Praktische informatie Argentinië

Vervoer in Argentinië

Argentinië beschikt over een goed wegennetwerk en is daardoor goed bereisbaar. Het is wel een groot land en de reistijden kunnen dan ook best flink zijn! Om je snel te verplaatsen binnen Argentinië, kun je kiezen voor een binnenlandse vlucht. Aerolineas is de bekendste vliegmaatschappij voor binnenlandse vluchten.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om met de bus te reizen. Het reizen met de bus is betrouwbaar en comfortabel, maar sommige ritjes duren wel erg lang. Zo ben je van Buenos Aires naar Puerto Iguazu (het dorp bij de Iguazu Falls) al snel 18 uur onderweg met de bus. Als je een goede deal scoort voor een vliegticket, ben je soms ook nog goedkoper uit met het vliegtuig dan met de bus. Zeker de moeite om dat even te checken voor de lange afstanden dus! Reis je wel met de bus, dan is de website Plataforma10 erg handig. Hier kun je makkelijk bustickets zoeken en kopen.

Een andere optie is om een auto te huren en zelf door Argentinië te rijden. Zo bepaal je zelf waar en wanneer je stopt en heb je alle vrijheid. De wegen in Argentinië zijn goed, dus een roadtrip is zeker een optie om te overwegen!

Voor kleine afstanden wordt vooral gebruik gemaakt van lokale bussen en taxi’s.

Klimaat in Argentinië

Noord-Argentinië

Het noorden van Argentinië kent een vochtig, subtropisch klimaat. Mei tot en met september zijn de droogste maanden in deze regio, maar de temperatuur is dan ook wat minder hoog (max. temp. 15 – 20 °C). In de periode van oktober tot en met april wordt het overdag wel 30 graden, maar dan valt er ook meer neerslag.

Dit klimaat geldt voor Salta, Cordoba, Rosario en Buenos Aires. De klimaatgrafiek is gebaseerd op cijfers van Cordoba. Mendoza valt niet binnen dit klimaattype.

West-Argentinië

In het westen van centraal Argentinië (regio rondom Mendoza) is het klimaat veel droger dan in het noorden van het land. Het gehele jaar door valt er heel weinig neerslag. De temperaturen zijn het hoogste in onze wintermaanden, omdat het dan zomer is in deze regio. Je kunt het gehele jaar naar de regio rondom Mendoza reizen, hoewel je van juni t/m augustus wel kans hebt op winters weer. Dit geldt vooral voor de hoger gelegen plaatsen.

De klimaatgrafiek is gebaseerd op cijfers van Mendoza. 

Patagonië

In Patagonië is het veel kouder dan in de rest van Argentinië. In de wintermaanden juni t/m augustus ligt de temperatuur vaak onder het vriespunt. De maanden november t/m februari zijn het beste om door Argentijns Patagonië te reizen. Overdag kan het dan wel 18 graden worden en dat is voor Patagonië hartstikke lekker weer!

De klimaatgrafiek is gebaseerd op cijfers van El Calafate. In El Chaltén vind je een vergelijkbaar klimaat, maar zijn de maanden april, mei en juni natter. 

Visum voor Argentinië

Met de Nederlandse of Belgische nationaliteit heb je geen visum nodig voor Argentinië. Bij binnenkomst krijg je een stempel waarmee je 90 dagen in het land mag verblijven. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van inreizen.

Geldzaken in Argentinië

In Argentinië betaal je met de Argentijnse peso. Doordat de waarde van de Argentijnse peso heel snel daalt, worden dollars ook vaak geaccepteerd als betaalmiddel. In vrijwel elke stad kun je pinnen met je Europese bankpas, maar reken wel op hoge transactiekosten per keer. Ook het pinlimiet per keer ligt erg laag, momenteel (dec 2018) op 4.000 pesos per keer. Dat is nu omgerekend iets minder dan €100. Een bedrag van €5 tot €10 aan transactiekosten per pinbeurt is niet vreemd in Argentinië. Het is daarom verstandiger om dollars mee te nemen en deze ter plekke om te wisselen. Dat scheelt je al snel tientallen euro’s!

Doordat de Argentijnse peso nu zo weinig waard is, is Argentinië een stuk goedkoper als reisland dan voorheen. Echter worden de prijzen ook regelmatig verhoogd. Voor een slaapzaal ben je 5 tot 9 euro kwijt en een eigen kamer kost je gemiddeld 30 tot 40 euro per nacht (twee personen). De prijs voor een lange afstandsbus is een stuk hoger dan je gewend bent in landen als Colombia en Peru. Je zit al snel op een bedrag van 30 tot 50 euro voor een nachtbus. Voor relatief korte afstanden ben je minstens een tientje armer. Een simpele maaltijd met een glas wijn in een restaurant kost je zo’n 7 euro. Een lokaal biertje drink je voor €1 tot €2. Om te besparen op eten & drinken kun je natuurlijk boodschappen doen en zelf koken. De prijzen in de supermarkt zijn vergelijkbaar met de prijzen in een Nederlandse supermarkt.

Houd er rekening mee dat alle prijzen rondom toeristische hotspots zoals de Iguazu Falls, Buenos Aires en in Patagonië (veel) hoger zijn. 

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€7,-
€13,-
€10,-
€10,-
€40,-
Comfort
€17,-
€17,-
€14,-
€14,-
€62,-

Reisadvies voor Argentinië

Je kunt veilig door Argentinië reizen. In de grote steden, zoals Buenos Aires, Cordoba, Mendoza en Rosario moet je wel alert blijven voor diefstal. De meeste berovingen vinden plaats op busstations, waarbij je door de één wordt afgeleid en door een ander wordt bestolen. Daarnaast kun je het beste de sloppenwijken vermijden en enkel gebruik maken van officiële taxi’s. Voor het meest actuele reisadvies kijk je op de website van de Rijksoverheid.

Buenos Aires
Hoofdstad
Argentijnse Peso
Valuta
Spaans
Officiële taal
2.780.000km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • Homoseksualiteit is niet strafbaar, maar wordt nog niet algemeen geaccepteerd. Vooral in de provincies en kleine dorpen is men conservatiever.
  • Er zijn geen vaccinaties verplicht voor Argentinië, maar het wordt aangeraden om je te laten vaccineren tegen hepatitis A, DTP en gele koorts.
  • De Nederlandse ambassade is gevestigd in Buenos Aires. Je kunt 24/7 telefonisch contact opnemen via +541143380050.

Populair op Travly