10 tips voor het lieflijke dorp Villa de Leyva in Colombia

Djura

Overal witte huisjes, roodoranje daken en wegen met kinderkopjes. Villa de Leyva is zo'n typisch wit dorpje waar je je hart aan verliest. Het zit vol met kleine winkeltjes, leuke restaurantjes en schattige binnenplaatsen. Ook heb je er een paar mooie bezienswaardigheden. Maar misschien is het nog wel het állerleukste om gewoon door het dorp te dwalen en mee te gaan in het relaxte tempo van de dorpsbewoners!

Villa de Leyva ligt op zo'n 4 uur rijden met de bus vanaf Bogota. Het is een rustig dorp met zo'n 10.000 inwoners, maar een bekende hotspot onder toeristen. Ook voor de Colombianen zelf is Villa de Leyva een populaire bestemming, even vluchten uit de drukte van de hoofdstad. Villa de Leyva ligt op ongeveer 2.000 meter boven zeeniveau en echt warm zal het hier dan ook niet worden. Het weer kan wel snel omslaan, dus neem je zonnebrandcrème én je regenjas mee!

De regenjas kwam op onze eerste dag in Villa de Leyva goed van pas!

De leukste bezienswaardigheden van Villa de Leyva

Villa de Leyva is niet groot, maar heeft wel een paar mooie plekjes. En vergeet naast deze 3 highlights niet om gewoon op je gemak door de witte straatjes te slenteren. Minstens zo leuk!

Plaza Mayor

Het centrale punt in Villa de Leyva is Plaza Mayor. Met een afmeting van 120 bij 120 meter is dit het grootste plein van Colombia. Aan het plein vind je een aantal restaurants en cafés, maar vaak zit je leuker én goedkoper in de straatjes rondom het plein. Toch moet je wel eventjes over dit enorme plein wandelen. Het is vrij leeg, maar dat maakt het ook wel apart. Als je op het plein staat zie je om je heen de kenmerkende witte gebouwen en daarachter de imposante bergen. Een mooi gezicht!

Plaza Mayor - het grootste plein van Colombia

Plaza Mayor in de avond

Uitkijkpunt

Voor een schitterend uitzicht over het dorp en de omliggende bergen kun je naar het uitzichtpunt met het Jezus Christus standbeeld gaan. Volg Calle 12 het dorp uit en je komt vanzelf bij een pad dat naar boven loopt uit. De klim naar boven is behoorlijk zwaar, vooral doordat het zo steil is en er minder zuurstof in de lucht zit (door de hoogte). Je zult merken dat je veel eerder hijgt dan normaal! Neem voldoende water mee, trek goede wandelschoenen aan en geef niet op. Eenmaal boven zul je je inspanning snel vergeten zijn!

Het uitzicht over Villa de Leyva en omgeving

Even uitrusten onderweg naar boven

Bijkomen & genieten. Wat een uitzicht!

Casa Terracota

Een andere leuke bezienswaardigheid is het huis van klei: Casa Terracota. Op ongeveer 2 kilometer van het dorp staat dit grappige bouwwerk. Echt bijzonder om te zien hoe dit huis gemaakt is van klei die vervolgens door de zon hard is geworden. In het huis vind je - net zoals in een normaal huis - gewoon een keuken, slaapkamers, een badkamer en nog veel meer unieke ruimtes. Zoiets zie je niet vaak en is een bezoekje echt waard!

Casa Terracota - Villa de Leyva

Honger of dorst? 3 tips voor eten & drinken

In het witte dorpje kom je niks tekort qua eten en drinken. Ik heb de bakkerijen, koffietentjes en restaurants niet kunnen tellen, zoveel zijn het er. Sommige cafés en restaurants zitten een beetje verstopt in een binnenplaats achter de witte gebouwen. Aarzel dus niet om door de - soms donkere - gangetjes te lopen en op deze binnenplaatsen te kijken!

Sybarita Cafe

Zin in koffie en een taartje? Bij Sybarita Cafe ben je aan het goede adres! Op de menukaart vind je tientallen soorten koffie, dus er zit altijd wel iets voor je bij. Natuurlijk kun je ook iets lekkers uit de vitrine kiezen om je koffiemomentje nog heerlijker te maken.

La Waffleria de la Villa

Zoetekauwen opgelet! Bij La Waffleria de la Villa kun je je geluk niet op. Je smikkelt hier van vers gebakken wafels met ijs, fruit, nutella of gewoon met dit allemaal! Is dit je iets te zoet, dan zijn er ook hartige wafels en pannenkoeken te krijgen.

Smikkelen maar!

Soms mag je jezelf weleens trakteren :-)

BBC

Aan Plaza Mayor vind je de kroeg van BBC, de bekendste bierbrouwer van Colombia. Ze hebben hier niet alleen pils, maar ook speciale biertjes, zoals witbier, amberbier of een stout. Er wordt goede muziek gedraaid en de sfeer is top. Precies wat je zoekt om gezellig een biertje te drinken!

Onze favoriete bar in Villa de Leyva: BBC

Veel restaurants en cafés zijn gesloten op dinsdag en/of woensdag. Check vooraf even de openingstijden om teleurstellingen te voorkomen. Wij waren op dinsdag en woensdag in Villa de Leyva en hebben meerdere keren voor een dichte deur gestaan.

Betaalbaar en fijn slapen - 2 aanraders

Villa de Leyva is best toeristisch en er zijn dan ook genoeg hotels en hostels. Je betaalt al snel €30 of meer voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Maar... dat hoeft niet! Wij hebben bij twee verschillende accommodaties geslapen in Villa de Leyva, omdat we toch een nachtje langer wilden blijven dan we in eerste instantie dachten. We betaalden beide keren niet meer dan €20 en hebben hartstikke goed geslapen!

Casa Beija Flor

Bij Casa Beija Flor voel je je gelijk thuis. Er is een gezamenlijke ruimte met keuken en er hangt zo'n typische hostel-sfeer. Je hebt er slaapzalen, tweepersoonskamers met gedeelde badkamer of een tweepersoonskamer met een eigen badkamer. Wij hadden dat laatste en waren erg blij met dit plekje! Je boekt een kamer bij Casa Beija Flor eenvoudig via booking.com.

Hotel Villa Mandalas

Hotel Villa Mandalas ligt op nog geen 5 minuten lopen van Plaza Mayor en je zit hier dus middenin de levendigheid. Wij verbleven in de superior kamer met eigen badkamer. Deze accommodatie heeft misschien iets minder sfeer of aankleding dan Casa Beija Flor, maar bij Villa Mandalas was het ontbijt wel inbegrepen. En de locatie is weer net wat beter dan bij Casa Beija Flor. Als je Hotel Villa Mandalas boekt via booking.com, mag je nog tot op de dag van aankomst gratis annuleren.

Praktische tips

Het is goed om te weten dat het in het weekend veel drukker is in Villa de Leyva dan doordeweeks. In de weekenden komen de Colombianen namelijk zelf naar het gezellige dorp. Extra levendigheid kan natuurlijk hartstikke leuk zijn, maar wil je liever in alle rust het dorp bezoeken, dan is het slimmer om op een doordeweekse dag te komen. We geven je nog 2 praktische tips om het maximale uit je tijd in Villa de Leyva te halen.

Plan 1 volle dag voor Villa de Leyva

Villa de Leyva is niet groot en in principe kun je het dorp en de omgeving in een paar uurtjes zien. Toch zou ik adviseren om 2 nachten te boeken, want waarschijnlijk kom je met de bus pas (op zijn vroegst) in het begin van de middag aan. Als je je haast, kun je dan in één middag wel alle bezienswaardigheden afvinken. Maar Villa de Leyva heeft zoveel gezellige restaurantjes en een fijne sfeer, dat wil je toch ook wel meepakken? ;-) Eén volle dag is precies genoeg om Villa de Leyva echt te ervaren en met een voldaan gevoel verder te kunnen reizen.

Let op, de zon is krachtig!

Villa de Leyva ligt tussen de bergen en het weer is vrij onvoorspelbaar. Het ene moment is het grijs en regenachtig, het andere moment is het opeens blauw en zonnig. Je moet dus op allerlei weersomstandigheden voorbereid zijn. Hoewel het door de hoogte niet heel warm zal zijn in Villa de Leyva, is de zon wel heel krachtig als die schijnt. Ook al lijkt het 's ochtends dus een grijze dag te gaan worden, neem je zonnebrandcrème toch maar mee. Want als de zon eenmaal tevoorschijn komt, gaat het snel met het verbranden!

Lees meer tips voor reizen in Colombia

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Colombia

Een afwisselende reisroute door Colombia

Colombia

Wat kost backpacken in Colombia?

Colombia

San Agustín: een dorp met archeologische parken en hoge watervallen

Colombia

De Tatacoa woestijn wil je zien

Colombia

Het beste van Salento ontdekken

Colombia

Een dagje hiken naar de schitterende Cocora Vallei

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen