De mooiste hike naar Ebenalp, Äscher en Seealpsee | Start in Wasserauen

Djura

Rinkelende koeienbellen, bergen vol gras en bos en blauwe bergmeren. Dat is het beeld wat ik voorafgaand aan onze vakantie had bij Zwitserland. En het leuke is, dat is precies wat je gaat zien en ervaren als je deze hike naar Ebenalp, Äscher en de Seealpsee doet! Je moet er een flinke klim voor maken (of je neemt de kabelbaan), maar dan heb je wel het beste van de Appenzell regio meegepikt!

Hiken is één van de beste manieren om te genieten van natuur, bergen en uitzichten. Het kost je vaak wel even wat moeite, want voor die mooie uitzichten moet je 9 van de 10 keer eerst een steil pad bergopwaarts trotseren. Maar juist doordat je die inspanning moet leveren, geniet je des te meer van het uitzicht op de top. En natuurlijk van al het moois waar je onderweg langs of doorheen loopt.

Wij hebben Zwitserland vooral gekozen als vakantiebestemming voor die waanzinnige natuur, bergen en bergmeren, dus er staan veel hikes op onze planning de komende 3 weken. We beginnen gelijk met een pittige, namelijk met deze hike vanuit Wasserauen naar Äscher, Ebenalp en de Seealpsee. We hebben gelezen dat dit één van de mooiste hikes is in de Appenzell regio en zijn blij om eindelijk weer onze wandelschoenen aan te trekken en erop uit te gaan!

Over de Seealpsee hike

  • Start- en eindpunt: Parkeerterrein Wasserauen
  • Highlights: Äscher (bergrestaurant, beroemd vanwege de ligging tegen/in de berg), Wildkirchli (grotten, waarvan één kerkgrot die nog steeds in gebruik is), uitzicht vanaf Ebenalp en de Seealpsee
  • Aantal kilometer: 12 kilometer
  • Hoogtemeters: 800 meter stijgen en 800 meter afdalen
  • Duur: 4 tot 5 uur
  • Moeilijkheidsgraad: Technisch niet moeilijk, maar vanwege de hoogtemeters is een goede conditie wel van belang
Is dit je iets teveel van het goede? Je kunt vanuit Wasserauen ook met een kabelbaan bij Ebenalp komen en zo toch van het uitzicht genieten vanaf ruim 1.600 meter boven zeeniveau. Je kunt vanaf het kabelbaan station een rondje lopen langs Äscher en Wildkirchli en dan de kabelbaan terug nemen. Of je volgt het tweede deel van de hike vanaf Ebenalp naar Seealpsee, waardoor je vrijwel alleen maar hoeft af te dalen.

Daar gaat 'ie dan!

Deel 1: Onze kuiten aan het werk zetten

Als we de snelweg verlaten en over de doorgaande weg naar Wasserauen rijden, wordt de omgeving al snel bergachtiger en mooier. De omgeving is onwijs groen, de huizen in die typische Alpenstijl (zoals je ook altijd in de Milka reclames ziet), het zonnetje schijnt en de bergen worden steeds iets hoger. We kunnen niet wachten om hier rond te gaan wandelen!

Als we aan het begin van de middag aankomen bij de parkeerplaats, staat het al behoorlijk vol met dagjesmensen. Gelukkig staan er verkeersregelaars die ook voor onze 6 meter lange camper een prima plek weten te vinden. Super fijn! Voor een paar euro kun je hier de hele dag parkeren en je mag er zelfs blijven kamperen. Ideaal! Als we dan straks uitgeteld terugkomen, hoeven we alleen nog maar de camper in te rollen. ;-)

Het is inmiddels 1 uur geweest en we hebben nog heel wat kilometers voor de boeg. Geen tijd te verliezen dus! Het is even zoeken naar het wandelpad richting Bommen, maar gelukkig heb je in Zwitserland overal de gele wegwijzers voor de wandelpaden.

Als jij deze hike gaat lopen: Wandel vanaf de parkeerplaats in de richting van het treinstation. Je hebt het Alpenrose Hotel nu in je rug en slaat vervolgens voorbij het kabelbaan station linksaf een paadje in. Je komt dan langs een oude boerderij en ziet een wandelpad het bos in gaan. Die moet je hebben! Vanaf daar kan het qua route niet meer echt mis gaan. Je volgt gewoon het pad wat door de bossen omhoog gaat.

Even opwarmen zit er niet in, we moeten onze kuiten gelijk volle bak aan het werk zetten op dit steile pad. Pfoe, het is een dik jaar geleden dat we echt hebben gehiket. Gelukkig kom je met wilskracht (en af en toe een uithijgstop) een heel eind!

Na flink wat geklommen te hebben, komen we bij het einde van het bos en verandert het landschap naar weilanden waar de koeien staan te grazen. Tijd voor een echte pauze! Maar we hebben nog heel wat wandeluren voor de boeg, dus heel lang blijven we niet zitten. We wandelen verder en dit deel van de hike is gelukkig wat minder intensief. Je wandelt echt door de weilanden met koeien en hun klingelende bellen. Op de één of andere manier geeft dat geluid juist extra sfeer aan het gebied. We komen zelfs langs een paar grote stieren, die ook nog eens bijna óp het pad liggen, maar gelukkig hebben we niks roods aan. ;-)

Het ontspannen wandelen is niet van lange duur. Al snel gaan we weer flink stijgen en moeten onze kuiten aan de bak. Nu moeten we ook even opletten op de gele wegwijzers, want hier ergens zou een paadje naar links moeten zijn waar wij in moeten om naar Äscher te gaan. Onnodig omlopen doen we liever niet en dus letten we goed op en spotten we het wandelpad naar links.

Let op als je deze hike zelf gaat doen: Op een gegeven moment gaat het pad steil omhoog en is het bij de bandensporen verhard voor jeeps. Hou daar je ogen open, want dan krijg je het pad naar links. Hou anders ook maps.me bij de hand!

Rondje Äscher, Wildkirchli en Ebenalp

Deel 2: Wat een uitzicht

We zijn inmiddels al een tijd onderweg en vragen ons af hoe ver we nog moeten klimmen tot we de top bereiken. Als je ziet dat het drukker wordt op het wandelpad, dan weet je dat je er bijna bent. De mensen die de kabelbaan nemen maken namelijk vaak wel een wandeling naar Äscher en Wildkirchli, dus de beginnende drukte is voor ons het signaal dat het niet lang meer kan duren. Fijn!

De laatste paar honderd meter voordat we bij het beroemde bergrestaurant komen stoppen we al meerdere keren om te genieten van het uitzicht. Wat kun je hier ver kijken! Dan komen we bij Äscher en inderdaad, de ligging van dit restaurant strak tegen de bergwand is uniek en enorm fotogeniek! Helaas is het er ook erg druk, maar dat hoort erbij op zulke plaatsen.

Daarna volgen we de pijlen naar Wildkirchli en binnen een paar minuten verruilen we de groene vergezichten voor de donkere, koele grotten in de berg. Eén grot is in gebruik als kerk en hier worden ook regelmatig diensten gehouden. De grotten zijn mooi verlicht en een leuke afwisseling tijdens deze hike.

Als we de grotten uit wandelen, dan is het nog maar een paar minuten tot aan de absolute top van deze hike: Ebenalp. Vanaf 1.640 meter boven zeeniveau en met het heldere weer hebben we een waanzinnig uitzicht over de groene, bergachtige regio. In de verte zien we zelfs het Bodenmeer liggen, terwijl dat op zo'n 40 kilometer afstand ligt. Hier kun je écht ver kijken! Een betere plek voor een uitgebreide rustpauze is er niet.

Daarna lopen we naar het terras van het Berggasthaus Ebenalp en vanaf daar zien we de Seealpsee voor het eerst liggen in de vallei. Dat meer is ons volgende doel. Dat wordt heel veel afdalen!

We volgen nu eerst de pijlen richting Äscher, zodat we ons rondje op de top af kunnen maken. Het pad begint vanaf hier gelijk erg steil te dalen en we twijfelen of dit dan wel klopt... We hebben net toch niet zoveel geklommen vanaf Äscher naar de top? We zoeken het even op op maps.me en het blijkt dus dat we toch nog wel bijna 200 meter hebben geklommen van Äscher naar Ebenalp, maar door al het moois om ons heen is het ons niet opgevallen. Conclusie: we zitten dus toch op het juiste pad!

Op naar de Seealpsee

Deel 3: Honderden meters afdalen

Dan begint de lange afdaling naar de Seealpsee. Via een kronkelend pad dalen we in 1,6 kilometer meer dan 500 meter af. Dat voel je wel in je knieën en aan je tenen. Het pad is soms wat smal, maar eigenlijk heel goed te doen. Op sommige delen hangt een staalkabel aan de bergwand voor extra houvast. Ik kan me voorstellen dat dat heel handig kan zijn, vooral als het geregend heeft en het wat glibberig is. Uiteindelijk lopen we weer, net als in het begin van de hike, door het bos en genieten we van de schaduw. Dat is even lekker!

Dit pad komt vanzelf uit op het geasfalteerde pad dat vanuit de parkeerplaats in Wasserauen rechtstreeks naar de Seealpsee gaat. Het laatste stukje tot aan het meer kunnen we onze benen dus even wat rust geven, doordat je niet meer zo goed hoeft op te letten waar je je voeten zet. Dat is een welkome afwisseling, want we zijn inmiddels best moe!

Maar als je dan voor de Seealpsee staat, vergeet je die verzuurde benen gelijk. Het water heeft een blauwgroene kleur, wordt omringd door naaldbomen en erachter liggen de indrukwekkende, kalkstenen bergtoppen van meer dan 2.000 meter hoog. Wat een plaatje!

Wil je de Seealpsee bewonderen, maar niet zo'n lange hike doen? Je kunt vanaf de parkeerplaats in Wasserauen rechtstreeks naar Seealpsee lopen. Je kunt hierbij kiezen uit een geasfalteerd pad of een route via het bos. De route over het geasfalteerde pad is bijna 3 kilometer lang en lijkt makkelijk, maar vergis je niet. Het is behoorlijk steil, want je moet 280 hoogtemeters overbruggen. Maak je dus alsnog op voor een stevige wandeling. ;-) De route door het bos is ongeveer een halve kilometer langer en onderweg passeer je dan een waterval. Misschien wel wat leuker wandelen dus.

Je kunt over een vlak, geasfalteerd pad helemaal om het meer heen lopen om dit natuurschoon rustig in je op te nemen. Als wij niet zo moe waren, hadden we dat zeker gedaan. Maar onze benen zijn klaar voor vandaag en we moeten ook nog 3 kilometer terug naar de parkeerplaats. Dit extra rondje slaan we dus over en na 20 minuten gestaard te hebben naar deze schitterende plek, peppen we onszelf op voor het laatste deel van de hike. Terug naar Bruno!

We zijn er nog niet...

Deel 4: Terug naar de parkeerplaats

We hebben de keuze tussen een bospad of een geasfalteerd pad om terug te gaan naar de parkeerplaats. We zijn moe en even rustig 'uitwandelen' op het geasfalteerde pad lijkt ons wel wat. Deze route is ook wat korter, dus we kiezen daarvoor. We hadden maps.me alleen niet gecheckt en komen er na een paar honderd meter achter dat dit niet ontspannen terug wandelen wordt. Het pad loopt hartstikke steil naar beneden en dat terwijl onze knieën net al flink tegensputterden. Au, hier hadden we even niet meer op gerekend.

Ach, het is wat het is en deze hike is die pijntjes meer dan waard. Zoveel moois in één hike, dat zie je niet vaak. Zo'n 5 uur nadat we zijn vertrokken, komen we terug bij Bruno. We ploffen in onze camping stoelen, pakken er een drankje bij en genieten met volle teugen na van wat we vandaag hebben gezien. Deze hike is echt een hele, hele, hele dikke aanrader!

Handig om te weten over de Seealpsee hike

  • Er zijn geen waterpunten onderweg, dus neem voldoende drinkwater mee. Bij Äscher kun je je waterflesje niet bijvullen en bij de toiletten bij het kabelbaan station Ebenalp vind je een sticker bij de kraan die aangeeft dat dit geen drinkwater is. Wij hadden echter wel gerekend op waterpunten onderweg en bij Ebenalp waren onze waterflesjes leeg. Toen we het even gingen navragen bij het restaurant op de Ebenalp, bleek dat ze hier regenwater opvangen en dat dit uit de kraan komt. Officieel is het geen drinkwater, maar je kunt het prima drinken. Dan weet je dat. ;-)
  • Wil je weten wat een ritje met de kabelbaan kost, wat de weersvoorspellingen zijn of een kaart met alle hiking routes zien? Check de officiële Ebenalp site.
  • Vergeet niet om contant geld mee te nemen, zodat je het parkeergeld kunt betalen. Ga je met de camper? Voor een paar frank extra mag je hier blijven overnachten.

Lees meer blogs over Zwitserland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Oostenrijk

Must-do: wandelen bij de felblauwe Lünersee in Vorarlberg

Zwitersland

Kies deze budgetvriendelijke én prachtige hike naar Schäfler

Zwitersland

Hike van Hoher Kasten naar Saxer Lücke

Oostenrijk

Hike naar de Olpererhütte voor het beste uitzicht op de Schlegeis Stausee

Zwitersland

Loop de waanzinnige Eiger Trail in Zwitserland

Zwitersland

Chillen bij het Caumameer en naar het uitzichtpunt Il Spir

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen