Praktische informatie Maleisië

Vervoer in Maleisië

Maleisië is een heel fijn land om doorheen te reizen. De wegen zijn goed, zeker als je dit vergelijkt met andere landen in Zuidoost-Azië! Het beste vervoermiddel in Maleisië is de bus. Er is een uitgebreid busnetwerk voor zowel korte als lange afstanden. De bussen zijn erg comfortabel en hebben vaak airconditioning. De bussen vertrekken op tijd en de bustickets zijn goedkoop. De trein is minder populair, want die doet er vaak langer over dan de bus. Enkel het traject tussen Kuala Lumpur en Singapore is aan te raden.

Uiteraard kun je zelf een motor of brommer huren om het land te verkennen. Hou er in dat geval wel rekening mee dat je aan de linkerkant van de weg moet rijden!

Klimaat in Maleisië

Oost-Maleisië

Het oostelijke deel van het schiereiland heeft een tropisch en nat klimaat. Tussen half oktober en eind maart heb je te maken met de noordoostmoesson. Vooral in november en december valt er onwijs veel regen en veel hotels en resorts sluiten hun deuren. De start en het einde van de noordoostmoesson verschilt iets elk jaar. De beste reistijd voor het oosten van Maleisië is in de drogere periode van april tot en met september, maar ook dan moet je rekening houden met neerslag.

West-Maleisië

In het westen van Maleisië heb je eigenlijk geen echt regenseizoen. Ook hier valt veel neerslag, maar dit is vrij gespreid over het jaar zonder echte piekmomenten. Je kunt daardoor eigenlijk het gehele jaar prima reizen in het westelijke deel van Maleisië.

Maleisisch Borneo

Borneo kent een heet en nat klimaat. Er valt het gehele jaar door veel regen. In december, januari en februari valt het meeste neerslag. De temperatuur in Borneo is het gehele jaar ongeveer hetzelfde.

Visum voor Maleisië

Als Nederlander krijg je eenvoudig een visum voor Maleisië. Bij aankomst vul je een visumformulier in waarmee je 90 dagen in Maleisië mag blijven. Het visum is gratis en je kunt dit verlengen. Bij het verkrijgen van je visum ontvang je een departure card. Deze moet je goed bewaren, want die heb je nodig bij je vertrek uit Maleisië!

Geldzaken in Maleisië

In Maleisië betaal je met de Maleisische Ringgit (MR). Eén ringgit is onder te verdelen in 100 sen. In vrijwel heel Maleisië kun je pinnen. Enkel in de afgelegen gebieden, zoals de jungle of enkele bountyeilanden, is pinnen niet mogelijk. In winkels in grote steden kun je vaak afrekenen met een creditcard. Uiteraard mag je ook in contact geld betalen.

Maleisië is geen duur land. Voor 5 tot 7 euro heb je een bed in een slaapzaal. De prijzen voor een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer variëren van 12 tot 25 euro per nacht. Als je samen met iemand reist, kun je deze kosten natuurlijk delen. Voor eten en drinken betaal je weinig. Voor 3 euro kun je een prima avondmaaltijd scoren. Voor twee gangen in een middenklasse restaurant ben je ongeveer 10 euro per persoon kwijt. Op de eilanden is de prijs van eten en drinken vaak wat hoger. Alcoholische dranken zijn echter wel duur in Maleisië. Voor een biertje betaal je soms wel 5 euro! De bus is een prima vervoermiddel in Maleisië. Reken hierbij op zo’n 2,25 euro per uur. Uiteraard doe je af en toe een georganiseerde tour of bezoek je een nationaal park waarvoor je een kleine entree betaalt. Al met al zul je het met een gemiddeld dagbudget van 25 tot 30 euro prima redden.

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€6,-
€7,-
€2,50
€3,-
€18,50
Comfort
€10,-
€14,-
€4,-
€4,-
€32,-

Reisadvies voor Maleisië

Je kunt met een gerust hart op reis naar Maleisie. Enkel voor het kustgebied in het oosten van Maleisisch Borneo geldt een veiligheidsrisico. Hier worden met enige regelmaat toeristen ontvoerd en daarom wordt reizen naar dit gebied afgeraden. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, raden we je aan om voor vertrek de website van de Rijksoverheid te raadplegen.

Kuala Lumpur
Hoofdstad
Maleisische Ringgit
Valuta
Maleis
Officiële taal
330.290km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • Je kunt met een Nederlandse pinpas niet bij alle banken geld pinnen. Je kunt in ieder geval wel terecht bij HSBC, Maybank en Standard Chartered.
  • De Nederlandse ambassade is gevestigd in Kuala Lumpur. Zij zijn 24/7 bereikbaar via het telefoonnummer +60 3 21 68 62 00.
  • Het is verstandig om je in ieder geval te laten vaccineren tegen DTP en Hepatitis A. Op het vasteland van Maleisië komt vrijwel geen malaria voor, maar op Maleisisch Borneo kun je wel risico lopen. Laat je daarom adviseren over voorzorgsmaatregelen.

Populair op Travly