Cable Mountain: van de gebaande paden in Zion National Park

Djura

De meeste wandelpaden in Zion National Park zijn alom bekend en kom je tegen op ieder blog en in iedere reisgids. Maar dat geldt niet voor de hike naar Cable Mountain. De kans dat je vanaf deze plek in je eentje de overweldigende Zion Canyon in kijkt is heel groot. En dan komt de kracht van de natuur nog beter binnen!

Over de hike naar Cable Mountain

  • Start- en eindpunt: Stave Springs Trailhead of Zion Ponderosa Ranch Resort (bij slechte staat van de onverharde weg)
  • Route: Stave Spring Trail en Deertrap Mountain Trail
  • Afstand: 12 kilometer
  • Hoogtemeters: ongeveer 330 meter
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Benodigde tijd: 3 tot 4,5 uur

Onze ervaring met de hike naar Cable Mountain

Naar de Stave Springs Trailhead

De hike naar Observation Point een dag eerder is ons zo goed bevallen dat we nog wel een fijne wandeling willen maken in Zion. Wel op de voorwaarde dat het weer lekker rustig is op de trail. In een outdoor winkel hadden we even geleden de tip gekregen om naar Cable Mountain te hiken en het blijkt dat de trailhead vlakbij onze kampeerplek van afgelopen nacht is. Toen was onze keuze snel gemaakt!

We zijn er dit keer op tijd bij (die extra 5 kilometer van de Observation Point hike voelen we nog!) en worden met de shuttle van Zion Ponderosa naar de trailhead gebracht. Ook hier is de onverharde weg grotendeels in prima staat, maar de laatste 200 meter is een grote modderpoel. Je mag alleen parkeren op het terrein aan de trailhead - niet langs de weg - en daarom hebben we voor de shuttle gekozen. Waarschijnlijk kun je hier in de zomer - als het niet veel geregend heeft - prima zelf heen rijden.

De wandeling naar Cable Mountain

Vanaf de Stave Springs Trailhead start de 6 kilometer lange hike naar Cable Mountain. We beginnen in het bos en klimmen de eerste kilometers geleidelijk verder omhoog. Het wordt wat minder dichtbegroeid om ons heen en na een tijdje krijgen we af en toe uitzicht op de bergen in de verte. Het is vrij makkelijk wandelen over een zandpad, maar wel even opletten dat je je schoen niet verliest bij de modderige stukken. In deze tijd van het jaar (april) smelt de sneeuw en dat zorgt voor deze glibberige paadjes. Her en der is er nog wel wat sneeuw te vinden, maar het meeste is inmiddels gesmolten.

De oostelijke rand van de Zion Canyon bevindt zich op ongeveer 2.000 meter hoogte. Het is hier dus een stuk frisser dan wanneer je in de Zion Canyon bent. Dat scheelt zo’n 800 meter in hoogte. Dat voel je wel!

Uitkijken over Zion Canyon

De laatste kilometers dalen we iets af en na 1 uur en 45 minuten arriveren we bij Cable Mountain. Ook hier heb je weer een prachtig uitzicht over Zion Canyon! En ook hier is de afgrond angstaanjagend.

We kijken nu vanaf de andere kant dan Observation Point de Zion kloof in en hebben mooi zicht op de bocht in de rivier. We zien de weg door de canyon beneden met de beruchte shuttlebussen en natuurlijk kijken we ook weer op Angel’s Landing en zien we Observation Point - de plek waar we gisteren stonden - liggen.

Observation Point

De oude stellage is uiteraard een blikvanger in het geheel. Via een bordje ontdekken we dat in het begin van de 20e eeuw met deze constructie goederen naar boven en beneden werden gebracht. Nu is de constructie oud en vervallen en word je gewaarschuwd om er niet op te klimmen of op te hangen. Tel daar het gegeven bij op dat er in 2019 een paar brokstukken vanaf Cable Mountain naar beneden vielen bij Weeping Rock en je weet dat je voorzichtig moet zijn bij de randjes. Maar ook zonder die gedachte boezemen de afgronden al genoeg angst in hoor. Ze gaan kaarsrecht naar beneden!

Van het gebaande pad in Zion

De wandeling zelf is misschien wat lang en een tikkeltje saai, maar het uitzicht is wel echt fantastisch. En je ontsnapt hiermee aan de drukte van Zion, want er is vrijwel niemand op de trail naar Cable Mountain. Op de heenweg zagen we één andere hiker en op de terugweg kwamen we een handvol mensen tegen. Je kunt dus toch van het gebaande pad in Zion National Park, als je maar weet waar je moet zoeken!

Cable Mountain of Observation Point?

Wij deden zowel de hike naar Observation Point (via de East Mesa Trail i.v.m. de sluiting van de trail via Weeping Rock) en de hike naar Cable Mountain. Beide uitzichtpunten lijken op elkaar en het biedt daarom niet heel veel extra om ze allebei te doen. Als we moeten kiezen, dan vinden wij Observation Point toch net iets mooier en leuker dan Cable Mountain. De hoek vanaf waar je Zion Canyon in kijkt is net wat aantrekkelijker, maar het maakt elkaar niet veel. Aan de andere kant is Cable Mountain nog veel rustiger dan Observation Point, dus als je dat het belangrijkste vindt, kies dan voor de hike naar Cable Mountain.

Uitzicht vanaf Cable Mountain

Uitzicht vanaf Observation Point

Je kunt in ieder geval nooit verkeerd kiezen, want beide uitzichtpunten zijn spectaculair!

Ontdek het beste van de Verenigde Staten

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

Cardiac Canyon in Page: een droom voor fotografen

Verenigde Staten

Hike naar Observation Point voor een adembenemend uitzicht op Zion Canyon

Verenigde Staten

24 uur bij de Palo Duro Canyon

Verenigde Staten

Hoe Grand Teton National Park ons hart veroverde

Verenigde Staten

Yosemite National Park bezoeken: dit wil je zien en moet je weten

Verenigde Staten

Het beste van Bryce Canyon National Park in één hike

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen