Praktische informatie Kroatië

Vervoer in Kroatië

Je hebt diverse opties om je te verplaatsen door Kroatië. Op luchthavens en in toeristische steden heb je tal van autoverhuurbedrijven. Zelf auto rijden in Kroatië is veilig en makkelijk. De wegen zijn goed onderhouden. Er zijn niet veel snelwegen, maar voor de snelwegen die er zijn betaal je vaak een paar euro tol. De eilanden voor de kust van Kroatië bereik je makkelijk met de ferry. De rijen voor de ferry kunnen in het hoogseizoen erg lang zijn, dus houd hier wel rekening mee. Het is belangrijk om het door te geven aan het verhuurbedrijf als je met de auto de grens oversteekt of van plan bent de eilanden te bezoeken. Om naar Dubrovnik te rijden moet je namelijk een klein stukje door Bosnië-Hercegovina. Vaak moet je vooraf een bedrag betalen aan de autoverhuurder om toestemming te krijgen om naar de eilanden of over de grens te gaan.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor het openbaar vervoer. De bus is hiervoor de populairste optie. Er zijn veel verschillende routes en de prijzen zijn relatief laag. Gemiddeld betaal je 7 tot 10 eurocent per kilometer. Het reserveren van een plek in de bus is nog niet altijd gebruikelijk. Via de website buscroatia.com kun je busroutes, -tijden en ticketprijzen bekijken. Busticket4.me is een website vanwaar je (internationale) busroutes in veel Europese landen kunt bekijken en kaartjes kunt kopen.

Klimaat in Kroatië

Kroatië

Kroatië kent droge en warme zomers en vrij milde, maar wel natte winters. In de hogergelegen Dinarische Alpen zijn de temperaturen vaak wat lager en heb je ook wat meer kans op neerslag. In de maanden juli en augustus kan het erg heet zijn in Kroatië. Dit is prima voor een relaxte zonvakantie, maar wil je wat meer gaan doen en zien, dan zijn de maanden mei, juni, september en oktober eigenlijk het beste. Je hebt dan een goede kans op mooi weer, maar het is vaak nog niet te heet.

Visum voor Kroatië

Kroatië hoort bij de EU en daarom heb je geen visum nodig. Je laat enkel je Nederlandse paspoort of identiteitsbewijs zien en je kunt het land in.

Geldzaken in Kroatië

In Kroatië betaal je met de Kuna. Op sommige toeristische plekken kun je betalen met de euro, maar dit is eerder uitzondering dan regel. Er zijn ruim voldoende pinautomaten aanwezig in Kroatië waar je met een Nederlandse bankpas kunt pinnen. In restaurants en kleine winkels is afrekenen met je pinpas nog niet altijd gebruikelijk. Daarom is het slim om altijd wat contant geld op zak te hebben.

De prijzen in Kroatië zijn vergelijkbaar met de prijzen in andere vakantielanden. Een bed in een slaapzaal kost je 18 tot 25 euro per nacht. Voor een simpele tweepersoonskamer met gedeelde badkamer moet je denken aan een bedrag van 50 tot 70 euro per nacht. Je kunt eenvoudig een auto huren in Kroatië. Afhankelijk van het type auto en het seizoen betaal je hiervoor 40 tot 80 euro per dag. Een andere optie is om te reizen met de bus. Dit is wat goedkoper dan een auto huren. Voor een busritje van bijvoorbeeld Split naar Zadar (155 km, ongeveer 3 uur met de bus) betaal je een tientje. Een ontbijt bij een restaurant kost je ongeveer 7 euro. Als je snel iets haalt bij een bakkertje, ben je maar 2 of 3 euro kwijt. Een drankje op het terras is vrij goedkoop. Voor 2 tot 2,50 euro heb je al een halve liter bier! Een simpele avondmaaltijd inclusief één drankje bij een restaurant kost je 14 euro. In totaal zou je voor eten en drinken daarom rekening moeten houden met 20 euro per dag. Hoe meer activiteiten je onderneemt of nationale parken je bezoekt, hoe duurder je vakantie uitpakt. Al met al zou je als backpacker (bed op slaapzaal, reizen met de bus, simpele maaltijden) kunnen rekenen op een dagbudget van 50 euro per dag. Als je een auto gaat huren, luxer gaat eten of in hotels wilt slapen, dan ben je minstens 75 euro per dag kwijt.

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€20,-
€18,-
€5,-
€7,-
€50,-
Comfort
€30,-
€25,-
€10,-
€12,-
€77,-
Zagreb
Hoofdstad
Kuna
Valuta
Kroatisch
Officiële taal
56.594km²
Oppervlakte
5.313.600
Inwoners
93,89
inwoners per km²

Goed om te weten

  • Je kunt het kraanwater gewoon drinken in Kroatië.
  • Op veel campings en in de bossen van Kroatië is het verboden om te barbecuen of open vuur te maken. In sommige gebieden is het brandgevaar erg hoog, vooral in de droge maanden. Volg de instructies van lokale autoriteiten altijd op!
  • Er zijn weinig zandstranden in Kroatië. Vaak tref je een kiezelstrand of een rotsachtige kustlijn.

Populair op Travly