Liftend naar de Perito Moreno gletsjer in El Calafate, Patagonië

Djura

Wil je enorme gletsjers bewonderen, dan zit je in de Argentijnse stad El Calafate goed. In het nabijgelegen Los Glaciares National Park liggen namelijk 50 (!) gletsjers. De Perito Moreno gletsjer is de bekendste van het park en die wilden wij wel zien. Hij schijnt niet alleen fotogeniek te zijn, maar is ook bijzonder omdat het één van de weinige gletsjers ter wereld is die zich nog verder uitbreidt in plaats van zich terugtrekt. Lees je mee over onze dag bij de Perito Moreno gletsjer?

Een nieuwe ervaring: liften

Reizen is ook nieuwe dingen proberen, uit je comfortzone treden. Vandaag is het weer eens tijd om iets nieuws te doen: liften! Eén dag eerder arriveerden we in El Calafate en hoorden we wat de prijs is voor een retourtje met de bus van & naar de gletsjer: 800 tot 1.000 Argentijnse pesos, ofwel minimaal 18 euro per persoon. Voor een ritje van 1,5 uur is dat een hoop geld, zeker in Zuid-Amerika. Normaal betalen we zo'n bedrag voor een nachtbus waarmee we wel 800 kilometer afleggen!

Hier willen we naartoe!

We hebben niet zoveel zin om voor dit bedrag een buskaartje te kopen en dan ook nog eens vast te zitten aan de vertrektijden van de bus. Eerder had ik al eens gelezen dat liften in Patagonië best gebruikelijk is en ik vroeg Ronny of hij er wat voor voelde om dat eens te proberen. We hadden even wat twijfels - uit je comfort zone gaan is altijd even over een drempel stappen - maar we besloten er toch voor te gaan. Na ons ontbijt bij het hostel lopen we naar de grote weg en zoeken we een goede plek op. Duimpje omhoog en nu maar hopen dat iemand stopt!

Het blijkt niet zo makkelijk te zijn als het lijkt. Ruim 3 kwartier staan we met ons leukste gezicht en duim omhoog langs de weg, maar we hebben nog geen succes. We weten dat er in de middag bussen naar de gletsjer gaan en wennen alvast aan het idee dat we toch dat flinke bedrag moeten gaan neerleggen voor de buskaartjes. Ik zeg tegen Ronny: "Oke, we proberen het nog bij 10 auto's en anders gaan we buskaartjes kopen voor vanmiddag." Dat blijken de juiste toverwoorden te zijn, want de derde auto na deze uitspraak stopt en wil ons meenemen. Yes, het is op de valreep toch gelukt!

De weg naar de Perito Moreno gletsjer

We raken met het Engelse stel dat ons heeft opgepikt aan de praat en genieten tegelijkertijd van de omgeving. Bij El Calafate ligt een enorm meer dat ontzettend blauw is. Het wordt omringd door besneeuwde bergtoppen. Prachtig! Regelmatig stoppen we langs de weg om wat foto's te maken en het landschap in ons op te nemen. We hebben dus niet alleen geld bespaard, maar de weg naar de gletsjer toe is nu ook al veel leuker. We ontmoeten nieuwe mensen, genieten van het landschap onderweg en kunnen onderweg wat fotootjes maken!

Bij de Perito Moreno gletsjer

Na een gezellige rit komen we aan bij de gletsjer. Er zijn verschillende wandelroutes en uitkijkplatformen vanwaar je schitterend zicht hebt op dit natuurgeweld. Want dat is het. Wat een enorme hoeveelheid ijs, ongelooflijk! Terwijl we van platform naar platform lopen horen we het ijs kraken en scheuren. Wat is de natuur krachtig! Eén keer hebben we zelfs het geluk dat we een brok ijs van de gletsjer in het water zien vallen. Dat gaat hard!

De gletsjer is ontzettend mooi en echt indrukwekkend. Doordat je niet té dichtbij kunt komen - vanwege de vallende ijsbrokken - is het moeilijk te beseffen, maar de gletsjer is op haar hoogste punt 70 meter hoog. Wow! Af en toe blijven we even rustig staan kijken en luisteren we naar het water dat door de scheuren van de gletsjer stroomt. Echt een toffe plek om te bezoeken!

Terug naar El Calafate

Na zo'n 2 uur te hebben rondgelopen bij de gletsjer, besluiten we om terug naar het parkeerterrein te gaan. Een lift terug naar El Calafate hebben we binnen 5 minuten gevonden. Een jong stel uit Zwitserland geeft ons graag een lift terug naar de stad. Ideaal!

We kijken terug op een ontzettend leuke dag. De gletsjer is mooi en indrukwekkend en het opdoen van een nieuwe ervaring (het liften) maakt de dag extra bijzonder. En het zonnetje was natuurlijk een fijn extraatje!

Goed om te weten

Als je zelf naar de Perito Moreno gletsjer gaat, dan heb je misschien iets aan deze informatie.

  • De entreeprijs voor het Los Glaciares National Park - waar de Perito Moreno gletsjer onderdeel van is - is 600 Argentijnse pesos. Momenteel is dat omgerekend ongeveer 15 euro, maar door de enorme inflatie in Argentinië kan dit volgende week alweer heel anders zijn. ;-)
  • Je kunt vanuit El Calafate met de bus naar de gletsjer. In de hoofdstraat zitten diverse bureautjes die bustickets verkopen. De bussen gaan 2x per dag die kant op, rond 8:30 en 13:00 uur. Op dit moment kost een busticket voor een retourtje 800 tot 1.000 pesos. Veel geld voor een busrit van 1,5 uur!
  • Bij de ingang van de Perito Moreno gletsjer vind je een kaart met de verschillende wandelroutes en -tijden. Deze tijden zijn wat hoog ingeschat. Misschien berekend op het Zuid-Amerikaanse wandeltempo? ;-) Wij waren in totaal 2 uur in het park en liepen alle routes, behalve de route naar het strand.
  • Je kunt bij de ingang ook een boottrip boeken. Zo'n boottocht duurt 1 tot 1,5 uur en geeft je weer een ander perspectief op de gletsjer. De prijs is 600 Argentijnse pesos per persoon. In de ochtend vertrekken er meer boten dan in de middag, dus als je dit wil doen is het verstandig om op tijd bij de ingang te zijn.

Alles over Argentinië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Argentinië

Hiken naar de beroemde Mount Fitz Roy in Patagonië

Peru

De ultieme route door Peru in 3 tot 4 weken

Chili

Wat kost backpacken in Chili?

Colombia

Een afwisselende reisroute door Colombia

Chili

Met een campertje door het Merengebied in Chili

Een terugblik op 2018

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen