Een relaxte dag aan de Wolfgangsee

Djura

Na 3 maanden op een camping in Den Hout zijn we vooral de bergen gaan missen. We willen de natuur in! We kiezen voor de Wolfgangsee als eerste stop tijdens onze vakantie in Oostenrijk. Lekker dichtbij de grens, een combi van water en bergen en van leuke dorpjes en activiteiten. In dit blog lees je waarom wij niet met de Schafbergbahn naar boven gingen en hoe we toch een heerlijke dag beleefden aan de Wolfgangsee!

Even wennen aan Oostenrijk

Wij houden van wildkamperen. Wakker worden op de mooiste plekken. Weinig mensen om ons heen. Lekker ons eigen ding doen. Laat ons maar in het wild staan met Bruno. Helaas mag wildkamperen op heel veel plaatsen in Oostenrijk niet. We zoeken daarom - met een beetje tegenzin - naar een leuke camping, maar dat blijkt aan de Wolfgangsee nog niet mee te vallen. Ze zijn allemaal zo massaal! Van de gedachte om met 150 campers op een veld te staan worden we niet direct blij, maar je moet wat. We rijden daarom naar Camping Wolfgangblick.

Eenmaal daar blijkt onze verwachting grotendeels te kloppen. Je staat met heel veel mensen voor iets teveel geld op een iets te kleine kampeerplek met ietwat matige faciliteiten. Maar we staan wel zo goed als aan de Wolfgangsee en die is schitterend! Zelfs met de grijze wolken in de lucht is het meer een plaatje. Als we vanuit Bruno naar buiten kijken, zien we het meer gelijk liggen. Toch een pluspunt van deze camping dus!

Ons uitzicht vanaf de camping

Omhoog met de Schafbergbahn of niet?

De bekendste attractie aan de Wolfgangsee is de Schafbergbahn. Met dit rode tandradtreintje word je in 35 minuten de 1.732 meter hoge berg op gebracht. Vanaf daar schijn je een fenomenaal uitzicht te hebben. Niet alleen over de Wolfgangsee, maar ook over de Mondsee en de Attersee. Klinkt goed!

Totdat we de prijzen bekijken… We vinden €47,60 per persoon voor een retourtje niet niks en twijfelen even. Maar ach, we zijn hier nu en staan eigenlijk gewoon te trappelen om echt de bergen in te gaan en daar te wandelen. Als het morgen goed weer is, dan gaan we ervoor!

Helaas worden we die ochtend wakker door de regendruppels die op het dak tikken. De lucht is helemaal grijs en de wolken hangen laag in het dal. Als we op de webcam van de Schafbergbahn kijken, zien we dat nu omhoog gaan geen enkele zin heeft. Je ziet he-le-maal niks. In de loop van de dag verdwijnen de buien, maar de wolken blijven. We besluiten iets anders te gaan doen, want bijna €100 betalen voor een heel beperkt uitzicht vinden we toch wat te gek.

Koffie drinken en kersen eten in Sankt Wolfgang

Laten we dan naar het bekendste dorp aan de Wolfgangsee gaan: Sankt Wolfgang. Onze camping ligt zo goed als tegenover dit dorp en na een kort boottochtje staan we aan de overkant. We slenteren door het stadje en turen door onze verrekijker over het meer en naar de bergen tegenover ons. Ondanks het grijze weer is dit een mooie plek!

We strijken neer op het terras voor een bakje koffie en ontdekken op maps.me een uitzichtpunt vlakbij het stadje. Vanaf daar kunnen we de Wolfgangsee toch van een hoger gelegen punt bekijken. In nog geen half uur wandelen we naar het kerkje op de Kalvarienberg, wat een geweldig uitzichtpunt blijkt te zijn. We eten op ons gemak kersen terwijl we genieten van deze rustige, mooie locatie met uitzicht op het stadje, het meer en de bergen. Zo zie je maar, er is meer leuks te doen aan de Wolfgangsee dan alleen de Schafbergbahn!

Als onze kersen op zijn, wandelen we via een bospad verder. We genieten van de stilte, het uitzicht op de Schafberg en de blauwe Wolfgangsee. De Oostenrijkse bouwstijl maakt het geheel ook zo leuk. Overal die kleurrijke bloemen aan de huizen. Ziet er gezellig uit!

Tijdens onze wandeling komen we ook nog langs het spoor van de Schafbergbahn en we hebben geluk: het treintje komt precies voorbij getuft als wij staan te kijken. Voordat we het weten, staan we alweer aan de rand van het stadje. Tijd om het bootje terug naar Bruno te pakken en op ons eigen terras voor Bruno verder te genieten van de Wolfgangsee. Ondanks de improvisatie en het missen van de top highlight, hadden we een hele fijne en bovenal ontspannen dag aan de Wolfgangsee!

Lees meer reisverhalen vanuit Oostenrijk

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Oostenrijk

Must-do: wandelen bij de felblauwe Lünersee in Vorarlberg

Oostenrijk

Hike naar de Olpererhütte voor het beste uitzicht op de Schlegeis Stausee

Oostenrijk

Hallstatt: leuk om te bezoeken of te toeristisch?

Slovenië

Meer van Bled: 5x de mooiste uitzichten

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Lago di Braies: een terechte toeristenmagneet?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen