Loop de waanzinnige Eiger Trail in Zwitserland | Onze ervaring en praktische tips

Djura

Hiken tussen besneeuwde bergtoppen van zo'n 4.000 meter hoogte. Hier voel je je als mens heel klein en nietig. Laat je overweldigen door de Berner Alpen en loop de Eiger Trail. Dit is is één van de mooiste hikes die je in de Jungfrau regio kunt maken. Wij vertellen je alles wat je wil weten over deze wandeling langs de imposante Eiger rotswand.

De Jungfrau regio

De Jungfrau regio in het midden van Zwitserland dankt zijn naam aan de hoogste berg van dit gebied. Jungfrau is met 4.158 meter hoog een ware trekpleister, maar dat is niet de enige imposante bergtop in dit gebied. Samen met Eiger (3.970 meter) en Mönch (4.107 meter) torent Jungfrau hoog boven alle andere pieken uit. In de winter is het een fantastisch skigebied en in de zomer is het met honderden kilometers aan berg- en wandelpaden een paradijs voor wandelaars en bergbeklimmers.

Het bijzondere aan deze regio is dat iedereen dit natuurgeweld kan bewonderen. Wel of geen conditie, goed of slecht ter been, dat maakt niet uit! In Zwitserland zijn ze namelijk expert in treinen, kabelbanen en tandradbanen en zelfs naar dit soort hoge toppen leggen zij treinverbindingen. Knap staaltje bouwwerk! Met een tandradtrein kun je helemaal naar boven, tot station Jungfraujoch op 3.454 meter hoogte. Dus ook als je geen wandelfanaat bent of gewoon niet zo goed ter been bent, je kunt deze letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van Zwitserland alsnog zien!

Feit blijft: Wandelend zie én geniet je het meest. Aangezien wij niet vies zijn van een toffe hike, kiezen wij ervoor om de Eiger Trail te gaan lopen.

Over de Eiger Trail hike

  • Lengte hike: 6 kilometer
  • Duur van de hike: 3 uur, inclusief héél veel fotostops
  • Hoogtemeters: 140 meter stijgen, 800 meter dalen
  • Startpunt: Station Eigergletscher
  • Eindpunt: Station Alpiglen
  • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk, alleen het afdalen voel je na een tijdje wel in je knieën en enkels

Onze ervaring op de Eiger Trail

De wekker gaat vroeg. Als we onze ogen open doen, realiseren we ons weer dat we vannacht in Bruno in een garage geslapen hebben. De monteurs staan alweer met hun mouwen opgestroopt klaar om aan het werk te gaan en dus lopen wij al rond 7 uur 's ochtends rond in Interlaken. Het is nog erg koud, een beetje donker en het is bewolkt. Oh nee, hopelijk trekt het open, want anders gaan we niet veel zien van de beroemde toppen van de Berner Alpen!

Pech met Bruno Hoe wij een nachtje in een Zwitserse garage terecht kwamen

We nemen de trein naar Lauterbrunnen en als we uitstappen, slaken we een zucht van opluchting. Hier is de lucht strakblauw. Geen wolkje te bekennen, yes! We kopen tickets voor de Jungfraubahn, zodat dit treintje ons naar station Eigergletscher kan brengen. Dat is het startpunt van de Eiger Trail!

In principe duurt de reis van Lauterbrunnen met een overstap in Kleine Scheidegg naar Eigergletscher een dik uur, maar met deze treintickets mag je zo vaak als je wil in- en uitstappen op de tussenliggende stations. Als de trein vertrekt en we gelijk flink gaan klimmen, zien we dat het meer dan de moeite waard is om tussendoor uit te stappen. Wat een uitzicht! Dat wil je niet alleen vanuit je raampje voorbij zien gaan. Hier wil je de tijd voor nemen!

Wij stappen daarom uit bij station Wengen. Dit dorp is heerlijk rustig en geeft je een adembenemend zicht op het Lauterbrunnen dal. Zonder plan struinen we gewoon wat rond. Genietend van de omgeving. We gaan even op een bankje zitten om het allemaal in ons op te nemen. We kijken naar elkaar en lachen. Dit wordt een topdag!

Een uur later pakken we de trein verder naar boven en stappen we nog een keer uit bij Wengernalp. Vanaf deze kale berg heb je een magisch mooi zicht op de 3 beroemde toppen: Jungfrau, Eiger en Mönch. Het Wengernalp station ligt op 1.874 meter hoogte en als we op tempo de berg op wandelen, dan voel je al dat er wat minder zuurstof in de lucht zit. Het zorgt voor flink wat gehijg, maar dit uitzicht is ultiem en zou nog veel meer gehijg waard zijn. ;-)  

Daarna gaan we echt de hoogte in. Het landschap wordt mooier en mooier. Hoe bijzonder is het dat je in dit soort gebieden en op deze hoogtes kunt komen met een trein! Bij het station Kleine Scheidegg moeten we overstappen en ook hier kijken we onze ogen uit. De groenbruine bergen met om je heen de besneeuwde toppen, het is prachtig. Vanaf Kleine Scheidegg zien we veel hikers en hier wandelen lijkt ons zeker geen verkeerde keuze. Helaas hebben we niet veel tijd om ook hier weer even rond te wandelen en foto's te maken, want het is al middag en we moeten nog aan de hike beginnen. Wij gaan door naar ons eindstation: Eigergletscher.

Daar begint de Eiger Trail. Je ziet het wandelpad zo ver als je kunt kijken langs de enorme bergwand lopen. Aan onze rechterkant hebben we de kale, woeste Eiger top en aan onze linkerkant kijken we over groenere bergen met af en toe een bergmeer. Je wil van deze hike niks missen en ondanks dat het technisch een makkelijke hike is, doen we er lang over. We blijven maar omhoog kijken en zijn verwonderd. Dit is groots, letterlijk en figuurlijk! De Eiger bergwand is zo groot dat 'ie vaak niet eens op de foto's past.

De Eiger is niet alleen geliefd onder hikers. Bergbeklimmers vinden hier hun ultieme uitdaging. De noordwand van de Eiger is één van de grootste en moeilijkst beklimbare noordwanden in de Alpen en daarmee een klassieker onder fanatieke klimmers. Tijdens de Eiger Trail loop je langs die noordwand en zou je dus - met een beetje geluk én heel goed turen - klimmers aan de wand kunnen zien hangen. Wij hebben flink ons best gedaan, maar helaas hebben wij geen bergbeklimmers gespot. Of ze er die dag niet waren of wij ze op die enorme bergwand simpelweg niet konden zien, dat zullen we nooit weten.

Ook de zon komt niet zomaar over deze bergwand heen en daardoor lopen we het grootste deel van de hike in de schaduw. Op deze hoogte is dat best fris, dus kleed je warm aan als je zelf de Eiger Trail gaat lopen. Op sommige stukjes ligt zelfs sneeuw. ;-)

Na een paar kilometer en ontelbaar veel stops om dit natuurschoon in ons op te nemen, is het tijd voor de echte afdaling. We verlaten het pad langs de Eiger en moeten nu zigzaggend flink afdalen naar het treinstation Alpiglen. Dit is het enige deel van de hike waar je fysiek wat meer inspanning moet leveren en het na verloop van tijd weleens zou kunnen voelen in je knieën en tenen. Voordeel is dat we nu wel in het zonnetje lopen! :-)

Zo'n 3 uur na de start arriveren we bij ons eindstation en wachten we op de volgende trein die ons terug naar Lauterbrunnen brengt. Deze dag kon al niet meer stuk, maar toen we ook nog vanuit de Zwitserse bergen konden videobellen met ons net een paar uur oude nichtje, kregen we de lach echt niet meer van ons gezicht. En Bruno, die was bij terugkomst bij de garage gemaakt. Deze dag was ultiem geluk.

Treintickets en kosten

Voor toegang tot dit mooie gebied hoef je niks te betalen, maar de trein die je de bergen in brengt, dat is een ander verhaal. Daarvoor moet je behoorlijk diep in de buidel tasten. Als je de Eiger Trail wil lopen, dan ben je omgerekend zo'n €60 per persoon kwijt aan de treintickets. Geen goedkope hike dus, maar wij vonden het het geld waard.

Je kunt met zo'n Eiger Trail Ticket je beginstation kiezen (Lauterbrunnen, Interlaken, Wengen, Wilderswild of Grindelwald) afhankelijk van je accommodatie. Je ticket is inclusief heenreis naar Eigergletscher en terug naar je beginpunt vanaf station Alpiglen. Je mag tussendoor zoveel in- en uitstappen als je wil, dus maak daar gebruik van. De hike is namelijk maar een dagdeel, dus je hebt een dagdeel over om op de andere stations de omgeving te verkennen.

Andere activiteiten in de Jungfrau regio

Heb je een ruim budget en wil je nog hoger de bergen in, dan kun je met de trein naar het hoogste station: Jungfraujoch. Wij hebben hier niet voor gekozen, omdat het erop leek dat het bij Jungfraujoch iets minder ons ding zou zijn (veel toeristisch poespas) en we vonden die prijzen wel een beetje té gek worden. Je zit dan namelijk al snel aan zo'n €100 per persoon.

Maar als jij wel naar Jungfraujoch gaat, dan kun je dit makkelijk combineren met het lopen van de Eiger Trail. Je kunt dan eerst de trein naar Jungfraujoch nemen en daar op je gemak rondkijken. Vervolgens neem je de trein naar Eigergletscher en start je vanaf daar de hike. Dan hoef je in ieder geval niet twee keer treintickets te kopen. ;-)

Voor alle informatie over de verschillende hikes, treinstations, tickets en meer in de Jungfrau regio kijk je op jungfrau.ch.

Er zijn nog tal van andere hikes te maken en mooie plekken te bezoeken in deze regio. De mogelijkheden zijn enorm en je zou hier makkelijk een week van je vakantie kunnen vullen. Het is zonder twijfel een schitterend berggebied en als je de tijd en het budget hebt om meer te ontdekken, zeker doen!

Extra tips voor de Eiger Trail

  • Check vooraf de weersvoorspellingen om te plannen wanneer je de Eiger Trail gaat lopen. Op de ochtend zelf kun je de webcams checken voordat je je treintickets koopt. Het is wel heel erg zonde van je geld als de bergen volledig in de wolken zitten en je niet veel van de waanzinnige omgeving ziet. Je kunt vanaf je vertrekpunt niet altijd goed zien hoe de bergtoppen erbij staan, dus dan zijn die webcams heel handig!
  • Neem genoeg te eten en te drinken mee, want tijdens de hike is er geen mogelijkheid om iets te kopen. Pas als je op het station Alpiglen komt, dan kun je weer wat kopen.
  • Trek genoeg laagjes aan, zodat je het niet koud krijgt in de bergen. Op die hoogte is het een stuk frisser dan in het dal en je loopt vaak in de schaduw bij de Eiger Trail. Ook is het wandelpad niet heel lastig en grotendeels dalen, dus van de hike krijg je het ook niet per se heel warm. ;-)
  • Station Eigergletscher ligt op 2.320 meter hoogte en dat betekent dat je wat klachten kunt krijgen van de hoogte, zoals hoofdpijn of benauwdheid. Doe rustig aan en drink veel water. De hike is vooral afdalen, dus je zult merken dat je steeds meer lucht krijgt hoe verder je komt.

Een beetje bergliefhebber móet dus eigenlijk wel de Eiger Trail lopen. Je bent (waarschijnlijk) maar 1 keer in Zwitserland. Neem het ervan!

Ontdek meer highlights in Zwitserland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Zwitersland

Kies deze budgetvriendelijke én prachtige hike naar Schäfler

Zwitersland

Hike van Hoher Kasten naar Saxer Lücke

Zwitersland

De mooiste hike naar Ebenalp, Äscher en Seealpsee

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Must-do: wandelen rondom Tre Cime di Lavaredo

Italië

Dit uitzicht op Cadini di Misurina wil je gezien hebben

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen