Møns Klint en Stevns Klint, de mooiste kliffen van Denemarken

Djura

Bij Denemarken denk je waarschijnlijk aan een vlak landschap. Dat beeld klopt grotendeels, maar er zijn ook hele mooie kliffen te vinden! Voor de hoogste en bekendste kliffen van Denemarken ga je naar Møns Klint. Dat is niet het enige! Stevns Klint is ook zeker de moeite waard. Qua natuur vonden wij deze plekken de hoogtepunten tijdens onze rondreis door Denemarken. Fijn extraatje: Er liggen nog meer mooie tussenstops in de omgeving!

Spectaculair Møns Klint

Vanaf onze kampeerplaats vlakbij Sorø is het nog een flink stuk rijden naar het eiland Møn. Op dit eiland liggen de beroemdste krijtstenen kliffen van Denemarken. We zijn benieuwd en tuffen met Bruno die kant op.

Aan het begin van de middag arriveren we bij Møns Klint en je merkt gelijk dat dit een geliefde plek is. Zo druk hebben wij het niet eerder gezien op een parkeerterrein in Denemarken! Gelukkig zijn er plaatsen speciaal voor campers, dus een parkeerplekje vinden is geen probleem.

Je kunt vanaf de ingang verschillende wandelingen doen. Wij willen de kliffen eerst van boven zien en lopen daarom door het bos bovenlangs de kliffen. Soms is er even een open plekje en kunnen we een glimp opvangen van waar het nou allemaal om te doen is. De krijtstenen rotsen steken met hun witte kleur fel af tegen het blauwe water. Mooie plek!

Het is hier niet alleen mooi. De historie die bij Møns Klint hoort is ook indrukwekkend. De krijtrotsen zijn wel 65 miljoen jaar oud en bevatten ondenkbaar oude fossielen en geven wetenschappers zelfs nu nog informatie over een enorme meteorietinslag van heel, heel, heel lang geleden. Bizar idee!

Møns Klint is niet alleen interessant van bovenaf, maar juist ook vanaf het kiezelstrand. Daarom nemen wij de trap naar beneden en wandelen we rustig langs de kliffen en de zee. Nu zie je pas hoe hoog de kliffen zijn, op het hoogste punt wel 143 meter! Het wandelen op het strand is trouwens niet helemaal zonder gevaar. De krijtstenen laag van de kliffen is niet heel hard en soms brokkelen er stukken af. Betreden is dus op eigen risico, maar wij vonden het zeker de moeite waard! Oh, en de honderden traptreden terug naar boven, die waren het ook waard. ;-)

In de buurt van Møns Klint

Nu we er toch zijn, kunnen we de omgeving maar gelijk wat uitgebreider verkennen. We rijden een paar kilometer verder naar Klintholm Havn. Een klein haventje waar het heerlijk kneuterig voelt. Leuk om even te stoppen en kort doorheen te wandelen.

Daarna gaan we naar het eiland Nyord. Dit piepkleine eiland van nog geen 5 vierkante kilometer is het toonbeeld van Deense rust. Via een smalle brug rijden we het eilandje op en passeren we een uitgestrekte vlakte waar veel vogels leven. Eenmaal aangekomen bij het dorpje – waar zo’n 40 mensen wonen – parkeren we Bruno, want het centrum van Nyord is zo goed als autovrij.

Gelukkig maar, want daardoor is het er fantastisch slenteren. De karakteristieke huizen, de gemoedelijke sfeer, het haventje, de kneuterige winkeltjes aan huis, Nyord is fijn. Heel fijn. Waarom precies is lastig uit te leggen. Je moet het zelf ervaren!

Bijzonder Stevns Klint

Wij hebben zeker nog niet genoeg van de krijtstenen kliffen en het blauwe zeewater, dus rijden we de volgende dag naar Stevns Klint. Alhoewel Stevns Klint veel minder bekend is en de kliffen minder hoog zijn, is het voor ons lastig kiezen wat wij het mooiste vinden. Stevns Klint heeft namelijk andere pluspunten!

Eén van die bijzonderheden aan Stevns Klint is het oude kerkje. De Højerup Gamle Kirke stamt uit 1357 en staat op een 30 meter hoge klif. Door afbrokkeling stortte de achterkant van de kerk in 1928 in zee. Als we de kerk in lopen, lijkt het in eerste instantie gewoon een hele oude, mooie kerk. Maar als we richting zee lopen, dan staan we ineens buiten met 30 meter onder ons de zee. Bijzonder! (Uiteraard is er na 1928 e.e.a. gedaan om de kerk te beschermen tegen verder verval, dus geen zorgen voor je veiligheid.)

In de 20e eeuw werd overigens al een nieuwe kerk – meer landinwaarts – gebouwd die je ook gelijk kunt bekijken vanaf het parkeerterrein.

Ook hier dalen we weer af naar het strand om de kliffen van onderen te kunnen zien. Gelukkig is het aantal traptreden nu wat lager dan bij Møns Klint. ;-)

Stevns Klint is wel 20 kilometer lang en je kunt urenlang langs de kliffen wandelen. Wij nemen de weg naar Stevns Fyr – de witte vuurtoren – die 1,6 kilometer verderop staat. Onderweg komen we langs verschillende uitkijkpunten en zien we hoe mooi de kustlijn van Denemarken hier is. Tijdens de heen- en terugweg komen we weinig andere mensen tegen. Nog zo’n voordeel van Stevns Klint: Het is minder bekend en dus gelijk rustiger. Dat doet een plek in de natuur altijd goed!

Møns Klint of Stevns Klint?

Wij kunnen eigenlijk niet kiezen! Als je tijd hebt, bezoek dan zeker beide highlights. Moet je echt kiezen, dan kun je dit meenemen in je overwegingen:

  • Bij Møns Klint zijn de kliffen hoger (tot 143 meter vs. tot 41 meter) en daarmee spectaculairder. Aan de andere kant is het er ook drukker met bezoekers.
  • Møns Klint heeft een lengte van ongeveer 8 kilometer en Stevns Klint is wel 20 kilometer lang. Bij Stevns Klint kun je daarom makkelijker een plek vinden die je met niemand anders hoeft te delen.
  • Stevns Klint heeft met de hele setting van de kerkjes en het lagere aantal bezoekers iets rustgevends.
  • Stevns Klint ligt op zo’n 70 kilometer van Kopenhagen en is daarmee makkelijker als dagtrip te bezoeken vanuit de Deense hoofdstad.
  • De kosten voor beide kliffen verschillen niet veel van elkaar. De parkeerkosten bij Møns Klint zijn 35 Deense Kronen (iets minder dan €5) en bij Stevns Klint is dat 40 Deense Kronen. Dat scheelt nog geen euro.

Beide plekken zijn prachtig en je bezoek sowieso waard. En pak Nyord en Klintholm Havn dan ook gelijk mee!

Lees meer blogs over Denemarken

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Denemarken+2

100 dagen met de camper door Scandinavië

Denemarken+2

De eerste 6 weken wonen, werken en reizen in een camper

Denemarken

Een dag in Kopenhagen

Denemarken

Onze roadtrip door Jutland in Denemarken

Noorwegen

Hoe duur is reizen in Noorwegen?

Noorwegen

Goed voorbereid op reis naar Noorwegen

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen