Project Bruno na 4 maanden | Camperbouw update

11 februari 2021

Het is de laatste tijd stil op Travly. Niet zo vreemd, aangezien het advies ‘niet reizen tenzij noodzakelijk’ natuurlijk ook voor ons geldt… Maar ook omdat we druk bezig zijn met het ombouwen van onze geliefde Mercedes bus Bruno tot camper. Ben je benieuwd hoe we ervoor staan na 4 maanden klussen?

Van kale bus naar huisje op wielen

Wat is er weer veel veranderd bij Bruno! Als ik ons laatste blog lees van half november en kijk naar hoe Bruno er nu bij staat, dan ben ik onwijs trots. Begin oktober hebben we Bruno naar de loods in Etten-Leur gebracht en was hij gestript. Nu begint het al op een huisje op wielen te lijken. Zo leuk!

Ruim 2 maanden geleden hadden we ramen en dakluiken gemaakt, de isolatie aangebracht en een nieuwe vinyl vloer gelegd. Sinds die tijd is de winter echt begonnen in de loods en is het behoorlijk koud. De temperatuur varieert van 7 tot 10 graden binnen… Maar daar laten we ons niet door tegenhouden natuurlijk. Dik aankleden en gaan met die banaan! Ik moet wel toegeven: We hebben ook een elektrisch kacheltje te leen gekregen van Mark. :-)

Volop aan de klus

Nog steeds zijn we zo’n 3 doordeweekse avonden en 2 dagen in het weekend in Etten-Leur te vinden om aan Bruno te klussen. Er zitten echt al veel uren werk in, maar wel met resultaat! Na het isoleren zijn we begonnen met de voorbereidingen voor de elektriciteit. We hebben kabels, (zowel 12 volt als 230 volt) gelegd, zodat we deze netjes achter de houten wanden konden wegwerken. En die houten wanden maken, dat was me nog wel een klus!

In eerste instantie denk je misschien dat we dan wat platen op de juiste afmeting zagen en snel meters kunnen maken. Maar nee, ieder stukje van de bus is anders en iedere plaat moet precies op maat gezaagd worden. En wat denk je van alle ramen en de wielkasten waarvoor we uitsparingen die precies passend waren moesten maken? ;-)

Daarna hebben we de schroefgaten geplamuurd, onze armen lam geschuurd om alles zo glad mogelijk te krijgen en vervolgens de wanden mooi wit gelakt. Toen zag onze bus er al heel anders uit!

Kritisch zijn mag, maar goed is goed!

Deze wanden waren het eerste zichtwerk wat we deden aan de camper en toen merkten we dat we enorm kritisch zijn. Vooral Ronny, hij is de perfectionist van ons tweeën. ;-) We willen het strakker dan strak hebben. Maar ja, soms moet je gewoon genoegen nemen met kleine oneffenheden. Het is een camper, geen luxe villa! Dat hebben we wel geleerd de afgelopen tijd. Het is prima om het zo mooi mogelijk te willen maken, maar soms is het ook gewoon goed. Anders zou dit weleens een meerjarenproject kunnen worden! ;-)

En door met de volgende klus!

Na het betimmeren van de camper was het plafond aan de beurt. Ronny ging op woensdag samen met zijn vader Bas aan de slag en wat ging dat snel! Na één dag zat een groot deel van het plafond erin en dat maakte gelijk zo’n verschil. Zichtwerk is enorm motiverend, want je ziet heel snel resultaat van je werk.

Maar lang stil staan bij het resultaat deden we niet. Door met de volgende klussen! Met hulp (dankjulliewel!) installeerden we de lichtspotjes en light strips, maakten we de lattenbodem en de lades onder het bed. We gingen als een speer!

Direct daarna gingen Ronny en Bas aan de slag met de hangende kastjes. Ik denk dat dat gelijk één van de moeilijkste meubels is om te maken. Niks is recht in die bus. Het is ontzettend veel werk om alle rondingen in je kastjes te verwerken en het tegelijkertijd allemaal keurig te laten aansluiten op elkaar. Die bovenkastjes hebben gezorgd voor heel wat gevloek, maar ze mogen er zijn. Wij vinden ze heel mooi geworden.

Focus op de keuken

Naast wat kleine klussen werd het toen tijd voor de keuken. Aan de linkerkant komt een keukenblokje met een 2-pits kookstel en mat zwarte spoelbak en kraan. Aan de rechterkant komt een kastje waar de koelkast in komt te staan. De frontjes en lades voor de keuken hebben we van Ikea, maar verder is het weer allemaal maatwerk. De keuken wordt een mix van groen, mat zwart en een bamboe werkblad. Volgens mij wordt het super!

We merken nu wel dat we wat geduld moeten hebben. Sommige producten hebben echt een lange levertijd. Het kookstel komt pas eind februari… :-( En soms kun je nog niet verder met het volgende als je niet eerst iets anders afrondt. Veel is afhankelijk van elkaar en dat is soms even puzzelen. Of we het gaan halen om in april klaar te zijn voor ons eerste weekendje weg in Nederland is de vraag, maar aan onze inzet ligt het sowieso niet. En anders is Bruno gewoon in mei af, ook prima. We kunnen er nog hartstikke lang plezier van hebben!

Fantaseren over onze eerste tripjes

Stilletjes aan komt het moment dat Bruno ‘af’ is (zo’n project is nooit echt af, maar je snapt wat ik bedoel) dichterbij en dat zorgt ervoor dat we steeds meer kriebels krijgen om met hem op pad te gaan. We gaan het lekker rustig opbouwen en zullen in eerste instantie wat weekendjes weg in Nederland doen. Genieten aan zee, gezellige stadjes bezoeken of door natuurgebieden dwalen. Er is nog genoeg te ontdekken in Nederland!

Daarna kunnen we eens een keer de landsgrenzen over en bijvoorbeeld gaan ervaren hoe het is om met Bruno in de heuvelachtige Ardennen te rijden. Gaat dat goed? Dan lonkt Zwitserland, Oostenrijk of misschien de Dolomieten deze zomer. We hebben onze zinnen in ieder geval gezet op de bergen. Daar houden we zo van! Als een buitenlandse vakantie kan in verband met de corona uitbraak natuurlijk. Wij hopen het héél erg!

Maar niet teveel dagdromen. Er is werk aan de winkel! Wij tellen af tot de lente!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  • Bas en Els

    12 februari 2021 om 18:30

    Wat zijn wij ongelofelijk trots op jullie… wat wordt jullie Bruno mooi… jullie zijn echte klussers geworden…wij hopen met jullie dat jullie hier heel veel mooie plekjes mee mogen bezoeken…wij hebben het voorrecht om alles van dichtbij te kunnen volgen…🥰 veel succes lieverds 🍀😘

Populair op Travly