Cathedral Rock: een betoverende zonsondergang bij Sedona | Tips voor de korte hike naar Cathedral Rock

Djura

Voor een zonsondergang in Sedona waar je stil van wordt, moet je bij Cathedral Rock zijn. Vanaf het Cathedral Rock Viewpoint kijk je uit over het groene landschap met naast je hoge rotsformaties die een warme gloed krijgen door de ondergaande zon. Het is zo’n plek die je nog lang bijblijft. Als je het steile klauterpad naar het uitzichtpunt weet te bedwingen dan! In dit blog vind je alles wat je moet weten over de korte hike naar Cathedral Rock.

Over de hike naar Cathedral Rock

Kort, maar krachtig. Dat is de hike naar Cathedral Rock. Dit is een wandeling waarbij je goed moet opletten vanwege de steilheid en technische klim, maar dan heb je wel wat! Dit zijn de statistieken van de Cathedral Rock Trail:

  • Start- en eindpunt: Cathedral Rock Trailhead aan Back O Beyond Road
  • Type hike: dezelfde route heen en terug
  • Afstand: 1,6 kilometer
  • Hoogtemeters: ruim 200 meter klimmen en dalen
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
  • Benodigde tijd: 1,5 tot 2 uur

Ja, je ziet het goed. Je moet ruim 200 meter klimmen op een afstand van slechts 800 meter. Een gemiddelde helling van 25% dus!

Onze ervaring bij Cathedral Rock

Een dikke domper

Nadat we in de ochtend de Devil’s Bridge Hike hebben gedaan, rijden we in de middag richting het startpunt voor de Cathedral Rock Trail. Vooraf hebben we verschillende verhalen gelezen over de moeilijkheid van deze hike. De ene vindt het prima te doen en de ander noemt het een horror-hike door de steilheid van het pad en het klim- en klauterwerk met handen en voeten. Hmm… Ben benieuwd hoe wij het gaan ervaren!

Als we het gaan ervaren dan. Want zodra we een parkeerplekje hebben bemachtigd en bij de trailhead aankomen, zien we direct een bord met de mededeling dat de Upper Trail naar Cathedral Rock gesloten is vanwege onderhoudswerkzaamheden. Precies sinds vandaag. Dat meen je niet!

We lopen toch maar het eerste deel van de hike - je weet nooit - en zien Cathedral Rock al boven ons uit torenen. Dat ziet er echt mooi uit! Het zou een grote domper zijn als we één van Sedona’s mooiste locaties niet kunnen zien. We informeren daarom nog even bij een vrijwilliger die bij de afsluiting van de Upper Trail staat om mensen tegen te houden. Ze vertelt ons dat er sinds vandaag werklui bezig zijn op het pad die met grote machines rotsen gaan bewerken. Zolang zij aan het werk zijn - woensdag t/m zaterdag tussen 8 uur en half 5 - mag je niet naar boven. “En na half 5?”, vragen we gelijk. Ze geeft aan dat het op andere tijden niet verboden is om de Upper Trail te betreden, maar dat het haar geen goed idee lijkt, omdat er losse rotsen of andere rommel kan liggen die de hike naar boven nog lastiger maken dan ‘ie sowieso al is.

Teleurgesteld druipen we af en wandelen we de Templeton Trail op. Deze loopt voor een deel rondom Cathedral Rock en geeft uitzicht op Courthouse Butte in de verte. We vangen zo toch alvast een glimp op van de iconische rotsen van Cathedral Rock. Ergens twijfelen we. Als de werkzaamheden aan de Upper Trail pas vandaag begonnen zijn, dan zal het nu toch nog niet zo’n bende zijn daar? Maar aan de andere kant was het al geen gemakkelijk pad, dus doen we er wel verstandig aan om dan toch naar boven te gaan?

We blijven een beetje rondom de Upper Trail van Cathedral Rock hangen en kijken een paar keer omhoog. Dat zouden we maar wat graag van dichtbij zien. En dus hakken we een knoop door: we wachten tot half 5 en gaan het dan gewoon proberen. We maken de afspraak met elkaar dat als het niet verantwoord is, dat we dan afhaken en alsnog terug gaan. Geen onnodige risico’s nemen.

De klim naar Cathedral Rock

Iets na 4 uur zien we wat mensen vanaf de Upper Trail naar beneden komen. Zouden dit de werklui al zijn? Wij zijn trouwens niet de enige met dit ondeugende plan, want er zijn meer mensen die verdacht rustig zitten te wachten rondom het beginpunt van de Upper Trail. Een kwartiertje later zien we dat de mensen die net naar beneden kwamen inderdaad werklui waren. Zij komen gewoon wandelend naar beneden, zonder extra hulpmiddelen. Dat betekent waarschijnlijk dat de trail nog goed begaanbaar is. We gaan ervoor!

De klim naar boven is gelijk steil. In het begin lopen we over grote rotsen met weinig grip. Rustig zoeken naar een randje in de rots dus en daar je voeten neerzetten. Daarna komen we bij het meest gevreesde deel van de Cathedral Rock Trail: de klim door de geul. Hier moet je een meter of 20 à 30 naar boven klauteren door een smalle geul. We zien hier enkele mensen afhaken en dat is niet gek. Het ziet er indrukwekkend uit en het is ook best even lastig, maar zeker niet onmogelijk. Zelfs niet voor een Bambi-hiker als ik! Ik denk alleen nog maar even niet aan hoe ik hier straks terug naar beneden ga. ;-)

Je ziet het misschien niet direct, maar hier loopt het pad omhoog.

Als je goed kijkt, zie je mensen hier door de geul naar boven klimmen.

Na de geul is het nog wat verder klimmen en blijft het steil, maar technisch is het nu niet meer zo moeilijk. We zien trouwens nergens iets van werkzaamheden. De trail is nog helemaal intact. Wij lopen in de kopgroep van mensen die om half 5 naar boven zijn gegaan en na 20 minuten staan we op een prachtige plek. Dit is het Cathedral Rock Viewpoint. Wauw!

Een droomplaatje

Vanaf hier is Cathedral Rock nog veel mooier dan we ons vanaf beneden hadden kunnen indenken. De ondergaande zon geeft de hoge rotsen om ons heen een warme gloed. Net dat beetje extra wat deze plek en dit moment magisch maakt.

Eigenlijk is de sluiting van de Upper Trail nog niet zo verkeerd, want nu zijn we hier met slechts een handvol mensen. Dat is normaal wel anders denk ik!

Vanaf het uitzichtpunt kun je nog iets verder naar rechts en naar links lopen en daar de uitzichten in je opnemen. We maken veel foto’s, maar gaan ook echt even zitten en genieten. Een topmoment!

Hoe graag we het ook zouden willen, we blijven verstandig en wachten niet totdat de zon helemaal onder is gegaan. We willen de afdaling graag op ons gemak in het licht doen en ook een wildkampeerplek bemachtigen voordat het pikdonker is. De terugweg valt ons alles mee. Het is wel goed opletten, af en toe even gebruikmaken van een helpende hand van Ronny en soms zelfs even op de billen naar beneden, maar op die manier gaat het echt wel. Zelfs mij lukt het en ik ben echt geen held!

Cathedral Rock: een toplocatie in Sedona

Achteraf zijn we heel blij dat we de keuze hebben gemaakt om te wachten tot half 5, zodat we toch naar het Cathedral Rock Viewpoint konden. We hadden deze plek en dit moment met de ondergaande zon voor geen goud willen missen. Het is zelfs één van onze favorieten in Sedona geworden.

En over de moeilijkheidsgraad van de hike: iedereen beleeft het natuurlijk anders. Het is voor deze hike wel fijn als je al wat vaker gehiked hebt en niet bang bent voor hoogtes of afgronden. Maar de klim duurt niet lang en als je jezelf de tijd gunt, dan is het voor veel mensen haalbaar om het Cathedral Rock Viewpoint te bereiken denk ik.

Handige tips en info voor een bezoek aan Cathedral Rock

  • Je kunt parkeren bij één van de twee parkeerplaatsen aan Back O Beyond Road in Sedona. Deze parkeerplaatsen zijn klein en snel vol, maar omdat de hike naar Cathedral Rock niet erg lang is, komen er ook regelmatig mensen terug en dus parkeerplekken vrij. Soms loont het dus om even te wachten. Als de parkeerterreinen uit hun voegen barsten, dan kun je uitwijken naar Yavapai Vista Point. De hike vanaf hier is alleen wel veel langer, namelijk 4,1 kilometer enkele reis.
  • Voor de hike naar Cathedral Rock heb je een Red Rock Pass nodig. Deze koop je voor $5 per dag of $15 per week. Als je een America The Beautiful Annual Pass hebt, dan kun je die gebruiken en hoef je geen Red Rock Pass te kopen. Leg de pas voor de voorruit in je voertuig als bewijs van betaling.
  • Begin niet aan de hike naar Cathedral Rock als het net geregend heeft of er ijs of sneeuw op de trail ligt. In droge omstandigheden is de trail al uitdagend genoeg. ;-)
  • Liever geen parkeerstress? Kies dan voor de gratis Sedona Shuttle. Deze rijdt van donderdag t/m zondag en in drukke periodes dagelijks. Let op: op dagen dat de shuttle actief is, wordt het parkeerterrein aan Back O Beyond Road afgesloten. Je moet dan dus met de shuttlebus naar de trailhead.

Alles over reizen door de VS

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

Hike naar Observation Point voor een adembenemend uitzicht op Zion Canyon

Verenigde Staten

Aanrader: Seven Wonders Loop in Valley of Fire State Park

Verenigde Staten

Hiken door Boynton Canyon met een detour naar Subway Cave

Verenigde Staten

Birthing Cave in Sedona: must-do of tegenvaller?

Verenigde Staten

Wandelen bij Bell Rock en Courthouse Butte

Verenigde Staten

Hiken naar Devil’s Bridge in Sedona

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen