Vliegen in coronatijd | Dit is onze ervaring

Djura

Sinds enkele dagen is het reisadvies voor verschillende landen aangepast en mag er weer gereisd worden. Natuurlijk op eigen risico, maar wij waagden het erop! We stapten in het eerste vliegtuig van Transavia dat weer naar IJsland vertrok. Benieuwd hoe het is om te vliegen met alle nieuwe maatregelen? We vertellen over onze ervaring met vliegen in tijden van corona.

Voorbereidingen

Ter voorbereiding op onze vlucht hadden we gezorgd voor mondkapjes. Die moet je niet alleen tijdens de vlucht op hebben, maar ook bij sommige delen op Schiphol. Ook heeft IJsland alle reizigers gevraagd om zich vooraf online te registreren, dus ook dat hoorde bij de voorbereidingen. Vervolgens ging op 19 juni om 2:45 uur onze wekker (ai, erg vroeg!) en vertrokken we naar Schiphol. Benieuwd wat we daar zouden aantreffen!

Een leeg, verlaten Schiphol

Terwijl Schiphol normaal dag en nacht levendig is, was het er nu muisstil. We parkeerden onze auto op P1 (de enige parkeerplaats die nu open is) en liepen door een stille, lege aankomsthal naar de incheckbalies. Bizar gevoel. De normale drukte die je gewend bent van Schiphol was er niet. En het was er stil, zo stil. Alle winkeltjes en balies waren dicht. We konden de andere reizigers die we tegenkwamen op één hand tellen.

Bij het inchecken troffen we wel wat andere reizigers, maar de rij was verre van lang. Voor de balies hing transparant zeil om zo het verspreidingsrisico terwijl je aan de incheckbalie staat te verminderen. Na het inchecken liepen we door naar de douane en ook dat ging erg vlot. Van parkeren tot en met door de douane gaan kostte ons nog geen 20 minuten denk ik.

Een advies voor als je binnenkort zelf gaat vliegen: veel winkels, cafés en restaurants zijn gesloten, omdat er minder reizigers zijn. Het is dus verstandig om zelf iets mee te nemen.

Nu heb ik ook foto’s voorbij zien komen van drukke gates op Schiphol, dus de rust bij ons had waarschijnlijk ook deels te maken met de vroege vlucht die wij hadden. Maar een vreemde gewaarwording was het zeker!

De vlucht

Tijdens de gehele vlucht moet je verplicht een mondkapje dragen. Ook was de boarding nu strict op basis van stoelrij, zodat er geen lange rijen ontstonden in de gate of in het vliegtuig. Eenmaal in het vliegtuig zagen we dat het toestel bijna half vol zat. Maar verder waren er weinig dingen anders tijdens de vlucht. Je kunt bijvoorbeeld gewoon koffie of wat te eten kopen (wel een beperkter aanbod) aan boord. Wel wordt er gevraagd om zoveel mogelijk te blijven zitten en enkel het toilet te gebruiken als het echt nodig is. Maar buiten dat, business as usual.

Aankomst in IJsland

In IJsland geldt nu het beleid dat toeristen een keuze hebben: 14 dagen in quarantaine of je laat jezelf testen op covid-19 op het vliegveld. Wij kozen voor de laatste optie. Ook dit proces verliep allemaal erg soepel. Doordat we ons online hadden geregistreerd, konden we vlot doorlopen naar de test cabines. We hoefden hier maar een minuutje te wachten en het testen zelf kost ook maar een minuut tijd. Het wachten op de uitslag, dat duurt wat langer. Na 4,5 uur op een verlaten vliegveld te hebben gewacht, kwam eindelijk het verlossende sms'je: we hebben geen corona. Onze trip door IJsland kon van start gaan!

Nu waren we vrijdag ook nog 10 jaar samen en dat wilden we natuurlijk wel even vieren. Een betere plek dan de Blue Lagoon voor het vieren van zo’n jubileum vind je niet snel. We hebben echt genoten in de prachtige warmwaterbron. Een mooie aftrap voor onze reis. We zijn benieuwd wat we allemaal nog gaan zien en meemaken in IJsland. We houden je op de hoogte!

Over onze reis door IJsland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

De voorbereidingen voor onze reis door de VS, Canada en Alaska

Sri Lanka

Yes, het reisadvies voor Sri Lanka is aangepast!

Verenigde Staten

100 dagen met onze camper in Amerika

Verenigde Staten

Dwars door Amerika: 15 dagen, 11 staten & 3.975 kilometer

Onze hoogtepunten en uitdagingen in 2023

Italië

Goed voorbereid op reis naar de Dolomieten

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen