Birthing Cave in Sedona: must-do of tegenvaller?

Djura

Birthing Cave is - mede dankzij Instagram - een bekende fotospot geworden in Sedona. De foto’s vanuit Birthing Cave zien er jaloersmakend uit, maar is de grot echt zo’n plaatje? Op onze tweede dag in Sedona zetten we Birthing Cave op onze to-do lijst en in dit blog lees je onze ervaring. Is de korte hike naar Birthing Cave een must-do? Of kun je hem gerust skippen? Wij geven onze mening!

Over de hike naar Birthing Cave

De wandeling naar Birthing Cave is zo kort dat het bijna geen hike te noemen is. Toch even wat statistieken:

  • Start- en eindpunt: parkeerplaats aan Long Canyon Road
  • Type hike: dezelfde route heen en terug
  • Afstand: 3,2 kilometer
  • Hoogtemeters: 75 meter klimmen en dalen
  • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
  • Benodigde tijd: 1 tot 1,5 uur

Birthing Cave Hike: onze ervaring

Easy peasy hike

Over de wandeling naar Birthing Cave kunnen we kort zijn: appeltje eitje! Het pad is eigenlijk de hele tijd vlak totdat je bijna bij de grot bent. Daar wacht je een korte klim. De route spreekt voor zich. Houd alleen even de y-splitsing in de gaten. Daar moet je links aanhouden. Niet veel later zien we de opening in de rotswand al. Daar moeten we zijn!

Het is trouwens verrassend rustig op het wandelpad. Vanwege de Instagram-fame van Birthing Cave en de makkelijke, korte hike hadden we hier wel meer mensen verwacht. Dat is een mooie meevaller!

Kleiner dan gedacht

En dan ineens staan we in Birthing Cave. Het eerste dat we tegen elkaar zeggen: “Klein!” Birthing Cave is bijna geen grot te noemen. (Geen idee wanneer iets officieel een grot is.) Ik zou Birthing Cave eerder omschrijven als een opening in de rotswand. In het midden van de grot is een kleine ruimte waar je kunt staan of zitten en verder lopen de wanden steil omhoog.

De Birthing Cave foto maken

Om de ultieme foto te maken van Birthing Cave moet je een paar meter omhoog klimmen over een gladde rotswand. Houvast is er niet. Ik waag me er niet aan, maar Ronny is wel een echte klimgeit en staat zo op de fotospot. Je hebt een groothoeklens nodig om beide wanden van de grot er helemaal op te krijgen. Anders sta je er veel te dicht op.

Als je naar de foto’s kijkt, enig idee waar de naam Birthing Cave vandaan komt? Er gaat een legende dat de inheemse bevolking vroeger vrouwen naar de grot bracht als ze gingen bevallen, maar het zou ook zomaar kunnen dat de grot haar naam dankt aan de vorm. Denk je niet? ;-)

Op het moment dat wij er zijn - rond 3 uur in de middag - schijnt de zon maar een klein stukje de grot in. Als je meer zonlicht op de wanden hebt tijdens je bezoek, dan kun je - als je 2 klimgeiten hebt - een foto maken van de grot waarbij één persoon in het licht aan het uiteinde van de rotswand staat. Dat is de foto die je veel tegenkomt op Instagram. Zoek hem maar eens op. Ik vind het klimmen naar het uiteinde van de wand veel te link. Als je wegglijdt, maak je een behoorlijke schuiver en kun je je flink bezeren. En we hebben er ook niet het juiste licht voor. Kortom, geen waaghalzerij!

Heel veel is er niet te ontdekken bij Birthing Cave en dus gaan we na een minuut of 10 weer terug naar Bruno. We zijn binnen een uur na ons vertrek terug bij de parkeerplaats. Dat was een snelle hike!

Is Birthing Cave een must-do?

Laten we eerlijk zijn: onze verwachtingen waren groter dan de werkelijkheid. Birthing Cave is leuk, maar wij vonden het niet heel bijzonder. Het is veel kleiner dat je denkt en behalve een foto proberen te maken waarmee je hoge ogen gooit op social media, is er niet veel te ontdekken. Nou is de wandeling erheen kort en makkelijk, dus daarvoor hoef je het niet te laten.

Als je in de buurt bent en tijd hebt, dan is het een leuk extraatje, maar wij vinden het geen must-do als je in Sedona bent. Cathedral Rock en de Boynton Trail met Subway Cave vinden wij veel indrukwekkender!

Verenigde Staten

Cathedral Rock: een betoverende zonsondergang bij Sedona

Tips voor een bezoek aan Birthing Cave

  • Als de parkeerplaats aan Long Canyon Road vol is, dan kun je eventueel een plekje zoeken bij de Mescal Trailhead. Dit parkeerterrein ligt zo’n 600 meter terug.
  • Je kunt een bezoek aan Birthing Cave heel goed combineren met andere hikes in de omgeving. De hike naar Devil’s Bridge via de Mescal Trail en Chuckwagon Trail start vanaf de Mescal Trailhead en dat is dus ongeveer om de hoek van het startpunt naar Birthing Cave. Je kunt ook vanaf de Boynton Canyon Trailhead (nadat je de Boynton Trail hebt gelopen) via de Deadman’s Pass naar Birthing Cave lopen. Dit is 3,3 kilometer enkele reis.
  • Voor sommige hikes in Sedona heb je een Red Rock Pass nodig, maar voor Birthing Cave is dat niet het geval.

Ontdek het beste van de VS

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

Hiken door Boynton Canyon met een detour naar Subway Cave

Verenigde Staten

Hike naar Observation Point voor een adembenemend uitzicht op Zion Canyon

Verenigde Staten

Aanrader: Seven Wonders Loop in Valley of Fire State Park

Verenigde Staten

Wandelen bij Bell Rock en Courthouse Butte

Verenigde Staten

Cathedral Rock: een betoverende zonsondergang bij Sedona

Verenigde Staten

Hiken naar Devil’s Bridge in Sedona

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen