Een terugblik op 2020 | Onze hoogtepunten van dit jaar

Djura

“Het zijn gekke tijden.” Volgens mij is dat de meest uitgesproken zin van dit jaar. En het is natuurlijk ook een bizar jaar geweest. Een jaar waarin we heel veel dingen hebben moeten laten. En toch kan ik voor Ronny en mij meer hoogtepunten dan dieptepunten noemen. Ja, ook wij gingen minder op reis dit jaar en dat was heel jammer. Maar we hebben ook dromen weten te realiseren. Voor ons was 2020 eigenlijk zo’n gek jaar nog niet.

Reis naar Jordanië geannuleerd

In de zomer van 2019 zijn we terug gekomen van een jaar lang reizen. Je zou misschien denken dat we er daarna wel even genoeg van hadden, al dat gereis. Nou, dat was dus echt niet het geval. Toen 2020 begon, snakten we er naar om een nieuwe plek te ontdekken en waren we aan het aftellen tot onze eerstvolgende reis. Eind maart zouden we voor 2 weken naar Jordanië gaan. We zijn nog nooit in het Midden-Oosten geweest en keken hier enorm naar uit, maar helaas gooiden de reisbeperkingen die ontstonden door het coronavirus roet in het eten. De vlucht werd geannuleerd, Jordanië ging op slot.

Helaas, niet naar Petra dit jaar!

Onze reisplannen moesten in de koelkast gezet worden en als reisfanaten is dat enorm balen. Even teleurgesteld zijn is oké, maar daarna ging de knop bij ons om. We focusten ons op dingen die wel konden en stiekem begonnen we alvast met duimen dat onze reis naar IJsland in juni dan wel door zou kunnen gaan…

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

De knop omzetten en weer positief denken lukte ook doordat een andere droom wat eerder in vervulling kon gaan. Ronny heeft al jaren zijn motorrijbewijs en was na onze wereldreis gaan sparen voor een eigen motor. Doordat Jordanië niet doorging en we daar geen financiële schade van hadden, kwam er eerder geld 'vrij' voor het vervullen van deze droom.

Eind maart vertrokken we dus niet naar Jordanië, maar ging Ronny wel voor het eerst de weg op met zijn spiksplinternieuwe Kawasaki Z900. Wat een apparaat is dat! En wat hebben we er veel plezier van gehad samen. Vanaf dat moment pakte Ronny ieder vrij, zonnig uurtje om op de motor te stappen. In september sloten we het motorseizoen af met een lang weekend naar de Ardennen met Martijn en Rachel. Heerlijk! Reizen geeft een gevoel van vrijheid, maar motor rijden ook!

Onbeschrijflijk mooie IJsland

Op 5 juni zouden we eigenlijk naar Reykjavik vliegen om daar in een kleine campervan te stappen en in ruim 2 weken alle hoogtepunten van IJsland te gaan ontdekken. Op 5 juni kon dat nog niet doorgaan, maar op 19 juni wel! We zaten in het eerste vliegtuig vanaf Nederland dat naar IJsland ging en hebben ons hart verloren aan dit waanzinnige land. Als je - net als wij - van rauwe natuur en oneindige leegte houdt, dan moet IJsland zonder twijfel op je bucketlist. Het is maar 3 uurtjes vliegen, maar een hele andere wereld. Er zijn zoveel gletsjers, vulkanen, geisers en fjorden. Wat een magische plek!

Ik sluit niet uit dat we nog eens terug gaan naar IJsland, maar dan in de winter. Een totaal besneeuwd landschap, wandelen in felblauwe ijsgrotten en natuurlijk het Noorderlicht zien klinkt zo aantrekkelijk!

Camperliefde aangewakkerd

De reis door IJsland bracht meer dan prachtige herinneringen. Het bevestigde nog eens hoe gelukkig wij worden van reizen. En hoe leuk reizen met een camper is. Je hebt dan zoveel vrijheid en kunt op de mooiste plekken wakker worden. Tijdens onze wereldreis zeiden we al weleens tegen elkaar dat we zelf ooit een busje om zouden willen bouwen tot camper. Maar tot nu toe werd dat nooit concreet.

Aan het einde van deze zomer gebeurde dat ineens wel. In ons hoofd kwamen meerdere dingen samen die ervoor zorgden dat het idee een concreet plan werd. De basis was natuurlijk de droom om ooit zelf een camper te bouwen, maar daarbij kwam het besef dat we door het coronavirus in de nabije toekomst waarschijnlijk vooral in Europa op vakantie zouden kunnen.

Reizen in tijden van corona is ook wel erg chill met een eigen camper. Dan ben je lekker flexibel. Als er in een land of regio toch ineens een uitbraak is, kun je je plannen makkelijk aanpassen. Je bent dan niet afhankelijk van het vliegtuig, maar je hebt een eigen vervoermiddel én slaapkamer bij. Ideaal!

Daarnaast konden we nu toch geen geld uitgeven aan mooie vakanties en was er dus geld beschikbaar voor het kopen van een busje. Om al deze redenen voelde het als zo'n logische keuze om dit juist nu te doen. We speurden Marktplaats af en we hadden succes! Op 13 september werden wij de trotse eigenaren van een Mercedes 407D uit 1985. We doopten hem om tot Bruno en gingen vol enthousiasme aan de slag met het ombouwen.

Ontmoet Bruno!

Een uitdagend klusproject

Toen we begin oktober een vaste plek voor Bruno hadden gevonden waar we goed konden klussen, begon ons project pas echt. Een camper bouwen blijkt nog niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Je moet over heel veel van tevoren nadenken en keuzes maken. Maar wij houden wel van een uitdaging! In 3 maanden tijd hebben we Bruno volledig gestript, kleine roestplekjes behandeld, twee zijramen en twee dakluiken geplaatst, geluidsisolatie en gewone isolatie aangebracht, een vinyl vloer gelegd, een bed frame gemaakt, de zijwanden betimmerd en gelakt, de oude kachel eruit gehaald en het plafond inclusief 3 spotjes geplaatst. Nu zijn we bezig met de hangende kasten aan de zijkanten van de camper.

Het is hard werken bij Bruno, maar ontzettend leuk om te doen. Op deze manier kun je namelijk alles zelf bepalen en is Bruno (hopelijk) straks helemaal naar onze wens. We kijken er heel erg naar uit om in het voorjaar wat weekendjes met hem weg te gaan in Nederland. En dan in de zomer lekker op vakantie. Wij kunnen niet wachten!

Ontwikkelingen in het werkende leven

Het einde van dit jaar bracht ook nog wat leuke ontwikkelingen op het gebied van werk voor mij. Ik heb namelijk een nieuwe baan en ik ga weer voor mezelf beginnen! In loondienst blijf ik werken als Corporate Recruiter, maar vanaf 1 februari doe ik dit bij Vermetten in Gilze. Ik ga daar 3 dagen per week werken en heb daardoor alle ruimte om iets voor mezelf op te zetten. Ik vind ondernemen namelijk heel leuk en ik had een tijdje geleden al een idee wat ik wilde gaan doen. Maar ja, met een werkweek van 36 uur en project Bruno kwam het er de laatste tijd gewoon niet van om hiermee te beginnen.

Maar vanaf januari dus wel! Ik ga mijn kennis en ervaring op het gebied van werving & selectie nu inzetten voor werkzoekenden. Onder de naam Awared ga ik advies en begeleiding bieden bij alles wat met solliciteren te maken heeft. Van het checken van je cv tot het oefenen voor sollicitatiegesprekken. Heel veel zin in!

Ondanks alles toch een goed jaar

We mogen wel concluderen dat 2020 voor ons veel goeds gebracht heeft. Niet te vergeten: Mijn controles in het ziekenhuis waren ook beide keren positief! Echte dieptepunten kan ik eigenlijk niet noemen. Tja, we konden minder afspreken met vrienden, niet naar festivals of concerten, niet zoveel op reis en niet lekker borrelen of uiteten in de horeca, maar dat zijn geen echte dieptepunten te noemen hoor.

Wij gaan proostend het jaar uit en kijken uit naar een nieuw jaar vol mogelijkheden om dromen waar te maken. Een heel mooi, gezond en liefdevol 2021 allemaal!

Lees meer persoonlijke blogs

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

Dwars door Amerika: 15 dagen, 11 staten & 3.975 kilometer

Verenigde Staten

De voorbereidingen voor onze reis door de VS, Canada en Alaska

Onze hoogtepunten en uitdagingen in 2023

Verenigde Staten

Aankondiging: de roadtrip van ons leven

Over onze tijd in Nederland en onze reisplannen voor de rest van dit jaar

Over spuit struggles en onze gewijzigde plannen

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen