Bezoek de vulkaan El Arenal met deze dagtrips vanuit La Fortuna | Onze ervaring bij de Mistico Hanging Bridges en het Arenal 1968 Reserve

Djura

Eén van de hoogtepunten van een reis door Costa Rica is ongetwijfeld El Arenal. Deze vulkaan torent hoog boven het landschap uit en was tot 2010 heel actief met regelmatige uitbarstingen. Inmiddels is de vulkaan een stuk rustiger, maar nog altijd even indrukwekkend om te zien. La Fortuna is de perfecte uitvalsbasis voor diverse dagtripjes die je dichterbij El Arenal brengen. Wij delen onze ervaringen en tips voor een bezoek aan La Fortuna en El Arenal in Costa Rica!

Over vulkaan El Arenal

El Arenal is een 1.657 meter hoge stratovulkaan in Costa Rica. De vulkaan is nog altijd actief en er worden regelmatig kleine uitbarstingen gesignaleerd. Soms kun je deze zelfs zien in de vorm van een rookpluim boven de vulkaan. Toch zorgt de vulkaan de laatste jaren niet vaak meer voor problemen. De laatste grote uitbarsting vond plaats in 2000.

El Arenal ligt in het Parque Nacional Volcán Arenal dat samen met de Chato vulkaan een gebied van 121 vierkante kilometer beslaat. Rondom de vulkanen vind je vooral nevelwoud en regenwoud en een rijke populatie aan flora en fauna, maar ook rivieren, watervallen en warmwaterbronnen.

El Arenal is met zijn bruingroene kleuren en kegelachtige vorm een absolute eyecatcher in het landschap. Als vulkaanfans konden wij deze plek in Costa Rica dan ook niet overslaan!

La Fortuna: de ideale uitvalsbasis

Vlakbij El Arenal ligt het dorpje La Fortuna. Door de enorme aantrekkingskracht die de vulkaan heeft op reizigers, is La Fortuna uitgegroeid tot één van de meest toeristische bestemmingen in Costa Rica. En dat merk je ongetwijfeld. Het kleine dorp barst van de restaurants, hotels en souvenirwinkels. De prijzen in Costa Rica zijn al hoog, maar in La Fortuna kun je er vanuit gaan dat alles nog iets meer kost dan op andere plekken in Costa Rica.

Als je daar van tevoren rekening mee houdt en vooraf weet dat je niet het lokale Costa Ricaanse leven gaat zien in La Fortuna, dan is het eigenlijk best een prima plaatsje. Het is vooral leuk dat je vanaf meerdere plekken in het dorp op El Arenal kijkt. Wakker worden met uitzicht op de vulkaan of de top in de avond nog net even uit de wolken zien verschijnen blijft magisch. In het centrale park van La Fortuna heb je (als de wolken er niet voor hangen) heel goed zicht op El Arenal.

Wat te doen in La Fortuna

In La Fortuna zelf is niet veel bijzonders te beleven, maar in de omgeving des te meer. Het aanbod aan activiteiten en bezienswaardigheden is overweldigend. Van hot springs tot nationale parken en van watervallen bezoeken tot canyoning, er is van alles te zien en te doen in de omgeving van La Fortuna.

Hoewel het er allemaal fantastisch uitziet, zul je toch keuzes moeten maken. De entreeprijzen liegen er namelijk niet om. Voor minder dan €20 kom je bijna nergens binnen en dan hebben we het nog niet eens over de tarieven voor het vervoer naar deze locaties.

Het is ons vooral te doen om de vulkaan en iets minder om watervallen, rivieren en outdoor activiteiten. Wij kiezen daarom voor 2 activiteiten waarbij het waanzinnige landschap centraal staat: een bezoek aan de Mistico Hanging Bridges en een hike in het Arenal 1968 Reserve. We huren een scooter in La Fortuna, zodat we deze twee bezienswaardigheden kunnen combineren in één dag.

Onze ervaring bij de Mistico Hanging Bridges

We hebben vooraf onze tickets voor de Mistico Hanging Bridges gereserveerd en de begintijd van 8 uur gekozen. We hopen daarmee de ergste drukte voor te zijn, maar weten ook dat we er dan eigenlijk nog vroeger zouden moeten zijn. Dat ging helaas niet, want de scooterverhuur gaat pas vanaf half 8 open. We staan netjes iets voor half 8 bij de scooterverhuurder, maar natuurlijk komt het personeel pas rond kwart voor 8 aankakken. Typisch. ;-)

We zetten daarom snel koers naar de ingang van het Mistico park, maar genieten onderweg toch echt wel van het landschap. Het is een mooie route om te rijden en vanaf de kant van La Fortuna is de Arenal vulkaan helder en goed te zien. Ook al zijn we al een paar dagen in de omgeving en hebben we hem al meerdere keren helder mogen zien, het blijft geweldig! Neem het nooit voor lief, want voor je het weet is El Arenal weer verdwenen in de wolken.

Dat gebeurt ook als wij arriveren bij de Mistico Hanging Bridges. El Arenal heeft zich nu verstopt in de wolken. Hopelijk zien we hem straks weer!

We parkeren de scooter op het volle parkeerterrein (er waren meer vroege vogels blijkbaar) en sluiten aan in de lange rij voor de entree. We krijgen een beetje een pretparkgevoel bij deze plek. De medewerkers zitten in een paddenstoel, de rijen zijn lang en alles is aangelegd. De eerste kilometers hebben we regelmatig last van opstoppingen door alle (tour)groepen met gids die het pad blokkeren. Nog niet echt de ‘in de natuur zijn ervaring’ waar je op hoopt dus, alhoewel dat niet per se iets nieuws is in Costa Rica.

Na een tijdje verspreiden alle mensen zich wat meer over het pad en kunnen we wat rustiger door het park lopen. We worden omringd door prachtig woud en zien onderweg een paar aapjes en zwijnen met kleintjes. Het is een beetje vergelijkbaar met het Santa Elena Reserve in Monteverde, maar dan wel veel drukker.

Je loopt veel over bruggen, soms zonder dat je het door hebt. De hangbruggen zijn natuurlijk de highlights van deze locatie en die mis je niet. Je loopt dan tussen de boomtoppen en weelderige natuur. Heel gaaf! Bij sommige hangbruggen zou je El Arenal kunnen zien. Helaas hangt die precies op die momenten in de wolken. Jammer!

Het totale pad is 3,2 kilometer en dat leggen we in zo’n 5 kwartier af. Het is overal aangelegd en dus makkelijk te belopen. Het is af en toe wat klimmen en dalen, maar het wordt nooit heel intensief. Aan het einde van het pad komen we uit bij het restaurant en daar heb je vrij uitzicht op El Arenal. En we hebben geluk, want nu zien we hem wel!

Mistico Hanging Bridges: het geld waard?

Voor toegang tot de Mistico Hanging Bridges betaal je 30 dollar per persoon. Dit is de entreeprijs voor het zelfstandig wandelen door het park. De wandeling is nog geen 1,5 uur, zelfs als je het rustig aan doet. Alhoewel het nevelwoud erg mooi is, is het ook druk en voelt het daardoor - en door alle aangelegde paden en bruggen - niet heel natuurlijk meer.

Zouden wij het nog een keer doen? Nee, wij zouden de volgende keer de Mistico Hanging Bridges laten voor wat ze zijn. 30 dollar is veel geld voor een activiteit van minder dan 1,5 uur. Als je daarvoor op een unieke plek in Costa Rica kwam, dan was het misschien een ander verhaal. Maar dit soort nevelwoud kun je ook zien in Monteverde. Het Santa Elena Reserve is veel rustiger, nog echt puur natuur en je kunt er langer van genieten, omdat er langere trails zijn. De hangbruggen vind je daar natuurlijk niet, maar alleen daarvoor zou ik niet per se naar het Mistico Park gaan. Voor ons voegt het dus niet genoeg toe, maar als je geen tijd hebt tijdens je Costa Rica reis om naar Monteverde te gaan, dan is een bezoek aan de Mistico Hanging Bridges misschien wel interessant. Ieder zijn ding sowieso natuurlijk!

Aanrader in Monteverde Wandel door het Santa Elena nevelwoud

Hiken in het Arenal 1968 Reserve

Na ons bezoek aan Mistico pakken we de scooter en rijden we naar het Arenal 1968 Reserve. We kiezen voor dit natuurpark in plaats van het nabijgelegen Arenal National Park, omdat Arenal 1968 wat rustiger zou zijn. Als we rond een uur of 10 het parkeerterrein oprijden, staat het al wel aardig vol. Toch voelt het lang niet zo druk als bij Mistico, want alle bezoekers verspreiden zich snel over de trails. We hoeven hier bijvoorbeeld niet in de rij te staan en zien maar een handvol mensen op het parkeerterrein.

We worden vriendelijk ontvangen bij de entree en krijgen een goede uitleg over de twee wandelroutes die we kunnen volgen. Je kunt kiezen tussen de Forest Trail (gele route) en de Lava Trail. (rode route) Het eerste deel van beide routes is hetzelfde, maar de Forest Trail leidt je - na het uitzichtpunt en de lavavelden - nog door de bossen en rondom een meer, terwijl de Lava Trail sneller terug gaat naar de ingang. De Forest Trail is 5 kilometer en duurt ongeveer 2 uur, terwijl de Lava Trail slechts 3 kilometer en maar 1 uur hiken is. Omdat 5 kilometer alsnog niet lang is voor een hike, kiezen wij voor de Forest Trail. Hoe meer we kunnen zien, hoe leuker!

Het eerste deel van het pad leidt ons door de bossen. Na verloop van tijd wordt het pad rotsachtiger en na een half uurtje zien we de zwartgeblakerde lava brokstukken langs het pad liggen. Deze lava brokstukken zijn hier neergekomen na de vulkaanuitbarsting van 1968. Het zwart van het gesteente vormt een mooi contrast met de groene planten en bomen.

Sinds de 16e eeuw was El Arenal een rustige vulkaan en de lokale bevolking zag de vulkaan als inactief. Ze vestigden zich rondom de vulkaan en werkten op het land rondom El Arenal. Totdat deze op 29 juli 1968 plotseling met veel geweld uitbarstte. De uitbarsting duurde meerdere dagen en meer dan 15 vierkante kilometer land werd bedolven onder lava, rotsen en as. 3 dorpen waren compleet verwoest en 87 mensen overleefden de uitbarsting niet. In de periode tussen 1968 en 2010 was de vulkaan erg actief met bijna dagelijkse uitbarstingen, gelukkig een stuk minder krachtig dan in 1968. Sinds 2010 is El Arenal een stuk rustiger, maar het is nog altijd verboden om de vulkaan te beklimmen

Het duurt niet lang voordat we bij het hoogtepunt van deze hike komen: het uitzichtpunt. We hebben geluk, want we hebben nog steeds heel goed zicht op El Arenal. Tijdens onze dagen in La Fortuna zagen we dat hoe verder de dag vordert, hoe minder je ziet van El Arenal. We blijven hier dan ook een tijdje zitten kijken naar deze geweldige vulkaan. De afgelopen 4,5 maand dat we door Midden-Amerika reizen, hebben we al veel vulkanen gezien, maar het verveelt nooit. Zo mooi!

Na een pizzabroodje als lunch lopen we verder en komen we bij de scheiding van de twee trails. Wij volgen de gele route het bos in. Het pad is rotsachtig en loopt daarom niet zo heel lekker en vlot, maar het is technisch niet moeilijk. We lopen eigenlijk de hele tijd door het bos en hebben vrijwel geen zicht meer op El Arenal. Als we langs de oevers van het meer lopen, houden we onze ogen goed open. Bij de entree hebben ze ons namelijk gewaarschuwd: in het meer leven krokodillen. Je kunt hier dus niet zwemmen, hoewel dat met het vochtige weer best lekker was geweest!

Na iets minder dan 2 uur komen we bij het eindpunt van de wandelroute. Daar vind je een restaurant met uitzicht op de vulkaan. Een mooie plek om de dag af te sluiten met een biertje! We proosten niet alleen op deze dag, maar op onze hele reis door Midden-Amerika. Dit is namelijk de laatste dag sightseeing van deze reis. De volgende dag reizen we naar San José en daarna via Cancún terug naar Nederland. De reden van onze vervroegde terugkomst is minder leuk, maar toch overheerst het voldane en dankbare gevoel bij ons. We hebben een geweldige tijd gehad in Midden-Amerika!

Arenal 1968 Reserve: het geld waard?

De entreeprijs voor het Arenal 1968 Reserve is 25 dollar per persoon. In vergelijking met andere natuurparken (buiten Costa Rica) is dit nog steeds een hoop geld. Zeker als je je bedenkt dat je je maximaal 2 uur in het park kunt vermaken. Toch zouden we hier de volgende keer weer voor kiezen. De hike is mooi, het is rustiger dan bij andere bezienswaardigheden en het voelt nog wat meer natuurlijk dan op andere plekken. Tja, het is duur, maar dat is Costa Rica sowieso.

Wel zouden we de volgende keer waarschijnlijk kiezen voor de Lava Trail, want de lavavelden en het uitzichtpunt zijn echt de hoogtepunten van de hike. Het deel door het bos en langs het meer wat je bij de Forest Trail extra wandelt, voegt niet heel veel toe.

Tips voor jouw bezoek aan La Fortuna

Fijne accommodaties in La Fortuna

La Fortuna is niet groot, maar barst van de accommodaties. De prijzen liggen wel vrij hoog en daarom is het fijn - vooral als je in het hoogseizoen reist - om je accommodatie vooraf te boeken. Dan kun je die pareltjes met een goede prijs-kwaliteitverhouding vinden! Als je kiest voor een accommodatie met de mogelijkheid tot gratis annuleren, dan behoud je je flexibiliteit.

Condo's Vista Al Volcan
Condo's Vista Al Volcan

Ruime appartementen met uitzicht op El Arenal - goede wifi - gedeelde fitnessruimte en terras

Bekijk
La Fortuna Waterfall Bungalows
La Fortuna Waterfall Bungalows

Knusse bungalows in een rustig deel van La Fortuna - eigen patio waar de kolibries voorbij vliegen

Bekijk

Eten en drinken in La Fortuna

Wij hebben regelmatig zelf een maaltijd gekookt tijdens ons verblijf in La Fortuna, omdat de prijzen in restaurants hoog zijn. Het enige restaurant dat wij konden vinden waar ze prima eten serveren voor minder dan €10 is Soda Viquez. Een ander restaurant waar wij vaak kwamen is Open Kitchen. Nou behoort dit restaurant ook zeker tot de categorie toeristisch en duur, maar het ontbijt is er wel erg lekker. En het zat tegenover onze accommodatie en dat was erg fijn als het weer eens hard regende in La Fortuna rond etenstijd. ;-)

Het weer in La Fortuna

Wij bezochten La Fortuna in de droge periode, namelijk in maart. Toch hebben we het flink zien spoken in het toeristendorp. De ochtenden begonnen bij ons vaak droog en helder, maar naarmate de dag vorderde, ontstonden er steeds meer wolken. El Arenal was meestal vanaf het middaguur al niet meer te zien, op een paar uitzonderingen na. In de avond ging het geregeld los met harde regen- en felle onweersbuien. Van dat geknal waar je kippenvel van op je armen krijgt. Ook als je niet bang bent voor onweer. ;-)

Je kunt je activiteiten dus het beste in de ochtend plannen en tegen het eind van de middag terug in je kamer zijn, als je het droog wil houden. Zelfs in het drogere hoogseizoen!

Vervoer naar La Fortuna

La Fortuna ligt op een kleine 3 uur rijden van de Costa Ricaanse hoofdstad San José. Wij hadden echter geen huurauto tijdens onze reis in Costa Rica en deden alles met het openbaar vervoer. Ik kan je vertellen: dat is een uitdaging in Costa Rica!

Vanuit Liberia hadden we 3 verschillende bussen nodig om in La Fortuna te komen. We waren de hele dag onderweg, terwijl de afstand maar 135 kilometer is tussen beide plaatsen. Als je vanuit Liberia naar La Fortuna reist met de bus (bijvoorbeeld omdat je vanuit Nicaragua komt), dan pak je eerst de bus naar Cañas. (ongeveer 1 uur reistijd) Vanuit daar ga je naar Tilaran in zo’n 45 minuten en de busrit van Tilaran naar La Fortuna duurt ongeveer 2 uur door de vele bochten. Die laatste rit is trouwens wel heel mooi, want je rijdt helemaal om het meer Laguna de Arenal heen.

Als je vanuit het vliegveld in Alajuela naar La Fortuna reist, dan moet je overstappen in Ciudad Quesada.

Vervoersopties voor dagtrips rondom La Fortuna

Natuurlijk kom je het makkelijkste bij alle bezienswaardigheden rondom La Fortuna met een huurauto. Omdat wij daar niet voor gekozen hebben tijdens onze Costa Rica reis, moesten we op zoek naar andere opties om de highlights van de omgeving te zien. Die liggen namelijk allemaal op best wat kilometers rijden van elkaar en van La Fortuna, dus te voet gaan is geen optie.

Na wat online onderzoek ontdekten we dat we de volgende keuzes hebben:

  • Auto huren - vanaf 80 dollar per dag
  • Scooter huren - 40 dollar voor 12 uur bij betaling in cash, bij pinbetaling 45 dollar
  • Easy Hop bussen - prijs afhankelijk van de bezienswaardigheden die je wil bezoeken - voor 2 personen naar Mistico Hanging Bridges en Arenal 1968 Reserve 38 dollar in totaal
  • Openbare bussen - bijna onmogelijk. Enige optie is de bus naar Tilaran en dan uitstappen bij de plek aan de hoofdweg waar de weg naar Arenal 1968 begint. Vanaf daar loop je 1,5 kilometer naar de ingang van het park. Het nadeel is dat deze bus maar zo’n 3 keer per dag rijdt en je dus heel erg afhankelijk bent van deze tijden.

Een scooter huren vonden wij de beste optie, want daarmee konden we beide bezienswaardigheden op één dag bezoeken en hadden we de meeste flexibliteit. De Easy Hop bus was iets goedkoper, maar het verschil is erg klein en je zit dan vast aan hun rijschema’s.

Een must-do tijdens je reis door Costa Rica

Ook al is het toeristisch, toch mag je de Arenal vulkaan niet missen tijdens je reis door Costa Rica. Het is echt een icoon en gewoon een schitterende plek. Stel je vooraf in op het mega-toeristische La Fortuna waar je overal teveel geld voor betaalt en ga die vulkaan zien. Het was voor ons een geweldig hoogtepunt en een prachtig einde tijdens onze reis door Midden-Amerika!

Lees alles over onze reis door Costa-Rica

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Guatemala

Hike de Acatenango vulkaan en zie vulkaan Fuego lava spuwen

Costa Rica

Wandel door het Santa Elena nevelwoud

Costa Rica

Manuel Antonio National Park bezoeken

Costa Rica

Onze week in Uvita

Indonesië

Een nachtelijke wandeling op de Ijen vulkaan in Indonesië

Indonesië

De Rinjani vulkaan op Lombok beklimmen

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen