Over onze tijd in Nederland en onze reisplannen voor de rest van dit jaar

Djura

Hoe ons leven eruit ziet nu we een tijdje in Nederland zijn? We werken, discgolfen, zijn veel bij familie en vrienden, touren op de motor, lezen boeken, genieten van Bruno, spelen spelletjes, zitten in het zonnetje voor onze topbus, runnen een camping huishouden en… We laten herinneringen rijpen en maken nieuwe reisplannen. In deze persoonlijke update geven we je een inkijkje in ons leven in Nederland en blikken we vooruit op onze reisplannen voor 2023.

Thuiskomen in Bruno

Op 19 maart zetten we weer voet op Nederlandse bodem en één van de eerste dingen die we deden was Bruno ophalen uit de stalling. Ook al was het eigenlijk nog helemaal geen campingweer (koud en nat!), wij waren vastbesloten. We trokken weer in Bruno. Toen de motor startte, maakte mijn hart een sprongetje en toen we weer in Bruno door de straten reden, was het geluksgevoel compleet. Wat hebben we onze bus gemist!

Na wat kleine klussen (watersysteem aansluiten, inruimen van de kastjes, gasfles installeren) was Bruno alweer klaar om als ons huisje te fungeren en 2 dagen na onze terugvlucht stonden we op de camping.

Het was dat heerlijke gevoel van thuiskomen. Slapen in je eigen bed, koken met je eigen pannen, zijn op de plek waar je je het fijnst voelt. Toen we een dik jaar eerder de sleutel van ons appartement in Breda inleverden, dachten we dat dat iets was wat we moesten opofferen in ruil voor het rondreizende leven. Het gevoel echt ergens thuis te zijn.

Het bleek maar weer dat we dat compleet mis hadden. We hebben zonder twijfel een thuis, al is dat nu niet op een vaste locatie. Bruno is ons thuis, waar hij ook staat. Het is knus, vertrouwd en gezellig in de bus. Ondanks de vele regen en kou die we de eerste weken op de camping hadden, genoten we van ons fijne huis op wielen. Hoe fantastisch is het dat je je huis gewoon overal neer kunt zetten en zo je achtertuin iedere keer kan veranderen?

De camping waar we staan bevalt trouwens ook goed. Het is kleinschalig en trekt vooral oudere mensen, maar dat vinden wij juist prettig. Oudere mensen draaien niet zo snel harde muziek of hebben luidruchtige kinderen over de vloer. Lekker rustig dus en precies wat wij belangrijk vinden bij onze tijdelijke standplaats.

Even tot rust komen

Afgelopen jaar sliepen we nog nooit zo lang op dezelfde plek als nu. Aan de ene kant maakt het een gevoel van onrust in ons los, want iedere dag dezelfde omgeving vinden wij al snel saai. Tegelijkertijd merken we dat dit precies is wat we nu nodig hebben. Zoals we in onze vorige persoonlijke updates al schreven, was ons leven sinds begin 2022 één groot rollercoaster. Een hele leuke rollercoaster weliswaar, maar af en toe moet je toch een pitstop inlassen. Hoe geweldig de rit ook is.

Aan het einde van onze reis door Midden-Amerika voelden we al dat het goed was om even pas op de plaats te maken. Om niet meer elke dag bezig te zijn met waar we slapen, wat we kunnen gaan eten, welke activiteiten we niet mogen missen en hoe we dat gaan combineren met onze werkverplichtingen. Stiekem vraagt dat namelijk toch veel tijd elke keer. Doordat al dat georganiseer nu wegviel, bleef er ineens veel tijd over voor andere dingen. Een boek lezen bijvoorbeeld. Iets wat we afgelopen jaren nooit deden. Nu kunnen we ons helemaal verliezen in interessante verhalen. Het is goed voor een mens om af en toe even rust te nemen, ook al heb je nog zo’n (schijnbaar) ontspannen leven.

Dat is trouwens niet de enige reden dat we nu een stapje terug doen en langer in Nederland blijven. Het is ook hoog tijd om al onze waanzinnige herinneringen te laten rijpen. In het afgelopen jaar gingen we van hoogtepunt naar hoogtepunt, waardoor je weinig tijd hebt om alles echt in je op te nemen, te verwerken en vooral van die herinneringen te genieten. Je stond namelijk alweer de volgende herinnering te maken!

Nu we onze dagen vullen met andere dingen of ons soms zelfs een beetje vervelen, merk je dat je vaker terug gaat denken aan momenten van onze reizen. Spannende, mooie, vervelende, bijzondere en leuke momenten. Alles komt voorbij. Samen beleven we die momenten opnieuw en dat maakt onze herinneringen alleen maar intenser. Uiteindelijk zijn onze herinneringen samen het meest waardevolle dat we hebben, dus er moet zeker tijd gemaakt worden om deze herinneringen te koesteren. Dat doen we nu, met volle teugen!

Ons dagelijkse leven in een camper

Benieuwd wat wij eigenlijk de hele dag doen nu we in Nederland zijn? Misschien teleurstellend, maar het is allemaal niet zo heel spannend. Ons dagelijkse leven nu bestaat uit werken, veel tijd doorbrengen met familie en vrienden, lezen, spelletjes spelen, veel buiten zijn, boodschappen doen, motorritten maken en het camping huishouden uiteraard. De watertank vullen, de porta potti legen, afwassen, je kent het wel. De simpelste dingen kosten meer tijd dan wanneer je in een huis woont, maar dat vinden wij helemaal niet erg. Integendeel, het feit dat koffie zetten een minuut of 10 duurt, brengt juist een soort van rust. Je plant minder dingen op een dag en ziet wel hoe de dag verloopt.

Ook al is ons huidige dagindeling een stuk minder avontuurlijk, het is niet te vergelijken met ons leven voor 2022. De vrijheid is er namelijk nog altijd. We werken nog steeds voor onszelf en parttime, werken niet op vaste dagen en houden genoeg ruimte in onze agenda’s voor spontane momenten. En als we het beu zijn, dan kunnen we altijd met Bruno ergens anders heen rijden. Alleen al het hebben van deze mogelijkheid - ook al gebruiken we die tot nu toe niet - geeft je een gevoel vrij te zijn. En ik kan je zeggen: Dat gevoel is verslavend! Deze levensstijl is perfect voor ons en daardoor zijn we ontzettend gelukkig. Hopelijk kunnen we nog lang zo doorgaan!

De reislust groeit en groeit

Terwijl we genieten van al het fijne in Nederland, groeit onze reislust met de dag. Het één sluit het ander niet uit zie je wel! Om onze reisdrang een beetje te stillen, hebben we voor de zomer een paar leuke tripjes bedacht. Geen lange reizen, maar gewoon even er tussenuit.

De langste, aaneengesloten periode in Nederland ligt nu achter ons, want begin juni gaan we weer de grens over. Het is ‘maar’ naar de Belgische Ardennen, maar wij kunnen niet wachten! We gaan namelijk gezellig met onze vrienden, hun kindje en hun hondje naar een mooi huis in een klein dorpje en de motoren gaan ook mee. Dat wordt een week vol kronkelige motorroutes, veel gezelligheid en natuurlijk Belgische biertjes!

Eind juni slingeren we Bruno weer aan (want die wil onderhand ook wel weer eens op avontuur!) en zetten we koers richting Oostenrijk. Ronny is als kind in Oostenrijk geweest en wil mij de schoonheid van de Oostenrijkse bergen laten zien. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen!

Na een week of 3 rijden we terug naar Nederland, maar niet naar Brabant. We maken een culinaire tussenstop in Limburg waar we voor het eerst in ons leven een 2-sterrendiner gaan verorberen. Iets wat we toch ooit een keer willen ervaren. Natuurlijk blijven we daarna nog een paar nachtjes plakken om de toerist uit te hangen in ons eigen, heuvelachtige landschap. We zijn er dan toch!

Het najaar: roadtrippen door Europa

In augustus zijn we weer terug op ons stekkie in Den Hout, maar we blijven niet al te lang. Vanaf september gaan we met Bruno een paar maanden door Europa reizen. We hebben nog geen echte route uitgestippeld, behalve de Dolomieten in Italië. Daar willen we al een paar jaar heel graag naartoe. Of we daarna verder rijden door Italië of juist richting Slovenië en Kroatië gaan, dat zien we dan wel. Alles ligt nog open, behalve…

Onze terugkomst van deze Europese roadtrip. We weten in ieder geval dat we in december terugkomen naar Nederland. We willen dit jaar heel graag de feestdagen met familie en vrienden vieren, maar het heeft ook een andere reden. We moeten ons vanaf dat moment namelijk gaan klaarmaken voor de roadtrip van ons leven… Hoe, wat en waar precies, dat lees je binnenkort op ons blog. Dus hou ‘m in de gaten!

Lees meer persoonlijke updates

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Aankondiging: de roadtrip van ons leven

Over spuit struggles en onze gewijzigde plannen

2022: Verhuisd naar Bruno en gewerkt als digital nomad

Over onze 6 weken in Nederland en nieuwe reisplannen

Noorwegen

Ons avontuur naar de ruige Noordkaap

Denemarken+2

100 dagen met de camper door Scandinavië

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen