Welke bussen zijn geschikt om om te bouwen tot camper?

Djura

Een bedrijfswagen ombouwen tot camper is helemaal hip op dit moment. En terecht! Want als je zelf de ombouw naar camper voor je rekening neemt, bespaar je geld én belangrijker nog: Je bepaalt helemaal zelf de indeling! Maar welke type bussen zijn eigenlijk het meest geschikt om om te bouwen tot camper? En waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van zo’n bestelbus?

Een klassieker of niet?

Er zijn ontzettend veel type bussen die worden omgebouwd tot camper. Welke geschikt is voor jou, is afhankelijk van je wensen en natuurlijk je budget. Eén van de eerste vragen die je jezelf moet stellen: Ga je voor een karakteristieke (bijna) oldtimer bus of neem je een bestelwagen van een paar jaar oud?

Beide opties hebben voor- en nadelen. Bij bussen van minder dan 10 jaar oud zijn moderne functionaliteiten zoals airco, parkeersensoren en cruise control geen uitzondering. Bij een klassieke bus van 20 jaar of ouder hoef je daar allemaal niet op te rekenen. Zelfs stuurbekrachtiging is dan een echte luxe!

Geen stuurbekrachtiging in onze Bruno

Een nadeel bij het aanschaffen van een nieuwere bestelbus als particulier is het betalen van BPM. Ondernemers zijn namelijk vrijgesteld van het betalen van BPM, maar jij als particulier helaas niet! Koop je een bedrijfswagen van minder dan 5 jaar oud, houd dan rekening met het betalen van een gedeeltelijke BPM heffing. De hoogte van de BPM heffing is afhankelijk van de catalogusprijs en het moment van aanschaf. Je kunt het beste bij de Belastingdienst checken hoeveel BPM je verschuldigd bent als je een mooie bus op het oog hebt, zodat je rekening kunt houden met deze bijkomende kosten.

De prijzen die je online ziet voor bedrijfswagens zijn trouwens vaak exclusief BTW. Je moet er dus 21% bij optellen als je als particulier zo’n bedrijfswagen wilt kopen, want jij moet dan gewoon BTW betalen.

Qua belastingen is een nieuwere bus, vanwege het betalen van BPM en BTW, niet altijd voordeliger dan een oude bus. Bij een bus van 30 jaar of ouder, word je namelijk ook nog eens vrijgesteld van de wegenbelasting. Dat scheelt je honderden euro’s per jaar! Aan de andere kant heb je bij een oldtimer waarschijnlijk meer kosten voor het onderhoud van de camper. Alhoewel je dat nooit zeker weet natuurlijk…

Wij hebben wel een tijdje getwijfeld over de beste keuze voor ons. Gaan we voor een (bijna) oldtimer of toch liever voor een comfortabele bestelbus van een jaar of 6 oud? Die laatste optie was misschien de verstandigste, maar wij hadden in tussentijd ons hart verloren aan de Mercedes-Benz 407 serie uit de jaren ’70 en ’80. Zo’n oude, ronkende bus heeft charme. Karakter. Is gewoon heel tof. Wij hebben dus zeker de voor- en nadelen afgewogen, maar ook ons hart laten spreken bij de keuze. En daar hebben we nog geen dag spijt van gehad!

Populaire modellen

Ga je voor een wat nieuwere bestelbus, dan zijn de Mercedes Sprinter, Renault Master, Volkswagen Crafter en Fiat Ducato erg populair. Bij veel van deze modellen heb je de keuze uit verschillende lengtes en hoogtes. De L1H1 is zowel in hoogte als lengte de kleinste variant. Bij een L3H3 bus heb je een stuk meer ruimte in je bus. De exacte afmetingen verschillen per model en kun je vaak online wel vinden.

In Nieuw-Zeeland huurden we een Toyota Hiace

Houd bij de keuze van een bus rekening met de inrichtingseisen van de RDW en Belastingdienst voor een camper. Zodra je een voertuig ombouwt tot camper, zal je deze bij de RDW moeten laten keuren als camper. Als je ook voldoet aan de eisen van de Belastingdienst, kom je in aanmerking voor het kwarttarief van de wegenbelasting. Dat scheelt veel geld! Eén van de gestelde eisen gaat over de minimale hoogte van de bus. Check de eisen dus even voordat je een bus koopt!

Vind je zo’n oude bus ook heel tof, dan kun je kijken naar de Volkswagen T1 of T2 (wel erg duur!) of T3, T4 of LT, Citroën HY of natuurlijk Mercedes 407, 508 of Vario. De Mercedes bussen uit de jaren ’70 en ’80 staan bekend om hun oersterke motoren en betrouwbaarheid. Wat voor ons, naast het leuke uiterlijk, een groot pluspunt is van dit type bussen, is de breedte van de laadruimte. Je kunt namelijk een bed in de breedte plaatsen (als je zelf niet heel lang bent) en dat scheelt je een hoop ruimte in je leefruimte!

Welk model is geschikt voor jou?

Wat voor jou de beste keuze is is afhankelijk van je budget en je wensen. En natuurlijk ook hoe je de camper wilt gaan gebruiken. Als je er een paar keer per jaar weekendjes mee weg wilt en 1x per jaar 2 weken mee op vakantie gaat, dan vind je een iets kleiner model misschien prima. Maar wil je er lange reizen mee gaan maken, waardoor je er wel maanden in ‘woont’, dan is ruimte een belangrijker aandachtspunt. Wil je bijvoorbeeld een vast bed? En moet je keuken binnen zijn of mag dat ook via de achterklep? Belangrijke dingen om over na te denken voordat je een bestelbus koop!

Vind je ‘slow travel’ en avontuur leuk, dan past een oldtimer misschien juist goed bij je. Die zijn namelijk niet zo rap. En wedden dat je er wel een paar keer mee langs de kant van de weg staat? ;-) Dan geldt het gezegde "Het gaat niet om de bestemming, maar de reis er naartoe" sowieso!

Andere tips bij de aanschaf

  • Let op het gewicht van de bedrijfswagen. Met een B-rijbewijs mag je in een voertuig rijden tot 3.500 kilogram. Als de bus leeg (zonder camper inbouw) bijvoorbeeld al 3.000 kg weegt, dan wordt het wel heel lastig om deze om te bouwen tot camper en binnen de 3.500 kg te blijven!
  • Denk eerst na over hoe je de camper wilt gaan gebruiken en welke indeling daarbij past. Ga daarna onderzoek doen naar de verschillende merken en modellen die er zijn en bepaal welk model aansluit bij jouw wensen op het gebied van indeling, comfort, betrouwbaarheid en budget. Een goede manier om te achterhalen wat je fijn en belangrijk vindt is een paar keer een camper te huren. Zo merk je vanzelf wat jouw stijl van kamperen is!
  • Als je weinig kennis hebt van autotechniek, neem dan een expert mee als je de auto gaat bekijken. Of laat een aankoopkeuring uitvoeren voordat je de bus koopt. Dan weet je – voordat je gaat onderhandelen over de prijs – of er gebreken zijn of groot onderhoud wat er op korte termijn aan zit te komen.
  • Op Marktplaats worden heel veel campers te koop gezet, maar meld je ook zeker aan bij Facebook groepen. Sommige type campers hebben zelfs hun eigen Facebook groep met fans, zoals Mercedes Dubbellucht. Lid worden van zo’n groep is niet alleen leuk tijdens je ombouw project, maar kan je ook al helpen in je zoektocht naar een bus. Vaak zie je hier al bussen te koop staan voordat deze op Marktplaats komen!

Lees meer over het bouwen van onze camper

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Ons camper zelfbouw project in vogelvlucht

Project Bruno na 4 maanden

Onze eerste 2 maanden klussen aan Bruno

Wij gaan een camper bouwen!

Verenigde Staten

Big Sur: een roadtrip langs de kust en de bergen van Californië

Verenigde Staten

Een memorabel bezoek aan Slab City: de plek waar alles kan

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen