Onze prachtige mini-roadtrip in Kroatië

Djura

Een week geleden kregen we onverwachts een weekje vrij van ons werk. Wat we ermee gaan doen? Genieten in een mooi land natuurlijk, daar zijn we echt even aan toe. We boekten een vlucht naar Split in Kroatië en we regelden een auto. Onze mini-roadtrip door dit prachtige land kan beginnen! We bedenken een toffe combinatie van leuke stadjes (zoals Split en Zadar) en adembenemende natuur, zoals bij de Krka Watervallen en de Plitvice Meren. Kroatië heeft ons hart gestolen!

Dag 1: Vlucht, Trogir en Split

Na een korte vlucht vanuit Amsterdam landen we op de luchthaven van Split. Eerst naar Trogir, een historisch dorpje dat op een paar kilometer afstand ligt. De autovrije, kronkelende steegjes en oude gebouwen maken Trogir een ware trekpleister. Dat betekent in het hoogseizoen wel een hoop drukte! Overal zijn cafés, restaurants en winkels. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Kathedraal van Sv. Lovro en het Fort van Kamerlengo. Het schattige dorpje ligt op een schiereiland, waardoor je aan de randen uitkijkt op de felblauwe zee. Een goed begin van onze dag!

Wil je – net als wij – een auto huren in Kroatië? Dan raden wij Sunny Cars van harte aan. Het is de enige autoverhuurder waarbij alle verzekeringen inbegrepen zijn en je geen eigen risico hebt. Dan ga je met een fijn gevoel de weg op! Boek hier een huurauto via Sunny Cars.

Vervolgens gaan we naar Split. Ook een leuke plek. Split is na Zagreb de grootste stad in Kroatië en heeft volop winkels en cafés. De ware trekpleister is het oude Paleis van Diocletianus. Binnen de oude muren van het voormalige paleis zijn volop restaurants en winkeltjes gevestigd. Verder heeft Split een gezellige boulevard en een fijn stadspark Marjan om even te ontsnappen aan de drukte. In Split koop je het ene moment fruit op een authentieke markt en zit je het volgende moment bij een hip café. Goede combi!

De gezellige straatjes in Trogir

Split

Dag 2: Krka Watervallen & Zadar

Op internet zien we altijd zoveel mooie foto's van Kroatie voorbij komen vol watervallen en groene natuur. Dat willen wij ook gaan zien en dus vertrekken we al vroeg naar de Krka Watervallen. De Krka rivier is de langste rivier in Kroatië en door het karstgesteente zijn er meerdere watervallen ontstaan. Rondom deze watervallen is het Krka Nationaal Park gevormd. Via houten vlonders over het water kun je deze magische plek verkennen. Van klein tot groot, watervallen zijn hier in overvloed. De bekendste waterval is de Skradinski Buk waarbij het water over 17 'trappen' naar beneden klettert. Een prachtig gezicht. Het enige jammere is dat je bijna geen foto kunt maken zonder hordes toeristen erop, maar dat is de tijd van het jaar. ;-)

Skradinski Buk – grootste waterval van Krka NP

Na een halve dag bij de Krka Watervallen rijden we langs de kust door naar Zadar. Dit is een populaire kustplaats in Kroatië. Zadar heeft historische bezienswaardigheden én eigentijdse kunstwerken, zoals het zee-orgel dat geluid maakt door het ritme van de zeebranding. Gezellige pleinen, een stadsmuur waar je een wandeling over kunt maken en een perfect uitzicht op de zonsondergang. Zadar is een fijne plek!

Zonsondergang bij Zadar

Dag 3: Plitvice Meren

Voor ons is dit de absolute highlight van onze roadtrip. Wat is het hier prachtig! Kletterende watervallen, felgroene en turquoiseblauwe meren omringd met bossen en rotsformaties. De Plitvice Meren zijn de top highlight van Kroatië en je zult begrijpen dat dit park dagelijks vele bezoekers trekt! Te voet, per boot en/of per bus ontdek je het nationaal park. Wij doen alles zoveel mogelijk te voet, want dan geniet je het beste en langste van de adembenemende omgeving. We kunnen nog zinnen vol schrijven over waarom het hier zo schitterend is, maar de foto's zeggen in dit geval meer. In ons uitgebreide blog over de Plitvice Meren leggen we je meer uit over het nationaal park, de wandelroutes en geven we wat tips voor de beste ervaring.

Plitvice Meren

Na een lange dag kilometers gelopen te hebben, willen we graag in de buurt slapen. We boeken een tweepersoonskamer met eigen badkamer in Čatrnja. Een klein dorpje in het platteland van Kroatië. De rust die je hier vindt is heerlijk en het is hier zo mooi! Dit hoort ook echt bij Kroatië en je moet eigenlijk zeker één nachtje slapen in een dorpje in het binnenland.

Dag 4: Kilometers maken & Primošten

Onze laatste dag in Kroatië alweer. We hebben inmiddels 350 kilometer gereden en willen vandaag eindigen in de buurt van de luchthaven van Split. Vandaag is het ontzettend heet (40 graden!) en een bedachte wandeling in Nationaal Park Paklenica schrappen we. Met deze temperatuur is in een auto met airco zitten eigenlijk zo gek nog niet! We rijden door het indrukwekkende binnenland van Kroatië. Echt een mooie route om te rijden. Bergachtig, uitgestrekte vlaktes en schattige dorpjes met drie huizen. Dit is de weg die wordt aangegeven met cijfer 1 die loopt van Gračac tot Plitvice Nationaal Park. Voor wat drankjes op het terras en een korte wandeling stoppen we in Primošten. Dit kleine, sfeervolle dorpje ligt op een schiereiland dat door een brug verbonden is met het vasteland. Vanaf de hoger gelegen kerk heb je perfect uitzicht op het dorp en de omgeving. We rijden door naar Trogir, waar we een prachtige kamer midden in het centrum hebben gevonden. Bij Guesthouse Tiramola worden we hartelijk ontvangen en zo sluiten we onze laatste dag in Kroatië fijn af.

Primošten

Dag 5: Naar huis

Met KLM vliegen we op vrijdag terug. Heel jammer, want Kroatië is schitterend! Ik raad je absoluut aan om dit afwisselende land te gaan zien. Als je de keuze hebt, kun je dit vanwege het warme weer wel beter voor of na het hoogseizoen doen. Dan zijn de temperaturen aangenamer en is het overal wat minder druk. Wij gaan zeker nog eens terug naar Kroatië om meer te ontdekken!

Meer blogs over Kroatië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Slovenië

Roadtrippen door Slovenië? Stop bij deze highlights

Slovenië

Rijd de Vršič bergpas tussen Bovec en Kranjska Gora

Zweden

Aanrader: Ontdek de Zweedse wildernis op de Vildmarksvägen

Noorwegen

Ons avontuur naar de ruige Noordkaap

Noorwegen

Doen in Vesterålen: Rijd de scenic route over Andøya en hike naar Måtind

Noorwegen

Complete route door de paradijselijke Lofoten

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen