Praktische informatie Australië

Vervoer in Australië

Met een oppervlakte van meer dan 7,5 miljoen km² mogen we Australië absoluut een groot land noemen. Nederland is bijvoorbeeld slechts 41,5 duizend km². Het is belangrijk om je te beseffen hoe groot de afstanden in Australië zijn voordat je van alles gaat plannen. Met het vliegtuig kun je snel grote afstanden afleggen. Australië heeft veel vliegvelden, waarvan Sydney, Melbourne, Perth, Brisbane, Cairns, Adelaide, Gold Coast en Darwin de grootste zijn. Op die manier kun je snel van de ene naar de andere kant van het land komen. De prijs voor een vliegticket van Perth naar Melbourne varieert van 80 tot 130 euro. Je staat dan wel in 3,5 uur aan de andere kant van dit immens grote land. Goede optie dus, zeker als je niet veel tijd hebt.

Helaas zie je in een vliegtuig vrij weinig van de omgeving. Die omgeving is juist zo prachtig, dat wil je eigenlijk niet missen! Daarom kiezen veel reizigers voor roadtrippen. De wegen in Australië zijn goed en de verkeersborden zorgen ervoor dat je niet snel verdwaalt. In grote delen van Australië is een gewone auto of camper voldoende, maar als je echt de Outback in gaat en/of veel op onverharde wegen gaat rijden, dan is een 4WD aan te raden. Er zijn tal van sites waar je een auto of campervan huurt voor enkele dagen tot weken. Ga je maandenlang roadtrippen, dan kan het weleens slim zijn om een camper te kopen en aan het einde van je reis weer te verkopen. Bekende roadtrips in Australië zijn de Great Ocean Road, de Legendary Pacific Coast Drive en de ultieme roadtrip van 3.700 kilometer en langs 15 nationale parken: Savannah Way.

Als je zelf gaat rijden in Australië, dan is het wel belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Zo moet je ervoor zorgen dat je altijd, zeker in de Outback, meer dan voldoende water en brandstof bij je hebt. Je weet nooit of je met pech komt te staan of iemand anders met autopech moet helpen. Vul altijd je voorraad aan wanneer het kan, want het kan weleens erg lang duren voor je een nieuwe kans krijgt! Onverharde wegen kunnen tijdens het natte seizoen zodanig modderig worden dat ze niet meer begaanbaar zijn. Gelukkig zijn er vaak ook verharde wegen die je naar vrijwel elke bestemming brengen. Een ander aandachtspunt is het overstekende wild. Het wordt afgeraden om in het donker te rijden, omdat je dan minder zicht hebt op de wilde dieren die oversteken. Lees ook even de Australische verkeersregels na voor je vertrekt.

Uiteraard heb je ook de mogelijkheid om met het openbaar vervoer te reizen. Doordat Australië dunbevolkt is, is het spoornetwerk niet enorm uitgebreid. Wel zijn er lange afstandstreinen die je van stad naar stad kunnen brengen. De Indian Pacific van Sydney naar Perth en The Ghan-lijn van Adelaide naar Darwin zijn beroemde treinritten. De bus is het meest gebruikte openbaar vervoermiddel in Australië. De bussen zijn voorzien van airco en een wc. Er zijn tal van trajecten waarmee je eigenlijk het gehele land kunt doorkruisen. Bekende busmaatschappijen zijn Greyhound, McCafferty’s en Premier. Je kunt een pas kopen voor een traject van A naar B en kunt op de route zo vaak als je wilt uitstappen. Ideaal voor veel backpackers!

Klimaat in Australië

Noordwest-Australië

In het noordwesten van Australië heb je duidelijk een nat en droog seizoen. Van mei tot en met november valt er weinig neerslag en is het aangenaam warm. Dit is de beste reistijd voor een bezoek aan deze regio. In de natte periode, van december tot en met maart, moet je rekening houden met veel neerslag, wind en soms zelfs cyclonen. De temperaturen zijn hoog en de lucht is vrij vochtig. Niet ideaal voor een rondreis dus!

De grafiek is gebaseerd op klimaatcijfers van Broome. 

 

Zuidwest-Australië

Van mei tot en met augustus valt er veel neerslag in het zuidwesten van Australië. Het is dan off-season en veel activiteiten zijn gesloten. De rest van het jaar kun je prima door het zuidwesten van Australië reizen. Van september tot en met november is het nog wat koeler en heb je wat meer kans op regen. Van december tot en met mei valt er weinig neerslag en stijgen de temperaturen naar 25 tot 30 graden.

De grafiek is gebaseerd op klimaatcijfers van Perth.

 

Centraal Australië (binnenland)

In het centrum van Australië heerst een warm woestijnklimaat. Dit is omringd door een grote zone met een steppeklimaat. Het gehele jaar door valt er weinig neerslag. Doordat Australië onder de evenaar ligt, zijn de seizoen omgekeerd aan die van ons. In juni, juli en augustus is het winter in Australië en is het wat koeler in dit gebied. In de zomer (december, januari en februari) is het wel erg heet in centraal Australië. De beste reismaanden zijn dan ook maart, april, mei, september, oktober en november.

De grafiek is gebaseerd op klimaatcijfers van Alice Springs.

 

Noordoost-Australië

Het noordoosten van Australië heeft een duidelijk regenseizoen. Van december tot en met april kan het stevig regenen. Je kunt het beste naar dit gebied reizen in de droge periode van mei tot en met november. Mei is een geliefde maand om de oostkust te bezoeken, omdat dan alles bloeit doordat het regenseizoen net voorbij is.

De grafiek is gebaseerd op klimaatcijfers van Cairns.

 

 

Zuidoost-Australië

Het zuiden en oosten van Australië heeft een zeeklimaat. De neerslag is gedurende het gehele jaar ongeveer hetzelfde. Er zitten wel verschillen in de regio. Zo is Sydney een stuk natter dan bijvoorbeeld Canberra en Melbourne. Van april tot en met oktober kan het vrij fris zijn in het zuidoosten van Australië. De beste reistijd voor dit gedeelte van Australië is dan ook van november tot en met maart.

Tasmanië

Tasmanië heeft een gematigd zeeklimaat. De hoeveelheid neerslag is het gehele jaar ongeveer hetzelfde. Er zitten echter wel verschillen in temperatuur. Van november tot en met maart is het het meest aangenaam in Tasmanië.

Visum voor Australië

Voor Australië heb je een visum nodig. Er zijn diverse keuzes en welke bij jou past is afhankelijk van je plannen in Australië. Als je enkel gaat rondreizen of vakantie vieren en niet gaat werken, dan is het toeristenvisum (eVisitor Visum) het meest geschikt. Dit visum is online aan te vragen en geeft je de mogelijkheid om in 12 maanden tijd zo vaak als je wilt Australië in- en uit te reizen. Per keer mag je maximaal 3 maanden in het land verblijven. Je kunt dit visum gratis online aanvragen via de Australische immigratiedienst en krijgt dan gewoonlijk binnen twee werkdagen reactie. Vind je het lastig om je weg te vinden op de website van de Australische immigratie, dan kun je voor een klein bedrag je visum laten regelen door een visumbureau.

In ons uitgebreide blog vertellen we alles over het toeristenvisum voor Australië. 

Als je langer dan 3 maanden in Australië wilt blijven, vraag je online een subclass 600 visum aan. Je geeft hierbij aan of je 6 of 12 maanden wilt blijven en hoe vaak je Australië in die periode wilt binnenkomen. De kosten variëren, afhankelijk van de duur en het aantal keer in- en uitgaan, van 135 AUD tot 340 AUD. Een dergelijke aanvraag kan langer duren, dus het is aan te raden om je verzoek ruim op tijd in te dienen.

Veel backpackers kiezen voor de optie om reizen te combineren met werken in Australië. Hiervoor vraag je het Working Holiday Visum aan. Bij de aanvraag van het visum moet je minimaal 18 en maximaal 30 jaar zijn. Je dient de aanvraag buiten Australië te doen en kunt slechts 1 keer dit werkvisum krijgen. Met dit visum mag je 12 maanden in Australië verblijven en werken. Je mag maximaal 6 maanden voor dezelfde werkgever werken. In die 12 maanden mag je zo vaak als je wilt Australië verlaten en binnenkomen. Een ander belangrijk criterium voor het verkrijgen van het visum is dat je minimaal $5.000 op je rekening moet hebben staan.

Als je aan deze voorwaarden voldoet, kun je het visum online aanvragen. Meestal heb je de goedkeuring 2 tot 4 weken na je aanvraag binnen. Vervolgens dien je je visum binnen 12 maanden te ‘activeren’. Dat is wanneer je Australië binnenkomt. De kosten voor het working holiday visum (subclass 417) bedragen 440 Australische Dollar. Je kunt het werkvisum onder bepaalde voorwaarden verlengen voor een tweede jaar.

Geldzaken in Australië

In Australië betaal je met de Australische Dollar (AUD). Australië is een ontwikkeld land en er zijn dan ook voldoende mogelijkheden om geld te pinnen of met een creditcard te betalen. In de Outback kan het weleens langer duren voordat je weer bij een pinautomaat komt, dus wat cash geld is dan handig.

Het prijsniveau in Australië is vrij hoog. De lonen zijn over het algemeen hoger dan bij ons in Nederland, waardoor ook het leven duurder is. Het is niet voor niets dat veel backpackers hun verblijf in Australië combineren met werken. Het dagbudget dat je nodig hebt is erg afhankelijk van hoe je gaat backpacken, welke excursies je wilt doen, waar je gaat slapen, etcetera. Voor een bedrag van 15 tot 25 euro heb je een bed in een slaapzaal. Een tweepersoonskamer in een hostel varieert in prijs van 25 tot 50 euro per persoon per nacht. Een zelfgekookte avondmaaltijd kost 3 tot 5 euro per persoon. Eten in een simpel restaurant of eetcafe kost je meestal tussen de 10 en 20 euro. Vervoer is vrij prijzig in Australië. Voor een huurauto, campervan of 4WD betaal je per dag een bedrag tussen de 30 en 80 euro. Verder is het natuurlijk helemaal afhankelijk van hoeveel tours en excursies je boekt en hoe vaak je op stap gaat. Die dingen kunnen namelijk flink in je budget hakken. Reken erop dat je minimaal 50 euro per persoon per dag nodig zult hebben. Het is waarschijnlijker dat je dagelijks 60 tot 70 euro uitgeeft als backpacker.

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€16,-
€12,-
€15,-
€7,-
€50,-
Comfort
€20,-
€19,-
€25,-
€9,-
€73,-

Reisadvies voor Australië

Australië is een veilig land om naartoe te reizen. Het is belangrijk om goed op te letten waar je wel/niet kunt zwemmen in verband met sterke stromingen of de aanwezigheid van haaien in diverse gebieden. Van oktober t/m maart is er een risico op bosbranden, tropische stromen en cyclonen. Het is daarom raadzaam om in deze maanden het plaatselijke nieuws te volgen. Het noodnummer in Australië voor ambulance, politie en brandweer is 000. Voor het meest actuele reisadvies voor Australië raadpleeg je de website van de Rijksoverheid.

Canberra
Hoofdstad
Australische Dollar
Valuta
Engels
Officiële taal
7.692.024km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • In Australië zijn er volop plekken aangewezen waar je gratis mag kamperen. Meestal zijn er weinig faciliteiten, maar je kunt zo wel wat geld besparen! Diverse boeken en apps laten je zien waar gratis en betaalde kampeerplekken zijn en welke faciliteiten je er vindt. Bekende boeken hiervoor zijn Camps Australia Wide, de Hema Road Atlas en het Camps boeken van de Australische wegenwacht (AAA). Van Camps Australia Wide is nu ook een app voor op je smartphone. De app Wikicamps Australia is ook populair onder backpackers.
  • In Australië leven tal van wilde en soms gevaarlijke dieren. Let daarom goed op waarschuwingsborden en ga niet klakkeloos overal zwemmen. Helaas komt het nog steeds voor dat mensen in aanraking komen met krokodillen of haaien… En vergeet niet op te passen voor giftige slangen en kwallen.
  • In Australië kun je als backpacker lekker aan het werk als je dat wil! Je moet hiervoor wel het juiste visum hebben aangevraagd. Je kunt een baantje vinden via websites zoals Gumtree, Seek, Jobs 4 Travellers en WWOOF. Je kunt natuurlijk ook gewoon bij boerderijen, hostels en natuurparken in de omgeving rondvragen of er werk beschikbaar is.
  • Het kan slim zijn om tijdelijk een auto/campervan aan te schaffen in Australië. Als je een langere periode gaat reizen in dit land, dan kan dit goedkoper zijn dan het huren van een vervoermiddel. Het is wel belangrijk om goed op te letten in welke staat de auto is en lees je even in in de benodigde verzekeringen. Alles geregeld? Dan kun je lekker op pad!
  • Je raakt eigenlijk nooit uitgekeken in Australië. Het land heeft 550 nationale parken, meer dan 10.000 stranden en meer dan 8.000 eilanden. Wow!
  • Het is verboden om verse groenten en fruit mee te nemen naar andere staten. Er staan flinke boetes op.
  • De Nederlandse ambassade is gevestigd in Canberra. De ambassade is 24/7 bereikbaar via +61262209400.

Populair op Travly