Praktische informatie Zimbabwe

Vervoer in Zimbabwe

Je kunt Zimbabwe het beste zien door een auto te huren en zelf op pad te gaan. De treinen zijn namelijk erg langzaam en verouderd, waardoor dit geen prettige reisoptie is. Zimbabwanen reizen zelf vooral met de minibusjes die alle steden en dorpen met elkaar verbinden. Het nadeel aan het reizen met deze minibusjes is dat de ritten vaak erg lang duren, vooral door het grote aantal politiecontroles waarbij een busje helemaal binnenstebuiten wordt gekeerd. Helaas gebeuren er ook regelmatig ongelukken met de minibusjes door de slechte wegen en de sportieve rijstijl van de chauffeur.

Als je ervoor kiest om met een huurauto op pad te gaan, dan raden we je aan om een 4×4 auto te huren. De wegen in nationale parken of in afgelegen gebied zijn veelal onverhard. Zorg ervoor dat je altijd tankt als je een benzinestation tegen komt en neem jerrycans met benzine mee in de auto. Benzine kan namelijk schaars zijn!

Onze ervaring
Wij hebben met reisorganisatie Shoestring een reis gemaakt door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe. In Zimbabwe waren we blij dat we met een gids en een chauffeur in een grote truck reden en niet zelf hoefden te rijden. Je wordt namelijk constant aangehouden door politie en helaas is er veel corruptie in Zimbabwe. Doordat onze gids en chauffeur goed weten hoe ze hiermee om moeten gaan, konden we vaak zonder veel vertraging onze bestemming bereiken. Echter waarschuwden ze in sommige gebieden ook voor overvallen en mochten we daarom niet stoppen langs de weg om bijvoorbeeld te plassen. Als je zelf rijdt, zorg er dan voor dat je weet waar het veilig is en waar niet. Ben daarnaast op de hoogte van de politieke en economische situatie in het land en zorg dat je cash op zak hebt om situaties met (corrupte) politieagenten af te kopen.

Klimaat in Zimbabwe

Zimbabwe

Het klimaat in Zimbabwe is eigenlijk het gehele jaar door goed voor een mooie reis. De verschillen in temperatuur tussen zomer en winter zijn relatief klein. In de winter is het natuurlijk iets frisser, vooral ’s avonds en ’s nachts, maar nog steeds prima. Van november tot en met februari valt er meer regen, maar overstromingen komen gelukkig zelden voor. De beste reismaanden zijn maart, april, mei, september, oktober en november. Er valt dan niet zoveel neerslag en de temperaturen zijn goed.

Visum voor Zimbabwe

Als toerist met de Nederlandse of Belgische nationaliteit heb je een visum nodig voor Zimbabwe. Dit kun je aanschaffen bij de grenspost. Je hebt hierbij de keuze uit een single-entry visum (30 USD) en een multiple-entry visum (55 USD). Beide visa zijn 90 dagen geldig. Het is belangrijk dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkomst en minstens één lege visumpagina bevat.

Geldzaken in Zimbabwe

In Zimbabwe betalen ze met de Amerikaanse Dollar. Door hyperinflatie was de Zimbabwaanse dollar zo weinig waard, dat deze in 2009 afgeschaft is. Het hebben van cash is erg belangrijk in Zimbabwe. Pinautomaten zijn regelmatig leeg en buitenlandse bankpassen en creditcards worden vaak niet geaccepteerd. Neem daarom voldoende contact geld mee naar Zimbabwe. Let wel op met het uitvoeren van geld, de limiet is 1.000 USD.

De kosten voor het reizen door Zimbabwe zijn vergelijkbaar met de omringende landen. Wanneer je door het land reist met een 4×4 met daktent, huur je deze vaak vanuit Zuid-Afrika of Botswana. De kosten hiervoor bedragen, afhankelijk van het seizoen, 60 tot 130 euro per dag. De kosten voor een tweepersoonskamer in een hotel liggen tussen de 60 en 120 euro per nacht. Voor eten en drinken kun je rekenen op ongeveer 12 euro per dag. Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor entree in nationale parken en natuurlijk alle activiteiten en excursies die je wilt gaan doen. Zo is de entree voor de Victoria Falls 30 USD en voor het bezoeken van Matobo betaal je 15 USD.

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€25,-
€12,-
€30,-
€8,-
€75,-
Comfort
€35,-
€15,-
€50,-
€12,-
€112,-

Reisadvies voor Zimbabwe

Door de economische en politieke situatie in Zimbabwe zul je wat meer op moeten passen dan in andere landen in Zuidelijk Afrika. De werkloosheid is erg hoog en er heerst veel armoede. Hierdoor komen (gewelddadige) berovingen helaas steeds meer voor. Mijd daarom afgelegen of donkere plaatsen. Ook komt inbraak en diefstal in auto’s voor. Soms beroven criminelen de personen in de auto. Dat gebeurt onder andere op de weg tussen Masvingo en Beitbridge en op de route van het vliegveld naar Harare. Doe de deuren van de auto altijd op slot en sluit de ramen, ook tijdens het rijden.

In Zimbabwe komen demonstraties voor die plotseling gewelddadig kunnen worden. Politie treedt hier vaak hard tegen op en ontzien hierbij buitenlanders niet. Vermijd daarom dichtbevolkte en/of arme wijken. Het fotograferen van rellen en demonstraties is verboden.

Voor het meest actuele reisadvies voor Zimbabwe kun je het beste de website van de Rijksoverheid raadplegen.

Harare
Hoofdstad
Amerikaanse Dollar
Valuta
Shona
Officiële taal
390.757km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • Homoseksualiteit is strafbaar in Zimbabwe. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop je jezelf opstelt en uit.
  • Let op met wat je zegt over Mugabe en/of de regering. Kritiek uiten op de regering is namelijk strafbaar in Zimbabwe.
  • Je zult regelmatig politiecontroles tegen komen onderweg. Vaak vragen ze je om je paspoort en kun je daarna verder rijden. Soms kan het gebeuren dat agenten of soldaten een kleine donatie vragen. Hoewel ze dat officieel niet mogen doen is het eenvoudiger om ze een paar dollar, of bijvoorbeeld een fles water, te geven.
  • In de hoofdstad Harare vind je de Nederlandse ambassade (2 Arden Road, Newlands, Harare).
  • Als je Zimbabwe bezoekt is het aan te raden om je te laten vaccineren tegen DTP en Hepatitis A. Daarnaast is het raadzaam om je te laten adviseren over eventuele voorzorgsmaatregelen tegen malaria. Afhankelijk van waar je naartoe gaat in Zimbabwe en hoe lang je blijft zul je dan een passend advies krijgen met betrekking tot malariapillen.

Populair op Travly