Innerdalen: de mooiste vallei van Noorwegen | Een dagje wandelen en suppen

Djura

Een groene vallei, prachtige bergen, blauwe meren, her en der een houten huisje en koeien en schapen die vrij wandelen door het landschap. Dat is wat je gaat zien in Innerdalen, de mooiste vallei van Noorwegen. Dat er geen gemotoriseerd verkeer en geen bereik met je mobiel is in Innerdalen maakt het een heerlijke, rustgevende plek. Echt even onthaasten in de idyllische natuur van Noorwegen!

Wij zijn niet de enige die zeggen dat Innerdalen een must see is tijdens je reis door Noorwegen. De wonderschone vallei is uitgeroepen tot de mooiste van Noorwegen. Wij begrijpen wel waarom. In Innerdalen vind je rust, een landschap waar je mond van open valt en niet teveel toerisme. Verrassend genoeg, want je zou denken dat de mooiste vallei van Noorwegen heel wat bezoekers trekt. Misschien komt dit doordat je de vallei alleen te voet kunt bereiken?

Een knusse start in de bus

Als we ’s ochtends wakker worden in onze camper op de parkeerplaats bij het pad naar Innerdalen, tikt de regen op het dak. De weersvoorspellingen voor de middag zien er wel goed uit en dus besluiten we af te wachten tot het opklaart. We starten lekker rustig op met zelfgebakken bananenpannenkoeken en een kopje koffie. Niet verkeerd voor de maandagochtend!

Ons geduld wordt beloond. Gedurende de ochtend wordt het droog en rond half 12 zien we de eerste streepjes blauw in de lucht verschijnen. Tijd om te gaan! We pakken onze spullen en kijken uit naar een ontspannen middag in de Innerdalen vallei. We zijn benieuwd!

De wandeling naar Innerdalen

Je kunt alleen te voet of met de fiets naar Innerdalen. Gemotoriseerd verkeer is niet toegestaan, behalve voor de bewoners van de vallei. Juist dat geeft de vallei al gelijk charme. Het is altijd het leukste als je een beetje moeite moet doen om op een mooie plek te komen, toch?

Ik denk dat dit er mede voor zorgt dat de vallei (nog?) niet overlopen wordt door toeristen. Dat is fijn, want dan hou je die chille sfeer! Hopelijk blijft dit een plek die je alleen na wat fysieke inspanning kunt bereiken.

De wandeling is niet moeilijk. Je loopt 4 kilometer over een vrij breed gravelpad door de bossen. De eerste helft van de wandeling moet je best wel klimmen met soms steile stukken. Ik zou een (gewone) fiets daarom niet per se aanraden. Wij hebben het onszelf iets uitdagender gemaakt, want we willen graag met onze SUP het meer op in de vallei. Die moet dus meegesjouwd worden. De SUP is niet heel zwaar (zo’n 8 kilo), maar precies zwaar genoeg om die klimmetjes wat pittiger te maken. Nog steeds is de wandeling heel goed te doen!

Beter dan dit wordt het niet

Na een half uur klimmen en zweten (het is inmiddels lekker warm geworden!) komen we langs een waterval en vlakt het pad daarna af. We gaan nu zelfs iets dalen richting de vallei en zien al snel het eerste, grote meer liggen. Super mooi!

De berg Innerdalstårnet springt met zijn puntige top gelijk in het oog. Als we aan de rand van het meer lopen, stoppen we meerdere keren om de prachtige weerspiegeling van de bergen in het water vast te leggen.

Daarna wandelen we door naar de berghut Renndølsetra. Het zonnetje is inmiddels goed doorgekomen en wij vinden dat we wel wat drinken en lekkers verdiend hebben! De berghut is heerlijk simpel met maar enkele drankjes en lekkernijen om uit te kiezen. Maar wat ze hebben, dat is goed! Wij zwichten voor de vers gebakken wafels met jam en room. We smikkelen van de wafels vanaf het zonnige terras midden in de vallei. Wat een genietmoment, echt een cadeautje dit!

Wat te doen in de Innerdalen vallei

In de vallei voel je gelijk de rust over je heen komen. De beesten lopen over ‘straat’ met hun rinkelende belletjes, iedereen is ontspannen, er zijn weinig faciliteiten en dat maakt alles lekker simpel, er is geen verkeer om op te letten én je hebt geen bereik met je telefoon. Als je ergens rust kunt vinden, dan is het hier wel!

Heel veel doe je dus niet in Innerdalen, behalve rondlopen en van dit schilderijtje waar je in bent beland genieten. Wij lopen richting het andere meer bij de Innerdalshytta (een andere berghut) en zittend op een bankje laten wij dit moois op ons inwerken. We kunnen wel zeggen dat we verliefd zijn op deze plek!

Maar we hebben onze SUP natuurlijk niet voor niets meegenomen! In de middag is het tijd om hem op te pompen en het water op te gaan. Het is pas de tweede keer dat we gaan suppen, maar we worden er snel handiger in! Het is een hele leuke manier om het landschap vanuit een ander oogpunt te ontdekken en bekijken. Dus als je zelf een SUP hebt, neem hem mee naar Innerdalen!

Verder genieten wij in het gras van het zonnetje, een biertje en een chille middag. Geef je in Innerdalen vooral over aan het niks doen. Dan kom je met heel veel nieuwe energie terug!

Je kunt trouwens wel actiever zijn in Innerdalen als je wil. Er zijn diverse wandelpaden die je kunt volgen of je kunt de imposante Innerdalstårnet berg beklimmen met een gids. In de berghutten kun je ook blijven overnachten, maar vanwege de beperkte beschikbaarheid is het wel slim om vooraf te reserveren.

Handig om te weten voordat je Innerdalen bezoekt

  • Je kunt gratis parkeren op de parkeerplaats bij Nerdalen. Vanaf hier start het wandelpad naar Innerdalen. De parkeerplaats is een prima overnachtingsplek als je met een camper reist en dit is ook gewoon toegestaan. Laat je trouwens niet foppen bij het parkeren. Vlak voordat je de gratis parkeerplaats op rijdt, kom je langs een betaald parkeerterrein. (Misschien van een particulier?) Sla niet af naar rechts, maar rijd gewoon een stukje door en dan kom je op het gratis parkeerterrein. Alleen als die vol is, dan is de betaalde variant een goed alternatief. Anders is het zonde van je geld!
  • De restaurants van de berghutten in Innerdalen zijn beperkt geopend. Toen wij er waren – midden in de zomer – was het terras alleen van 12:00 tot 17:00 uur open. Ik zou daarom niet teveel rekenen op eten en drinken wat je daar kunt krijgen, maar altijd zelf genoeg meenemen. Handig als je toch voor een dichte deur komt te staan. ;-)
  • De wandeling naar Innerdalen is prima te doen. Het gravelpad is technisch niet moeilijk, alleen soms wat steil. Je loopt ongeveer in een uur naar de vallei.

Innerdalen is een fantastische plek die echt niet mag ontbreken tijdens je reis door Noorwegen!

Alles over reizen in Noorwegen

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Noorwegen

Hoe duur is reizen in Noorwegen?

Noorwegen

Goed voorbereid op reis naar Noorwegen

Noorwegen

Ons avontuur naar de ruige Noordkaap

Noorwegen

Bewonder de iconische berg Segla met een hike naar Mount Hesten

Noorwegen

Waarom je de hike naar Husfjellet op Senja niet wil missen

Noorwegen

Doen in Vesterålen: Rijd de scenic route over Andøya en hike naar Måtind

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen