Wandel door het Santa Elena nevelwoud | Aanrader in Monteverde

Djura

De regio Monteverde is een groene, koele oase in het hete Costa Rica. Er valt hier veel meer regen dan in de rest van het land en dat zie je. Het is zo groen! Vanuit het toeristische dorp kun je tal van activiteiten in de natuur ondernemen, maar er is wat ons betreft één ding wat je niet mag missen: een wandeling door het nevelwoud van het Santa Elena Reserve. In dit blog lees je waarom wij naar het Santa Elena Reserve gingen en het Monteverde Cloud Forest skipten. En we geven je praktische tips voor jouw bezoek aan het Santa Elena nevelwoud.

Onze aankomst in Monteverde

Wat een verademing. De koele, frisse lucht in Monteverde is zo fijn na 1,5 week puffen in de zinderende hitte aan de Costa Ricaanse westkust. Daarmee maakt het dorpje Monteverde ons gelijk vrolijk als we er na een bochtige rit arriveren. Doordat de regio op zo’n 1.300 meter boven zeeniveau ligt, is de lucht koeler en kun je je hier prima voortbewegen zonder direct de zweetdruppels op je hoofd te hebben staan. Lekker!

Santa Elena of Monteverde? Je hoort deze twee namen bijna de hele tijd door elkaar. Wat is nou wat? Monteverde is de naam van de regio en van het mini-dorpje waar het Monteverde Cloud Forest Reserve ligt. In dit mini-dorpje vind je bijna niks, behalve heel veel bossen en enkele accommodaties aan de weg. Als mensen zeggen dat ze naar Monteverde gaan, bedoelen ze vaak het stadje Santa Elena. Santa Elena ligt op een steenworp afstand van Monteverde en biedt alle faciliteiten voor een fijn verblijf. Er zijn supermarkten, accommodaties, busvervoer, een pinautomaat, winkels en restaurants. Veel toeristen (ook wij) gebruiken het dorp Santa Elena als uitvalsbasis om de Monteverde regio te verkennen.

Monteverde heeft wereldwijde bekendheid gekregen, doordat je hier eeuwenoude nevelwouden vindt. Een nevelwoud is een soort regenwoud, maar dan gelegen tegen een berghelling en vaak gehuld in mist. Het is een bijzondere soort regenwoud die je maar op enkele plaatsen ter wereld tegenkomt. Slechts 1% van alle bosgebieden ter wereld is nevelwoud! Het nevelwoud in Monteverde is eeuwen geleden ontstaan en uniek in de diversiteit aan flora en fauna. Het is één van de populairste bezienswaardigheden in Costa Rica.

Niet gek dus dat het dorpje vooral toerisme ademt. Toch hebben we het gelijk goed naar ons zin. We hebben een fijne accommodatie in Santa Elena waar we lekker zelf kunnen koken (niet aangewezen op het ‘toeristeneten’ dus!) en het weer is zalig. Alhoewel het heel veel regent in Monteverde, hebben wij bijna elke dag stralend weer. Wat een geluk!

Monteverde Cloud Forest of Santa Elena Cloud Forest?

Er zijn twee natuurgebieden in Monteverde waar je het nevelwoud kunt bewonderen. Het bekendste natuurpark is het Monteverde Cloud Forest. Hier vind je verschillende wandelpaden, een hangbrug en een grote diversiteit aan bomen, planten en dieren. Helaas tref je er ook héél veel toeristen. Teveel, als we andere reizigers die hier rondliepen, mogen geloven.

Gelukkig is er een alternatief dat minstens net zo mooi en ook nog eens minder duur is dan het Monteverde Cloud Forest. Dat is het Santa Elena Reserve. Dit natuurpark is minder bezocht, maar even uniek en rijk aan allerlei bomen, planten en dieren. Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen: als rustzoekers is onze keuze snel gemaakt. Wij gaan naar het Santa Elena Reserve!

Je zou natuurlijk ook beide parken kunnen bezoeken om je eigen oordeel te vormen. Alleen vanwege de hoge kosten voor een entreeticket vonden wij dat niet zo aantrekkelijk. Toegang tot het Monteverde Reserve kost 25 dollar en voor het Santa Elena Reserve ben je 17 dollar kwijt. Je moet een beetje kritisch zijn op je activiteiten in Costa Rica, anders kom je met een saldo in het rood terug met al die enorme prijzen!

Wandelen door het nevelwoud van Santa Elena

Het shuttlebusje staat precies op de afgesproken tijd voor onze deur en met veel zin in een lekkere wandeling, springen wij de bus in. Het is maar een paar kilometer naar het Santa Elena Cloud Forest, maar door de steile weg doet de bus er toch een half uurtje over. Als we uitstappen is het ineens een paar graden kouder en de zon heeft plaatsgemaakt voor dikke wolken waar - naar onze inschatting - ieder moment regen uit kan gaan vallen. Hmm, hier zijn we niet helemaal op gekleed. In het dorp was het strakblauw en dus hebben we niet gedacht aan het meenemen van onze regenjas. Lekker slim als je naar een nevelwoud gaat. ;-)

We duimen dat het droog blijft en lopen naar de entree om ons ticket te kopen. We zien gelijk een kaart met de verschillende wandelroutes die er zijn en kiezen voor de langste: Cano Negro. We hebben geen 17 dollar per persoon plus bustickets betaald om na een uurtje weer terug bij de ingang te zijn!

Onze keuze blijkt een schot in de roos. In het begin van de wandeling komen we nog wat andere mensen tegen, want dit gedeelte overlapt met een kortere wandeling in het nevelwoud. Als we eenmaal het pad nemen dat alleen voor de Cano Negro route is, overvalt de rust en stilte ons. Als je stil staat, hoor je alleen de druppels op de bladeren vallen en de wind door de bomen gaan. We komen urenlang bijna niemand tegen. Wat hebben we dit gemist!

Een wandeling door het nevelwoud is absoluut andere koek dan een boswandeling in Nederland. Het is zo cool om te zien hoe dichtbegroeid de natuur hier is. Elke boom is vol gegroeid met mos en andere planten. Soms zie je de boomstam gewoon niet meer! Lianen hangen naar beneden en af en toe zie je een felgekleurde bloem tussen al het groen uitsteken. Prachtig!

Ondanks de dichte begroeiing weten we af en toe dieren te spotten. We zien aapjes hoog in de bomen boven ons, er steekt 2 keer een enorme duizendpoot over op het wandelpad en verstopt in de bosjes zien we een knaagdier dat van een soort eikeltje zit te snoepen. Ook horen we continu vogels, maar die verstoppen zich goed tussen alle bladeren.

Omdat de shuttlebus maar twee keer terug naar het dorp gaat in de middag - om 1 uur en bij sluitingstijd van het park om 4 uur - hebben we veel tijd in het Santa Elena Reserve. De bus van 1 uur halen we niet en dus besluiten we aan het eind van de Cano Negro trail om onze wandeling uit te breiden met de Encantado route. We pauzeren bijna niet, want er zijn weinig bankjes te vinden onderweg en alles is nat en met mos begroeid. Niet echt uitnodigend om op te gaan zitten. ;-)

Na 3 uur wandelen vinden we het wel mooi geweest en strijken we neer in het café bij het park. We hebben nog 1,5 uur onszelf te vermaken tot de bus komt, maar gelukkig is er wifi in het cafeetje en kunnen we onze tijd nuttig besteden. Achteraf gezien komen we precies op tijd terug bij het café, want daarna valt de regen met bakken uit de hemel. Hebben wij even geluk!

Jouw bezoek aan het Santa Elena Cloud Forest

Hoe kom je bij het Santa Elena Cloud Forest?

Als je met een huurauto door Costa Rica rijdt, dan kun je er prima zelf heen rijden. Er is vrijwel geen openbaar vervoer, dus zonder huurauto ben je aangewezen op het shuttlebusje dat enkele keren per dag op en neer rijdt tussen het stadje en het nevelwoud. Je kunt de shuttlebus op verschillende plekken in het stadje boeken - wij regelden dit vanuit onze accommodatie - en de prijs is 8 dollar of 4.000 colones per persoon voor een retourtje.

Heb je een gids nodig voor het Santa Elena Cloud Forest?

Nee hoor, je hebt niet per se een gids nodig. Het is wel zo - zoals bij alle natuurparken in Costa Rica - dat je veel meer kans hebt om dieren te spotten als je een gids neemt. Zeker in het nevelwoud waar de begroeiing heel dicht is, is het lastig om zelf dieren te zien. Toch zagen we een paar insecten, apen, een knaagdier waarvan we de naam niet weten en allerlei vogeltjes.

Vanwege de hoge kosten voor het inhuren van een gids moet je keuzes maken in Costa Rica. Wij kozen ervoor om in Manuel Antonio National Park wel met een gids te gaan (een hele leuke én betaalbare!) en gingen daarom in het nevelwoud op eigen houtje op pad. We waren achteraf blij met onze keuze, want ik denk dat je in het Manuel Antonio Park meer verschillende soorten dieren kunt zien met een gids dan bij het Santa Elena Reserve.

Hoeveel tijd heb je nodig in het Santa Elena Cloud Forest?

Zelfs als je een grote wandeling maakt, dan heb je aan een dagdeel genoeg tijd in het park. Zo uitgestrekt is het namelijk niet. Wij hebben 2 langere trails met elkaar gecombineerd en hebben in totaal 3 uur gewandeld. Houd er rekening mee dat het park al om 4 uur ‘s middags sluit en dat het vaker in de middag dan in de ochtend regent. ;-)

Zijn de trails in het Santa Elena Cloud Forest moeilijk?

Nee, iedereen die goed ter been is, kan wandelen in het Santa Elena nevelwoud. Je kunt kiezen uit routes van verschillende lengtes, dus er zit voor iedereen wat passends bij. Er zijn sowieso geen mega grote hoogteverschillen, alhoewel je soms wel naar boven en naar beneden loopt natuurlijk. Het is niet enorm steil of technisch lastig, dus geen zorgen. Je kunt het nevelwoud op je gemak verkennen, ook als je geen doorgewinterde hiker bent!

Wat is er nog meer te doen in Monteverde?

In de Monteverde regio is van alles te doen. Je zou er bijna keuzestress van krijgen! ;-) Van een bezoek aan een koffieplantage tot een nachttour met gids om wilde dieren te spotten, het kan allemaal. De prijzen van al dit soort activiteiten liggen vrij hoog door de populariteit van het gebied, dus wij hebben het lekker bij de wandeling in het nevelwoud gehouden. Heb je meer tijd en/of geld te besteden in Monteverde, dan kun je bijvoorbeeld:

  • Een avondtour doen om wildlife te spotten. Je hebt dan veel meer kans om insecten en reptielen in actie te zien. Prijs: 25 dollar per persoon.
  • Koffieplantage rondleiding en proeverij: 35 dollar per persoon
  • Ziplinen: vanaf 30 dollar per persoon
  • Hanging bridges: vanaf 24 dollar per persoon

Een aanrader

Wij vinden het Santa Elena Cloud Forest echt een aanrader. We zijn enorm blij dat we niet voor het overvolle Monteverde Reserve hebben gekozen, want een natuurpark waar je over de koppen moet lopen is niks voor ons. We hebben juist enorm genoten van de rust, puurheid en stilte in het Santa Elena nevelwoud. Als dat ook meer jouw ding is, kies dan voor het Santa Elena Reserve!

Meer blogs over Costa Rica

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Costa Rica

Bezoek de vulkaan El Arenal met deze dagtrips vanuit La Fortuna

Costa Rica

Manuel Antonio National Park bezoeken

Costa Rica

Onze week in Uvita

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Belize

Wat kost een week op Caye Caulker?

Belize

Mini-gids Caye Caulker

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen