Praktische informatie Nederland

Vervoer in Nederland

De infrastructuur in Nederland is erg goed. Er is een uitgebreid wegennetwerk en de wegen zijn van hoge kwaliteit. Nederland is een klein land en je rijdt dan ook in ruim 3 uur van Maastricht in het zuiden tot Groningen in het noorden. Voor grote afstanden kun je ook kiezen voor de trein. De NS verzorgt in het merendeel van Nederland het treinverkeer. Op de website van de NS kun je eenvoudig je route plannen en tickets kopen. Niet alle woonplaatsen in Nederland hebben een eigen treinstation. Soms zul je dus met de bus verder moeten. Op de site 9292.nl kun je simpelweg je startadres en bestemming invoeren en dan krijg je diverse reisopties waarbij je gebruik maakt van allerlei soorten openbaar vervoer (trein, bus, metro, etc). Ideaal!

Klimaat in Nederland

Nederland

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat de temperaturen niet extreem zijn. De winters zijn relatief zacht en de zomers relatief niet zo warm. Neerslag valt er gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een onvoorspelbaar weerbeeld zowel in de zomers als winters. Je weet dus nooit van tevoren echt of je goed weer zal hebben!

Evenementen & festivals in Nederland

Pinkpop

Pinkpop is één van de grootste muziekfestivals van Nederland. Pinkpop wordt sinds 1970 jaarlijks georganiseerd. Meestal vindt het festival tijdens Pinksteren plaats, maar soms wordt hier weleens van afgeweken. Het festival in Landgraaf kan per dag 60.000 bezoekers ontvangen en duurt tegenwoordig drie dagen. Je kunt kiezen voor een dagkaart, maar tijdens een heel weekend Pinkpop kun je pas echt genieten van de unieke sfeer. Die is namelijk heel relaxt, opgewekt en saamhorig. Ieder jaar staan er grote namen op Pinkpop, maar het is ook een topplek om nog onbekendere bands te leren kennen.

Nijmeegse Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse is één van de grootste evenementen in Nederland. Afgelopen jaren trok dit evenement meer dan 2 miljoen bezoekers! Vanuit heel de wereld komen mensen naar Nijmegen om deel te nemen aan de vierdaagse wandeltocht. Er is keuze uit een dagafstand van 30, 40 of 50 kilometer. Ieder jaar kunnen er 47.000 deelnemers meedoen en tegenwoordig moet er zelfs geloot worden, omdat het animo groter is dan het aantal beschikbare plaatsen! Rondom de Vierdaagse worden feesten georganiseerd. Dus ook als je niet meedoet, is het een erg leuk uitje om naar de Nijmeegse Vierdaagse te gaan!

Lowlands

Ieder jaar wordt in augustus het driedaagse festival Lowlands georganiseerd. Lowlands is een groot festival boordevol muziek, film, comedy, literatuur, straattheater, wetenschap en beeldende kunst. Verdeeld over twaalf podia kun je genieten van meer dan 250 acts en optredens. Van bekende artiesten tot startende enthousiastelingen, de ideale mix tussen het bekende en het ontdekken!

Tilburgse Kermis

De Tilburgse Kermis is de grootste kermis in de Benelux. Iedere zomer strijkt de kermis weer neer in het hart van Tilburg. 10 dagen lang kun je ritjes maken in de spannendste attracties, maar ook zijn er optredens en lichtshows. Afgelopen jaren trok de Tilburgse Kermis ongeveer een miljoen bezoekers. Roze Maandag is de drukst bezochte dag. Op deze dag wordt vrijheid en gelijkwaardigheid gevierd en zijn er veel festiviteiten.

Koningsdag

Op de verjaardag van de koning, 27 april, worden er in heel Nederland feesten en evenementen georganiseerd. Het typische element van Koningsdag is de rommelmarkt waar iedereen zijn/haar kleedje uit mag leggen en spullen kan verkopen. Daaromheen wordt in veel binnensteden de dag volop gevierd met muziekoptredens en in sommige steden worden zelfs grootste feesten georganiseerd. Voor deze feesten heb je vaak wel een vooraf gekocht toegangsbewijs nodig. Eén van de bekendste feesten met Koningsdag is het 538 Koningsdag festival.

Concert at Sea

Concert at Sea is een muziekfestival en vooral uniek vanwege de prachtige locatie; direct aan zee! Het festival bestaat nog maar sinds 2006, maar is in korte tijd uitgegroeid tot de grotere festivals van Nederland. Het festival duurt twee dagen en je kunt zowel dagkaarten als weekendkaarten kopen. Bij een weekendkaart heb je de mogelijkheid om te logeren in je eigen tentje op de camping of je huurt een bungalow in de buurt. Op Concert at Sea is alles perfect geregeld. Het vervoer van/naar de camping is goed, het aanbod aan eten en drinken is groot en de aankleding is superleuk. Op Concert at Sea komen jongeren, stelletjes en gezinnen. Door de gemoedelijke sfeer is het een fijn festival voor iedereen!

Serious Request

Jaarlijks organiseert 3FM enkele dagen voor Kerstmis Serious Request. Twee of drie radio-dj’s van 3FM sluiten zichzelf 6 dagen op in een Glazen Huis in één van de binnensteden van Nederland. Tijdens deze dagen maken ze 24/7 radio en mogen ze niet eten of drinken. De basis is dat luisteraars liedjes kunnen aanvragen tegen een donatie voor het goede doel. Echter worden er tegenwoordig volop acties hieromheen georganiseerd om zo meer geld op te halen. Op Kerstavond mogen de dj’s uit het Glazen Huis en wordt er een spectaculaire eindshow georganiseerd. Afgelopen jaren wist Serious Request miljoenen euro’s op te halen voor een ‘vergeten ramp’. Erg knap!

Uitmarkt Amsterdam

In het laatste weekend van augustus vindt de Uitmarkt plaats in Amsterdam. Het programma biedt een dwarsdoorsnede van de podiumkunsten, maar ook disciplines als literatuur, kunst, film en nieuwe media komen aan bod. De Uitmarkt is gratis toegankelijk en trekt jaarlijks bijna 500.000 bezoekers. In totaal zijn er op de Uitmarkt bijna 30 podia. Hiermee is de Uitmarkt uitgegroeid tot één van de grootste, culturele festivals van Nederland!

Marathon van Rotterdam

De Marathon van Rotterdam is nationaal en internationaal gezien een bekend hardloopevenement. Zowel de absolute wereldtop als amateursporters nemen deel aan de uitdagende loop van ruim 42 kilometer. Als dat nog net iets teveel van het goede is, kun je je ook inschrijven voor 1/4 marathon of een loop van 4,2 kilometer.

Amsterdam
Hoofdstad
Euro
Valuta
Nederlands
Officiële taal
41.543km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • In Nederland geldt een gedoogbeleid voor softdrugs, zoals wiet en hasj. Coffeeshops mogen onder strenge voorwaarden wiet en hasj verkopen. Als persoon mag je deze softdrugs op zak hebben en gebruiken, zolang het voor eigen gebruik is. Je mag daarom maximaal 5 gram in bezit hebben. Het zelf dealen van drugs blijft absoluut verboden!
  • Typisch Nederlands eten is stamppot. Je hebt tal van recepten voor het maken van een heerlijke stamppot. Zelf eens proberen? 

Populair op Travly