Vliegen in coronatijd | Dit is onze ervaring

IJsland 20 juni 2020

Sinds enkele dagen is het reisadvies voor verschillende landen aangepast en mag er weer gereisd worden. Natuurlijk op eigen risico, maar wij waagden het erop! We stapten in het eerste vliegtuig van Transavia dat weer naar IJsland vertrok. Benieuwd hoe het is om te vliegen met alle nieuwe maatregelen? We vertellen over onze ervaring met vliegen in tijden van corona.

Voorbereidingen

Ter voorbereiding op onze vlucht hadden we gezorgd voor mondkapjes. Die moet je niet alleen tijdens de vlucht op hebben, maar ook bij sommige delen op Schiphol. Ook heeft IJsland alle reizigers gevraagd om zich vooraf online te registreren, dus ook dat hoorde bij de voorbereidingen. Vervolgens ging op 19 juni om 2:45 uur onze wekker (ai, erg vroeg!) en vertrokken we naar Schiphol. Benieuwd wat we daar zouden aantreffen!

Een leeg, verlaten Schiphol

Terwijl Schiphol normaal dag en nacht levendig is, was het er nu muisstil. We parkeerden onze auto op P1 (de enige parkeerplaats die nu open is) en liepen door een stille, lege aankomsthal naar de incheckbalies. Bizar gevoel. De normale drukte die je gewend bent van Schiphol was er niet. En het was er stil, zo stil. Alle winkeltjes en balies waren dicht. We konden de andere reizigers die we tegenkwamen op één hand tellen. 

Bij het inchecken troffen we wel wat andere reizigers, maar de rij was verre van lang. Voor de balies hing transparant zeil om zo het verspreidingsrisico terwijl je aan de incheckbalie staat te verminderen. Na het inchecken liepen we door naar de douane en ook dat ging erg vlot. Van parkeren tot en met door de douane gaan kostte ons nog geen 20 minuten denk ik.

Een advies voor als je binnenkort zelf gaat vliegen: veel winkels, cafés en restaurants zijn gesloten, omdat er minder reizigers zijn. Het is dus verstandig om zelf iets mee te nemen.

Nu heb ik ook foto’s voorbij zien komen van drukke gates op Schiphol, dus de rust bij ons had waarschijnlijk ook deels te maken met de vroege vlucht die wij hadden. Maar een vreemde gewaarwording was het zeker!

De vlucht

Tijdens de gehele vlucht moet je verplicht een mondkapje dragen. Ook was de boarding nu strict op basis van stoelrij, zodat er geen lange rijen ontstonden in de gate of in het vliegtuig. Eenmaal in het vliegtuig zagen we dat het toestel bijna half vol zat. Maar verder waren er weinig dingen anders tijdens de vlucht. Je kunt bijvoorbeeld gewoon koffie of wat te eten kopen (wel een beperkter aanbod) aan boord. Wel wordt er gevraagd om zoveel mogelijk te blijven zitten en enkel het toilet te gebruiken als het echt nodig is. Maar buiten dat, business as usual. 

Vliegen met mondkapjes

Aankomst in IJsland

In IJsland geldt nu het beleid dat toeristen een keuze hebben: 14 dagen in quarantaine of je laat jezelf testen op covid-19 op het vliegveld. Wij kozen voor de laatste optie. Ook dit proces verliep allemaal erg soepel. Doordat we ons online hadden geregistreerd, konden we vlot doorlopen naar de test cabines. We hoefden hier maar een minuutje te wachten en het testen zelf kost ook maar een minuut tijd. Het wachten op de uitslag, dat duurt wat langer. Na 4,5 uur op een verlaten vliegveld te hebben gewacht, kwam eindelijk het verlossende sms’je: we hebben geen corona. Onze trip door IJsland kon van start gaan! 

In IJsland moet je op het vliegveld een coronatest laten doen.

Nu waren we vrijdag ook nog 10 jaar samen en dat wilden we natuurlijk wel even vieren. Een betere plek dan de Blue Lagoon voor het vieren van zo’n jubileum vind je niet snel. We hebben echt genoten in de prachtige warmwaterbron. Een mooie aftrap voor onze reis. We zijn benieuwd wat we allemaal nog gaan zien en meemaken in IJsland. We houden je op de hoogte!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 • Erica Willemsen

  25 juni 2020 om 09:41

  Hey, leuk jullie blog te lezen. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen op IJsland zelf. Hoe is het daar met alle corona regels? Merk je er veel van, beinvloed het je vakantiegevoel? Wij moeten deze week een beslissing nemen of we de vakantie naar IJsland door moeten laten gaan.
  Ik ben erg benieuwd!

  • Djura

   25 juni 2020 om 11:46

   Hi Erica,

   Onze ervaringen in IJsland zijn heel goed. Eigenlijk merk je hier weinig van het coronavirus. Alles is open, je kunt gewoon boodschappen doen, bezienswaardigheden bezoeken, etc. Je hoeft nergens een mondkapje op. Het scheelt natuurlijk dat je hier sowieso niet heel veel mensen tegenkomt en dat je lekker veel buiten bent. :-) De enige restrictie waar ik van weet is dat je op openbare plaatsen met maximaal 500 mensen bij elkaar mag zijn. Maar dat gebeurt hier toch al niet zo snel. Het voelt, op enkele bordjes over afstand houden na, bijna alsof corona hier geen issue (meer) is. Natuurlijk is het aan jezelf om een keuze te maken, maar weet in ieder geval dat je op dit moment weinig last zou hebben van coronamaatregelen in IJsland. Voordeel van de hele situatie: het is veel rustiger qua toerisme! :-)

   Groetjes,
   Djura

 • Jus

  25 juni 2020 om 23:10

  Hoi Djura en Ronny,

  Wat fijn en goed om te lezen. Voor mij stond IJsland in mei op de planning, ik heb nu in juli de vluchten staan. Verder nog niets geboekt, twijfel hoe ‘verstandig’ het is om te gaan. Ik lees veel positieve berichten gelukkig, maar af en toe nog met een dubbel gevoel.

  Ik vroeg mij af of je misschien nog een tip hebt qua kleding. Is bijv. een muts of handschoenen nodig in de zomer? Wollen sokken? Of denk ik nog te winters 😆.
  Heel veel plezier!

  • Djura

   26 juni 2020 om 11:35

   Hi Jus,

   Wij zijn ook erg positief over IJsland. Als je de kans wil om IJsland in de zomer te bezoeken, maar dan zonder de toeristenmassa: dit is het moment! Bij aankomst in IJsland moet je de coronatest ondergaan en dat is natuurlijk altijd even spannend. Maar eenmaal reizend in IJsland merken we eigenlijk vrijwel niks van corona maatregelen. :-)

   Qua kleding: het kan nog steeds best koud zijn hier! Handschoenen hebben we nog niet aan gehad, maar een muts is soms echt wel lekker. En wij hebben in de avonden en nachten vaak dikke sokken aan, maar wij slapen ook in een camper.

   Als je meer vragen hebt, laat het gerust weten!

   Groetjes,
   Ronny & Djura

Populair op Travly