00 uur aan de poorten staan, want dan gaat het park open!

Pena Palace

Over kronkelende en smalle wegen tussen de groene bossen brengt de Uber chauffeur ons naar de ingang van het Pena Park. Dit 200 hectare grote park omringt het paleis en was destijds de tuin die hoorde bij het Pena Palace. Omdat de drukte vooral ontstaat bij het paleis, lopen wij in eerste instantie de kortste route door het park naar de ingang van het bouwwerk. Al snel zien we het kenmerkende rood met gele paleis op de top van de berg prijken. Die gaan we eens van dichterbij bekijken!

Met de felle kleuren, vele torentjes en leuke binnenplaatsen is het Palacio de Pena een echte eyecatcher. Het paleis is gebouwd in 1854 en was lange tijd het zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie. Het paleis ligt op het hoogste punt in de omgeving (zo’n 450 meter boven zeeniveau) en vanaf alle kanten heb je daardoor een fantastisch uitzicht op de groene, heuvelachtige omgeving en de oceaan. Super tof!

Je kunt ook het paleis in en de verschillende kamers bekijken, die goed bewaard zijn gebleven. Die kamers van paleizen vinden wij altijd al iets minder en dat was ook nu weer zo. Aan de ene kant gewoon door de kamers zelf – wij hebben daar niet zoveel mee en vinden de buitenkant van het paleis veel leuker – en aan de andere kant vanwege de smalle doorgangen en grote hoeveelheid tour groepjes die de boel nogal ophielden. Ingesloten in verschillende groepjes en met maar éénrichtingsverkeer moesten we voetje voor voetje de kamers door. Dat duurde ons net wat te lang allemaal. ;-)

Nadat we het Pena Palace van alle kanten hebben bekeken en lekker veel foto’s hebben gemaakt, wandelen we nog even rustig door het omringende park. Intussen was het al behoorlijk druk geworden bij het paleis en dan is het heerlijk om ineens weer tussen de bomen, planten en fluitende vogeltjes te lopen.

Tips Pena Palace

 • Vervoer: Buslijn 434 of met een taxi / Uber
 • Entree: €14 voor het paleis en park – €7,50 voor enkel het park
 • Drukte: De meest bezochte plek in Sintra, dus sta vanaf openingstijd (9:00 uur park / 9:30 uur paleis) voor de deur om lange rijen te voorkomen. Koop je ticket vooraf online.
 • Benodigde tijd: 1,5 – 2 uur

Moors kasteel

Nu is het Moors kasteel aan de beurt. Dat ligt op een paar minuutjes wandelen van Palacio de Pena en het is hier gelijk een stuk rustiger. Heerlijk! De wandeling over de oude kasteelmuren geeft je fantastische uitzichten op de groene omgeving, de blauwe oceaan én Pena Palace. Er zijn tal van uitkijktorentjes vanaf waar je de andere beroemde bouwwerken van Sintra ziet liggen.

Het Moorish Castle is gebouwd in de 10e eeuw en heeft honderden jaren lang dienst gedaan als militair fort. Bijzonder om hier nu nog rond te kunnen lopen!

Tips Moors kasteel

 • Vervoer: Buslijn 434 vanaf Sintra of te voet vanaf Pena Palace
 • Entree: €8
 • Drukte: Gemiddeld. Het is al veel rustiger dan bij Pena Palace, maar omdat deze 2 bouwwerken zo dichtbij elkaar liggen, bezoeken veel mensen beide plaatsen.
 • Benodigde tijd: 1 uur

Quinta da Regaleira

De top highlights van Sintra hebben we gehad, maar we zijn nog zeker niet klaar voor vandaag. We hebben de smaak net te pakken! :-)

We besluiten om te voet vanaf het Moorish Castle naar Quinta da Regaleira te gaan. Dat blijkt een goede keuze, want die wandeling is heel leuk. We wandelen het grootste deel door de bossen en kijken onze ogen uit bij de enorme bomen en exotische planten. Af en toe is er een opening in alle begroeiing en zie je het historisch centrum van Sintra en Quinta da Regaleira al liggen. Echt een aanrader om te voet vanaf het Moors kasteel naar Quinta da Regaleira te gaan. Je bent er in 30 – 45 minuten en je hoeft bijna alleen maar af te dalen.

Als we aankomen bij het volgende paleis, kopen we ons kaartje en wandelen we het enorme park in. We zijn gelijk verrast door de schoonheid en het mysterieuze van deze plek. Het gaat hier namelijk echt niet alleen om het paleis, de tuin is minstens zo interessant. Overal zijn kleine paadjes, bruggen en ondergrondse tunnels verstopt. Bizar! Je kunt hier met gemak urenlang ronddwalen om alle verborgen plekken proberen te ontdekken.

Een rijke Braziliaan heeft dit landgoed ooit laten bouwen om zijn rijkdom te laten zien. Nou, dat is gelukt! Het paleis heeft weer een hele andere bouwstijl dan de vorige twee bouwwerken die we bezochten en valt bij ons zeker in de smaak. Het heeft iets mysterieus en is een beetje creepy van buiten en dat past eigenlijk wel heel goed bij de rest van het landgoed. De tuin is groot, groen en exotisch en her en der vind je uitkijktorens, watervallen en grotten. Echt tof hier!

Loop ook zeker van boven naar beneden door de initiation well. Dit is een tientallen meters diepe waterput die eigenlijk nooit als waterput heeft gediend. Het was een plek voor geheime ceremonies en het gaf toegang tot het enorme netwerk van ondergrondse tunnels. Bizar en verbazend en mooi tegelijkertijd!

Tips Quinta da Regaleira

 • Vervoer: Buslijn 435 vanaf Sintra of te voet vanaf het Moors kasteel
 • Entree: €10
 • Drukte: Gemiddeld. Doordat het landgoed zo groot is, verspreiden de mensen zich al snel en voelt het niet heel druk.
 • Benodigde tijd: 1,5 uur

Monseratte Palace

Last but zeker not least gaan we naar het Palacio de Monseratte. Dit paleis ligt wat verder van de andere highlights van Sintra af en wordt daarom minder druk bezocht, maar dat vinden wij totaal onterecht. Met de Arabische en Indische invloeden in de bouwstijl is het één van onze top favorieten in Sintra. Vooral de plafonds zijn zo mooi gedecoreerd dat je mond er van open valt.

Uiteraard vind je ook rondom dit paleis een exotische tuin met een Mexicaans deel, een rozentuin en meer. In alle rust genieten we hier van het meest romantische paleis van Sintra. Het paleis is pas sinds 2010 te bezoeken en wat ons betreft een schitterende toevoeging aan de paleizen in Sintra!

Tips Monseratte Palace

 • Vervoer: Buslijn 435 vanaf Sintra of met een taxi / Uber
 • Entree: €8
 • Drukte: Niet druk.
 • Benodigde tijd: 1 uur

Onze favoriete paleizen in Sintra

Benieuwd welke highlights in Sintra onze favorieten waren? Bij het grote publiek is Pena Palace het populairst, maar wij hebben een andere mening. Het is lastig om er eentje te kiezen, dus benoemen wij gewoon lekker 2 favorieten: Quinta da Regaleira en Monseratte Palace. Het Monseratte Palace heeft ons verwonderd met alle details, afwerking en de romantische sfeer. Wij vinden het daarnaast een mega pluspunt dat het (nog) niet overlopen wordt met toeristen. Quinta da Regaleira heeft ons hart gestolen met haar mysterie, exotische tuin en bouwstijl.

Uiteraard vonden we het Pena Palace en Moors kasteel ook leuk om te bezoeken en zeker de moeite waard, maar wij vonden de andere twee plaatsen nog net wat leuker en specialer.

Wij hebben trouwens bewust het National Palace of Sintra overgeslagen. We nemen liever rustig de tijd voor 4 highlights en het bleek dat dit een mooi aantal is voor één dag Sintra. Ook lazen we dat deze plek de minste was van de Sintra hotspots en de foto’s spraken ons wat minder aan, dus hebben we dit paleis niet bezocht.

Vervoer naar Sintra

De makkelijkste en goedkoopste manier om Sintra te bezoeken vanaf Lissabon is met de trein. Een enkeltje kost maar €2,30 en de trein brengt je in 40 minuten van station Rossio naar Sintra. Op deze site kun je de vertrektijden checken.

Als je vanuit Cascais gaat, kun je de bus naar Sintra pakken. Deze bus stopt trouwens ook bij Cabo da Roca, maar als je – net als wij – 4 plekken in Sintra wil bezoeken, heb je hier echt wel een volle dag nodig. Vertrek dan dus vroeg met de bus en bewaar Cabo da Roca voor een andere dagtrip vanuit Cascais.

Vervoer tussen de paleizen in Sintra

Eenmaal aangekomen in Sintra heb je grofweg 2 opties om van A naar B te gaan:

 • Scotturb bussen – lijn 434 en 435, afhankelijk van de paleizen die je wil bezoeken
 • Taxi’s, tuktuks of Ubers

Als wij reizen, kiezen wij vaak voor het openbaar vervoer, maar in Sintra hebben wij alles met Ubers en deels te voet gedaan. Er kleven namelijk wat nadelen aan de Scotturb bussen:

 • De eerste bus van lijn 434 vertrekt pas vanaf 9:15 uur. Je kunt dan nooit om 9:30 uur voor de ingang van het Pena Palace staan en dan kom je dus midden in de drukte aan bij dit paleis.
 • Er is niet één busverbinding die langs alle highlights gaat. Voor Pena Palace en het Moors kasteel moet je buslijn 434 hebben en voor Quinta da Regaleira en het Monseratte Paleis heb je buslijn 435 nodig. Dit betekent ook dat je voor elke buslijn een hop on hop off kaartje moet kopen van €6,90 per buslijn per persoon.
 • Wij bezochten Sintra op een vrijdag in maart. Het is nu nog niet op zijn allerdrukst, maar het schijnt dat het in de drukke periodes en weekenden gerust kan zijn dat je eerst meerdere bussen voorbij moet laten rijden, omdat ze al bomvol zitten.

Al met al vonden wij een Uber daarom handiger en het bleek ook nog eens ongeveer hetzelfde te kosten. Wij hebben het als volgt gedaan:

 • Van Sintra treinstation naar Pena Palace: Uber voor €7,47
 • Van Pena Palace naar Moors Kasteel: 5 minuten lopen
 • Van Moors Kasteel naar Quinta da Regaleira: 30 – 45 minuten wandelen over een leuk wandelpad
 • Van Quinta da Regaleira naar Monseratte Palace: Uber voor €3,25
 • Van Monseratte Palace naar Sintra centrum: Uber voor €12,47 (hogere prijs door file onderweg, normaal zo’n €8)

In totaal waren we aan vervoer in Sintra met zijn tweetjes dus €23,19 kwijt. Een hop on hop off ticket voor buslijn 434 en 435 had ons €27,60 gekost. Met 2 personen is een Uber dus niet alleen makkelijker, maar ook goedkoper. Als je ook een paar stukjes te voet aflegt natuurlijk! ;-)

Misschien vraag je je nog af of je met een huurauto Sintra kunt bezoeken? Mwah, geen goed idee. Een tijdje geleden is er een ander beleid ingesteld, waardoor je alleen nog met taxi’s of bussen bij Pena Palace en het Moors kasteel kunt komen. Bij de andere highlights in Sintra is er maar beperkt parkeergelegenheid, dus ook dan is een huurauto niet ideaal. Laat je dus lekker rondrijden!

Beste tijd om Sintra te bezoeken

Als ik de vele blogs en reviews moet geloven, kan het enorm druk zijn in Sintra met soms wachtrijen waar je urenlang in staat. Je wil je tijd liever niet verdoen aan wachten, want er is zoveel moois te zien in Sintra. Dus als je de mogelijkheid hebt, ga dan op een doordeweekse dag, probeer er zo vroeg mogelijk te zijn en ga in het voor- of naseizoen.

Het helpt ook om je tickets vooraf online te kopen en hou de weersvoorspellingen een beetje in de gaten. Sintra is op haar mooist met helder weer, zodat je niet alleen geniet van de bouwwerken, maar ook van de uitzichten.

Leuke hotels in Sintra

Er is genoeg te zien in Sintra om er meerdere dagen te verblijven. Je kunt dan wat meer op je gemak doen en uitgebreider de tijd nemen voor elk bouwwerk. Als je wilt overnachten in Sintra, dan zijn dit de meest geliefde hotels met een fijne prijs/kwaliteitverhouding.

Chalet Saudade
Chalet Saudade

Mooi ingerichte kamers in karakteristiek pand - uitstekend ontbijt - vriendelijk en gastvrij

Casa da Estefanea Boutique GuestHouse
Casa da Estefanea Boutique GuestHouse

Ruime en lichte kamers met Portugese kunst - zeer compleet en lekker ontbijt

In de omgeving van Sintra: Lissabon en Cascais

Sintra ligt dichtbij het visserstadje Cascais en de Portugese hoofdstad Lissabon. Pak deze twee leuke bestemmingen dus gelijk mee tijdens je reis in Portugal!

Is Sintra een bezoek waard?

Onze verwachtingen waren vooraf wat gemixt. De paleizen en tuinen zagen er tof uit, maar al die verhalen over de drukte maakten ons aan het twijfelen. Is Sintra een bezoek waard? Al met al kost het je al snel €40 per persoon aan entreebewijzen en dan heb je het nog niet over vervoer naar en in Sintra.

Toch is het antwoord op deze vraag voor ons: Ja, Sintra is een bezoek waard! Zeker als het je lukt om de ergste drukte te vermijden, dan kun je in Sintra een dag in een sprookje stappen waardoor je fantasie op volle toeren gaat draaien. We hebben al veel bouwwerken mogen bewonderen, maar in deze bouwstijl hadden we nog niet veel gezien. Iets nieuws ontdekken vinden we altijd leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op Travly