Praktische informatie Zuid-Afrika

Vervoer in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika heb je meerdere opties om het land te zien. Je kunt gebruik maken van het uitgebreide spoorwegennet van Zuid-Afrika. Sommige treinen of trajecten zijn echter minder veilig. Het is daarom verstandig om dit vooraf na te kijken. Een treinreis van Kaapstad naar Johannesburg is een veilige en mooie rit. Bovendien is het vaak goedkoper dan een binnenlandse vlucht en je ziet direct de binnenlanden van Zuid-Afrika. Een andere optie is het reizen met de bus. Je hebt verschillende busmaatschappijen, van goedkoop tot luxe. Er is een uitgebreid netwerk van busverbindingen, dus je kunt vrijwel op elke bestemming komen! De minibusjes zijn echter minder aan te raden vanwege de onveiligheid. Het rijgedrag van de chauffeurs leidt regelmatig tot ongelukken. Uiteraard kun je ook een auto huren en op eigen houtje het land verkennen. De wegen in Zuid-Afrika zijn prima. Het is wel even alert zijn, want in Zuid-Afrika rijden ze aan de linkerkant van de weg. In de steden kan het verkeer wat chaotisch zijn. Blijf rustig en je komt er vanzelf!

Klimaat in Zuid-Afrika

Kaapstad

Je kunt Kaapstad het gehele jaar door bezoeken, maar de beste periode is oktober tot en met april. De temperatuur is dan aangenaam en er valt weinig neerslag. Van mei tot en met augustus kan het wat druilerig zijn, waardoor de Tafelberg vaak in de wolken zit. Houd er wel rekening mee dat de Zuid-Afrikanen zelf zomervakantie hebben vanaf half december tot en met januari. Het is dan extra druk in Kaapstad.

 

Binnenland

In het binnenland van Zuid-Afrika vind je de Karoo. Dit is een halfwoestijn met als grootste stad Bloemfontein. Je vindt hier grote verschillen in temperatuur tussen de zomer en winter en tussen dag en nacht. In de Zuid-Afrikaanse zomer is het hier heet en nat, terwijl het in de periode van mei tot en met augustus in de nachten ijskoud kan zijn! Wat voor jou de beste reistijd is hangt dus af van je voorkeuren. Heb je het liever warm en neem je neerslag voor lief, dan reis je het beste in de periode van november t/m maart. Als je droog weer het belangrijkste vindt, dan is mei t/m september jouw beste reistijd.

De grafiek is gebaseerd op klimaatcijfers van Bloemfontein.

Johannesburg

Johannesburg en omgeving kun je het gehele jaar door bezoeken. Johannesburg en Pretoria liggen in het Highveld, op een hoogte van meer dan 1.700 meter boven zeeniveau. Hierdoor kan het in de winternachten erg koud zijn, maar schijnt de zon wel bijna iedere dag. De periode van mei tot en met september is koel en droog, maar doordat de zon veel schijnt is het alsnog aangenaam weer. De zomers zijn warm met bijna dagelijks temperaturen boven de 30 graden. Aan het einde van de dag heb je dan wel regelmatig een flinke regenbui.

Visum voor Zuid-Afrika

Voor een verblijf van 3 maanden of minder heb je in Zuid-Afrika geen visum nodig. Het is wel belangrijk dat je paspoort minstens nog één maand geldig is na je vertrek uit Zuid-Afrika en minstens twee lege visumpagina’s heeft. Daarnaast kan je gevraagd worden om documenten die je reisdoel aantonen en om een bewijs van voldoende financiële middelen.

Geldzaken in Zuid-Afrika

De munt van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Zuid-Afrika is vergeleken met haar buurlanden een welvarend land. Je vindt dan ook vrijwel in ieder dorp pinautomaten en ook betalen met een creditcard is gebruikelijk.

De levensstandaard in Zuid-Afrika ligt hoger dan in andere delen van Afrika. Hierdoor zijn de kosten iets hoger dan in de omringende landen, maar nog steeds zijn de prijzen veel lager dan in Nederland. Zo slaap je in een slaapzaal voor ongeveer 15 euro per nacht en een tweepersoonskamer in een hostel boek je voor 25 euro per persoon per nacht. Voor eten en drinken kun je rekenen op 15 euro per dag. Er zijn verschillende busmaatschappijen waarbij je bijvoorbeeld een weekpas kunt aanschaffen voor 125 tot 180 euro. Soms is een enkel busticket goedkoper. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een enkele reis tussen Kaapstad en Durban ongeveer 45 euro. Uiteraard moet je bij je budget rekening houden met excursies en activiteiten die je wilt gaan doen. Een excursie naar Robbeneiland kost ongeveer 25 euro. Je kunt met de kabelbaan de Tafelberg op voor ongeveer 16 euro en het entree voor het Krugerpark is 18 euro per persoon per dag.

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€15,-
€12,-
€10,-
€10,-
€47,-
Comfort
€25,-
€16,-
€25,-
€25,-
€91,-

Reisadvies voor Zuid-Afrika

Je kunt goed reizen door Zuid-Afrika, maar waakzaamheid is wel vereist. Gewelddadige criminaliteit en seksueel geweld komt voor, met name in en rondom de grote steden. Het is daarom belangrijk om altijd alert te zijn en van tevoren uit te zoeken of het gebied waar je heen wilt veilig is. Daarnaast wordt afgeraden om kostbare spullen zichtbaar bij je te dragen, zoals sieraden, camera’s en smartphones. Daarnaast kun je het beste niet zelf de weg op gaan na zonsondergang. Voor het meest actuele reisadvies verwijzen we je graag naar de website van de Rijksoverheid.

Pretoria
Hoofdstad
Zuid-Afrikaanse Rand
Valuta
Afrikaans
Officiële taal
1.221.037km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • In Pretoria vind je de Nederlandse ambassade. Zij zijn 24/7 bereikbaar via telefoonnummer +27 12 425 45 00.
  • Een vaccinatie tegen DTP is sowieso aan te raden als je Zuid-Afrika bezoekt. Of je ook een vaccinatie tegen Hepatitis A nodig hebt, is afhankelijk van de omstandigheden waarin je reist. Je kunt hierover het beste navraag doen bij een specialist en hem/haar je reisplannen voorleggen. Het risico op malaria verschilt per regio en seizoen, dus ook hiervoor kun je je het beste laten adviseren.

Populair op Travly