Praktische informatie Portugal

Vervoer in Portugal

Het openbaar vervoer is goed geregeld in Portugal. De trein brengt je eenvoudig van stad naar stad. Je hebt de intercity’s (IC) of stoptreinen (IR). Van Braga tot Faro rijdt een hogesnelheidstrein, de Alfa Pendular, die je snel door het land vervoert. Deze hogesnelheidstrein rijdt tussen Braga, Porto, Coimbra, Lissabon en Faro. De CP beheert het treinnetwerk van Portugal. Op de website van CP vind je vertrektijden, dienstregelingen en kun je online een treinkaartje kopen. Een andere optie is het nemen van de bus. Je hebt enkele maatschappijen die busritten over lange afstanden aanbieden. Op de website Rede Expressos vind je dienstregelingen en prijzen. Ook zijn er vele bussen voor kortere afstanden of om je te vervoeren naar wat kleinere plaatsen. De lokale bussen hebben veelal (nog) geen website, dus daar kun je het beste ter plaatse kijken bij bushaltes en navraag doen bij je accommodatie over de buslijnen.

In de steden heb je tevens beschikking over de metro en taxi’s. Beide vervoermiddelen brengen je snel naar je bestemming en zijn betaalbaar. Je kunt ook zelf een auto huren en het land gaan verkennen. Sunny Cars is onze favoriete aanbieder voor het huren van een auto, omdat hierbij alle voorwaarden goed zijn en verzekeringen zijn inbegrepen. Dan weet je vooraf waar je aan toe bent!

Klimaat in Portugal

Portugal

Het Portugese klimaat is heerlijk voor een zonnige vakantie. Het klimaat is zacht, warm en in de lente en zomer schijnt de zon volop. De winters zijn wat koeler en natter, maar vanaf mei wordt het alweer droger en warmer. De beste periode voor een vakantie in Portugal is dan ook de zomer. Voor een stedentrip zijn de maanden mei, juni en september ook prima.

Evenementen & festivals in Portugal

Rock in Rio

Rock in Rio is een wereldberoemd muziekfestival dat  wordt georganiseerd in Rio de Janeiro, Madrid en Lissabon. Rock in Rio bestaat al sinds 1985 en in 2004 was er voor het eerst een editie in Portugal. Sindsdien is het festival alleen maar bekender en succesvoller geworden. Op Rock in Rio zing je mee met grote namen zoals Bruce Springsteen, Justin Timberlake, Metallica en Linkin Park. Lekker wat dagen rocken en genieten dus!

Optimus Alive

Ieder jaar in juli geniet je in Lissabon van indie rock en alternatieve muziekgenres op Optimus Alive. Op dit 3-daagse festival bekijk je optredens van lokale en wereldberoemde artiesten. Zo beklommen o.a. Muse, Radiohead, Green Day en Kings of Leon afgelopen jaren het podium. Het festivalterrein ligt op 8 minuten lopen van het centrum van Lissabon en binnen een kwartiertje lopen sta je op het strand. Het is dan ook perfect om het festival te combineren met een chille vakantie in Lissabon!

Fantasporto

Jaarlijks kun je tijdens het internationale filmfestival Fantasporto films vanuit de hele wereld zien. Het festival vindt plaats in Porto en trekt velen bezoekers van binnen- en buitenland. Er draaien films van allerlei genres. Fantasy is één van de genres die je het meeste zult zien tijdens Fantasporto.

Vilar de Mouros Festival

Eén van de meest bekende festivals van Portugal is Vilar de Mouros Festival, ook wel bekend als ‘Portugese Woodstock’. Het is een groot muziekfestival met een grote diversiteit aan artiesten en muziekstijlen. Misschien is het festival mede zo populair doordat de opbrengsten worden gedoneerd voor de bouw van een gebouw voor mensen die lijden aan autisme.

Agitágueda

Agitágueda is een bekend kunstfestival in Portugal. Je vindt er voornamelijk urban art. Dit zijn bijvoorbeeld bankjes in het park die bewerkt zijn door kunstenaars. Het culturele festival duurt 23 dagen en de kunstwerken kunnen gratis bewonderd worden. Een bekend onderdeel van Agitágueda zijn de honderden gekleurde paraplu’s in de straten.

Lissabon
Hoofdstad
Euro
Valuta
Portugees
Officiële taal
92.212km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • Als je met de auto gaat rijden in Portugal is het altijd verstandig om vooraf even de verkeersregels te checken. Deze wijken op sommige punten namelijk af van de Nederlandse verkeersregels. De ANWB heeft alle verkeersregels in Portugal eenvoudig op een rijtje gezet. Even doorlezen kost je een paar minuten tijd, maar bespaart je misschien een (hoge) boete!
  • Portugees is één van de meest gesproken talen ter wereld. Het wordt gesproken door ongeveer 230 miljoen mensen in meer dan 10 landen, waarvan 9 landen Portugees als officiële taal hebben. Een paar woordjes Portugees leren is dus nooit verkeerd!
  • Op diverse trajecten moet je in Portugal tol betalen om gebruik te mogen maken van de weg. Soms kan de betaling ter plaatse contact of met een creditcard, maar op sommige trajecten kan het alleen door elektronische betaling. Het is niet ingewikkeld, maar wel belangrijk om vooraf even te weten waar dit geldt en hoe je dit regelt, zodat je niet later een boete krijgt natuurlijk.

Populair op Travly