Onze week in Uvita | Met tips voor een bezoek aan Marino Ballena National Park

Djura

Zo’n ongerept strand dat direct aan de jungle grenst. Dat beeld hadden wij bij Costa Rica en in Uvita klopt dat plaatje helemaal. In het Marino Ballena National Park grenst de weelderige jungle met palmbomen en op de grond gevallen kokosnoten direct aan een uitgestrekt strand en de woeste oceaan. Het natuurpark was een highlight van onze week in Uvita, maar er waren ook andere, verrassend leuke momenten. Waarom wij het zo naar ons zin hebben gehad en hoe jij het maximale uit jouw tijd in Uvita haalt lees je in dit blog.

Een fantastisch huisje in Uvita Town

Bij aankomst in Costa Rica merken we dat dit veel meer een vakantieland dan een backpackersbestemming is. Bijna alle leuke en beetje betaalbare accommodaties in Uvita zijn al volgeboekt! Toch vinden we een pareltje in Uvita Town dat we jullie niet willen onthouden.

Het stadje Uvita is opgedeeld in twee gebieden: Uvita Town ligt aan de hoofdweg en meer in het groen. Dit deel van Uvita is minder toeristisch, omdat het op enkele kilometers van het beroemde Marino Ballena National Park ligt. Wel vind je er meer dan genoeg restaurantjes en een grote supermarkt. Wij vonden Uvita Town een heerlijke plek om te verblijven, juist omdat het wat meer lokaal aanvoelt. Uvita Beach ligt enkele kilometers verderop en ligt wel pal aan zee. Je vindt er veel accommodaties en toeristische restaurants en winkels. De prijzen van accommodaties, maar ook van eten en drinken, liggen hier wat hoger dan in Uvita Town. De tourbureaus die boottochten aanbieden om walvissen te spotten zijn in Uvita Beach gevestigd.

In dit huisje hebben we namelijk 4 heerlijke dagen gehad. Het was schoon, ruim en van alle gemakken voorzien, maar het leukste was nog wel de tuin. Dagelijks werden we gewekt met jungle geluiden en kwamen de kolibries in onze tuin snoepen van de kleurrijke bloemen. We hangen wat in onze hangmat, werken op onze laptops, koken onze eigen maaltijden en genieten van de Leffe Blond biertjes die ze in de supermarkt iets verderop verkopen. Op en top genieten!

Heel veel meer dan dat doen we die eerste dagen niet, want we moeten flink wennen aan de hitte. Al vanaf de vroege ochtend zitten we te zweten. Ook als je in de schaduw zit en je rustig houdt, druppelt het zweet over je lijf. Het is bloedheet in Uvita! Een wandeltochtje van een kwartier (met een zware boodschappentas) is al meer dan genoeg in deze hitte. Poeh!

Activiteiten in of vanuit Uvita Town

Wil je wel iets ondernemen in Uvita Town? Dan is een bezoek aan de Uvita waterval leuk. Niets is zo verfrissend als een douche van een verkoelende straal water in de natuur. Voor toegang tot de Uvita waterval betaal je 2.000 colones (ongeveer €3,50) per persoon.

Daarnaast kun je makkelijk naar de hoofdweg lopen en met de bus een dagje naar het nabijgelegen dorpje Dominical gaan. Dit is een echt surfersdorp met bijbehorende vibe. Ook leuk als je geen surfer bent dus!

Verhuizen naar Uvita Beach

Omdat dit fijne huisje maar 3 nachten vrij was, zijn we na een paar dagen genoodzaakt om te verhuizen. We kiezen er dit keer voor om in Uvita Beach te verblijven, omdat we toch wel graag over de beroemde walvisstaart willen lopen in het nationaal park.

Uvita Beach heeft absoluut een andere sfeer. Je merkt dat deze straat (heel veel meer dan dat is het eigenlijk niet) compleet is ingericht op toeristen. Toch voelt het niet heel massaal en vinden we het ook hier prima toeven. Het is in ieder geval de perfecte uitvalsbasis als je een bezoek wil brengen aan Marino Ballena National Park. Dit ligt namelijk te ver van Uvita Town om vanaf daar te lopen (in die hitte) en taxi’s zijn voor zo’n klein stukje duur. Wij betaalden voor ons verhuisritje van 10 minuten 6 euro. Ter vergelijking: De lokale bus brengt je voor zo’n bedrag ruim 60 kilometer verder.

Een dag naar Marino Ballena National Park

Als je in Uvita bent en maar tijd hebt voor één activiteit, ga dan naar het Marino Ballena National Park. Het is één van de goedkoopste nationale parken in Costa Rica (ongeveer €6 entree) en het is ongerept natuurschoon. In het park is geen bebouwing, geen verharde wegen, geen kraampjes met eten, drinken of souvenirs. Niks van dit alles. Alleen natuur.

In het park komen de jungle en oceaan samen. Als je dacht dat alleen spierwitte stranden mooi zijn, ga dan eens naar Marino Ballena. Dit goudgele strand is zo uitgestrekt en met alle kokosnoten, palmbomen en aangespoelde boomstammen en takken voelt het rauw en idyllisch tegelijkertijd. Het gelige zand past juist perfect in het geheel!

Behalve rondlopen en dit natuurschoon in je opnemen is er niet veel te doen in het Marino Ballena park. Wat je in ieder geval niet mag missen is een wandeling over de beroemde walvisstaart en de zonsondergang. De walvisstaart is een zandbank die vast zit aan het strand en alleen droogvalt tijdens eb. Hoe toevallig dat deze zandbank zich gevormd heeft in de vorm van een walvisstaart in een gebied waar veel walvissen leven!

Helaas kun je de echte vorm van de walvisstaart alleen van bovenaf zien, bijvoorbeeld met een drone. Toch is het leuk om over de zandbank heen te lopen. Zeker als eb tegelijk valt met de zonsondergang is een waar schouwspel gegarandeerd!

Geen drone bij je, maar wil je wel de walvisstaart zien? Er zijn enkele hoger gelegen plekken in Uvita waar je een glimp van de walvisstaart kunt opvangen. Het bekendste uitzicht over de walvisstaart vind je bij het restaurant Mirador Don Roger. Helaas is de walvisstaart vanuit daar enkel vanaf de zijkant en van best een behoorlijke afstand te zien, dus het beste beeld blijft nog altijd vanuit de lucht met je drone.

Walvissen spotten in Marino Ballena National Park

Het Marino Ballena National Park is één van de beste plekken in Costa Rica om walvissen te spotten. De seizoenen waarin de walvissen naar de baai bij Uvita trekken om te paren zijn van januari t/m maart en van juli t/m oktober. De prijs van een walvissentour begint bij 45 dollar per persoon, plus de entree voor het nationaal park.

Handige tips voor jouw bezoek aan Marino Ballena National Park

  • Je koopt je ticket bij de ingang en kunt deze alleen met je creditcard betalen. Je ticket is de hele dag geldig en je kunt gedurende de dag zo vaak als je wilt in- en uitlopen. Je kunt dus bijvoorbeeld overdag gaan wandelen of zwemmen in het park en later terugkomen voor de zonsondergang.
  • Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee naar het nationaal park, want als je je spullen onbewaakt achterlaat, worden ze regelmatig gestolen. Of ga om de beurt zwemmen, zodat je je tas nooit alleen hoeft te laten.
  • Er wordt niks verkocht in het nationaal park. Nog geen flesje water. Neem dus zelf genoeg water en eventueel snacks mee.
  • Check vooraf op deze site wanneer het eb is, zodat je weet hoe laat je op het strand moet zijn om over de walvisstaart te kunnen lopen.
  • Let op als je gaat zwemmen in de oceaan. Deze is vrij wild aan het Marino Ballena National Park en er zijn mui-stromingen die erg gevaarlijk kunnen zijn.

Hoe kom je in Uvita?

Uvita is goed bereikbaar vanaf de Costa Ricaanse hoofdstad San José. Als je met de bus reist, dan is Tracopa de busmaatschappij die je moet hebben. Zij vertrekken meerdere keren per dag vanaf hun eigen terminal in San José naar Uvita.

Op de website van Tracopa vind je eenvoudig de vertrek- en aankomsttijden. Neem de aankomsttijden wel met een korreltje zout. De rit vanuit San José naar Uvita zou ongeveer 4 uur moeten duren, maar wij deden er 6,5 uur over door de grote drukte op de weg. Kortom, plan het niet te strak. ;-)

Hoeveel dagen heb je nodig in Uvita?

Als je puur voor de highlights naar Uvita komt, dan heb je aan één volle dag genoeg. Je kunt namelijk binnen één dag een walvistour doen, door het nationaal park lopen en aan het einde van de dag de zonsondergang bekijken vanaf het strand.

Maar als je meer tijd hebt, zou ik die zeker pakken in Uvita. Het is namelijk nog niet zo massaal toeristisch als veel andere plekken in Costa Rica en het sfeertje is leuk. Zeker in Uvita Town voelt het nog authentiek aan en zit je eigenlijk in een dorp en in de natuur tegelijkertijd. Je kunt bijvoorbeeld zomaar een luiaard in de bomen zien hangen of kolibries spotten vanuit je hangmat. Die beleving hoort absoluut bij een reis door Costa Rica!

Lees meer over reizen in Costa Rica

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Costa Rica

Manuel Antonio National Park bezoeken

Costa Rica

Bezoek de vulkaan El Arenal met deze dagtrips vanuit La Fortuna

Costa Rica

Wandel door het Santa Elena nevelwoud

Mexico

Snorkelen met zeeschildpadden in Akumal

Mexico

Tulum in Mexico: een tropisch paradijs of één grote, opgeblazen bubbel?

Mexico

Isla Holbox: een heerlijk startpunt van onze reis door Mexico

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen