In 7 simpele stappen het geld voor je (wereld)reis bij elkaar sparen

Djura

Een grote reis kan een hoop geld kosten, maar laat je daar niet door afschrikken. Ook jij kunt dit bedrag bij elkaar sparen! Het enige wat je nodig hebt is een goed spaarplan en de discipline om je hier vervolgens aan te houden. En ja, dat is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan… Maar met deze 7 stappen gaat het je sowieso lukken. Lees snel mee en laat die reisdroom werkelijkheid worden!

Voordat je start met sparen is het fijn om te weten hoeveel geld je nou eigenlijk nodig hebt. De kosten van reizen verschillen enorm per bestemming, maar zijn ook afhankelijk van je persoonlijke situatie en je reisstijl. Neem even de tijd om een goed budget op te stellen, zodat je weet wat je spaardoel wordt.

Snel & simpel je budget bepalen voor een wereldreis

Stap 1: Zorg dat je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven

Allereerst is het goed om eens te kijken naar je huidige uitgavenpatroon. Hoeveel geld komt er iedere maand binnen? En wat ben je sowieso al kwijt aan vaste lasten? Hoeveel geld besteed je aan boodschappen, broodjes op je werk en wijntjes op het terras? En spaar je nu al? Is dat iedere maand een vast bedrag of wisselt het per keer?

Om inzicht te krijgen open je Excel op je computer en pak je je internetbankieren erbij. Maak per maand een overzicht van de inkomsten en uitgaven per categorie, bijvoorbeeld woonlasten, verzekeringen, boodschappen, uitstapjes en overigen. Als je dit van de afgelopen 3 maanden doet, heb je een goed inzicht gekregen in hoe je je geld nu uitgeeft en wat er eventueel overblijft.

Stap 2: Besparen op je vaste uitgaven

Iedere maand gaat er veel geld naar de huur van je huis, je zorgverzekering, wegenbelasting en ga zo maar door. Vaak kun je op deze vaste lasten best wel wat besparen. Door het internet af te speuren naar een ander mobiel abonnement, een goedkopere stroomleverancier of voordelige zorgverzekering kun je je vaste lasten vaak verlagen. En misschien kun je sommige dingen wel gewoon opzeggen. Denk maar eens aan de sportschool en je Netflix abonnement!

Hier doe je het voor!

Stap 3: Een spaarplan opstellen

Nu je inzicht hebt gekregen in je inkomsten en uitgaven én hebt bespaard op vaste kosten, kun je een spaarplan gaan maken. Je weet nu namelijk hoeveel je overhoudt iedere maand en dat moet natuurlijk op die spaarrekening gestort worden! Stel dat je in totaal 12.000 euro nodig hebt voor je reis en je saldo op je spaarrekening is nu 4.500 euro, dan moet er nog 7.500 euro gespaard worden. Waarschijnlijk heb je al wel een periode in gedachte waarin je wilt vertrekken. Stel dat je nog 10 maanden hebt voor vertrek, dan betekent dit dat je gemiddeld 750 euro per maand moet sparen.

Om je spaarplan realistischer te maken is het belangrijk om een overzicht te maken waarin je opschrijft hoeveel je daadwerkelijk per maand verwacht te sparen. Je kunt dan rekening houden met andere (grote) uitgaven waarvan je weet dat ze eraan komen. Ga je bijvoorbeeld in de zomer naar een paar festivals of moet je binnenkort je auto een onderhoudsbeurt geven, dan heeft dat natuurlijk effect op het bedrag dat je kunt sparen die maand. Uiteindelijk zul je daarom de ene maand wat meer kunnen sparen dan de andere maand. Denk vooruit en noteer dit allemaal in je spaarplan. Je hebt tenslotte niks aan een plan wat niet haalbaar blijkt te zijn!

Stap 4: Leef wat zuiniger en let goed op je losse aankopen

Behalve op je vaste uitgaven kun je waarschijnlijk ook wel minder geld uitgeven aan boodschappen of uitjes. Ben dus kritisch op wat je koopt en bedenk of je dit écht nodig hebt. Een nieuw paar schoenen is natuurlijk heel leuk, maar als je al 15 paar in de kast hebt staan, dan kun je die aankoop misschien best een keertje overslaan. Wat kan helpen om je koopdrang in de hand te houden is om jezelf af te vragen of je deze aankoop ook kunt gebruiken tijdens je wereldreis. Is het antwoord nee? Dan is het misschien zonde als je iets maar even gebruikt en het daarna in de kast belandt! Ook zelf lunch meenemen naar je werk of naar school in plaats van het ter plekke kopen kan veel geld schelen. Kortom, genoeg momenten waarop je kunt zorgen dat je iedere maand wat minder geld uitgeeft!

Iets minder vaak koffie halen bij het koffietentje om de hoek

Stap 5: Deel je spaarplan met iemand die je vertrouwt

Lang niet iedereen vindt het fijn om te vertellen tegen een ander hoe je er financieel voor staat. Misschien voelt het daarom iets buiten je comfort zone, maar als je iemand informeert over je spaarplan maakt dat het sparen alleen maar makkelijker. Je ouders of je beste vriend(in) willen je zeker weten helpen om jouw grote droom te realiseren. Door iemand je spaarplan te laten zien, zul je je minder snel geneigd voelen om ervan af te wijken. Als bijvoorbeeld je moeder af en toe vraagt of je je aan je spaarplan houdt, dan zul je wat meer druk voelen om je eraan te houden. Uiteindelijk alleen maar goed voor je doel: die grote reis!

Stap 6: Zorg voor extra inkomsten

Sparen wordt natuurlijk makkelijker als je meer inkomsten hebt. Onderzoek de mogelijkheid om meer uren te gaan werken of vanuit huis nog wat extra's te verdienen. Als je bijvoorbeeld heel goed bent in het bouwen van websites, kun je wellicht als zzp'er eens een website bouwen voor een kennis. Zet je talent in! Kijk ook eens kritisch naar je spullen en kleren. Kun je hier iets van verkopen en zo zorgen voor extra geld?

Stap 7: Alle extra's op je spaarrekening

Een meevallertje gehad? Geld terug gekregen van de Belastingdienst of 100 euro gewonnen in het casino? Zet dit op je spaarrekening bij je andere reisgeld. Het is altijd slim om meer te sparen dan je van plan bent. Als het dan onverwacht een keer tegenzit, dan loopt niet gelijk alles in de soep!

Zo... nu staat niks je nog in de weg om je droom waar te maken! In de voorbereiding op je wereldreis (of een andere lange reis) vind je deze blogs misschien ook interessant.

Waar gaat je wereldreis naartoe? ;-)

Snel & simpel je budget bepalen voor een wereldreis

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

De voorbereidingen voor onze reis door de VS, Canada en Alaska

Italië

Goed voorbereid op reis naar de Dolomieten

Italië

Wat kost een vakantie in de Dolomieten?

Oostenrijk

Goed voorbereid op reis naar Oostenrijk

Oostenrijk

Wat kost een vakantie in Oostenrijk?

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen