Hallstatt: leuk om te bezoeken of te toeristisch?

Djura

Als je online zoekt naar foto’s van Oostenrijk, kom je zeker weten foto’s van Hallstatt tegen. Dit pittoreske dorpje ligt pal aan de Hallstätter See en wordt omgeven door indrukwekkende bergwanden. Het is zonder twijfel één van de meest gefotografeerde plaatsen in Oostenrijk. Maar is het nog steeds leuk om Hallstatt te bezoeken? Of is het veel te toeristisch en heeft het zijn charme verloren? Wij geven onze mening over Hallstatt.

Met gemixte verwachtingen naar Hallstatt

Voordat we naar het beroemde dorpje Hallstatt rijden, twijfelen we of we hier echt naartoe willen. Jaarlijks komen 1 miljoen toeristen naar dit Oostenrijkse dorp en het zal dus wel één grote, toeristische kermis zijn. Aan de andere kant trekt Hallstatt niet voor niets zoveel mensen. Het zal dan echt wel heel mooi zijn, toch? De foto’s vanaf het bekende uitzichtpunt zien er in ieder geval tof uit.

Wat hebben we ook te verliezen? We gaan gewoon zelf eens kijken! In een dik half uur rijden we vanuit de Wolfgangsee richting Hallstatt. We besluiten om enkele kilometers voor het dorp te parkeren bij een parkeerterrein waar een bushalte bij is. We verwachten namelijk dat parkeren met onze 6 meter lange Bruno in een dorp waar maar 800 mensen wonen en dagelijks duizenden toeristen naartoe gaan niet zo makkelijk zal zijn. Als we met de openbare bus het dorp in rijden, blijkt dat een goede keuze. Wij hadden hier nooit goed kunnen parkeren. Aanrader dus!

Je vindt het parkeerterrein met de bushalte hier. Vanaf deze plek kun je buslijn 543 nemen naar Hallstatt. Een dagticket kost €5,80 per persoon. Op zondag rijdt de bus maar 1 keer per uur, dus kijk dan alvast naar de vertrektijden voor de terugweg. Dat kan je een hoop wachttijd schelen!

De charme van Hallstatt

Bij aankomst in Hallstatt hebben we eerst zin in een kopje koffie. We lopen bij het Seecafe binnen en niet geheel onverwachts schenken ze hier dure koffie. Maar wel lekkere! We turen alvast door het raam naar buiten en zien de lucht steeds iets lichter worden. De regenwolken maken langzaam plaats voor hele kleine blauwe stukken. Tijd om door Hallstatt te gaan lopen!

Via de Seestrasse lopen we richting het centrum van Hallstatt. Onderweg komen we langs tal van kraampjes met souvenirs en overprijsde, lokale producten. Toch zien we echt wel de charme van dit dorp. De huizen in typisch Oostenrijkse stijl met veel bloemen, de smalle straatjes en natuurlijk het uitzicht op het prachtige meer en de bergen eromheen maken deze plek idyllisch. Die lelijke souvenirkraampjes denken we wel even weg. ;-)

Met de drukte gaat het eigenlijk ook wel. Natuurlijk zijn er honderden andere mensen op de been om dit dorpje te verkennen, maar het stoort ons niet heel erg. Zeker als je je hier vooraf op instelt. Ik denk overigens dat je Hallstatt vroeg in de ochtend of juist later in de avond op een hele andere manier treft, want veel bezoekers verblijven hier niet, maar bezoeken Hallstatt als tussenstop tijdens hun trip door Oostenrijk. Probeer het dus zeker eens vroeg of laat op de dag als je de busladingen met toeristen wil vermijden.

Het beste uitzicht over Hallstatt

We dwalen een uur door de smalle straatjes en gaan heel veel trappen op en af voor de beste uitzichten over Hallstatt. We lopen een stukje de Mullerstiege op, bekijken Hallstatt vanaf het hoger gelegen parkeerterrein bij de waterval en kijken over de daken vanaf de Maria Himmelfahrt kerk.

Natuurlijk eindigen we onze wandeling bij de beroemde fotostop iets ten noorden van het centrum. Of we daarmee het beste hebben bewaard voor het laatst? Hmm, dat weten we niet. Alhoewel je vanaf deze plek die bekende foto van Hallstatt maakt, is het niet per se mooier dan de andere uitzichtpunten die wij hebben bezocht. Ik zou ze gewoon allemaal af gaan, want dat verdient dit pittoreske stadje wel!

Hallstatt: bezoeken of overslaan?

Onze conclusie? Hallstatt is leuk! Wij zijn blij dat we geweest zijn, want ondanks de drukte en de toeristische sfeer is het een prachtige plek. Niet alleen het stadje zelf is mooi, de hele omgeving met het meer en de bergen maken Hallstatt zo geliefd. Stel je vooraf in op de drukte of zet heel vroeg je wekker, maak het voor jezelf niet te stressvol en parkeer buiten de stad (zeker als je een camper hebt) en vergeet je camera niet. Want die kan blijven schieten als je Hallstatt bezoekt!

Lees meer reistips voor Oostenrijk

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Oostenrijk

Must-do: wandelen bij de felblauwe Lünersee in Vorarlberg

Oostenrijk

Hike naar de Olpererhütte voor het beste uitzicht op de Schlegeis Stausee

Oostenrijk

Een relaxte dag aan de Wolfgangsee

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Lago di Braies: een terechte toeristenmagneet?

Italië

Hiken naar Lago di Sorapis: het babyblauwe meer in de Dolomieten

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen