Cardiac Canyon in Page: een droom voor fotografen | Het beste alternatief voor Antelope Canyon

Djura

De stad Page in Arizona is een ware trekpleister voor toeristen. Aan de rand van de stad vind je de wereldberoemde Horseshoe Bend, maar dat is niet het enige waarvoor reizigers van heinde en verre naar Page afreizen. De slot canyons in de omgeving zijn ongelooflijk mooi. Een bezoek aan de bekende Antelope Canyon klonk voor ons niet zo aantrekkelijk (lees snel verder waarom) en dus gingen wij op zoek naar een alternatief. En dat vonden we! Cardiac Canyon is één van de mooiste plekken waar we ooit zijn geweest. Een kunstwerk van de natuur!

Waarom wij niet naar Antelope Canyon willen

Iedereen komt naar Page voor de populaire Antelope Canyon. Deze smalle kloof is zo geliefd vanwege de golvende patronen in de rotsen en de lichtbundels die op sommige momenten van de dag naar binnen schijnen. In eerste instantie stond Antelope Canyon dan ook hoog op onze bucketlist, maar toen we ons verder gingen verdiepen in een tour door de Upper of Lower Antelope Canyon, wisten we eigenlijk niet meer zo zeker of we wel naar Antelope Canyon wilden.

Een slot canyon is een lange, smalle kloof met steile rotswanden. Meestal bestaan die rotswanden uit zandsteen en is de kloof minstens 10x hoger dan de breedte. Upper Antelope Canyon en Lower Antelope Canyon zijn de bekendste delen van Antelope Canyon. Beide lijken erg op elkaar, maar er zijn kleine verschillen. Zo is Upper Antelope Canyon nog wat smaller dan Lower Antelope Canyon en heb je alleen in Upper Antelope Canyon kans op de zogenaamde lichtbundels. Upper Antelope Canyon is het drukste en duurste van de twee, maar beide slot canyons worden erg drukbezocht.

We hadden wat ervaringen en blogs van anderen gelezen over de Antelope Canyon en werden steeds minder enthousiast door:

  • De drukte in de slot canyons. Je gaat met een behoorlijke groep de kloof in en je bent niet de enige groep in de canyon. Al die mensen bevinden zich in een hele smalle ruimte en dan voelt het nog voller dan het is. Daarnaast omschrijven veel mensen in reviews dat ze gepusht werden om door te lopen en zich heel gehaast voelden. Je kunt niet eens op je gemak genieten van deze natuur. Niet echt leuk lijkt ons.
  • Goede foto’s maken is onwijs lastig, want je mag geen rugzak meenemen met extra lenzen of een statief. Vanwege het beperkte licht in de slot canyons heb je een statief juist hard nodig.
  • De tours zijn duur, vooral voor Upper Antelope Canyon. Je betaalt €80 tot €100 per persoon voor een tour door Upper Antelope Canyon. Voor dat geld ben je een uurtje in de canyon, samen met heel veel andere mensen en zonder kans om goede foto’s te maken. Niet echt een hele goede deal, wel? Een tour door Lower Antelope Canyon is betaalbaarder (zo’n €50 - €60 per persoon), maar dan heb je nog steeds geen optimale ervaring door de andere redenen.

Wij hadden een beetje het gevoel dat je bij beide Antelope Canyons als vee door de kloof geleid wordt, zodat er zoveel mogelijk geld verdiend kan worden. Iets heel moois zien, maar er niet echt van kunnen genieten. Klinkt eerder als frustrerend dan als een leuke ervaring…

Het alternatief voor Antelope Canyon: Cardiac Canyon

Via Instagram vinden we het perfecte alternatief voor Antelope Canyon. De Taadidiin Navajo familie - die het land bezit waar de Cardiac Canyon in ligt - opende de Cardiac Canyon pas een paar jaar geleden voor toeristen. Door met maximaal 1 tourgroep per dag te werken, bestaande uit 6 personen en 2 gidsen, houden ze de ervaring in de Cardiac Canyon intiem en exclusief. Om het in perspectief te plaatsen: er lopen per dag meer mensen door Lower Antelope Canyon dan in een heel jaar in Cardiac Canyon.

De tour door de Cardiac Canyon duurt 6 uur en je krijgt alle tijd en ruimte om zoveel te kijken en te fotograferen als je wil. En dat wil je, want deze plek is magisch!

Technisch gezien is Cardiac Canyon geen alternatief voor Antelope Canyon, want ook Cardiac Canyon is een onderdeel van Antelope Canyon. Antelope Canyon bestaat uit diverse delen, waarvan Upper en Lower Antelope Canyon het bekendst zijn. Maar Cardiac Canyon of bijvoorbeeld Canyon X zijn ook onderdeel van Antelope Canyon.

Er hangt een fors kostenplaatje aan zo’n tour. Je betaalt ongeveer €250 per persoon voor deze ervaring in de Cardiac Canyon. Een hoop geld, maar als je dat afzet tegen de duur van de tour en de rust die je ervaart in de canyon, dan vinden wij het vergeleken met Upper en Lower Antelope Canyon helemaal niet gek. Je krijgt zoveel meer!

Een tour door de Cardiac Canyon

Afdalen naar de Cardiac Canyon

Stipt om 8 uur stappen we met 4 andere toeristen en onze 2 gidsen - altijd Navajo bij Taadidiin Tours - in een busje en worden we een paar kilometer door het woestijnlandschap gereden. Een minuut of 20 later arriveren we bij de ingang van de Cardiac Canyon. We moeten steil afdalen over een zandduin. Naar beneden gaan is makkelijk, maar hier aan het einde van de tour weer omhoog komen zal wat meer kruim kosten!

Deel 1 van de tour

Eenmaal afgedaald gaan we als eerst naar het linkerdeel van de Cardiac Canyon. Het wordt snel smal en overal zien we die typische, golvende lijnen in de rotsen. Het is nog vroeg, maar bovenaan de rotswanden licht de zon de rotsen al mooi op en geeft ze een roodbruine of oranje kleur. Tijdens dit deel van de wandeling moeten we af en toe even wat klimmen met stalen stapjes in de rotsen of ladders om naar de volgende ruimte te komen.

We zijn al direct enorm onder de indruk van dit natuurspektakel. Het idee dat deze slot canyon door water- en winderosie is uitgesleten in al die jaren. Bijzonder!

Ook al zijn we maar met 6 personen, het voelt in het begin soms nog best vol. Iedereen blijft een beetje bij elkaar hangen en verspreidt zich wat minder, ook door de klimstukjes tussen de verschillende ruimtes. We kunnen ons alleen maar indenken hoe het zou zijn in Lower en Upper Antelope Canyon, als het écht vol is met mensen. We zijn in ieder geval nu al blij met onze keuze voor Cardiac Canyon!

De gids vertelt veel interessante dingen tijdens de tour, bijvoorbeeld over de Navajo-stam en de treurige geschiedenis van de inheemse bevolking in Amerika. Het is leuk dat onze gidsen allebei Navajo zijn en veel weten over de cultuur. Zij zijn de echte kenners van dit landschap en dat merk je heel duidelijk. Ze weten enorm veel en vertellen over hun eigen ervaringen in de slot canyons en de regio. Zo zouden er op Navajo land nog veel meer van dit soort waanzinnige plekken zijn, maar veel daarvan zijn op privéterrein en daarmee niet toegankelijk voor toeristen. Deze locaties zijn een goed bewaard geheim onder de Navajo-bevolking. Benieuwd of dat zo blijft de komende jaren!

Ze vertellen ook over de flash floods (plotselinge overstromingen, vloedgolf van regenwater) die jaarlijks door de canyon komen. Vooral in de zomer - als de moessonregen zijn intrede doet - kan de Cardiac Canyon ineens meters hoog onder water staan. Onze gids heeft toen zelfs weleens gezwommen in de Cardiac Canyon! Er komt allerlei rommel mee met zo’n flash flood. De gids wijst diverse boomstammen en grote rotsblokken aan die met de laatste flash flood in de canyon terecht zijn gekomen. Bizar, want dit zijn echt grote en zware dingen. Het geeft je een idee met wat voor kracht het water dan door de canyon stroomt. Het kost vervolgens veel tijd en (handmatig) werk om de slot canyon weer begaanbaar te maken, want ze kunnen niet met (grote) machines in die smalle ruimtes komen en willen uiteraard niets beschadigen.

Vanzelfsprekend houdt de tourorganisatie de weersvoorspellingen in de gaten en blazen ze de tours af als er kans is op een vloedgolf in de slot canyon. Geen zorgen dus!

Het beste deel: de kamers van Cardiac Canyon

Alhoewel het eerste deel van de tour al prachtig is, wordt het daarna nog beter. Nadat we een paar uur de linkerkant van de Cardiac Canyon hebben verkend, zetten we koers naar het volgende deel: de kamers. Het tempo van de groep ligt aan de lage kant en wij worden een tikkeltje ongeduldig. Op foto’s hebben we gezien dat ‘the chambers’ nog bijzonderder zijn dan het eerste deel. En dus willen we daarheen! Straks komen we - ondanks de 6 uur durende tour - daar tijd tekort. Dat zou zonde zijn.

We gaan aan kop op weg naar ‘the chambers’ (in de hoop dat de groep ons tempo volgt), klimmen via een ladder omhoog en dan valt onze mond open van verbazing. Dit is magie. Kunst, maar dan door de natuur gemaakt. Echt verbluffend!

De witte en zwarte lijnen en bijzondere vormen in de rotsen zorgen voor intrigerende patronen. Het zijn vooral ronde vormen en daardoor lijkt het net alsof de rotsen heel zacht zijn. Golvende patronen zagen we een paar dagen eerder ook al bij The Wave, maar nu is het toch weer helemaal anders.

Eén voor één verkennen we de verschillende kamers en ondertussen maakt onze camera overuren. Je kunt foto’s blijven maken van alle speciale vormen en het fascinerende lijnenspel.

Ondertussen beseffen we ons wat een unieke plek dit is. We zijn er stil van en knijpen elkaar. Dit is één van de mooiste dingen die we ooit hebben gezien. Amerika stelt niet teleur!

Andere alternatieven voor Antelope Canyon

Als je dit nou iets teveel van het goede vindt, weet dan dat dit niet het enige alternatief is voor Upper en Lower Antelope Canyon. Canyon X - in handen van dezelfde familie als Cardiac Canyon - schijnt ook erg mooi te zijn. De reguliere tours door Canyon X zijn met nog geen €40 per persoon ook nog eens prima betaalbaar. Wil je wat meer foto’s kunnen maken, maar minder geld uitgeven dan bij Cardiac Canyon, dan is de fotografie tour door Canyon X een goede optie.

Een ander alternatief dat ik voorbij heb zien komen is Waterholes Canyon.

Belangrijk om te weten voor je bezoek aan Cardiac Canyon

  • De tours door Cardiac Canyon zijn geliefd en maar beperkt beschikbaar. Het is daarom slim om op tijd te boeken. Wij hebben een week of 3 van tevoren geboekt en hadden toen nog maar een paar data om uit te kiezen. Zeker in maart, april en mei - hoogseizoen voor deze regio - moet je er op tijd bij zijn.
  • In de zomer is er een risico op overstroming van de slot canyons. Door flash floods kunnen de canyons wel een maand dicht zijn. Je kunt natuurlijk in de zomer een tour boeken, maar houd er rekening mee dat het kan gebeuren dat je over moet gaan op plan B.
  • In Page en omgeving kun je nog weleens verward raken door de tijdzones. Page bevindt zich in de staat Arizona en daar doen ze niet aan zomertijd. Maar je zit vlak bij Utah - een staat waar ze wel zomertijd hanteren - en hebt te maken met de Navajo Nation in Arizona. Daar houden ze ook de zomertijd aan. Het gebied met alle slot canyons ligt in de Navajo Nation en loopt van maart t/m oktober daarom (officieel gezien) een uur voor op Page. Om het allemaal niet te verwarrend te maken, houden veel tourorganisaties de Arizona tijdzone aan. Hoe dan ook, check dit vooraf goed als je een tour boekt, want het zou eeuwig zonde zijn als je je vergist in de tijd en je de tour mist!

Ontdek het beste van de Verenigde Staten

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

Cable Mountain: van de gebaande paden in Zion National Park

Verenigde Staten

De Grand Canyon met eigen ogen bekijken

Verenigde Staten

Yosemite National Park bezoeken: dit wil je zien en moet je weten

Verenigde Staten

3 niet te missen highlights in de buurt van Hanksville

Verenigde Staten

Indrukwekkende uitzichten in Canyonlands National Park

Verenigde Staten

Dit is natuurpracht ten top: The Wave

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen