Goed voorbereid op reis naar de Verenigde Staten | 14x dit moet je weten
Het land van Route 66, de Grand Canyon, New York, Yellowstone, grizzly’s en Alaska. Een reis door de Verenigde Staten van Amerika staat garant voor spectaculaire landschappen, bruisende steden en ultieme roadtrips waar je urenlang geen mens ziet. Met een goede voorbereiding zorg je ervoor dat je optimaal kunt genieten van al het moois dat de VS te bieden heeft. Wij vertellen je 14 dingen die je écht wilt weten bij het uitstippelen en voorbereiden van je reis door Amerika.
- Over de Verenigde Staten van Amerika
- De beste reistijd voor de VS
- ESTA of visum voor de VS
- Veiligheid in de VS
- Internetten in de Verenigde Staten
- De fooiencultuur
- Met één toegangspas naar zoveel nationale parken als je wilt
- Wildkamperen in de VS
- Geldzaken
- Reisstekker voor de VS
- Wet- en regelgeving
- Camper of auto huren
- Imperiale stelsel: mijl, feet en inches
- Een goede reisverzekering
- Bagageregels voor Amerika
- Goed voorbereid op reis naar Amerika
Over de Verenigde Staten van Amerika
- Hoofdstad: Washington DC
- Aantal staten: 50
- Taal: Engels (Amerikaans)
- Valuta: Amerikaanse dollar
- Aantal inwoners: 340,1 miljoen
- Oppervlakte: 9.867.000 km²
- Aantal inwoners per km²: 34
De beste reistijd voor de VS
Aan bovenstaande cijfers zie je het al: de VS is gigantisch groot. Je kunt dan ook niet zomaar een beste reistijd geven voor het gehele land. Het is nogal afhankelijk van waar je naartoe wilt!
- Utah, Nevada & Arizona: De beste reistijd voor de woestijnstaten van Amerika valt in het voorjaar of najaar. Vanaf maart kun je al rekenen op temperaturen van meer dan 20 graden en veel zon. In de zomermaanden wordt het wel erg heet in deze staten en heb je kans op heftige regenbuien die voor flash floods zorgen. In september en oktober is het opnieuw aangenaam om door Utah, Nevada en Arizona te reizen. In de wintermaanden heb je kans op sneeuw en zijn trails niet altijd even goed begaanbaar.
- Californië: In Californië vind je stranden en kustroutes, maar ook hoge bergen en prachtige hikes. Het is niet voor niets dat veel reizigers naar deze zuidwestelijke staat afreizen. De variatie in landschappen brengt echter ook diverse klimaten met zich mee. Zo is het aan de kust en in lager gelegen gebieden - zoals Joshua Tree National Park - al vanaf april goed toeven, terwijl hoge bergpassen in Yosemite en Sequoia National Park dan nog gesloten zijn vanwege sneeuw. Een goede periode als je zowel kust, stad als bergen in Californië wilt meepikken is de vroege zomer (eind mei en juni) of juist net iets na de zomerpiek, rond september en begin oktober.
- Yellowstone & omgeving: Dit wereldberoemde nationaal park ligt vrij hoog - grotendeels boven de 2.400 meter boven zeeniveau. Dat betekent koude winters met veel sneeuw en het duurt best een tijdje voordat die sneeuw verdwijnt. Daardoor bezoek je Yellowstone en de omgeving het beste tussen juni en september. Houd er wel rekening mee dat het in de zomervakantie (juli en augustus) onwijs druk kan zijn in het park.
- Florida: Met meer dan 300 dagen zon per jaar is Florida niet voor niets de Sunshine State. Daar kun je altijd naartoe reizen, zou je zeggen. Toch is dat niet helemaal waar: in onze zomermaanden is het in Florida snikheet en heb je regelmatig kans op onweersbuien. Daarnaast loopt het orkaanseizoen van juni tot en met november. De beste reistijd voor Florida is daarom van december tot en met april. Met de aangename temperaturen en de grote kans op zonnig weer is Florida een ideale winter escape!
- New York en omgeving: Over New York kunnen we kort zijn: ieder seizoen heeft zijn eigen charme. In de winter is het koud met af en toe een sneeuwstorm, maar hangt er wel een magische sfeer vanwege de feestdagen. In de zomer kan het juist goed warm worden, denk aan temperaturen boven de 35 graden. De allerbeste tijd is daarom misschien wel de lente of de herfst. Dan heb je de meeste kans op fijne temperaturen.
- Washington State & Oregon: Deze noordwestelijke staten bezoek je vanwege de natuur. Je kunt er prachtig hiken door de bergen, watervallen bewonderen en een duik nemen in frisse meren. Als je wilt hiken en kamperen kun je het beste het zomerseizoen aanhouden, want ook hier duurt het lang voordat de sneeuw van de trails verdwenen is en de temperatuur echt lekker wordt voor een nacht in een tentje.
- Alaska: The Last Frontier, zoals Alaska ook wel genoemd wordt, staat bekend om de ruige natuur en de vele gletsjers. Om optimaal te genieten van het outdoor leven en de waanzinnige landschappen moet je hier in de zomer zijn. De beste reistijd voor Alaska is kort: juni tot en met augustus. Alhoewel september al herfst is voor Alaska, heeft deze maand ook absoluut zijn voordelen, hebben wij zelf ervaren. ;-)
ESTA of visum voor de VS
Reis je naar de Verenigde Staten, dan moet je vooraf een ESTA aanvragen. (Electronic System for Travel Authorization) Dit is een soort online toestemming voor het inreizen van Amerika. Met een ESTA mag je 90 aaneengesloten dagen in de VS verblijven. Tussendoor een uitstapje (over land of zee, niet per vliegtuig) naar buurlanden Mexico of Canada is geen probleem.
De kosten voor een ESTA aanvraag bedragen 21 dollar. De aanvraagprocedure duurt normaliter 72 uur. Vraag je ESTA altijd via de overheidssite aan. Er zijn veel onbetrouwbare tussenpartijen, daar doe je liever geen zaken mee.
Let op: ben je de afgelopen jaren in Irak, Iran, Jemen, Libië, Noord-Korea, Soedan, Somalië, Cuba of Syrië geweest, dan is de kans groot dat je ESTA wordt afgewezen. Je moet dan de visumprocedure doorlopen, net als wanneer je langer dan 90 dagen in de VS wilt blijven. De aanvraag voor een B1/B2-visum is een stuk uitgebreider, neemt al snel enkele maanden in beslag en is ongeveer 9x zo duur.
Veiligheid in de VS
Alhoewel het reisadvies van de Rijksoverheid voor de Verenigde Staten groen is, zijn er wel degelijk een aantal dingen om rekening mee te houden. De criminaliteit in sommige steden is hoog. Dit geldt onder andere voor Memphis, St. Louis, Detroit, Baltimore, Albuquerque en New Orleans. Volgens de wereldwijde crime index is het in sommige van deze steden zelfs gevaarlijker dan in beruchte steden als Medellin (Colombia), Mexico City of Quito. (Ecuador) Als je alert bent, nachtelijke uitstapjes vermijdt en in de toeristische wijken blijft, dan kun je deze Amerikaanse steden alsnog wel bezoeken, maar het is wel belangrijk om hier extra waakzaam te zijn. Wij hadden geen zin in gedoe en hebben veel grote steden bewust vermeden. ;-)
Naast criminaliteit moet je rekening houden met de natuur en alle risico’s van dien. We hadden het net al even over orkanen, maar denk ook aan aardverschuivingen, bosbranden, heftige stormen en wildlife. Zorg dat je weet wat je moet doen als er ineens een beer of een eland voor je neus staat, zodat het zien van deze prachtige beesten iets leuks is en niet iets onveiligs.
Internetten in de Verenigde Staten
Het is wel zo fijn om tijdens je reis online te blijven, bijvoorbeeld om te navigeren of een toffe bezienswaardigheid in de buurt te vinden. Om op een betaalbare manier te kunnen internetten in de VS, kun je het beste een eSIM aanschaffen voor je reis. Dit is een digitaal simkaartje waarop je een databundel zet. Is je data op, dan kun je eenvoudig een nieuwe bundel kopen.
Wij maken graag gebruik van de eSIMs van Saily of Airalo. Met onderstaande kortingscodes krijg je korting op jouw esim met databundel.
- Saily: gebruik de kortingscode Travly voor 5% korting. (nieuwe klanten)
- Airalo: gebruik de kortingscode NEWTOAIRALO15 voor 15% korting (nieuwe klanten) of AIRALOESIM10 voor 10% korting als je al eerder gebruik hebt gemaakt van Airalo.
Ook al heb je een goede eSIM, op behoorlijk veel locaties in de VS zul je merken dat je geen bereik hebt. Vooral als je gaat hiken in nationale parken of kampeert in afgelegen gebieden zul je hiermee te maken krijgen. Bereid je hierop voor door offline kaarten en andere belangrijke info te downloaden. Als je voor langere tijd door Amerika reist en ondertussen moet werken, dan biedt Starlink uitkomst.
De fooiencultuur
Als gierige Nederlanders vinden wij een fooi van 10% misschien al veel, maar in Amerika betekent dit dat je niet tevreden bent. Het is niet alleen zo dat de verwachting is om vrijwel overal fooi te geven - ook als je niet eens bediend wordt - het gaat zeker ook om de hoogte van de fooi. 20% tot 25% is normaal, alles daaronder is een signaal dat je ontevreden bent. Regelmatig wordt de fooi al op de rekening toegevoegd, vooral in steden als New York en Los Angeles.
Met één toegangspas naar zoveel nationale parken als je wilt
Natuurlijk wil je de indrukwekkende natuur waar Amerika bekend om staat niet missen als je in het land bent. Als je van plan bent om meerdere nationale parken te bezoeken, dan is het slim om een America the Beautiful Annual Pass te kopen. Deze kost maar 80 dollar en geeft een heel gezin of reisgezelschap een jaar lang toegang tot alle nationale parken. Dat is echt een koopje! Je hebt zo’n jaarpas er al uit als je minstens 3 nationale parken bezoekt.
Wildkamperen in de VS
De Verenigde Staten zijn een ultieme bestemming voor kampeerliefhebbers. Je hebt onwijs veel publieke grond en in principe - tenzij anders aangegeven - mag je daar altijd kamperen met een tentje of je camper. In nationale parken is wildkamperen verboden, maar daarbuiten blijven tal van prachtige plekken over waar je gratis en voor niets mag overnachten. Wij houden er van!
Goed om te weten: wildkamperen met een camper noemen ze in Amerika boondocking. Je ontdekt de beste gratis plekken met de app iOverlander. Daar vind je overigens ook betaalde campsites, bijvoorbeeld als je toe bent aan een douche of het vullen van je watertank.
Geldzaken
In de VS betaal je met de Amerikaanse dollar.(USD) Op veel plekken kun je met een Visa of Mastercard uit de voeten, maar soms tref je campings of basic campsites waar je alleen met contant geld kunt betalen. Zorg er dus altijd voor dat je wat dollars op zak hebt.
Amerika is geen goedkope reisbestemming. Inflatie heeft flink huisgehouden in het land en de prijzen voor boodschappen, excursies en in de horeca zijn soms even slikken. Aan de andere kant is brandstof veel goedkoper dan bij ons. Soms betaal je nog geen euro per liter! Qua campings kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt elke nacht gratis wildkamperen of dure RV resorts opzoeken voor meer dan $50 per nacht. Hetzelfde geldt voor het bezoeken van steden: je vindt simpele motels voor een paar tientjes of slaapt voor meer dan $200 een nachtje in een hotel. Aan jou de keuze!
Reisstekker voor de VS
Voor Amerika heb je een reisstekker van type A of B nodig. Daarnaast hebben ze niet alleen andere stopcontacten, het voltage is ook anders. Waar er bij ons 230 volt uit de stopcontacten komt, is dat in de VS slechts 110 volt. Vrij veel dagelijkse apparaten - zoals je smartphone en laptop - kunnen daar prima mee dealen, maar voor andere producten heb je - naast een reisstekker - een omvormer nodig.
Wet- en regelgeving
Alcohol vanaf je 21e, een wapen dragen, een torenhoge fooiencultuur, sommige dingen gaan net even anders in de Verenigde Staten dan wij gewend zijn. Zo mag je rechts en links inhalen in het verkeer en bij een rood stoplicht rechtsaf slaan is meestal oké. Toch kun je dit niet helemaal zwartwit stellen, want de exacte regels verschillen per staat. Zo zul je in de ene staat openlijk reclameborden voor marihuana winkels zien, terwijl de verkoop van deze drug in andere staten ten strengste verboden is. Hetzelfde geldt voor de verkoop van alcohol: soms kun je het op iedere straathoek krijgen, terwijl je in een andere staat naar een speciale staatswinkel moet.
Camper of auto huren
Amerika is een roadtrip land bij uitstek. Je hebt er zoveel prachtige routes! Veel mensen kiezen er dan ook voor om een camper of auto te huren om zo iconische roadtrips zelf te rijden, zoals Route 66, Highway 1 door Californië (Big Sur) of de Going-to-the-Sun Road in Glacier National Park.
Het is belangrijk dat je altijd een creditcard hebt bij het huren van een voertuig vanwege het vasthouden van de borg. Een internationaal rijbewijs is officieel niet nodig, maar sommige verhuurbedrijven vragen hier toch om. Voor de zekerheid kun je daarom het beste IRB model 1949 meenemen.
Kies je voor het huren van een camper, realiseer je dan dat de kans aanwezig is dat je een enorm bakbeest mee krijgt. De grootte van auto’s en campers is nou eenmaal wat anders in de VS dan wij gewend zijn. Wij waren met onze 6 meter lange Bruno een kleintje. ;-) Technisch gezien zou je voor campers van meer dan 3.500 kg ook in Amerika een C1 rijbewijs (camper rijbewijs) nodig hebben, maar in de VS kijken ze vaak niet zo nauw. Ondanks dat is het wel goed om je dit te realiseren, want als je niet comfortabel bent met het rijden van een gigantische camper, dan kan dat je vakantieplezier behoorlijk beïnvloeden.
Tot slot: houd rekening met de enorme afstanden. Amerika is een ontiegelijk groot land en je rijdt niet zomaar even van Yellowstone naar Los Angeles. Bij het uitstippelen van je reis is het belangrijk om te kijken naar de afstanden en rijtijden én de beste reistijden per regio. Heb je die tijd vooraf niet of vind je het gewoon fijner dat alles goed uitgedacht en verzorgd is? Boek dan een individuele rondreis door de Verenigde Staten. Dan hoef jij alleen nog te genieten!
Imperiale stelsel: mijl, feet en inches
Eenmaal op de weg zul je al snel merken dat ze in de VS het imperiale stelsel voor meeteenheden gebruiken. Geen kilometers, maar mijlen en geen meters maar feet en inches.
- 1 mijl = 1,6 kilometer
- 1 foot = 30,48 centimeter
- 1 inch = 2,54 centimeter
Plak voor de snelheden gewoon een tabelletje op je dashboard waarin je mijl omrekent naar kilometers. Werkt perfect, zeggen wij uit ervaring. ;-) Je zult trouwens soms ook de volgende notatie zien, bijvoorbeeld om de hoogte van een tunnel aan te geven: 10’2”. Dit betekent 10 voet en 2 inch, dus 309,88 centimeter.
Een goede reisverzekering
Niet vergeten voor vertrek: je reisverzekering checken. Staat deze op werelddekking? En bovenal: zijn medische kosten goed gedekt? In Amerika zijn de tarieven voor zorg echt even andere koek dan wat wij kennen in Europa en - ook al hoop je hem niet nodig te hebben - een goede reisverzekering kan dan een absolute lifesaver zijn. Neem ook je creditcard mee, want zonder dit magische pasje wordt het verlenen van zorg gerust geweigerd.
Bagageregels voor Amerika
Wat mag je wel en niet meenemen naar Amerika?
- Medicijnen: Een voorraad voor maximaal 3 maanden mag mee. Neem wel een doktersverklaring mee en zorg dat je medicatie in de originele verpakking zit. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen gelden aanvullende regels.
- Alcohol en tabak: Mag ook mee, maar er geldt wel een maximale hoeveelheid. Ga je daar overheen, dan betaal je hier belasting over.
- Eten en drinken: Houdbaar voedsel is meestal niet zo’n probleem, maar verse groenten, fruit, zuivel of vlees is niet altijd toegestaan. De regels verschillen per staat, dus check het vooraf even. Of gewoon lekker thuis laten. ;-)
- Contant geld: Je mag zoveel cash meenemen als je wilt, maar als je meer dan $10.000 bij je hebt in contanten, dan ben je wel verplicht om dit aan te geven bij de douane.
Goed voorbereid op reis naar Amerika
Het is een flinke lijst, maar als je dit allemaal hebt doorgenomen en geregeld, dan ben je good to go. Enne, geen zorgen. Dit land is zo indrukwekkend, je hebt er graag de voorbereidingen voor over. Geloof ons!