Snel & simpel je budget bepalen voor een wereldreis

Djura

Je hebt besloten, je gaat op wereldreis. Wat gaaf! Het liefste houd je je natuurlijk alleen maar bezig met het uitzoeken van de leukste landen en tofste bezienswaardigheden, maar vaak betekent een wereldreis ook dat je één en ander moet regelen. Een goed budget opstellen is essentieel. Je wilt natuurlijk niet eerder terug moeten komen omdat je geld op is! Neem daarom even de tijd om een reëel budget te bepalen en dan kun je zonder zorgen op wereldreis.

Voordat je vertrekt

Voordat je vertrekt op je wereldse avontuur, zul je waarschijnlijk eerst thuis nog één en ander moeten aanschaffen. Een goede backpack en wandelschoenen zijn onmisbaar. Het is natuurlijk afhankelijk van welke reisspullen je al hebt en wat je nog wilt hoe hoog deze kostenpost uitvalt. Het is ook slim om even te checken of je nog vaccinaties en/of malariapillen nodig hebt. Soms wordt dit (voor een deel) vergoed door je zorgverzekeraar, dus zoek dat zeker even uit.

Ook zul je een reisverzekering moeten afsluiten. Veel standaard reisverzekeringen zijn niet geschikt voor een lange reis en dus zul je in veel gevallen op zoek moeten naar een reisverzekering voor een lange reis. Ons blog over het kiezen van je reisverzekering kan je hierbij helpen. Voor sommige landen heb je een visum nodig. Op basis van je route kun je berekenen hoeveel je in totaal kwijt zal zijn aan visa. Tot slot heb je natuurlijk vliegtickets nodig. Je kunt kiezen voor een wereldticket, dan weet je vooraf wat je betaalt. Een andere optie is alleen een enkeltje boeken naar je eerste bestemming en het vanaf daar verder wel zien. Je zult dan een schatting moeten maken van het geld dat je kwijt bent aan vliegtickets. Vergelijkingssites zoals Skyscanner en Tix helpen je om een indicatie te krijgen van de vluchtprijzen.

Tel deze zaken bij elkaar op en je weet hoeveel geld je nodig hebt nog voordat je wereldreis is begonnen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de landen die je gaat bezoeken en hoeveel of hoe weinig spullen je nog nodig hebt. Voor onze wereldreis van 12 tot 15 maanden hadden we rekening gehouden met 3.000 euro aan vliegtickets, 300 euro aan uitrusting, 150 euro aan vaccinaties, 600 euro voor de reisverzekering (15 maanden) en 400 euro aan visa (incl. werkvisum Australië van ongeveer 290 euro). In totaal kom je dan al op 4.450 euro per persoon.

Terwijl je reist: kosten van thuis

Je kunt heel veel zaken van thuis tijdens je reis opzeggen. Je Netflix abonnement, de huur van je huis, je abonnement op de sportschool, noem maar op. Toch zijn er enkele zaken die waarschijnlijk gewoon doorlopen tijdens je reis en die je dus ook moet betalen. De belangrijkste kostenpost van thuis is vaak je zorgverzekering. Dit kost je al gauw 100 tot 130 euro per maand. In uitzonderlijke gevallen mag je je zorgverzekering in Nederland stop zetten tijdens je wereldreis, maar vaak is dit niet het geval. Als je inkomen verandert door je wereldreis, heb je natuurlijk wel kans dat je (meer) zorgtoeslag krijgt. Check dit zeker even bij de Belastingdienst!

Je mobiele abonnement laat je waarschijnlijk ook gewoon doorlopen tijdens je lange reis. Als je op jezelf woont is het belangrijk om te bedenken wat je doet met je woning. Ga je dit onderverhuren, opzeggen, verkopen of houd je de woning zelf aan? Dat maakt nogal een flink verschil in je budget. Als je je huis opzegt, dan moet je misschien wel een opslagbox huren om je meubels in op te slaan. Wanneer je een eigen auto hebt, kun je deze verkopen of opschorten. Wanneer je de auto opschort, ben je geen wegenbelasting verschuldigd en hoeft de auto niet verzekerd te zijn. Alle informatie over het opschorten van je auto vind je op de website van de RDW.

De beste manier om achter je maandelijkse kosten van thuis te komen is te kijken waar je geld, nu je niet reist, allemaal naartoe gaat. Welke zaken blijf je betalen, ondanks dat je op wereldreis bent? Die neem je op in de rekenhulp onder het kopje kosten van thuis. Vul vervolgens in hoeveel maanden je op reis bent en je ziet met welk bedrag je totaal rekening moet houden aan kosten van thuis.

Terwijl je reist: dagelijkse uitgaven

En dan kost het reizen zelf natuurlijk ook geld! Je moet een slaapplek hebben, je wilt excursies boeken, je gaat eten en drinken, je hebt vervoer nodig en ga zo maar door. Hoeveel je dit gaat kosten is heel erg afhankelijk van je persoonlijke wensen én van de landen waar je naartoe gaat. De kosten voor reizen in Australië liggen bijvoorbeeld veel hoger dan de reiskosten in Vietnam. En ga je echt zuinig leven en bijvoorbeeld altijd op een slaapzaal slapen of ben je meer een 'comfort backpacker' die graag een eigen kamer heeft en wat vaker uiteten gaat? Wij hebben van allerlei landen onze uitgaven bijgehouden, zodat jij een indicatie hebt van de prijzen en je benodigde reisbudget voor dit land. Leg hier je eigen uitgavenpatroon tegenaan en verhoog of verlaag het dagbudget aan de hand van jouw reisstijl.

In de rekenhulp kun je de landen invullen die je gaat bezoeken. Maak vervolgens een schatting van het aantal dagen dat je verblijft in dit land en met welk dagbudget je rekening houdt. De rekenhulp doet de rest! Om je toch alvast een kleine indicatie te geven, wij hadden op basis van onze route rekening gehouden met 16.500 euro per persoon voor een wereldreis van 13 maanden.

Niet vergeten

Wat je zeker niet moet vergeten is dat, hoe jammer ook, er een moment komt dat je weer thuis komt. Of je nu thuis woont of weer direct op eigen benen moet staan, het is wel prettig om dan niet helemaal platzak te zijn. Reserveer daarom wat geld voor wanneer je weer thuis bent. Als je afhankelijk bent van je inkomen uit een baan, zorg dan wel dat je eventjes rond kan komen zonder werk. Het is niet fijn om gelijk in de stress te zitten over geld, doordat je nog niet direct een nieuwe baan hebt gevonden!

Totale kosten voor jouw lange reis

Als je alles hebt ingevuld in de rekenhulp, dan weet je hoeveel geld je moet gaan sparen. Er is geen pasklaar antwoord te geven op de vraag wat een wereldreis kost. Dit is gewoon heel erg afhankelijk van jouw wensen qua comfort, maar ook qua bestemmingen en activiteiten. Er zijn backpackers die een jaar lang reizen van 15.000 euro, maar 25.000 euro uitgeven in een jaar reizen is ook zeker niet gek!

Zo... Nu kan de leukste voorpret beginnen!

Meer tips voor de voorbereiding van jouw reis

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

De voorbereidingen voor onze reis door de VS, Canada en Alaska

Italië

Goed voorbereid op reis naar de Dolomieten

Italië

Wat kost een vakantie in de Dolomieten?

Oostenrijk

Goed voorbereid op reis naar Oostenrijk

Oostenrijk

Wat kost een vakantie in Oostenrijk?

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen