Praktische informatie Botswana

Vervoer in Botswana

Botswana verken je het beste met de auto. De grote wegen zijn over het algemeen goed, maar zijwegen zijn vaak onverhard. Een 4×4 auto is daarom aan te raden. Met de trein reizen is helaas niet mogelijk, want de spoorlijnen worden niet gebruikt voor passagiersvervoer. Een alternatief voor reizen met de auto is het nemen van een (mini)bus. Nadeel is wel dat deze busjes enkel de grote steden en dorpen aan de doorgaande weg aandoen. Doordat Botswana zo dunbevolkt is, zijn de mogelijkheden met het openbaar vervoer beperkt. De auto is daarom de beste optie!

Klimaat in Botswana

Botswana

Met een temperatuur variërend van 22 tot 32 graden is Botswana het gehele jaar door een prima reisbestemming. Doordat Botswana onder de evenaar ligt, zijn de seizoenen omgekeerd ten opzichte van onze seizoenen. In de periode mei tot en met september valt de minste regen, maar is de temperatuur ook wat lager. In de overige maanden heb je meer kans op warm weer, maar ook op af en toe een regenbui.

Visum voor Botswana

Voor een verblijf van minder dan 90 dagen heb je in Botswana geen visum nodig. Zorg er wel voor dat je paspoort na terugkomst nog minstens een half jaar geldig is. Daarnaast kan je gevraagd worden om een retour- of doorreisticket te laten zien.

Geldzaken in Botswana

De munteenheid in Botswana is de Botswana Pula (BWP). In de grote plaatsen van Botswana kun je je geld eenvoudig wisselen. Pinnen is vaak lastiger. Nederlandse bankkaarten en ook Mastercard creditkaarten doen het bij negen van de tien banken in Botswana niet. Je kunt vaak wel in hotels en restaurants gewoon betalen met een Mastercard. Een Visa kaart is het meest bruikbaar in Botswana.

Botswana is minder goedkoop dan andere Afrikaanse landen. Uiteraard hangen de kosten voor een reis door Botswana erg samen met je reisstijl. Het meest gangbare bij een reis door Botswana is de huur van een 4×4 met daktent. Afhankelijk van het seizoen betaal je hiervoor 70 tot 140 euro per dag. Het slapen op een campsite kost je vervolgens nog 30 tot 60 euro per nacht. Als je de kosten wilt drukken, kun je het beste kiezen voor campsites buiten de nationale parken. Voor eten en drinken kun je rekenen op ongeveer 12 euro per dag. Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor entree in nationale parken en natuurlijk alle activiteiten en excursies die je wilt gaan doen. Zo is de entree voor Chobe ongeveer 12 euro per persoon per dag en voor de Victoria Falls betaal je 30 USD.

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€20,-
€10,-
€35,-
€10,-
€75,-
Comfort
€30,-
€15,-
€50,-
€15,-
€110,-

Reisadvies voor Botswana

Over het algemeen kun je prima reizen door Botswana. Geweld en criminaliteit neemt wel iets toe in Botswana, vooral in steden als Gaborone, Francistown en Maun. Let wel op met zaken die je fotografeert. Het is verboden om foto’s te maken van militaire gebouwen en regeringsgebouwen. Voor het meest actuele reisadvies kun je het beste de website van de Rijksoverheid raadplegen.

Gaborone
Hoofdstad
Botswana Pula
Valuta
Engels
Officiële taal
581.750km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • Homoseksualiteit is strafbaar in Botswana. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop je jezelf opstelt en uit.
  • Er is geen Nederlandse ambassade in Botswana. Bij vragen kun je contact opnemen met de ambassade in Pretoria (Zuid-Afrika).
  • Het wordt aangeraden om je te laten vaccineren tegen DTP en Hepatitis A als je Botswana bezoekt. Daarnaast is het belangrijk om je te laten adviseren met betrekking tot malaria. De Okavangodelta is bijvoorbeeld een gebied waar malaria voorkomt, dus neem voldoende voorzorgsmaatregelen!

Populair op Travly